Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...

Informatie over toverhazelaar

Als de dagen het kortst zijn en de temperaturen het laagst zijn er maar weinig planten actief. Toch zijn er het hele jaar door planten die bloeien. Een van de meest tot de verbeelding sprekende tuinplant die bloeit in de winter is de toverhazelaar of Hamamelis. De takken van deze struik staan in januari en februari bezaait met meestal gele bloemen die in clusters bijeen staan. Naast de geel-bloeiende variëteiten zijn er ook soorten met oranje en rode bloemen. Van dichtbij lijken de bloemblaadjes of kleine lintjes. De bloemen verspreiden soms ook nog eens een heerlijk zoete geur. De hamamelis is een struik die tussen de anderhalf en 4 meter hoog kan worden. Naast de bloei is ook de herfstverkleuring van het blad zeer fraai van oranje tot koperkleurig en rood. Deze tuinplant komt goed tot zijn recht op een open plek in de tuin. De groeiwijze is ook zeer spectaculair waarbij de takken van onderuit mooi uitwaaieren naar boven.

Toverhazelaar planten

Een toverhazelaar groeit goed op zowel een zonnige als half beschaduwde standplaats. De bloei komt mooi tot zijn recht tegen een donkere achtergrond (muur, bossage of haag). Belangrijk voor de plant zijn een humusrijke voedingsbodem. Daarvoor raden wij aan om bij het aanplanten tuinturf te gebruiken. De tuinturf mengt u door de aarde in het plantgat voordat u de plant op zijn plaats zet. Bij Tuinplantenwinkel koopt u de toverhazelaar in pot. Voordat u gaat planten kunt het beste de kluit met pot en al even onderdompelen in een emmer met water. De kluit zuigt zich dan goed vol met water. Haal vervolgens de pot van de kluit en zet de kluit in het plantgat. Zorg ervoor dat de bovenzijde van de kluit niet dieper komt te staan dan het maaiveld van uw tuin. Vul het plantgat nu op met een mengsel van tuinturf en de aanwezige aarde en druk deze stevig aan met uw handen of voeten. Geef na het planten een keer stevig water. Herhaal dit bij aanhoudend droog weer. Dit is vooral belangrijk als u de plant in het voorjaar of zomer aanplant wanneer er bladeren aan de plant zitten.

Toverhazelaar snoeien en onderhouden

De toverhazelaar is een erg fraaie verschijning en dient bij voorkeur niet gesnoeid te worden. Houdt er rekening mee dat de meeste soorten tot minimaal 2 meter hoog kunnen worden; geef ze dus de ruimte. Door te snoeien gaat de natuurlijk vorm van deze plant verloren en zal een dicht vertakte plant ontstaan. Snoeien is wel mogelijk en de beste tijd hiervoor is het vroege voorjaar of de late winter (na de bloei). Snoei hierbij kruisende takken weg en snoei de plant zoals gewenst in model. Deze heester groeit het beste op een humusrijke bodem. Gebruik bij het planten tuinturf en strooi ieder jaar of elke 2 jaar wat turfstrooisel uit rondom de voet van de plant zodat de bodem humusrijk blijft. Het geven van voeding is dan vaak niet nodig. U kunt de plant extra bemesten met een organische meststof in april/mei.

Toverhazelaar

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.