Informatie over japanse esdoorn

De Japanse esdoorn valt vooral op door het prachtige blad. Van stervormig tot zeer fijn ingesneden en van groen tot rood. Het is een genot om de jonge blaadjes van de Japanse esdoorn te zien uitlopen en de knoppen in het voorjaar te zien ontluiken. In het najaar wordt het dichte bladerdek van deze esdoorn kleurrijk en toont de plant tinten van felgeel tot rood, voordat hij weer zonder blad de winter ingaat.

De Japanse esdoorns zijn goed winterhard en doet het zowel in de volle grond als in potten goed. De meeste soorten hebben een voorkeur voor een plaats in de halfschaduw; dus ochtend- en/of avondzon is al genoeg. De Japanse esdoorn, zijn wetenschappelijke naam is Acer palmatum, laat zich prima combineren met andere Japanse planten zoals de Rhododendron, de Hosta, Hydrangea of tuinvarens.

Welke Japanse esdoorn zoekt u?

De Japanse esdoorn groeit uit tot een compacte struik of kleine boom, afhankelijk van het soort. Bij Tuinplantenwinkel.nl vindt u een ruim aanbod. Klein blijvende soorten zijn bijvoorbeeld de Acer palmatum ‘Garnet’, ‘Dissectum’, Beni Maiko en Little princess. Soorten die een meer opgaande vorm krijgen en kunnen uitgroeien tot een kleine (meerstammige) boom zijn bijvoorbeeld de Acer palmatum ‘Bloodgood en Acer palmatum ‘Atropurpureum. Deze twee soorten zijn tevens de meest aangeplante varianten. Als u op zoek bent naar een Japanse boom, kan een Japanse esdoorn op stam wel eens de beste optie zijn.

De herkomst van de Japanse esdoorn

Het zal u niet verbazen dat deze esdoorn zijn oorsprong kent in Japan. Ook in Korea is hij inheems. In deze landen staat hij symbool voor inspiratie en om diezelfde reden zijn de planten daar dan ook vaak in meditatietuinen of bij tempels te vinden. Behalve als een bron van meditatie ziet men de esdoorn ook als bescherming tegen onheil. Ron 1850 werd deze Japanse esdoorn voor het eerst naar Europa gehaald.

Wat is de beste standplaats voor een Acer boom?

Japanse esdoorns houden niet van klei en harde grond, dus deze kunt u het beste vermijden. U kunt het beste gebruikmaken van potgrond. U maakt daarbij een ruim gat, waarin u een laag turfgrond plaatst. Turf houdt water en voedingsstoffen vast die anders uit de grond zouden lopen. Ook maakt het de grond luchtiger en verlaagt het de zuurgraad. De wortels van de esdoorn krijgen op deze manier tevens voldoende ruimte om door te groeien.

De verzorging van de Acer palmatum

De Japanse esdoorn oftewel de Acer palmatum vindt het niet prettig om teveel water te krijgen. Wanneer de grond goed doorlatend is, is eenmaal per week bewateren meer dan voldoende. Op warme zomerdagen kunt u deze frequentie opvoeren naar driemaal per week, mede om te voorkomen dat de punten van de bladeren door het sterke zonlicht verbranden. Verder staat de esdoorn graag op een luwe plek. Wilt u hem verplanten, dan is het vroege voorjaar daar de ideale periode voor. Wilt u deze plant bemesten, dan is dit niet vaker nodig dan tweemaal per jaar. Hiervoor kunt u koemestkorrels gebruiken.

De Japanse esdoorn snoeien

Waar de snoeiperiode van de meeste planten in het (vroege) voorjaar ligt, zijn de maanden juli en augustus de beste maanden om een esdoorn te snoeien. Sterker nog, snoeien in het voorjaar wordt afgeraden vanwege het plantensap dat dan uit de afgeknipte takken zal stromen, wat de gezondheid van deze struik niet ten goede komt. Het beste wat u kunt doen, is de Japanse esdoorn uitdunnen in plaats van grote, dikke takken te verwijderen. Dode punten aan het eind van deze takken kunt u wel weghalen.

Zwarte takken. Wat nu?

De Japanse esdoorn is voor relatief weinig ziekten en plagen vatbaar. Op de esdoorn kan de zwarte esdoornluis voorkomen, wat doorgaans niet ernstig is. Na een stevige regenbui verdwijnen deze meestal vanzelf, anders kan een tuinslang de oplossing bieden. Slechts één ziekte heeft bij deze plant een ernstig verloop, dat is Verticillium, ook wel bekend als de verwelkingsziekte. De schimmel die in de grond leeft wordt dan door de wortels in de plant opgenomen en weet zich middels de sapstroom te verspreiden. Dit levert zwarte takken op, die geheel moeten worden weggeknipt.

Japanse esdoorn kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Of het nu gaat om een Japanse esdoorn op stam of een esdoorn struik. Voor een variant van deze Japanse boom kunt u terecht in onze webwinkel. Een Japanse esdoorn kopen op Tuinplantenwinkel.nl is erg eenvoudig, omdat we hem zelf bij u thuis af komen leveren en u aangroeigarantie krijgt. Vooral naast een vijver komt een Japanse esdoorn bijzonder goed tot zijn recht. De opvallende kleuren van een esdoorn zijn vaak doorslaggevend in de keuze. U kunt op deze pagina zien welke soorten wij in ons assortiment hebben. Er zit zeker een passende Acer palmatum bij voor uw tuin en wij komen hem graag bij u thuis bezorgen. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.