Menu
Geen producten gevonden

Boerenhortensia in uw tuin? Leuke weetjes en goede tips online!

Boerenhortensia in uw tuin? Leuke weetjes en goede tips online!

Wie kent ze niet? De kleurige en wollige bloemen van de Hydrangea macrophylla. In de volksmond ook wel gewoon hortensia of boerenhortensia genoemd.

De wilde vorm komt alleen in Japan voor. De huidige variëteiten zijn vaak allemaal ontstaan uit allerlei kruisingen tussen Hydrangea macrophylla onderling. Vroeger heette Hydrangea macrophylla met zijn tweede naam hortensia. Daarom noemen we de plant in Nederland waarschijnlijk Hortensia. Boerenhortensia's worden vaak wel een meter hoog.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


De hoofdgroep van Hydrangea macrophylla heeft bolle bloemtuilen die opgebouwd zijn uit allemaal kleine steriele bloemetjes. De bloemkleuren zijn erg opvallend. Ze variëren van wit, hemelsblauw, roze tot vuurrood. Gekende soorten zijn ‘Alpengluhen’, ‘Bodensee’, 'Gertruda Glahn’, 'Mme Emile Mouillere’. Er is een lage soort (60 cm) met bolle tuilen namelijk de 'Tovelit'; deze heeft roze bloemen.

Hydrangea macrophylla hybride online kopen

Afbeelding: De bloem van deze Hydrangea macrophylla zal bij velen bekend voorkomen. Er zijn werkelijk honderden verschillende tinten verkrijgbaar. Bij tuinplantenwinkel vindt u een goede selectie sterke boerenhortensia.

Een kleinere groep heeft platte bloemtuilen met aan de rand steriele bloemetjes en in het centrum fertiele bloemetjes. Dat zijn de zogenaamde 'lacecaps' of 'tellers'. Bekende soorten zijn bijvoorbeeld ‘Bluebird’, 'Mariësii Perfecta’, 'Libelle' en 'Blaumeise'. Een opvallende soort is: 'Ayesha' met zijn op seringenbloesem lijkende bloemetjes. De tuilen zijn er helemaal mee gevuld.

Hoe wordt de boerenhortensia gesnoeid?

Hortensia's bloeien op oud hout. Bij het snoeien van de plant moet hier rekening mee worden gehouden. Alleen de oude uitgebloeide takken van het jaar ervoor mogen aan de grond af worden geknipt. De nieuw gevormde scheuten van het vorige jaar gaan dan zorgen voor bloemenpracht in uw tuin. Snoeien kan het beste aan het einde van de winter. De kans op bevriezing van scheuten is dan nagenoeg nihil. Het kan echter gebeuren dat een stevige vorstperiode in het late voorjaar de nieuwe bladknoppen doet bevriezen. De bloemenpracht van de boerenhortensia zal dan iets minder zijn.

Hydrangea macrophylla Teller hybride

Afbeelding: Deze Teller hortensia heeft platte bloemtuilen met steriele bloemen in een krans. Deze blauwbloemige soort is de Hydrangea macrophylla 'Blaumeise'. Er zijn ook diverse variëteiten met roze en witte bloemen.

Zijn er ook boerenhortensia’s die altijd bloeien?

Als u liever altijd gegarandeerd bloeiende planten heeft bieden we op tuinplantenwinkel.nl een goed alternatief aan in de vorm van twee in licentie gekweekte soorten. Zelfs wanneer u deze planten in zijn geheel zou afknippen bloeien ze in datzelfde jaar gewoon. Het zijn de planten uit de 'Forever and Ever' -serie of de 'Endless Summer'-serie. De bloei duurt bij deze soorten ook langer in vergelijking met de traditionele macrophylla soorten. Zoek ze maar eens op in onze webwinkel Tuinplantenwinkel.nl.

Ook erg aan te bevelen zijn de soorten die behoren tot de 'Magical Four Seasons' - serie en de 'Black Steel'- serie. De bloemen van Magical hortensia’s verbloeien erg mooi gedurende het seizoen. De kleur verandert steeds. De 'Black Steel’ hortensia heeft mooie decoratieve zwarte stelen.

Verbloeiende Hydrangea macrophylla 'Magical Harmonny'

Afbeelding: De verkleuring van de Hydrangea macrophylla Magical Harmony is ongekend. De jonge bloemen zijn nog effen van kleur (1) Na een aantal weken begint de bloem te verkleuren(2), uiteindelijk kleuren de bloemen bijna geheel groen.

Hoe houd ik blauwe hortensia’s blauw?

Veelgehoord is de vraag naar blauwe hortensia’s die echt blauw bloeien. Het probleem is dat de kleur van de boerenhortensia enigszins afhangt van de grond waarin de plant groeit. Dit hangt onder andere samen met het gehalte aan ijzersulfaat. Bij het planten van blauwe hortensia’s kan het beste een goede hoeveelheid tuinturf worden gebruikt. Het zure milieu van de grond zorgt voor een meer blauwe bloemkleur. Daarnaast kan er aan de grond aluin of aluminiumsulfaat worden toegevoegd.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online mooie boerenhortensia’s kopen. Uw boerenhortensia worden binnen 2 tot 4 dagen geleverd met aangroeigarantie.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Anita,

  Bedankt voor uw reactie op ons blog. U mag deze hortensia nu gewoon snoeien. De uitgebloeide bloemen kunt u verwijderen en de levende knoppen het beste laten staan.

  De truc is om een deel van de stengels toch wat dieper terug te snoeien. Dan zal de plant gewoon bloeien in de zomer en tegelijkertijd malse scheuten vormen waar de plant het volgende jaar op zal bloeien.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Anita van den Boom Anita van den Boom

  Hallo,
  Ik heb een hydrangea teller blauling. Deze heeft nog oude bloemen, maar aan dezelfde tak zitten ook al nieuwe knoppen. kan ik de oude bloemen er nu nog uitknippen of gaan de knoppen dan geen nieuwe bloemen geven?

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Judith,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Boerenhortensia.

  Geef hem op dit moment het voordeel van de twijfel. Vanwege de vorst vorige week hebben heel veel Hortensia's vorstschade opgelopen. Hebben de andere Hortensia's ook verschrompelde bladeren, of is het alleen bij die ene plant? En heeft die ene Hortensia het vorig jaar wel gedaan of was het toen ook al lastig? Vorig jaar (2019) was voor hortensia's namelijk een vervelend jaar. Het is 40 graden geweest en heel droog. Het kan zijn dat deze plant daar net teveel last van heeft gehad. Meer dan de anderen.

  Als hij over twee maanden nog steeds niet goed in het blad staat, dan zal hij het niet meer gaan doen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. Judith Judith

  Ik heb diverse Hydrangea macrophylla Bouquet Rose in de tuin, 1 doet het heel slecht. is nog niet dood maar scheelt weinig… geef ik het voordeel van de twijfel of zal ik vervangen? Af en toe komt er wel een blaadje aan wat na een paar dagen toch is verpieterd.

 5. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Ingrid,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Boerenhortensia.

  U kunt de pluimhortensia s toch het beste nu gewoon terug knippen. Ze schieten dan mooi uit van onderen en krijgt u ook gewoon bloemen. Dat is het voordeel van scheutbloeiers. De nachtvorst van deze week levert geen gevaar op voor de plant.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 6. ingrid langeslag ingrid langeslag

  Goedemorgen ,
  We hebben veel verschillende pluim hortensia s .
  Deze krijgen nu al groene knoppen op de takken .
  Maar ze moeten nog gesnoeid worden ! En de bruine bloemen van vorig jaar zitten er nog aan .
  Deze week wordt het nog -3 snachts .
  Wat raad u nu aan wanneer te snoeien zodat we nog mooie pluimen krijgen ?
  Hoor het graag .
  Mvg
  Ingrid Langeslag .

 7. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Eugenie,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Boerenhortensia in uw tuin.

  Zeer waarschijnlijk komt dit door de hitte van een paar weken geleden, samen met het droge weer was dat verre van ideaal voor een hortensia.

  De bruin geworden bloemen, worden niet meer mooi helaas. Deze kunt u het beste verwijderen inderdaad. Knip de stengel net onder de bloem af. Samen met de overgebleven bloemen, ziet de plant er dan vast weer stukken mooier uit.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 8. Eugenie Eugenie

  Wij hebben de bloomstar hortensia (endless summer hydrangeas). Erg mooi. Nu zijn de mooie blauw paarse kleuren aangetast; beetje bruin geworden. Wat kan ik doen om de mooie kleuren terug te krijgen?
  Moet ik de oude bloemen verwijderen?

 9. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste W,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Boerenhortensia in uw tuin.

  U kunt de door regen en of zon beschadigde bloemen van de Hortensia 'Forever & Ever' gewoon wegknippen. De kans op nieuwe bloemen wordt dan zelfs vergroot en de struik ziet er na het wegknippen van de lelijk geworden bloemen meteen een stuk beter uit. De witte bloemen hebben hier wat sneller last van dan de ander kleuren, dat is niet te voorkomen met dit weer.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 10. W. Tessen W. Tessen

  Ik heb in het voorjaar een aantal Hydrangea macrophylla 'Forever & Ever' (WIT) bij jullie gekocht en ben er heel tevreden over. Ze bloeien heel mooi. Na de hevige regenbuien in de afgelopen weken worden de bloemen bruin. Kan ik deze gewoon afknippen?

 11. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw bericht! De Forever & Ever hortensia is een hele goede vernieuwing in het assortiment van de hortensia's omdat ze in principe altijd betrouwbaar bloeien. Ook op het nieuwe eenjarige hout!

 12. a.v.wingerden a.v.wingerden

  De blauwe hortensia for ever and ever bij jullie gekocht begin zomer. Iedereen vind ze prachtig, wij ook erg tevreden. Het is nu 15 oktober en ze bloeien nog. Echt een geweldige plant.Echt een plaatje in onze tuin.
  Groetjes van een tevreden klant.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.