Menu
Geen producten gevonden

De zilverberk

 • Geplaatst op
 • Door Tuinplantenwinkel.nl
 • Geplaatst in bomen
 • 2
De zilverberk

De witte stam van deze boomsoort maakt het tot een opvallende verschijning in de tuin. De boom wordt ook wel Zilverberk of Himalaya-berk genoemd. Hoe u deze boom het beste toepast in de tuin leest u hier.

Wat zijn de kenmerken van Betula utilis ‘Doornbos’?

Wat de Doorenbos zo bijzonder maakt is zijn extreem witte bast. Waar de bast bij een gewone berk op latere leeftijd een sterk gegroefd uiterlijk krijgt en zijn witte glans verliest, blijft de bast bij dit type berk altijd spierwit. De vervellende bast geeft prachtige schilfers die zich als een blad papier van de boom afstoten.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

De Doorenbos blijft daarnaast iets kleiner dan de gewone berk en ontwikkelt een kegelvormige kroon.

Een volgroeide, kegelvormige boom kan in Nederland en België tot ongeveer 12 meter hoog worden. In de breedte groeit de boom uit tot ongeveer 6 m. Deze boomsoort kan worden toegepast als hoogstam boom, struikvorm en meerstammige boom. Bij Tuinplantenwinkel.nl vindt u een ruim assortiment in diverse maatvoeringen en groeivormen.

Omdat de boom een behoorlijke omvang kan krijgen komt hij het beste tot zijn recht in een middelgrote of grote tuin, maar denk ook aan een park of in het openbare groen. De groene bladeren zijn vrij groot, wel 8 á 10 cm en verkleuren in de herfst geel en vallen dan af. In april is de bloeiperiode, er verschijnen geelgroene aarvormige katjes die snel afvallen.

Hoe plant u de zilverberk?

Geef deze boom de ruimte op een standplaats in de zon of halfschaduw. Elke goede tuingrond is geschikt. De berk houdt zowel van een iets vochtige als iets drogere grond. De Betula ‘Doornbos’ wordt in een pot geleverd en kan het hele jaar geplant worden. Zorg voor een goed doorlaatbare bodem, zonder harde lagen. Graaf een flink plantgat, iets dieper dan de hoogte van de pot.

Om het aangroeien te bevorderen, kunt u aanplantgrond in het plantgat mengen. Bij het maken van plantgat kunt u het beste direct een deel aanplantgrond vermengen met de aanwezige aarde. Maak de kluit van de boom vervolgens goed vochtig en haal daarna de pot van de kluit. Als u een boom plant met kluit zet u deze in het plantgat en voegt u een flinke hoeveelheid water toe.

Voeg vervolgens de omliggende aarde toe, zodat het gat opgevuld wordt en druk met de voet de aarde goed aan. Geef daarna nog een keer stevig water. Bij een nieuwe boom kunt u voor de stevigheid het beste boompalen zetten, die met een boomband met de boom verbonden worden. U kunt zo’n boompalenset bij ons bestellen.

Geef bij aanhoudend droog week regelmatig flink water; zeker wanneer u de boom in het voorjaar of in de zomer plant wanneer de boom bladeren heeft.

Hoe moet u Betula ‘Doornbos’ snoeien en onderhouden?

Alleen in de winter kunt u, indien nodig, het beste wat snoeien. Het is absoluut niet aan te raden de berkenboom te snoeien in de periode vanaf januari tot en met mei. De sapstromen zijn in deze periode erg sterk waardoor de boom na het snoeien kan ‘bloeden’.

Na aanplanten en bij droogte (langer dan een week) een paar maal per week water blijven geven. In het eerste groei-jaar wel tot in september vol blijven houden. Als de boom begint uit te lopen kunt u wat bijmesten in de vorm van Culterra of koemest.

Betula ‘Doornbos’ kopen bij Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Uw bestelling wordt altijd binnen de aangegeven levertijd bezorgd. Tevens krijgt u van ons aangroeigarantie.


 

Op de foto: De afschilferende bast van de berk is een prachtig natuurverschijnsel en zorgt voor een altijd witte bast.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Patricia,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Zilverberk / Himalayaberk.

  Deze boom groeit uit tot een flinke boom. Uiteindelijk zal hij zo groot groeien, dat de voortuin eigenlijk te klein is. De boom zal naar verhouding te groot (hoog) worden. Daarnaast zal het wortelgestel van de Zilverberk ervoor zorgen dat er onder de boom niet veel meer zal groeien. Als dit wel de bedoeling is, dan is dit zeker iets om rekening mee te houden.

  Voor een jaar of 10 tot 15 moet het denk ik wel gaan met de afmeting van de boom. Daarna wordt het tijd om hem om te doen omdat hij anders te groot wordt.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Patricia Patricia

  Dag,

  Kan ik de himalayberk hoogstam ook in de voortuin de plaatsen? Deze tuin is ongeveer 6,50 lang x 5,50 diep?
  Alvast dank voor uw antwoord.

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste B. Hoppenbrouwers,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Zilverberk.

  U kunt deze meerstammige Berk ook in een kleine tuin plaatsen want hij is te snoeien indien u dat wenst.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. B. Hoppenbrouwers B. Hoppenbrouwers

  Is een “Betula Doornbos “Himalaya berk meerstammige ook geschikt voorin een kleine voortuin 3.5 x5 mtr ?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.