Hoe snoei en onderhoud ik mijn rozen?

Hoe snoei en onderhoud ik mijn rozen?

Rozen spreken tot de verbeelding. In bijna elke tuin is er wel een roos te vinden. In tuinboeken vindt u vaak de mooiste plaatjes. Hoe zorgt u daar nu voor?

Rozen zijn veeleisende planten. Ze worden dan ook graag jaarrond verzorgd en vertroeteld. Het voorjaar vormt een belangrijk startpunt. De roos ontwikkeld snel nieuwe scheuten. Op die scheuten zien we natuurlijk het liefst bloemen verschijnen. Alleen op malse scheuten zullen echter bloemknoppen verschijnen. Door de roos te snoeien kunnen we de energie van de struik sturen en zorgen voor meer malse scheuten met veel bloemen. Daarnaast houden de rozen van veel voeding. Dit kan in de vorm van organische meststof in het voorjaar en de zomer worden toegevoegd.

Het planten van een roos is belangrijk voor een goede start. Plant rozen altijd in goede rijke grond. Voeg daarom een beetje potgrond of aanplantgrond toe en vermeng dit met de aanwezige aarde. Plant de roos vervolgens en zorg dat het oculatiepunt zich net onder grond bevindt. Bij rozen uit pot bevindt het oculatiepunt zich vaak al onder de aarde. U hoeft rozen uit pot dus niet dieper te poten. In het volgende schema ziet u hoe. Druk de kluit goed aan en geef goed water.

rozen snoeien

Afbeelding: Bij het planten van rozen komt de entplaats, ook het het oculatiepunt genoemd, net onder de grond te staan. Later zakt de grond nog aan en zal het oculatiepunt zich ongeveer op gelijk niveau met de grond bevinden.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


Wanneer snoei ik rozen?

De snoei vindt het best plaats in de maand maart. De winter loopt op zijn einde en de kans op stevige vorst neemt snel af. Een te vroege snoei kan leiden tot vorstschade aan de plant. Snoei altijd bij temperaturen boven nul.

 

Waar moet ik op letten bij het snoeien van rozen?

Er zijn verschillende groepen rozen. Elke groep wordt op een andere manier gesnoeid. Voor struikrozen gelden andere ‘regels’ dan voor klimrozen. Zorg er dus voor dat u het juiste advies volgt.

Ook heel belangrijk is het snoeigereedschap. Zorg er altijd voor dat de messen scherp zijn. Bij het snoeien ontstaan wonden. We zien het liefst dat deze zo schoon en glad mogelijk zijn. Dit geeft de minste kans op aantasting door infecties. Door het snoeien met bot snoeigereedschap ontstaat vaak schade aan de takken.

rozen snoeien

Afbeelding: De (slapende)ogen zijn te herkennen als kleine puntjes boven een streepje dwars op de twijg. Pas na snoei worden deze ogen actief en gaan uitlopen.

 

Hoe snoei ik mijn rozenstruiken?

Bij het snoeien van rozen is een beetje lef mooi meegenomen. Niet alleen zijn doornen erg gemeen, snoeien is een harde realiteit. Handschoenen zijn aan te raden. Struikrozen kunnen diep worden terug gesnoeid. Snoei de takken terug tot 5 à 15 centimeter lengte boven de entplaats. De entplaats is meestal te herkennen als een verdikking van het hout. Probeer de takken altijd af te knippen boven een buitenoog. Dit is een naar buiten gerichte bladknop. Naar binnen gerichte takken worden het best helemaal terug genomen. Op deze manier groeit de struik altijd evenwichtig uit. In de schematische tekening is te zien wat hiermee bedoeld wordt.

rozen snoeien

Afbeelding: In het voorjaar moeten rozen gesnoeid worden. Dit zorgt voor een gezonde plant met veel bloemen. Zorg dat de plant luchtig blijft en snoei af boven een naar buiten gerichten knop of oog.

Stamrozen worden op eenzelfde manier gesnoeid als struikrozen. De ent bevindt zich bij stamrozen niet net boven de grond maar op hoogte. Neem deze ent als de basis voor het snoeien.

 

Snoeien van klimrozen

Klimrozen vragen om een andere aanpak. Klimrozen maken vanuit de grond lange scheuten naar boven die het best worden aangebonden. Lees hier alles over in ons artikel over klimrozen. De aangebonden scheuten noemen we hoofd- of gesteltakken van een klimroos. Deze blijven gedurende hun leven in tact. Na een aantal jaren trouwe dienst sterven deze scheuten vaak af en worden grijs. U kunt ze dan tot aan de grond wegsnoeien.

Bij het snoeien van klimrozen snoeien we in het voorjaar alleen de zijtakken van deze gesteltakken terug. Snoei deze terug tot een lengte van ongeveer 5 centimeter. Een uitzondering op het snoeien van klimrozen vormen de zogenaamde rambler rozen. Deze wordt normaliter niet in het voorjaar maar in de zomer of het najaar gesnoeid.

 

Hoe bemest ik mijn rozen?

Rozen houden van veel voeding en een rijke grond. Bij het aanplanten van rozen is dit gegeven al heel belangrijk. Als de rozen eenmaal groeien blijven ze om voeding vragen. Het bloeien kost de roos veel energie.

Rozenperk met Leonardo da Vinci

Afbeelding: Deze Rosa 'Leonardo da Vinci' staan er prachtig bij in dit rozenperk. De uitbundige bloei kost de roos jaarlijks veel energie. Geef dan ook voldoende voeding.

 

Het voorjaar is een ideaal moment om de roos te voorzien van extra voeding. De wortels beginnen steeds meer voedingsstoffen op te nemen uit de grond. Meststoffen worden dus meteen benut. Geef bij voorkeur Culterra. Dit is een organische meststof met een volledig pakket aan voedingsstoffen. Strooi de korrels rondom de basis van de plant bij wisselvallig weer. Bij regen valt de korrel meteen uiteen en komen de voedingsstoffen vrij.

In juni, wanneer de eerste bloei van de roos zich aandient, is het goed nogmaals wat extra culterra te strooien. Gebruik iets minder mest dan in het voorjaar.

In de zomer is het belangrijk bij doorbloeiende rozen de verwelkte rozen weg te knippen. Dit zorgt voor extra stimulans beter door te bloeien. Lees hier over het snoeien van doorbloeiende (klim)rozen.

Klik hier voor rozen

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Maria,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien en onderhouden van rozen.

  Wij zijn niet bekend met deze manier van takjes dopen, maar ik vermoed dat u dit gewoon kunt laten zitten. Het zal waarschijnlijk een bescherming zijn voor het invriezen van de gesnoeide takjes.

  De roos zal over een aantal weken onder deze rode wax (want dat zal het inderdaad zijn) gaan uitlopen. Vanwege de aanhoudende koude periode, stagneren veel planten op dit moment in hun groei. Dat zien we hier in Nederland ook gebeuren. Het is prima dat u de roos tijdens de koude nachten extra beschermd heeft.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Maria Maria

  Goedemorgen

  Ik woon in Frankrijk en heb een paar weken geleden bij Gamm Vert de roos Black Baccara besteld. De roos was bijzonder goed verpakt en de kluit wortels was goed vochtig. De uiteinden van de gesnoeide korte takken echter waren gedoopt in rode wax of plastic, lijkt het. Inmiddels staat hij nu een paar weken in de grond, maar ik vraag me nu ineens af of ik die rode wax moet verwijderen. Ik zie nog niet dat de roos iets ' doet', maar het is de afgelopen periode nog behoorlijk koud geweest met nachtvorst. We hebben hem dan ook voor de nacht beschermd met wat isolatiemateriaal erover heen en dat overdag weer weggehaald. Maar ik zit een beetje met die wax in mijn maag, ik heb dit nog nooit eerder gezien. Dus: verwijderen of laten zitten?

  Alvast dank!

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Eline,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien van rozen.

  Het beste kunt u deze nieuwe uitlopers nu al (voor een deel) terugsnoeien.

  De uitlopers die dwars door de rozenstruik heen lopen, kunt u in hun geheel terugknippen. De uitlopers die wel de goede kant op groeien, maar te lang zijn, kunt u voor 2/3 of 3/4 terugknippen. Als u dat doet, dan ziet het er meteen een heel stuk netter uit.

  Of de rozen nog gaan bloeien, kan ik niet garanderen. Maar het zou toch wel kunnen dat er later in het seizoen nog bloemen aan de struiken komen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. Eline Eline

  Dag, ik heb rozenstruiken die flink teruggesnoeid waren door de vorige eigenaar. Nu heb ik lange uitlopers maar geen of nauwelijks bloemen. Wat doe ik hiermee? Kan ik deze nu nog terugsnoeien? Het ziet er nu erg rommmelig uit.

 5. Suzy Suzy

  Hartelijk dank voor jullie antwoord.
  Nu wordt het wachten op de nieuwe scheutjes, groetjes, Suzy

  Suzy

 6. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Peter,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien van rozen.

  Hiermee kunnen we u niet verder helpen. Het beste kunt u een groenvoorzieningsbedrijf of hovenier vragen wat de beste manier is om van deze rozenstruiken af te komen.

  Succes met de klus.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 7. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Suzy,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien en onderhouden van rozen.

  Het geeft niks dat er uit een (dikkere) gesnoeide tak wat sap loopt. Zolang u maar niet de hele rozenstruik in zijn geheel heeft teruggesnoeid tot op de dikke takken. Dat kan het beste in de winterperiode als de plant in rust is. Er is op dat moment ook geen sapstroom. Die is er nu wel, en dat veroorzaakt het 'bloeden' bij de dikkere tak.

  Als het die ene tak is, dan is er niks aan de hand. Geef inderdaad een keer extra water, het bloeden zal vanzelf stoppen en de roos zal nieuwe knoppen gaan maken, zodat hij later in het jaar opnieuw bloemen gaat geven.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 8. Aelbrecht Peter Aelbrecht Peter

  Beste ik heh een huis met een tuin gekocht, die staat vol met rozenstruiken
  Ik wil echter gazon en wat groenten en kruiden, en wil dus die rozen weg, echt een massa , ik heb bijna 10 are en dit staat vol met rozenstruiken
  Uitgraven blijkt onbegonnen werk, in heb me ook al redelijk verwond aan die doornen , hoe krijg ik die rozen kapot ?
  Azijn en bleekwater helpen niet echt, rond up verzwakt ze maar echt kapot zijn ze niet te krijgen

 9. Suzy Suzy

  Goedemorgen,
  Gisteravond heb ik onze oude klaproos teruggesnoeid.
  Elk jaar komen er dan tot begin oktober nieuwe rozen tevoorschijn.
  Een tak was behoorlijk dik en verloor deze ochtend sap.
  Is het beter deze wonde te behandelen of heeft de roos behoefte aan een beetje extra water ?
  Groetjes
  Suzy

 10. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Kurt,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien van rozen.

  Als het dode (dorre / bruine) takken zijn, dan kunt u ze gerust wegknippen.

  Zijn de takken levend (groen) dan alleen terugknippen als de scheuten voorbij de bloemen zitten, of als de rozenstruik er mooier van wordt als de tak weggehaald wordt.

  Probeer te voorkomen dat je een te kale struik overhoudt als je groene takken nu gaat wegknippen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 11. Vermeersch Kurt Vermeersch Kurt

  Hallo, ik heb hier rozenstruiken staan die momenteel in bloei zijn. Er zijn ook takken waar er niks aan groeit. Mag ik deze nu snoeien?

 12. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Mimi,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien van rozen.

  Waarschijnlijk hebben ze het toch te heet het eerste jaar en beschermd de plant zich door te gaan hangen. Geef van onderuit water bij met dit extreem warme droge weer. Dan zouden ze zich toch moeten herstellen .

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 13. Mimi Mimi

  Hallo, ik heb een perk met annapurna rozen. Ze groeien goed de bloemen komen eraan maar zodra ze open gaan buigen ze naar beneden alsof de struiken te weinig water hebben. Ik geef voldoende water en heb ze weer gemest. Weet u wat de oorzaak van dit fenomeen kan zijn en wat moet ik doen? Alvast bedankt voor uw reactie

 14. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Vicky,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien en onderhouden van rozen.

  Als u rozen (en elke andere tuinplant) in een pot gaat zetten, dan kunt u daar het beste universele potgrond (https://www.tuinplantenwinkel.nl/potgrond-universeel-40-liter.html) voor gebruiken. Eventueel met extra toegevoegde langzaamwerkende meststof (https://www.tuinplantenwinkel.nl/potgrond-met-langzaam-werkende-meststof-40-liter.html)

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 15. Vicky Steenbakkers Vicky Steenbakkers

  We willen graag een “rose de rescht” in een hoge pot zetten. Welke grond moeten we dan gebruiken?
  Bij voorbaat dank voor uw reactie

 16. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Paul,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien en onderhouden van rozen.

  De roos moet nu wel uit aan het schieten zijn met nieuw blad. Vaak zie je dat als de roos de pot vol gegroeid heeft dat hij dan wat terug valt want hij droogt eerder uit en er zit geen voeding meer in de grond.

  Eventueel helpt terugsnoeien of overpotten of bijmesten van de rozenstruiken.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 17. Paul Terpstra Paul Terpstra

  Hoi,
  Ik heb een stamroos ‘rose meilove’ al 3 jaar in pot staan op mijn balkon, half in de zon. 2 jaar geleden deed hij het heel goed en veel bloemen. Vorig jaar was er een stengel vanuit de wortels gekomen ipv bovenop. Deze heb ik niet gesnoeid en werd wel zeker 3 meter lang. Dit jaar in maart heb ik de roos goed kort gesnoeid bovenop en nu groeit er helemaal niks bovenop. Er komen helaas geen knoppen of nieuwe scheuten. Alleen vanuit de wortels is de nu al een 3e scheut gekomen die ik of heb gescheurd zodat hij hopelijk bovenop nog wat gaat groeien.

  Moet ik bovenop nog extra snoeien om nieuwe scheuten te krijgen? Of wat is je advies.

  Gr Paul

 18. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Hermien,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien en onderhouden van rozen.

  Het is vaak lastig om de sterroetdauw vlekjes op het blad onder controle te krijgen. Het hangt van veel factoren af. Als je de roos einde dag water geeft dan gaat hij wat nat de nacht in en dat is ideaal voor een schimmel.

  Als u gespoten heeft en de plant mest geeft dan is het prima; meer kunt u niet doen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 19. Hermien Hermien

  Ik stel mijn vraag nogmaals. Zie hem niet terug. Mijn klimroos heeft last van sterroetdauw. Hij geeft wel bloemen. Ik heb het idee dat er inmiddels meer planten zijn aangetast en heb nu gespoten met rosacure. Na 1 week doe ik dit nogmaals. De aangetaste bladeren heb ik zoveel mogelijk weggehaald en de grond houd ik vrij van blad. Kan ik nog meer doen? Of moet ik alle aangetaste planten weghalen of kort snoeien. Ik lees dat het lastig te bestrijden is, toch heb ik t idee dat mn klimroos er iets beter bij staat. Ook heb ik gemest en kalk gegeven nu. Luis heb ik ook bestreden. Heeft u voor mij nog tips of aanbevelingen die ik kan doen?
  Vr groet Hermien

 20. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Koen,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien van rozen.

  Helaas is bezorgen in België nog niet mogelijk. De grens is nog gesloten. Zolang dit het geval is zullen we niet bezorgen in België.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 21. Koen Van Hoey Koen Van Hoey

  Beste,
  Ik had graag enkele rozenplanten bijenweelde besteld. Hebt u enig idee wanneer er terug geleverd kan worden in België? Met vriendelijke groeten, Koen Van Hoey

 22. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Jan,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien van de rozen.

  Dat moet geen probleem zijn. Bij rozen geldt altijd: "snoeien doet groeien". Waarschijnlijk komt het gewoon goed met de roos. Het kan zijn dat als u hem wat later heeft gesnoeid hij pas wat later scheuten ontwikkelt. Op dit moment lopen veel rozen al uit, maar meestal zijn deze of eerder of niet gesnoeid na de winter.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 23. jan De Bie jan De Bie

  ik heb een rozenstruik dacht veel te kort geknipt woon in de jordaan en wilde mooie rozen op straat langs de muur geplant maar komt nog geen zij takken aan ,komt dat nog wel goed,zou jammer zijn want die plant heb ik gekregen van me overleden buurvrouw als herinering , hoop een goed bericht groetjes jan de Bie uit Amsterdam

 24. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Myra,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien en onderhouden van rozen.

  De topjes van de takjes van de roos zullen misschien wat terug vriezen bij een eventuele matige vorst (kouder dan -5 graden), maar dat is geen probleem. De roos zal zich weer herstellen. U kunt gerust nu snoeien en aan de eventueel ingevroren topjes hoeft u niks te doen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 25. Myra Myra

  Wij hebben wel gewacht met snoeien van de rozenstruikjes ivm evt nog komende vriesperiode. Ze lopen al uit en zitten al hier en daar in de knop. Moet/kan ik ze nog snoeien?

 26. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Niek,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien en onderhouden van rozen.

  De rozen mag u nu snoeien dat is geen probleem. De rozen zullen gewoon netjes uitschieten en het maakt niet uit dat het nog koud kan worden. Stel dat de jonge scheuten afvriezen, dan maakt de plant snel weer nieuwe scheuten aan. Geen zorgen daarover.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 27. Niek Niek

  Dit jaar hebben de rozen hun blad grotendeels gehouden. Nu al lopen de nieuwe scheuten uit in de bovenste helft van de takken van vorig jaar. Is het verstandig om nu al te snoeien of toch wachten tot maart met het risico dat dan de planten echt in volle groei zijn?

 28. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Carine,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien en onderhouden van rozen.

  U kunt deze rozen nu verplanten. Dat is geen probleem. Knip ze meteen wat terug, dat vinden ze fijn en dan schieten ze in het voorjaar weer makkelijker uit.

  Succes met verplanten.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 29. Carine van de Water Carine van de Water

  Hallo, in het voorjaar heb ik een aantal rozenstruiken geplaatst (Rosa the fairy white). Bij nader inzien staan ze niet op de juiste plaats. Is het verstandig om ze nu te verplaatsen? Of moet ik wachten tot het voorjaar?
  Warme groet

 30. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Nan,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien en onderhouden van rozen. En hartelijk bedankt voor uw compliment, dat is heel aardig van u!

  Rozen snoeit u het beste pas in het voorjaar. Nu heeft u ze in een pot staan en u beschermt ze in de winter. Wij adviseren om niet in te pakken in folie zolang het niet echt flink vriest, het punt is dat als het een zachte winter is de roos heel vroeg blad gaat maken. Voor zijn gevoel staat hij dan in een soort kasje door de folie. op deze manier is er ook eerder kans op luis en schimmel, omdat er geen wind/ lucht bij de rozen kan komen.

  Het beste is om het open te laten en niet te verpakken pas als het echt vriest dus meer dan min 5 graden kunt u hem inpakken.

  De roos terug snoeien wordt normaal pas in het voorjaar gedaan want stel het vriest streng dan heeft hij de mogelijkheid om in te vriezen. De ingevroren stukken knipt u dan in het voorjaar weer weg en de roos schiet daarna meteen weer uit en zal in de zomer ook mooi bloeien.

  Hopelijk is het duidelijk voor u.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 31. Nan Kasanpawiro Nan Kasanpawiro

  Prachtig is deze duidelijke site! Toch nog een vraag, omdat ik een echte leek ben.
  In maart snoeien, wilt dit zeggen dat in er voordien niet wordt gesnoeid? De winter door met kale takken? Of toch halveren? Ze staan op balkon in potten, die ik normaal gesproken eind oktober afzonder in noppenfolie inpak, boven open behalve wanneer het echt gaat vriezen gaan ze tijdelijk dicht.
  Graag uw advies, en dank bij voorbaat.
  Groet

 32. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U mag ook gewoon kippen en/of schapenmest gebruiken voor het bemesten van de rozen of borders. Zorg er wel voor dat de mest die u gebruikt minimaal een half of heel jaar oud is. Bij gebruik van verse mest komen er teveel zuren bij de plant en werkt het juist averechts.

 33. Lenie Lenie

  Als bemesting van rozen wordt vaak geadviseerd om koeienmest te gebruiken. Mijn vraag is of je ook schapenmest of kippenmest kunt gebruiken, dit omdat wij zelf schapen en een paar kippen hebben. Alvast bedankt voor uw reactie.
  Groetjes Lenie

 34. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U knipt gedurende de zomer de uitgebloeide bloemen weg uit de tros rozen maar als de volledige tros uitgebloeid is knipt u de steel terug zodat de plant weer een nieuwe steel kan maken. Dan vormt de roos weer snel nieuwe bloemknoppen en blijft de roos beter doorbloeien.

  Tevens is aan te raden om wat bij te mesten als u de steel terug gesnoeid heeft. De roos komt dan nog sneller terug met scheuten en gaat dus weer bloemen maken.

 35. Marga van kesteren Marga van kesteren

  Wat bedoelde jullie met de uitgebloeide roos wegknippen? Alleen de bloem of ook de steel. Ik heb Leonardo da Vinci rozen.

 36. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Het is heel goed dat u de rozen gemest heeft.
  De verbena kan geen boosdoener zijn maar het weer is niet ideaal voor rozen geweest, je ziet nu veel blad infectie en dat is niet bevordelijk.

  Ik verwacht dat het volgend jaar opgelost is en dat het puur toeval is.

 37. Rita Theerlynck Rita Theerlynck

  Ik heb vorige jaar 3 rozenstruiken verplant. Ze staan nu samen langs de zuidkant. In de late nam. hebben ze geen zon meer. Deze zomer hebben ze me welgeteld 1 bloem gegeven. Ik heb ze nochtans begin juli bijgemest.
  Er groeit wel verbena tussen. Zou het daaraan kunnen liggen?

 38. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Mieren vormen op zich geen probleem voor de plant. Ze zitten er echter niet zomaar. Luizen scheiden een plakkerige zoete vloeistof af waar mieren dol op zijn. In ruil voor dat lekkers beschermd de mier de luis tegen vijanden.
  Aangezien de mieren nog steeds aanwezig zijn zitten er naar alle waarschijnlijkheid ook nog wat luizen op de rozenstruik. Vaak zitten de luizen in de jonge toppen en aan de onderzijde van het blad. Ons advies is om de plant nog een keer goed op luizen te controleren. Behandel deze eventueel, dan zullen de mieren het ook voor gezien houden. Veel succes!

 39. Martin Welman Martin Welman

  Mijn probleem is dat ik eerst last had van luizen dat is voorbij maar nu heb ik last van een ontzettend grote hoeveelheid mieren mijn vraag is hoe kom ik er van af of is dat niet slecht voor de struik?

 40. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Het is heel afhankelijk van het soort dat u heeft .
  Waarschijnlijk is het een wat wilder en breed uitgroeiende roos.
  Dat kan een nadeel zijn maar het is meestal een voordeel, het is dan wel iets minder netjes maar het is wel een bloemenzee en een dicht perk waardoor onkruid minder kans heeft.

  Waarschijnlijk is opbinden geen goede optie. De natuurlijke vorm van de roos gaat verloren en omdat de bladeren dicht opeen komen te staan is er een grotere kans op bladinfecties. Vooral wanneer de zomer op volle toeren draait. Als u de roos toch wilt opbinden dan kunt u dat het beste tijdens een koele weerperiode doen. Bij extreem warm weer is er kans op brand schade aan het blad.

  Dit is ons advies.

 41. Janneke Janneke

  Hallo,

  Onze struikrozen staan volop in bloei en groeien goed. Echter ze groeien door elkaar. Hoe zorg ik ervoor dat mijn perkje geen wildernis lijkt met deze uit elkaar groeiende, bloeiende stengels?
  Kan ik ze per struik samenbinden of hebben jullie nog andere ideeën?

  Groeten, Janneke

 42. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  De plantafstand van uw rozen is afhankelijk van het soort dat u gekozen heeft.

  Normaal is een plantafstand van 30 tot 40 cm prima voor een struik roos.

  Succes met het aanplanten van de struikrozen.

 43. Henk Henk

  Ik heb 4 planten. Hoe ver uit elkaar moet ik ze zetten. Houd me aanbevolen voor advies.

 44. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Als u een struik roos goed wilt laten groeien in een pot kies dan voor een pot van minstens 50 cm doorsnede .
  Dan kan de plant net wat beter groeien en zich beter ontwikkelen.

  Veel succes

 45. Anica den Dunnen Anica den Dunnen

  Hoe groot moeten de potten zijn als ik er struikrozen (tot 60cm hoog) in wil zetten

  Groetjes Anica

 46. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Een struikroos kan best in een pot geplant worden.

  Let wel op dat indien het een strenge winter word dat je de pot beschermd zodat de wortel van de roos niet bevriest.
  Dat is wel iets om rekening mee te houden.

  Verder is het gewoon op tijd water geven en wat bij mesten zodat hij aan het groeien blijft en dan dus weer nieuwe knoppen maakt.

  Als er rond de wortel/ potkluit van de gekochte roos 5 cm / 10 cm ruimte extra is voor verse potgrond is het prima en gaat het zeker lukken.

 47. Jaleesa Jaleesa

  Kan een Roos zoals de Rosa de coeur ook in een pot gepland worden en Zo ja hoe groot moet die pot dan zijn?

 48. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Het beste kunt u de uitgebloeide roos weg snoeien.
  De uitgebloeide steel met roos kost de roos energie en die kan hij beter gebruiken voor het opnieuw maken van scheuten zodat hij weer bloem bij maakt.

  Dit houd dus in dat je de hele zomer door uitgebloeide bloemen er uit kunt snoeien en dat werkt prima .

  Alvast succes.

 49. jan veenstra jan veenstra

  Als een roos is uitgebloeid, kan ik hem dan weg knippen of is beter de uitgebloeide knop te laten zitterN

 50. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  In de potgrond van de door ons geleverde rozen zit langzaam werkende mest.

  Dat zit er doorheen vermengd. Daarnaast mesten we de rozen in de zomer nog extra bij en dat ziet u aan de bovenkant op de potgrond liggen als kleine bolletjes.

  U hoeft er dus na het aanplanten niets aan te doen dat is al voor u geregeld.

  Succes met de roos .

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.