Menu
Geen producten gevonden

Hoe snoei en onderhoud ik mijn rozen?

Hoe snoei en onderhoud ik mijn rozen?

Rozen spreken tot de verbeelding. In bijna elke tuin is er wel een roos te vinden. In tuinboeken vindt u vaak de mooiste plaatjes. Hoe zorgt u daar nu voor?

Rozen zijn veeleisende planten. Ze worden dan ook graag jaarrond verzorgd en vertroeteld. Het voorjaar vormt een belangrijk startpunt. De roos ontwikkeld snel nieuwe scheuten. Op die scheuten zien we natuurlijk het liefst bloemen verschijnen. Alleen op malse scheuten zullen echter bloemknoppen verschijnen. Door de roos te snoeien kunnen we de energie van de struik sturen en zorgen voor meer malse scheuten met veel bloemen. Daarnaast houden de rozen van veel voeding. Dit kan in de vorm van organische meststof in het voorjaar en de zomer worden toegevoegd.

Het planten van een roos is belangrijk voor een goede start. Plant rozen altijd in goede rijke grond. Voeg daarom een beetje potgrond of aanplantgrond toe en vermeng dit met de aanwezige aarde. Plant de roos vervolgens en zorg dat het oculatiepunt zich net onder grond bevindt. Bij rozen uit pot bevindt het oculatiepunt zich vaak al onder de aarde. U hoeft rozen uit pot dus niet dieper te poten. In het volgende schema ziet u hoe. Druk de kluit goed aan en geef goed water.

rozen snoeien

Afbeelding: Bij het planten van rozen komt de entplaats, ook het het oculatiepunt genoemd, net onder de grond te staan. Later zakt de grond nog aan en zal het oculatiepunt zich ongeveer op gelijk niveau met de grond bevinden.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Wanneer snoei ik rozen?

De snoei vindt het best plaats in de maand maart. De winter loopt op zijn einde en de kans op stevige vorst neemt snel af. Een te vroege snoei kan leiden tot vorstschade aan de plant. Snoei altijd bij temperaturen boven nul.

Waar moet ik op letten bij het snoeien van rozen?

Er zijn verschillende groepen rozen. Elke groep wordt op een andere manier gesnoeid. Voor struikrozen gelden andere ‘regels’ dan voor klimrozen. Zorg er dus voor dat u het juiste advies volgt.

Ook heel belangrijk is het snoeigereedschap. Zorg er altijd voor dat de messen scherp zijn. Bij het snoeien ontstaan wonden. We zien het liefst dat deze zo schoon en glad mogelijk zijn. Dit geeft de minste kans op aantasting door infecties. Door het snoeien met bot snoeigereedschap ontstaat vaak schade aan de takken.

rozen snoeien

Afbeelding: De (slapende)ogen zijn te herkennen als kleine puntjes boven een streepje dwars op de twijg. Pas na snoei worden deze ogen actief en gaan uitlopen.

Hoe snoei ik mijn rozenstruiken?

Bij het snoeien van rozen is een beetje lef mooi meegenomen. Niet alleen zijn doornen erg gemeen, snoeien is een harde realiteit. Handschoenen zijn aan te raden. Struikrozen kunnen diep worden terug gesnoeid. Snoei de takken terug tot 5 à 15 centimeter lengte boven de entplaats. De entplaats is meestal te herkennen als een verdikking van het hout. Probeer de takken altijd af te knippen boven een buitenoog. Dit is een naar buiten gerichte bladknop. Naar binnen gerichte takken worden het best helemaal terug genomen. Op deze manier groeit de struik altijd evenwichtig uit. In de schematische tekening is te zien wat hiermee bedoeld wordt.

rozen snoeien

Afbeelding: In het voorjaar moeten rozen gesnoeid worden. Dit zorgt voor een gezonde plant met veel bloemen. Zorg dat de plant luchtig blijft en snoei af boven een naar buiten gerichten knop of oog.

Stamrozen worden op eenzelfde manier gesnoeid als struikrozen. De ent bevindt zich bij stamrozen niet net boven de grond maar op hoogte. Neem deze ent als de basis voor het snoeien.

Snoeien van klimrozen

Klimrozen vragen om een andere aanpak. Klimrozen maken vanuit de grond lange scheuten naar boven die het best worden aangebonden. Lees hier alles over in ons artikel over klimrozen. De aangebonden scheuten noemen we hoofd- of gesteltakken van een klimroos. Deze blijven gedurende hun leven in tact. Na een aantal jaren trouwe dienst sterven deze scheuten vaak af en worden grijs. U kunt ze dan tot aan de grond wegsnoeien.

Bij het snoeien van klimrozen snoeien we in het voorjaar alleen de zijtakken van deze gesteltakken terug. Snoei deze terug tot een lengte van ongeveer 5 centimeter. Een uitzondering op het snoeien van klimrozen vormen de zogenaamde rambler rozen. Deze wordt normaliter niet in het voorjaar maar in de zomer of het najaar gesnoeid.

Hoe bemest ik mijn rozen?

Rozen houden van veel voeding en een rijke grond. Bij het aanplanten van rozen is dit gegeven al heel belangrijk. Als de rozen eenmaal groeien blijven ze om voeding vragen. Het bloeien kost de roos veel energie.

Rozenperk met Leonardo da Vinci

Afbeelding: Deze Rosa 'Leonardo da Vinci' staan er prachtig bij in dit rozenperk. De uitbundige bloei kost de roos jaarlijks veel energie. Geef dan ook voldoende voeding.

Het voorjaar is een ideaal moment om de roos te voorzien van extra voeding. De wortels beginnen steeds meer voedingsstoffen op te nemen uit de grond. Meststoffen worden dus meteen benut. Geef bij voorkeur Culterra. Dit is een organische meststof met een volledig pakket aan voedingsstoffen. Strooi de korrels rondom de basis van de plant bij wisselvallig weer. Bij regen valt de korrel meteen uiteen en komen de voedingsstoffen vrij.

In juni, wanneer de eerste bloei van de roos zich aandient, is het goed nogmaals wat extra culterra te strooien. Gebruik iets minder mest dan in het voorjaar.

In de zomer is het belangrijk bij doorbloeiende rozen de verwelkte rozen weg te knippen. Dit zorgt voor extra stimulans beter door te bloeien. Lees hier over het snoeien van doorbloeiende (klim)rozen.

Klik hier voor rozen
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Reacties

 1. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw compliment, dat is heel aardig van u.

  De klimrozen snoeit u het beste pas in het voorjaar.
  Nu heeft u ze in een pot staan en u beschermt ze bij strenge vorst.

  Wij adviseren om niet in te pakken in folie zolang het niet echt flink vriest, het punt is dat als het een zachte winter is de roos heel vroeg blad gaat maken voor zijn gevoel staat hij dan in een kasje door de folie.

  Je krijgt dan ook heel snel luis en schimmel want er kan geen wind/ lucht bij.

  Het beste is om het open te laten en niet te verpakken pas als het echt vriest dus meer dan min 5 graden kunt u hem inpakken.

  De roos terug snoeien word normaal pas in het voorjaar gedaan want stel het vriest streng dan heeft hij de mogelijkheid om in te vriezen.

  De ingevroren stukken knipt u dan in het voorjaar weer weg en de roos schiet meteen weer uit en zal mooi bloeien.

  Hopelijk is het duidelijk voor u en succes met uw klimroos.

 2. Nan Kasanpawiro Nan Kasanpawiro

  Prachtig is deze duidelijke site! Toch nog een vraag, omdat ik een echte leek ben.
  In maart snoeien, wilt dit zeggen dat in er voordien niet wordt gesnoeid? De winter door met kale takken? Of toch halveren? Ze staan op balkon in potten, die ik normaal gesproken eind oktober afzonder in noppenfolie inpak, boven open behalve wanneer het echt gaat vriezen gaan ze tijdelijk dicht.
  Graag uw advies, en dank bij voorbaat.
  Groet

 3. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U mag ook gewoon kippen en/of schapenmest gebruiken voor het bemesten van de rozen of borders. Zorg er wel voor dat de mest die u gebruikt minimaal een half of heel jaar oud is. Bij gebruik van verse mest komen er teveel zuren bij de plant en werkt het juist averechts.

 4. Lenie Lenie

  Als bemesting van rozen wordt vaak geadviseerd om koeienmest te gebruiken. Mijn vraag is of je ook schapenmest of kippenmest kunt gebruiken, dit omdat wij zelf schapen en een paar kippen hebben. Alvast bedankt voor uw reactie.
  Groetjes Lenie

 5. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U knipt gedurende de zomer de uitgebloeide bloemen weg uit de tros rozen maar als de volledige tros uitgebloeid is knipt u de steel terug zodat de plant weer een nieuwe steel kan maken. Dan vormt de roos weer snel nieuwe bloemknoppen en blijft de roos beter doorbloeien.

  Tevens is aan te raden om wat bij te mesten als u de steel terug gesnoeid heeft. De roos komt dan nog sneller terug met scheuten en gaat dus weer bloemen maken.

 6. Marga van kesteren Marga van kesteren

  Wat bedoelde jullie met de uitgebloeide roos wegknippen? Alleen de bloem of ook de steel. Ik heb Leonardo da Vinci rozen.

 7. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Het is heel goed dat u de rozen gemest heeft.
  De verbena kan geen boosdoener zijn maar het weer is niet ideaal voor rozen geweest, je ziet nu veel blad infectie en dat is niet bevordelijk.

  Ik verwacht dat het volgend jaar opgelost is en dat het puur toeval is.

 8. Rita Theerlynck Rita Theerlynck

  Ik heb vorige jaar 3 rozenstruiken verplant. Ze staan nu samen langs de zuidkant. In de late nam. hebben ze geen zon meer. Deze zomer hebben ze me welgeteld 1 bloem gegeven. Ik heb ze nochtans begin juli bijgemest.
  Er groeit wel verbena tussen. Zou het daaraan kunnen liggen?

 9. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Mieren vormen op zich geen probleem voor de plant. Ze zitten er echter niet zomaar. Luizen scheiden een plakkerige zoete vloeistof af waar mieren dol op zijn. In ruil voor dat lekkers beschermd de mier de luis tegen vijanden.
  Aangezien de mieren nog steeds aanwezig zijn zitten er naar alle waarschijnlijkheid ook nog wat luizen op de rozenstruik. Vaak zitten de luizen in de jonge toppen en aan de onderzijde van het blad. Ons advies is om de plant nog een keer goed op luizen te controleren. Behandel deze eventueel, dan zullen de mieren het ook voor gezien houden. Veel succes!

 10. Martin Welman Martin Welman

  Mijn probleem is dat ik eerst last had van luizen dat is voorbij maar nu heb ik last van een ontzettend grote hoeveelheid mieren mijn vraag is hoe kom ik er van af of is dat niet slecht voor de struik?

 11. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Het is heel afhankelijk van het soort dat u heeft .
  Waarschijnlijk is het een wat wilder en breed uitgroeiende roos.
  Dat kan een nadeel zijn maar het is meestal een voordeel, het is dan wel iets minder netjes maar het is wel een bloemenzee en een dicht perk waardoor onkruid minder kans heeft.

  Waarschijnlijk is opbinden geen goede optie. De natuurlijke vorm van de roos gaat verloren en omdat de bladeren dicht opeen komen te staan is er een grotere kans op bladinfecties. Vooral wanneer de zomer op volle toeren draait. Als u de roos toch wilt opbinden dan kunt u dat het beste tijdens een koele weerperiode doen. Bij extreem warm weer is er kans op brand schade aan het blad.

  Dit is ons advies.

 12. Janneke Janneke

  Hallo,

  Onze struikrozen staan volop in bloei en groeien goed. Echter ze groeien door elkaar. Hoe zorg ik ervoor dat mijn perkje geen wildernis lijkt met deze uit elkaar groeiende, bloeiende stengels?
  Kan ik ze per struik samenbinden of hebben jullie nog andere ideeën?

  Groeten, Janneke

 13. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  De plantafstand van uw rozen is afhankelijk van het soort dat u gekozen heeft.

  Normaal is een plantafstand van 30 tot 40 cm prima voor een struik roos.

  Succes met het aanplanten van de struikrozen.

 14. Henk Henk

  Ik heb 4 planten. Hoe ver uit elkaar moet ik ze zetten. Houd me aanbevolen voor advies.

 15. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Als u een struik roos goed wilt laten groeien in een pot kies dan voor een pot van minstens 50 cm doorsnede .
  Dan kan de plant net wat beter groeien en zich beter ontwikkelen.

  Veel succes

 16. Anica den Dunnen Anica den Dunnen

  Hoe groot moeten de potten zijn als ik er struikrozen (tot 60cm hoog) in wil zetten

  Groetjes Anica

 17. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Een struikroos kan best in een pot geplant worden.

  Let wel op dat indien het een strenge winter word dat je de pot beschermd zodat de wortel van de roos niet bevriest.
  Dat is wel iets om rekening mee te houden.

  Verder is het gewoon op tijd water geven en wat bij mesten zodat hij aan het groeien blijft en dan dus weer nieuwe knoppen maakt.

  Als er rond de wortel/ potkluit van de gekochte roos 5 cm / 10 cm ruimte extra is voor verse potgrond is het prima en gaat het zeker lukken.

 18. Jaleesa Jaleesa

  Kan een Roos zoals de Rosa de coeur ook in een pot gepland worden en Zo ja hoe groot moet die pot dan zijn?

 19. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Het beste kunt u de uitgebloeide roos weg snoeien.
  De uitgebloeide steel met roos kost de roos energie en die kan hij beter gebruiken voor het opnieuw maken van scheuten zodat hij weer bloem bij maakt.

  Dit houd dus in dat je de hele zomer door uitgebloeide bloemen er uit kunt snoeien en dat werkt prima .

  Alvast succes.

 20. jan veenstra jan veenstra

  Als een roos is uitgebloeid, kan ik hem dan weg knippen of is beter de uitgebloeide knop te laten zitterN

 21. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  In de potgrond van de door ons geleverde rozen zit langzaam werkende mest.

  Dat zit er doorheen vermengd. Daarnaast mesten we de rozen in de zomer nog extra bij en dat ziet u aan de bovenkant op de potgrond liggen als kleine bolletjes.

  U hoeft er dus na het aanplanten niets aan te doen dat is al voor u geregeld.

  Succes met de roos .

 22. Bettie Bettie

  Hallo.
  Heb net met trots mijn roos (camelot) ingeplant. Nu is mijn vraag.. Heb een gat gegraven en daar potgrond ingedaan vermengd met de tuinaarde. Moet ik dan toch nog nu al bemesten met rozenmest? Of zit er genoeg voeding in de potgrond.
  Alvast mijn dank!

 23. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Normaal als u een roos in de pot heeft staan en naar binnen haalt moet hij gewoon weer opnieuw uit schieten. Misschien is de wortel wat ingedroogd.

  Als u de roos terug snoeit en een keer flink water geeft, en wat voeding die snel werkt toevoegt moet hij binnen een paar weken echt blad gaan maken.

  Succes.

 24. lenie van Antwerpen lenie van Antwerpen

  Ik heb een Rosa 'Doris Tysterman' roos netjes volgens beschrijving gesnoeid en overwintert. Nu weer buiten gezet maar het lijkt of de roos helemaal dood is (takjes zijn verhard/dood), wortels leken nog gezond. kan ik hier nog iets aan doen of maak ik mij zorgen voor niks?

 25. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Het beste is om uw roos in de grond te planten dus niet in de pot te laten staan.
  De austin roos zal dan veel mooier uitgroeien.
  De roos kan dan beter tegen sterke wisselingen van het weer.

  Bemesten met koemest is prima. Let wel op dat vanaf oktober er niet meer gemest hoeft te worden. De plant komt in deze periode tot rust en de meststoffen worden niet meer opgenomen. De koemest is dan weer het beste in februari toe te voegen wanneer de roos weer begint te groeien.

  Snoei de Austin roos in het voorjaar, dus na de winter, terug.

 26. wennmacher rené wennmacher rené

  ik heb onlangs een PAT AUSTIN gekocht. moet deze in de pot blijven of kan ze ook in de tuin geplant worden ?
  de beste mest is koeienmest, zegt men maar hoeveel mag ze hebben om mooi te bloeien ?
  Groeten

 27. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt de rozen nu nog wat terug snoeien dat is geen probleem, waarschijnlijk zijn ze al blad en scheuten aan het maken.
  Door ze terug te snoeien zorgt u er voor dat de roos mooi fris van tak blijft en hij gaat toch op de jonge scheuten bloem vormen dus door nu te snoeien krijgt u gewoon dit jaar bloem.

  Volgend jaar snoeit u ze dan terug in maart dat is net wat beter.

  Succes en u kunt in principe niets fout doen .

  Mochten u nog vragen hebben dan horen we het graag

 28. Feike Ingrid Feike Ingrid

  Hallo,

  Ik dacht dat je pas kon snoeien na winterheilige. Maar nu lees ik dat je al in maart moet snoeien. Kan ik dit als nog doen?
  Hoop op een super bericht en dat mijn rozen dan terug mooi bloeien. ik heb deze vorige jaar geplant.

  Groetjes Ingrid

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

thuiswinkel waarborg

 

PayPal iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.