Hoe snoei en verzorg ik een klimroos?

Hoe snoei en verzorg ik een klimroos?

Klimrozen behoren tot de meest spectaculair bloeiende klimplanten. Hun bloeitijd is voor klimplanten ongeëvenaard. Hoe zorg je nu voor het beste resultaat?

Eigenlijk zijn klimrozen geen echte klimplanten. Zonder steun of hulp zouden de (zeer)lange scheuten omvallen. Zorg er dus voor dat er steunpunten aanwezig zijn op de plek waar u de klimroos plant. Dit kan een houten of stalen raamwerk zijn, een pergola of een speciaal voor rozen ontwikkeld ornament zoals een rozenboog of piramide. Voor het aanbinden van de lange scheuten kan het beste bindbuis worden gebruikt. Dit is een elastisch materiaal dat de stengels niet afknelt.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Klimrozen hebben aan een kleine plek vaak al genoeg. De planten wortelen lekker diep. De meeste soorten staan het liefst op een plek in de zon of halfschaduw. Er zijn ook soorten die zelfs prima in de schaduw kunnen staan. Hiervan is de Rosa ‘New Dawn’ een mooi voorbeeld.

Klimroos tegen gevel

Afbeelding: Deze klimroos Rosa 'Westerland' siert een gevel van een bijgebouw. De twijgen zijn op een aantal punten subtiel vast gezet aan de gevel. Toch lijkt het alsof de roos op zichzelf blijft staan.

Klimroos aanbinden met bindbuis

Afbeelding: Het aanbinden van een klimroos of klimplant gaat goed met bindbuis. Het rubber is elastisch en rekt op met de groei.

Het planten van een klimroos

Zorg bij het planten van een klimroos voor een diep plantgat. Ga uit van ongeveer een halve meter. Meng door de aarde flink wat potgrond. Dit zorgt voor een goede voedingsbodem. Dompel de kluit van de klimroos in een bak met water. Zet de roos vervolgens in de grond en druk stevig aan. De ent kan het beste net onder de grond staan. Bij rozen uit pot bevindt de ent zich vaak al onder de aarde. U hoeft rozen uit pot dus niet dieper te poten. De klimroos zal in het eerste jaar vooral wortelen. Met een beetje geluk maakt de klimroos al een nieuwe lange scheut.

De opbouw van een klimroos

Klimrozen maken lange scheuten vanuit de ent. Deze lange scheuten zijn de hoofdtakken van een klimroos. Op de zijscheuten hiervan zullen de rozen verschijnen. Tijdens de groei van deze lange scheuten kunt u de richting bepalen. Zorg voor een luchtige plant. Wanneer de takken dicht opeen zitten, en er minder luchtbeweging mogelijk is, slaan schimmels eerder toe.

De opbouw van een rozenplant

Afbeelding: Een klimroos heeft dezelfde basis als een struikroos. De twijgen groeien echter veel langer uit. Omdat ze zichzelf niet kunnen hechten is een steun welkom.

Hoe snoei ik een klimroos?

De meeste klimrozen worden gesnoeid aan het begin van het voorjaar. Uitzondering hierop vormen de rambler klimrozen en klimrozen die maar eenmaal in het jaar bloeien. Deze zogenaamde zomerbloeiers worden in de zomer na de bloei gesnoeid.

Hoofdtakken worden altijd in tact gelaten. Pas wanneer ze verouderd zijn of afsterven snoeit u ze terug tot aan de grond. Vanaf de hoofdtak ontspringen zijscheuten waarop de klimroos zal bloeien. In het voorjaar knipt u deze zijscheuten tot ongeveer 15 à 20 centimeter af. Probeer de scheuten boven een oog af te knippen.

Bij doorbloeiende rozen worden de uitgebloeide bloemen in de zomer weg geknipt tot het eerste vijf-tallige blad. De klimroos zal vervolgens snel nieuwe scheuten maken met bloemen later in het jaar.

Klimroos snoeien

Afbeelding: Laat hoofdtakken bij een klimroos altijd in tact en zorg ervoor dat deze elkaar zo min mogelijk in de weg zitten. De zijscheuten worden ieder voorjaar (m.u.v. ramblers en eenmalig bloeiende klimrozen) terug gesnoeid. Hieronder vindt u een uitsnede (rondje)

Klimroos snoeien boven de knop

Afbeelding: Snoei de zijscheuten altijd af net boven een knop of oog. Hierop gaat de roos vervolgens een nieuwe scheut ontwikkelen.

Hoe bemest ik een klimroos?

Net als bij alle rozen houden klimrozen van veel voeding. Naast het snoeien is het belangrijk de roos minimaal een keer per jaar voeding te geven. Dit gebeurt het best in het voorjaar en kan gelijktijdig met de snoei. Doorbloeiende rozen hebben ook baat bij een extra gift in de zomer. Dit zorgt in combinatie met het weghalen van de uitgebloeide bloemen voor extra bloemen later in het jaar.

Culterra is een uitstekende bemesting voor rozen. Strooi van deze meststof een halve hand rondom de voet van de plant bij vochtig weer. Regen zorgt er voor dat de mestkorrel meteen uit elkaar valt en wordt opgenomen.

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Klik hier voor klimrozen

Reacties

 1. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt de lange takken die u niet wenst wat halveren en dan schiet de plant daar weer uit en maakt op die takken ook weer knoppen en dus bloem.

 2. Maria Maria

  Ik heb een Nadia renaissance klimroos die afgelopen jaar alleen bovenin nog rozen gaf waarschijnlijk door meeldauw/roest. Nu moet ik voor de eerste keer gaan snoeien. Hoe kan ik dat het beste doen?

 3. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  We verwachten dat het geen probleem moet zijn en dat de roos gewoon uitloopt in het voorjaar dat kan niet missen.

 4. Thea van Driel Thea van Driel

  Wat een fijne informatie en heel duidelijk. Wij hebben een 30 jaar oude New Dawn en het lijkt er op dat de roos het begeeft. vorige maand hebben we alle zijtakken weggehaald en alleen de hoofdstammen laten staan. Denkt u dat de roos het nog gaat halen?

 5. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Hieronder staan de antwoorden op uw vragen

  Ik heb nog een paar vragen over Rosa ‘Climbing Iceberg’. Klopt het dat bij zulke doorbloeiende rozen de hoofdtakken omhoog gebonden moeten worden en de zijtakken opzij? En moeten de zijtakken ook twee jaar oud zijn voor er bloemen aan komen, of gaat het om de hoofdtakken?

  Antwoord : Het kan beide u mag ze omhoog binden en ook naar de zijkant u moet ze inderdaad helpen dus begeleiden.
  De bloem maakt hij elk jaar dus op de eenjarige scheuten

  Daarnaast nog een specifieke vraag over onze Rosa ‘Climbing Iceberg’. We hebben deze roos 2 jaar geleden geplant. Hij is goed de hoogte in gegaan, maar heeft helaas te lijden gehad onder meeldauw en dit jaar vermoedelijk ook sterroetdauw. Onderaan is de roos helemaal kaal geworden, maar er zijn eind van de zomer nog wel lange uitlopers met veel blad bovenin gekomen, boven het trellisscherm van 2 meter uit. Hoe en wanneer kunnen we deze rozen het beste snoeien?

  Antwoord : U mag deze roos nu al knippen dat is geen probleem en als u hem wat terug knipt zult u zien dat hij in het voorjaar weer van onderuit blad gaat maken dat kan niet missen

 6. Anne Anne

  Bedankt voor de duidelijke informatie in de blog.

  Ik heb nog een paar vragen over Rosa ‘Climbing Iceberg’. Klopt het dat bij zulke doorbloeiende rozen de hoofdtakken omhoog gebonden moeten worden en de zijtakken opzij? En moeten de zijtakken ook twee jaar oud zijn voor er bloemen aan komen, of gaat het om de hoofdtakken?

  Daarnaast nog een specifieke vraag over onze Rosa ‘Climbing Iceberg’. We hebben deze roos 2 jaar geleden geplant. Hij is goed de hoogte in gegaan, maar heeft helaas te lijden gehad onder meeldauw en dit jaar vermoedelijk ook sterroetdauw. Onderaan is de roos helemaal kaal geworden, maar er zijn eind van de zomer nog wel lange uitlopers met veel blad bovenin gekomen, boven het trellisscherm van 2 meter uit. Hoe en wanneer kunnen we deze rozen het beste snoeien?

  Met vriendelijke groet en bij voorbaat dank voor uw reactie.

 7. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw vraag op een van onze blog berichten.

  Als het goed is ziet een 2 a 3 tal basis takken die verticaal staan dan kunt u de verticale takken wat terug knippen tot bv 10 cm van de hoofdtak dan schiet de roos daar weer netjes uit en zal weer bloem geven u mag dat nu gewoon doen.

 8. Simone Simone

  Ik heb nu 2 jaar een new Dawn klimroos langs de schutting. Hij heeft enorm veel en lange dikke takken. Ik heb altijd de uitgebloeide bloemen er uitgesnoeid tot een 5-blad. Nu wil ik hem in het voorjaar terug snoeien maar hoe kan ik zien wat een hoofdtak is tussen al die takken.

 9. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Het beste kunt u wel een paar basis takken laten staan en deze terug knippen tot bv 100 cm boven de grond

  Dus niet helemaal kort knippen dan kan hij op de basis takken van 100 cm makkelijker uitschieten

 10. Job van Tilt Job van Tilt

  Dag,
  Ik heb een heel oude klimroos in de tuin. Pas na ongeveer 2 meter komen er een paar takken. Niet mooi.
  Hoe kan ik deze oude klimroos snoeien zodat er opnieuw zijtakken komen die rozen zullen dragen. Afknippen/ zagen tot aan de grond?

 11. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste A Bakx,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien en verzorgen van een klimroos.

  Dit jaar zitten er (niet alleen in de rozen, maar in alle planten) veel schimmels in de planten. Dit komt door het vochtige weer van afgelopen tijd. Helemaal in vergelijking met vorig jaar is het een stuk vochtiger. Dat zijn ideale omstandigheden voor het ontwikkelen van schimmels (roest).

  Wat u kunt doen, is de meest aangetaste bladeren van de plant plukken en deze weggooien in de kliko. Verder kunt u een keer spuiten met een middel tegen schimmels op rozen (bijvoovbeeld Rosacur van Bayer) om te voorkomen dat de schimmel verder gaat.

  Ten slotte kunt u de klimroos een keer wat extra voeding geven om hem gezond te houden. Dit kan bijvoorbeeld Culterra of koemestkorrel zijn. Het geeft de klimroos een boost en zorgt ervoor dat hij sneller nieuw blad en bloemknoppen zal aanmaken.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 12. A Bakx A Bakx

  We hebben al jaren een aantal new dawn rozen bij de palen van onze pergola staan. Vaak hebben we (beperkt) last van roest in de bladeren. Maar dit jaar zit er veel roest in en heeft dit duidelijk invloed op de bloei. Zijn de rozen aan het einde van hun levensduur of is dit nog te verhelpen?

 13. klantenservice Tuinplantenwinkel.nl klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Ciska,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien en verzorgen van een klimroos.

  De klimroos verdraagt het snoeien prima, het is alleen misschien zonde om de bloemknoppen er nu uit te knippen. U kunt ook wachten met snoeien tot de bloemen uitgebloeid zijn. Ook dan zal de roos dit jaar nog nieuwe scheuten maken.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 14. Ciska Ciska

  Hallo, sinds vorig jaar heb ik 2 klimrozen staan. Nu zie ik voornamelijk bovenin de toppen knoppen zitten. De rest vd plant vrij weinig knoppen. Kan ik die bovenste er nog uit knoppen of ben ik daar nu te laat mee?

  Groetjes Ciska

 15. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Gregory,

  Bedankt voor uw reactie.

  U mag de klimroos nu nog terug snoeien. Dat gaat prima, maar let wel op dat u dat doet op een dag dat het niet heel warm is, anders krijg bestaat er kans op brandschade aan het overblijvende blad.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 16. Gregory Gregory

  Bedankt voor het snelle antwoord tuinplantenwinkel. Mag ik dan nu nog 1 of meerdere hoofdtakken kort afsnoeien of wachten tot volgend jaar ?

 17. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Gregory,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien en verzorgen van een klimroos.

  Als er meerdere hoofdtakken aan de klimroos zitten, kunt u gerust een of twee van deze takken tot aan de grond terugknippen. De hoofdtakken die overblijven geven dit jaar de bloesem, terwijl er onderin nieuwe scheuten zullen groeien waar het jaar erop weer bloemen aan kunnen komen.

  Door een hoofdtak te snoeien, kan dit de klimroos ook stimuleren om aan de overgebleven hoofdtak meer zijscheuten aan te maken, waardoor er een vollere plant zal ontstaan.

  Het proces van het snoeien van een van de hoofdtakken kunt u eventueel elk jaar herhalen, om zo een niet te hoge volle klimroos te behouden die ook elk jaar bloemen geeft. Het snoeien mag nu, maar kunt u ook volgend jaar na de winter doen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 18. Gregory Demeyere Gregory Demeyere

  ik heb twee klimrozen groeien tegen een gewone houten tuinschutting. ze zijn beiden 3 jaar oud en groeien en bloeien goed. ze zijn nu wel te hoog geworden want de hoofdtakken zijn al bijna tot aan de hoogte van de schutting en dan pas beginnen de scheuten te groeien. de hoofdtak heb ik nog niet gesnoeid , de zijtakken wel maar daar groeiden dit jaar maar weinig groen meer aan. gevolg is nu dat de bloemen ver boven de schutting zullen groeien en pas na een goeie 2 meter. heb ik iets verkeerd gedaan met het snoeien ? Mag ik alles volgend jaar (incl. hoofdstam) serieus terugsnoeien ?

 19. Gregory Gregory

  ik heb twee klimrozen groeien tegen een gewone houten tuinschutting. ze zijn beiden 3 jaar oud en groeien en bloeien goed. ze zijn nu wel te hoog geworden want de hoofdtakken zijn al bijna tot aan de hoogte van de schutting en dan pas beginnen de scheuten te groeien. de hoofdtak heb ik nog niet gesnoeid , de zijtakken wel maar daar groeiden dit jaar maar weinig groen meer aan. gevolg is nu dat de bloemen ver boven de schutting zullen groeien en pas na een goeie 2 meter. heb ik iets verkeerd gedaan met het snoeien ? Mag ik alles volgend jaar (incl. hoofdstam) serieus terugsnoeien ?

 20. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Sanny,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien en verzorgen van de klimroos.

  Dat mag altijd, maar het is niet zeker dat een klimroos uit zichzelf op een mooie manier gaat hangen. Het kan zijn dat de takken van de klimroos te 'sterk' zijn om mooi over een pot te gaan hangen. Maar als het er mooi uitziet, dan is het voor de plant geen probleem.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 21. Sanny van Haperen Sanny van Haperen

  Ik heb een Jasmina in een grote pot op het balkon staan. Kan ik deze roos laten hangen i.p.v. laten klimmen?

 22. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Olly,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien en verzorgen van de klimroos.

  Let op dat u de klimroos wel moet helpen met klimmen en de takken dus wel moet vast zetten. Een klimroos slingert niet en hecht zich ook niet uit zichzelf. Daardoor moet hij geholpen met klimmen. Dit ter info voor u.

  Het ijzer van het betongaas geeft verder geen probleem bij warmte dat maakt niets uit en kunt u gerust gebruiken.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 23. Olly Olly

  Hallo,
  Ik hoor vaak dat je de klimroos kunt begeleiden tegen een betonnet of gaas, dan hoef je ze ook niet vast te zetten. Maar nu is mijn vraag, word dit net (metaal) niet te heet in de zon? Of zijn de takken daar wel tegen opgewassen?
  Groet,
  Olly

 24. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Michael,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien en verzorgen van de klimroos.

  De diepte van 40 cm is prima. De klimroos kan toch breder uit met zijn wortels dus dat is geen probleem.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 25. Michael Michael

  Hey,
  Ik heb een bloembak gemetst tegen een muurtje. De bloembak zelf is ca 4 m op 30 cm breedte en 40 cm hoogte. De bloembak staat op beton waar ik 2 gaten met een diameter heb van ca 10cm om water door te laten. Ik lees dat de wortels van deze rozen diep proberen te gaan. Ik zit met ca 40 cm hoogte. Gaan deze klimrozen hier genoeg kunnen groeien om ca een hoogte van 2m te krijgen. Alvast bedankt

 26. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste van Kerkhove,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien en verzorgen van de klimroos.

  Een oudere klimroos kan zeker nog goed gesnoeid worden. Als u het gedeelte van dit blog dat over het snoeien gaat een keer aandachtig leest, dan bent u al een heel eind op weg om op de juiste manier uw New Dawn klimroos te kunnen snoeien.

  Ook al is de roos al wat ouder, hij kan nog prima weer opnieuw in model gesnoeid worden. Voor dit jaar zou ik vooral aan de gang gaan met de wirwar van takken. Zorg ervoor dat er een aantal hoofdtakken overblijven en snoei alle overige dikke lange takken dichtbij de grond weg. De hoofdtakken die overblijven, zullen ook zijscheuten hebben. Zo'n scheut kunt u ook voor een deel terugknippen waardoor er een nette klimroos overblijft. Als u dit gedaan heeft, zal de klimroos meteen ook een stuk minder hoog zijn.

  Als de klimroos komend jaar vooral bovenin de plant bloemen en scheuten krijgt, kunt u volgend jaar een keer een verjongingssnoei toepassen. Knip dan een van de hoofdtakken tot aan de grond weg. Het jaar erop komen er dan nieuwe scheuten van onderuit de roos. Hiervan kunt u een nieuwe hoofdtak creëren. Succes!

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 27. Van Kerkhoven L Van Kerkhoven L

  Hallo , onze oudere new dawn heeft t dit jaar niet zo goed gedaan
  Is er een mogelijkheid om hem te snoeien , daar hij al zeker 3 m hoog is . Momenteel is hij een echte wirwar van takken , met enkele magere bloemen . Graag info aub
  Groetjes .

 28. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste John,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien van klimrozen.

  Elke klimroos is een leiplant. Hij moet dus geholpen worden. De klimroos klimt niet uit zichzelf. U zult hem dus altijd moeten helpen en bij blijven binden. Dat is belangrijk voor de plant. De ondersteuning zorgt ervoor dat hij dikke takken krijgt en steviger wordt.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl.

 29. John dries John dries

  Heb net een klimroos Rosa ‘Pauls Scarlett Climber gekocht en op zijn plek gezet. Nu zitten er om de takken en de 4 begeleidende stokken groene plakkers zodat de takken geleidt worden.
  Moeten deze los nu ze in de grond zitten?? Of blijven die zitten zodat scheuten naar boven geleid worden??

 30. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste AJ,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien van klimrozen.

  Omdat de roos in een pot staat dient u genoeg water en voeding te geven. Met water geven is vooral belangrijk dat u in de gaten houdt dat de potgrond gewoon vochtig is. Overtollig water moet weg kunnen stromen.

  Voor wat betreft de voeding kunt u de roos iedere 2 maanden bemesten met een organische meststof zoals onze Bio mest of culterra. Deze meststoffen geven wel wat geur af gedurende een paar dagen. U kunt daarnaast ook een langdurig werkende meststof gebruiken zoals plantacote of osmocote.

  Een roos hoeft niet de hele dag in de zon te staan dus dat kan gewoon goed. Het is wel zo dat de potgrond na een aantal jaren zal uitmergelen en de groei van de roos ook met voeding moeilijk op peil te houden is. Als u dit merkt is het tijd om de roos een keer te verpotten. Een zo groot mogelijke pot is altijd het beste. Dit zorgt voor een grotere waterbuffer en voedingsbuffer.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 31. AJ AJ

  Hoi!
  Ik heb een Rosa Santana klimroos gekocht om te laten klimmen door een rek op mijn balkon. Doordat mijn balkon op het noordwesten is, krijgt de plant niet veel volle zon, hoe vaak moet deze dan water en extra voeding krijgen om er toch zoveel mogelijk groei en bloei uur te halen? En is het een goed idee om de plant in een zo groot mogelijke plantenbak te planten?
  Met vriendelijke groet,
  AJ

 32. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Hetty,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien en verzorgen van de klimroos.

  Waar u rekening mee moeten houden is dat een oude klimroos zich heel lastig laat verplaatsen. U kunt er niet van uitgaan dat hij weer uitschiet. Ons advies is om de klimroos flink terug te snoeien, waardoor hij misschien kan blijven staan tijdens de werkzaamheden aan de schutting. Op die manier is de kans het grootst dat hij weer uit zal lopen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 33. Hetty Hetty

  Ik heb een hele grote oude klimroos aan de schutting. Snoeien lukt wel met jullie tips. Maar nou is de schutting verrot en word deze in april/mei vervangen.
  De roos moet dus aan de kant om erbij te kunnen. Wat kan ik het beste doen. Ik heb zo ook geen andere plek (behalve in de schaduw) waar ik hem terug zou kunnen planten. En weg doen vind ik dan weer zonde. Hij begint al wel iets uit te lopen.
  Hebben jullie nog tips voor me

 34. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Nicole,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien en onderhouden van een klimroos.

  De Rosa 'Wedding Day' is een rambler roos en bloeit op het 'oude hout'. Dat betekent dat de bloemknoppen zich vormen aan de takken die in de vorige zomer zijn gegroeid. Het moment van snoeien bij deze roos is anders dan bij veel andere klimrozen. En dit kan invloed hebben op de bloei.

  Een rambler roos zoals deze wordt het beste gesnoeid direct na de bloei in plaats van in het voorjaar zoals bij veel doorbloeiende klimrozen. Snoei daarbij de scheuten die bloemen gaven voor een deel terug. De hoofdtakken kunt u in tact laten. Als de roos nog geen bloemen heeft gegeven hoeft u niet zo veel te snoeien. Knip dan alleen het teveel aan takken weg zodat u de klimplant mooi in model houdt. Op den duur moet het zeker goedkomen. De Wedding Day is normaal gesproken een zeer rijk bloeiende klimroos.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 35. Nicole Nicole

  Hallo. Wij hebben een rambler "Wedding Day". De roos is drie jaar oud en inmiddels 2,5 à 3 meter hoog. Ze heeft veel takken/blad en ziet er gezond uit. De roos staat tegen een schuur en heeft het grootste gedeelte van de dag zon. Het eerste jaar, kort nadat ze was geplant, verscheen er op 1 tak een paar bloemetjes. Helaas heeft ze daarna niet meer gebloeid. De roos is nooit gesnoeid. Zijn we te ongeduldig of doen we iets niet goed. Alvast bedankt voor uw reactie.

 36. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Elizabeth,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien en verzorgen van een klimroos.

  Wij adviseren om inderdaad alleen de lange scheuten wat terug te snoeien en niet helemaal tot 70 cm. Het kan wel maar dan begint de klimroos weer helemaal onderin en dat is niet handig.

  Verder adviseren wij pas in het voorjaar te snoeien. Bij snoei in de winter kan de klimroos bij een strenge vorst wat invriezen. Door te snoeien in maart loopt u geen enkel risico en zal de roos weer flink uitlopen en bloeien.

  Voor wat betreft de roos die in juni heeft gebloeid en daarna niet meer is het mogelijk dat dit een rambler roos is. Deze bloeien vaak met kleinere bloemetjes in trossen en bloeien eenmalig zeer rijk en daarna niet meer. De snoei van deze roos is iets anders dan bij de doorbloeiende soorten. U kunt deze het beste snoeien na de bloei. De plant vormt in de zomer weer scheuten die het volgende jaar rijk bloeien.

  Succes!

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 37. Elizabeth Elizabeth

  Wij hebben een 'sneeuwwitje' en een 'compassion' en nog een prachtige (roze) klimroos waarvan ik de naam niet ken. Alledrie zijn het klimrozen. De sneeuwwitje bloeit bijna het hele jaar en wij snoeien bijna nooit. Van de compassion weet ik het nog niet, die hebben we net. Ik lees tegenstrijdige adviezen: in november terugsnoeien tot 70 cm (?!) versus alleen de lange zijscheuten tot het 3e oog snoeien in het voorjaar. De naamloze klimroos heeft uitbundig gebloeid in juni maar heeft ondanks het wegknippen van de uitgebloeide bloemen daarna niet veel meer gedaan.
  Wat is wijsheid? We zijn dol op de rozen maar hebben (nog) niet echt groene vingers.

 38. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Marja,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien en verzorgen van een klimroos.

  Het is een beetje lastig om daar op deze manier een oordeel over te geven. Het beste kunt u even een overzichtsfoto sturen naar [email protected]. Dan wordt er gekeken wat u bedoeld en kunnen we u een goed advies geven.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 39. Marja Marja

  Onze klimroos wordt kaal.geel en er komen geen nieuwe scheuten uit. De takjes waaraan knopjes komen zij heel dun dus breken. Wat is er mis?

 40. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Joost,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien en verzorgen van een klimroos.

  Het beste kunt u de uitgebloeide bloemen van de New Dawn klimroos eruit knippen, dat is voor het doorbloeien veel beter. Geef na de eerste bloei ook wat extra voeding zodat de plant meer bloemknoppen terug vormt.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 41. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt deze scheuten het beste licht terugsnoeien in maart. Laat een deel staan omdat deze nieuwe scheuten bloemen geven in het volgende jaar. Als er een teveel aan scheuten is kunt u gerust een deel in zijn geheel afknippen. Dit kunt u ook het beste doen in maart.

 42. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt de klimroos ook nu gerust iets terugsnoeien. Lichte snoei is geen probleem om nu te doen. Dan kunnen bijvoorbeeld uitgebloeide bloemstelen voor een deel worden terug gesnoeid.

  Als u de klimroos tot kort bij de grond wilt afknippen kan dat beter in maart. Als u de roos namelijk voor de winter kort gaat snoeien ontstaan er veel snoeiwonden die bij een strenge winter in kunnen vriezen.

 43. Jam Jam

  Ons klimroos ziet er erg wild uit. Wat voor consequenties heeft het als ik het nu in oktober snoei?

 44. Team Tuinplantenwinkel.nl Team Tuinplantenwinkel.nl

  De scheuten die recht uit de grond komen zijn van de onderstam van de roos. Dat is een wilde soort, dus die (wilde) scheuten mogen ook volledig, tot in de grond, weggehaald worden. Eventueel kunt u ze zelfs afbreken bij de aanhechting aan de wortels.

  Verder kunt u uitgebloeide bloemen altijd wegknippen en lange scheuten die boven in de plant groeien ook voor een deel wegnemen. De plant wordt dan voller en minder grillig van vorm.

  Succes!

  Met vriendelijke groet,

  Team Tuinplantenwinkel.nl

 45. Brenda B. Brenda B.

  Hallo,
  wij hebben een klimroos in een grote bloempot staan. En groeit al redelijk goed. Maar hier en daar komen dunne takjes uit de grond (scheuten volgens mij) wat moet hiermee moet ik ze wegsnoeien tot een bepaalde lengte of volledig weg doen of laten groeien??? En wanneer best snoeien?

 46. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Als de klimroos nog bloemen maakt in het najaar, is het zeker een doorbloeiende klimroos.

  De bloei in juni/juli is ook bij doorbloeiende soorten de bloemrijkste periode. Nadien zal de roos wel nieuwe knoppen aanmaken maar niet in dezelfde rijkdom. Door het donkere weer in september kwamen veel rozen niet tot bloeien. Door het betere weer van de laatste weken zie je dat er op dit moment weer bloemen worden gevormd. De plant is een beetje in de war en reageert op de verschillende weertypen.

  Snoei de klimroos aan het einde van de winter (niet wanneer het vriest) niet heel hard terug maar knip de lange takken terug dan zal hij weer mooi uitschieten in het voorjaar en rijk bloeien in de zomer.

 47. Ramona Ramona

  Aangezien de klimroos al in onze tuin stond toen we het huis kochten weet ik niet of we een doorbloeiende hebben of niet. In juni zat de plant vol bloemen, we hebben hem niet gesnoeid daarna, nu zit er hier en daar nog een roos, maar dat is niets vergeleken bij de bloei van juni. Kunt u op basis van deze info zeggen of we te maken hebben met een doorbloeiende klimroos of niet? Alvast bedankt!

 48. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Normaal moet deze soort klimroos het eerste jaar wel bloem maken.
  Het is namelijk een scheut bloeier, het is dus gek als hij niet bloeit.

  Dit komt eigenlijk nauwelijks voor.
  U heeft deze Rosa 'New Dawn' niet bij ons besteld zien we dus we adviseren u terug te gaan naar de online leverancier/ tuincentrum want als hij nu 220 cm hoog is, moet hij op zijn minst knoppen gehad hebben. Anders heeft u een wilde struik gehad, en dat is niet wat u besteld heeft.

  De klimroos kan dus weleens een keer minder bloeien of minder blad maken maar alleen lange scheuten en verder niets is niet normaal voor deze klimroos.

  Dat is ons eerlijke advies.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.