Menu
Geen producten gevonden

Hoe snoei en verzorg ik een klimroos?

Hoe snoei en verzorg ik een klimroos?

Klimrozen behoren tot de meest spectaculair bloeiende klimplanten. Hun bloeitijd is voor klimplanten ongeëvenaard. Hoe zorg je nu voor het beste resultaat?

Eigenlijk zijn klimrozen geen echte klimplanten. Zonder steun of hulp zouden de (zeer)lange scheuten omvallen. Zorg er dus voor dat er steunpunten aanwezig zijn op de plek waar u de klimroos plant. Dit kan een houten of stalen raamwerk zijn, een pergola of een speciaal voor rozen ontwikkeld ornament zoals een rozenboog of piramide. Voor het aanbinden van de lange scheuten kan het beste bindbuis worden gebruikt. Dit is een elastisch materiaal dat de stengels niet afknelt.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


Klimrozen hebben aan een kleine plek vaak al genoeg. De planten wortelen lekker diep. De meeste soorten staan het liefst op een plek in de zon of halfschaduw. Er zijn ook soorten die zelfs prima in de schaduw kunnen staan. Hiervan is de Rosa ‘New Dawn’ een mooi voorbeeld.

Klimroos tegen gevel

Afbeelding: Deze klimroos Rosa 'Westerland' siert een gevel van een bijgebouw. De twijgen zijn op een aantal punten subtiel vast gezet aan de gevel. Toch lijkt het alsof de roos op zichzelf blijft staan.

Klimroos aanbinden met bindbuis

Afbeelding: Het aanbinden van een klimroos of klimplant gaat goed met bindbuis. Het rubber is elastisch en rekt op met de groei.

Het planten van een klimroos

Zorg bij het planten van een klimroos voor een diep plantgat. Ga uit van ongeveer een halve meter. Meng door de aarde flink wat potgrond. Dit zorgt voor een goede voedingsbodem. Dompel de kluit van de klimroos in een bak met water. Zet de roos vervolgens in de grond en druk stevig aan. De ent kan het beste net onder de grond staan. Bij rozen uit pot bevindt de ent zich vaak al onder de aarde. U hoeft rozen uit pot dus niet dieper te poten. De klimroos zal in het eerste jaar vooral wortelen. Met een beetje geluk maakt de klimroos al een nieuwe lange scheut.

De opbouw van een klimroos

Klimrozen maken lange scheuten vanuit de ent. Deze lange scheuten zijn de hoofdtakken van een klimroos. Op de zijscheuten hiervan zullen de rozen verschijnen. Tijdens de groei van deze lange scheuten kunt u de richting bepalen. Zorg voor een luchtige plant. Wanneer de takken dicht opeen zitten, en er minder luchtbeweging mogelijk is, slaan schimmels eerder toe.

De opbouw van een rozenplant

Afbeelding: Een klimroos heeft dezelfde basis als een struikroos. De twijgen groeien echter veel langer uit. Omdat ze zichzelf niet kunnen hechten is een steun welkom.

Hoe snoei ik een klimroos?

De meeste klimrozen worden gesnoeid aan het begin van het voorjaar. Uitzondering hierop vormen de rambler klimrozen en klimrozen die maar eenmaal in het jaar bloeien. Deze zogenaamde zomerbloeiers worden in de zomer na de bloei gesnoeid.

Hoofdtakken worden altijd in tact gelaten. Pas wanneer ze verouderd zijn of afsterven snoeit u ze terug tot aan de grond. Vanaf de hoofdtak ontspringen zijscheuten waarop de klimroos zal bloeien. In het voorjaar knipt u deze zijscheuten tot ongeveer 15 à 20 centimeter af. Probeer de scheuten boven een oog af te knippen.

Bij doorbloeiende rozen worden de uitgebloeide bloemen in de zomer weg geknipt tot het eerste vijf-tallige blad. De klimroos zal vervolgens snel nieuwe scheuten maken met bloemen later in het jaar.

Klimroos snoeien

Afbeelding: Laat hoofdtakken bij een klimroos altijd in tact en zorg ervoor dat deze elkaar zo min mogelijk in de weg zitten. De zijscheuten worden ieder voorjaar (m.u.v. ramblers en eenmalig bloeiende klimrozen) terug gesnoeid. Hieronder vindt u een uitsnede (rondje)

Klimroos snoeien boven de knop

Afbeelding: Snoei de zijscheuten altijd af net boven een knop of oog. Hierop gaat de roos vervolgens een nieuwe scheut ontwikkelen.

Hoe bemest ik een klimroos?

Net als bij alle rozen houden klimrozen van veel voeding. Naast het snoeien is het belangrijk de roos minimaal een keer per jaar voeding te geven. Dit gebeurt het best in het voorjaar en kan gelijktijdig met de snoei. Doorbloeiende rozen hebben ook baat bij een extra gift in de zomer. Dit zorgt in combinatie met het weghalen van de uitgebloeide bloemen voor extra bloemen later in het jaar.

Culterra is een uitstekende bemesting voor rozen. Strooi van deze meststof een halve hand rondom de voet van de plant bij vochtig weer. Regen zorgt er voor dat de mestkorrel meteen uit elkaar valt en wordt opgenomen.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Klik hier voor klimrozen

Reacties

 1. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Elke klimroos is een leiplant hij moet dus geholpen worden de roos klimt niet uitzicht zelf

  U zult hem dus altijd moeten helpen en bij blijven binden dat is belangrijk en de ondersteuning zorgt ervoor dat hij dikke takken krijgt en steviger word.

 2. John dries John dries

  Heb net een klimroos Rosa ‘Pauls Scarlett Climber gekocht en op zijn plek gezet. Nu zitten er om de takken en de 4 begeleidende stokken groene plakkers zodat de takken geleidt worden.
  Moeten deze los nu ze in de grond zitten?? Of blijven die zitten zodat scheuten naar boven geleid worden??

 3. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Omdat de roos in een pot staat dient u genoeg water en voeding te geven. Met water geven is vooral belangrijk dat u in de gaten houdt dat de potgrond gewoon vochtig is. Overtollig water moet weg kunnen stromen.

  Voor wat betreft de voeding kunt u de roos iedere 2 maanden bemesten met een organische meststof zoals onze Bio mest of culterra. Deze meststoffen geven wel wat geur af gedurende een paar dagen. U kunt daarnaast ook een langdurig werkende meststof gebruiken zoals plantacote of osmocote.

  Een roos hoeft niet de hele dag in de zon te staan dus dat kan gewoon goed. Het is wel zo dat de potgrond na een aantal jaren zal uitmergelen en de groei van de roos ook met voeding moeilijk op peil te houden is. Als u dit merkt is het tijd om de roos een keer te verpotten. Een zo groot mogelijke pot is altijd het beste. Dit zorgt voor een grotere waterbuffer en voedingsbuffer.

 4. AJ AJ

  Hoi!
  Ik heb een Rosa Santana klimroos gekocht om te laten klimmen door een rek op mijn balkon. Doordat mijn balkon op het noordwesten is, krijgt de plant niet veel volle zon, hoe vaak moet deze dan water en extra voeding krijgen om er toch zoveel mogelijk groei en bloei uur te halen? En is het een goed idee om de plant in een zo groot mogelijke plantenbak te planten?
  Met vriendelijke groet,
  AJ

 5. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Waar u rekening mee moeten houden is dat een oude klimroos zich heel lastig laat verplaatsen.

  Dus ga er niet van uit dat hij weer uitschiet. Ons advies is om hem flink terug te snoeien zodat hij makkelijker uit kan lopen.

  Dit ter info.

 6. Hetty Hetty

  Ik heb een hele grote oude klimroos aan de schutting. Snoeien lukt wel met jullie tips. Maar nou is de schutting verrot en word deze in april/mei vervangen.
  De roos moet dus aan de kant om erbij te kunnen. Wat kan ik het beste doen. Ik heb zo ook geen andere plek (behalve in de schaduw) waar ik hem terug zou kunnen planten. En weg doen vind ik dan weer zonde. Hij begint al wel iets uit te lopen.
  Hebben jullie nog tips voor me

 7. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw vraag. De Rosa 'Wedding Day' is een rambler roos en bloeit op het 'oude hout'. Dat betekent dat de bloemknoppen zich vormen aan de takken die in de vorige zomer zijn gegroeid.
  Het moment van snoeien bij deze roos is anders dan bij veel andere klimrozen. En dit kan invloed hebben op de bloei.
  Een rambler roos zoals deze wordt het beste gesnoeid direct na de bloei in plaats van in het voorjaar zoals bij veel doorbloeiende klimrozen. Snoei daarbij de scheuten die bloemen gaven voor een deel terug. De hoofdtakken kunt u in tact laten. Als de roos nog geen bloemen heeft gegeven hoeft u niet zo veel te snoeien. Knip dan alleen het teveel aan takken weg zodat u de klimplant in model houdt. Op den duur moet het zeker goedkomen. De Wedding Day is normaal gesproken een zeer rijk bloeiende klimroos.

 8. Nicole Nicole

  Hallo. Wij hebben een rambler "Wedding Day". De roos is drie jaar oud en inmiddels 2,5 à 3 meter hoog. Ze heeft veel takken/blad en ziet er gezond uit. De roos staat tegen een schuur en heeft het grootste gedeelte van de dag zon. Het eerste jaar, kort nadat ze was geplant, verscheen er op 1 tak een paar bloemetjes. Helaas heeft ze daarna niet meer gebloeid. De roos is nooit gesnoeid. Zijn we te ongeduldig of doen we iets niet goed. Alvast bedankt voor uw reactie.

 9. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Wij adviseren om inderdaad alleen de lange scheuten wat terug te snoeien en niet helemaal tot 70 cm.

  Het kan wel maar dan begint de klimroos weer helemaal onderin en dat is niet handig.

  Verder adviseren wij pas in het voorjaar snoeien na de winter want dan kan de roos bij een strenge winter wat invriezen. Door te snoeien in maart loopt u geen enkel risico en zal de roos weer flink uitlopen en bloeien.

  Voor wat betreft de roos die in juni heeft gebloeid en daarna niet meer is het mogelijk dat dit een rambler roos is. Deze bloeien vaak met kleinere bloemetjes in trossen en bloeien eenmalig zeer rijk en daarna niet meer. De snoei van deze roos is iets anders dan bij de doorbloeiende soorten. U kunt deze het beste snoeien na de bloei. De plant vormt in de zomer weer scheuten die het volgende jaar rijk bloeien.

  Succes!

 10. Elizabeth Elizabeth

  Wij hebben een 'sneeuwwitje' en een 'compassion' en nog een prachtige (roze) klimroos waarvan ik de naam niet ken. Alledrie zijn het klimrozen. De sneeuwwitje bloeit bijna het hele jaar en wij snoeien bijna nooit. Van de compassion weet ik het nog niet, die hebben we net. Ik lees tegenstrijdige adviezen: in november terugsnoeien tot 70 cm (?!) versus alleen de lange zijscheuten tot het 3e oog snoeien in het voorjaar. De naamloze klimroos heeft uitbundig gebloeid in juni maar heeft ondanks het wegknippen van de uitgebloeide bloemen daarna niet veel meer gedaan.
  Wat is wijsheid? We zijn dol op de rozen maar hebben (nog) niet echt groene vingers.

 11. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw vraag.

  Het is een beetje lastig om daar een oordeel over te geven het beste kunt u even een overzicht foto sturen naar [email protected] dan word er gekeken wat u bedoeld en u een eerlijk advies gegeven

 12. Marja Marja

  Onze klimroos wordt kaal.geel en er komen geen nieuwe scheuten uit. De takjes waaraan knopjes komen zij heel dun dus breken. Wat is er mis?

 13. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw vraag op een van onze blogberichten.

  Het beste kunt u de uitgebloeide bloemen van de New Dawn klimroos eruit knippen, dat is voor het doorbloeien veel beter. Geef na de eerste bloei ook wat extra voeding zodat de plant meer bloemknoppen terug vormt.

 14. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt deze scheuten het beste licht terugsnoeien in maart. Laat een deel staan omdat deze nieuwe scheuten bloemen geven in het volgende jaar. Als er een teveel aan scheuten is kunt u gerust een deel in zijn geheel afknippen. Dit kunt u ook het beste doen in maart.

 15. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt de klimroos ook nu gerust iets terugsnoeien. Lichte snoei is geen probleem om nu te doen. Dan kunnen bijvoorbeeld uitgebloeide bloemstelen voor een deel worden terug gesnoeid.

  Als u de klimroos tot kort bij de grond wilt afknippen kan dat beter in maart. Als u de roos namelijk voor de winter kort gaat snoeien ontstaan er veel snoeiwonden die bij een strenge winter in kunnen vriezen.

 16. Jam Jam

  Ons klimroos ziet er erg wild uit. Wat voor consequenties heeft het als ik het nu in oktober snoei?

 17. Team Tuinplantenwinkel.nl Team Tuinplantenwinkel.nl

  De scheuten die recht uit de grond komen zijn van de onderstam van de roos. Dat is een wilde soort, dus die (wilde) scheuten mogen ook volledig, tot in de grond, weggehaald worden. Eventueel kunt u ze zelfs afbreken bij de aanhechting aan de wortels.

  Verder kunt u uitgebloeide bloemen altijd wegknippen en lange scheuten die boven in de plant groeien ook voor een deel wegnemen. De plant wordt dan voller en minder grillig van vorm.

  Succes!

  Met vriendelijke groet,

  Team Tuinplantenwinkel.nl

 18. Brenda B. Brenda B.

  Hallo,
  wij hebben een klimroos in een grote bloempot staan. En groeit al redelijk goed. Maar hier en daar komen dunne takjes uit de grond (scheuten volgens mij) wat moet hiermee moet ik ze wegsnoeien tot een bepaalde lengte of volledig weg doen of laten groeien??? En wanneer best snoeien?

 19. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Als de klimroos nog bloemen maakt in het najaar, is het zeker een doorbloeiende klimroos.

  De bloei in juni/juli is ook bij doorbloeiende soorten de bloemrijkste periode. Nadien zal de roos wel nieuwe knoppen aanmaken maar niet in dezelfde rijkdom. Door het donkere weer in september kwamen veel rozen niet tot bloeien. Door het betere weer van de laatste weken zie je dat er op dit moment weer bloemen worden gevormd. De plant is een beetje in de war en reageert op de verschillende weertypen.

  Snoei de klimroos aan het einde van de winter (niet wanneer het vriest) niet heel hard terug maar knip de lange takken terug dan zal hij weer mooi uitschieten in het voorjaar en rijk bloeien in de zomer.

 20. Ramona Ramona

  Aangezien de klimroos al in onze tuin stond toen we het huis kochten weet ik niet of we een doorbloeiende hebben of niet. In juni zat de plant vol bloemen, we hebben hem niet gesnoeid daarna, nu zit er hier en daar nog een roos, maar dat is niets vergeleken bij de bloei van juni. Kunt u op basis van deze info zeggen of we te maken hebben met een doorbloeiende klimroos of niet? Alvast bedankt!

 21. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Normaal moet deze soort klimroos het eerste jaar wel bloem maken.
  Het is namelijk een scheut bloeier, het is dus gek als hij niet bloeit.

  Dit komt eigenlijk nauwelijks voor.
  U heeft deze Rosa 'New Dawn' niet bij ons besteld zien we dus we adviseren u terug te gaan naar de online leverancier/ tuincentrum want als hij nu 220 cm hoog is, moet hij op zijn minst knoppen gehad hebben. Anders heeft u een wilde struik gehad, en dat is niet wat u besteld heeft.

  De klimroos kan dus weleens een keer minder bloeien of minder blad maken maar alleen lange scheuten en verder niets is niet normaal voor deze klimroos.

  Dat is ons eerlijke advies.

 22. Thomas Thomas

  Onze 2 New Dawn klimrozen hebben we dit voorjaar als 60cm hoge planten geplant. Nu zijn ze 2.2m hoog, hebben ze veel scheuten en flink blad.
  Helaas is er geen roos te zien.
  Is het normaal dat er het eerste jaar geen roos komt, of is er misschien iets anders aan de hand?

 23. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Als u 7 blaadjes ziet is het niet met 100% zekerheid te zeggen of het gaat om een wilde scheut. Soms heeft een roos namelijk naast de 5 bladeren nog 2 zogenaamde steunblaadjes aan de bladvoet staan. In dat geval hoeft u niets te doen.

  Bij een stamroos is goed te zien of de tak waar het blad aan staat onder de ent is uitgelopen. In dat geval gaat het om een wilde scheut en kunt u de tak het beste naar beneden toe van de stam af duwen. Door te duwen in plaats van te snoeien loopt de tak niet opnieuw uit.

  Als u twijfelt kunt u ons altijd een foto mailen. Dan kijken we even met u mee.

 24. Rooze Rooze

  onze rozensruik heeft zeven blaadjes, in plaats van vijf. Gaat deze alsnog in bloei komen?

 25. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Waarschijnlijk hebben ze wat last van een bladinfectie.

  Dat is op zich niet erg maar ziet er niet mooi uit.
  Bijmesten met een Culterra korrel is zeker aan te bevelen de planten krijgen dan een extra zetje. Zeker met dit groeizame weer moet dat werken. Het blad wordt ook harder door de meststoffen waardoor deze minder gevoelig wordt voor infecties.

  Veel succes.

 26. Eva Eva

  Mijn twee klimrozen die ik heb geplant in de buurt van onze schutting van klimop lijken niet aan te slaan (ondanks goede mest, voedingsstoffen, water en afstand van klimop) is het verstandig om te kijken of dit nog bijtrekt of nu nog/ al snoeien ter voorkoming van doodgaan van de plant? Wellicht nog andere tips voor een boost?

 27. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Op voorhand ingrijpen tegen rupsen is heel moeilijk.
  Het is vaak een samenspel van meerdere factoren.
  Het beste kunt u vroeg in het voorjaar als de roos blad krijgt even goed in de gaten houden of er rupsen op zitten en dan direct behandelen.
  Snoei de roos in het voorjaar terug en geef hem wat extra mest begin maart dan is hij klaar voor het voorjaar en dan moet hij weer tot volle bloei komen in de zomer.

  Veel succes.

 28. Sylvia Remmers Sylvia Remmers

  Mijn Santanaroos heeft het altijd geweldig gedaan op mijn balkon. Helaas had hij het afgelopen jaar ernstig te lijden van kleine groene rupsen die hem helemaal kaal aten. Hoe kan ik het komend jaar voorkomen dat dat weer gebeurd?

 29. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt de roos nu gerust terug snoeien dat is geen probleem.
  Wat u ook kunt doen is de geknakte takken even laten zitten en kijken of ze toch normaal uit groeien in het voorjaar.
  Is dat niet het geval is terug snoeien in het voorjaar ook gewoon mogelijk.

  Veel succes

 30. A. Hermse A. Hermse

  Tijdens een enorme regenbui is mijn klimroos van de pergola afgewaaid. We hebben de hoofdtakken er met moeite weer op gekregen, maar gisteren zag ik dat er takken zijn geknakt. Kan ik de klimroos nu helemaal terugsnoeien?

 31. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Een klimroos kan wel in een pot maar geef hem genoeg ruimte.
  Een pot van 50x50 centimeter is prima en daar kan de roos vrij lang in blijven staan. Bedek de pot bij extreme vorst anders zouden de wortels kunnen bevriezen. Verder moet u de roos op tijd mesten en water geven. De mest kan bestaan uit vloeibare (pokon)voeding, rozenmest of een universele meststof zoals bijvoorbeeld plantacote of osmocote.

 32. J. Posch J. Posch

  kan een klimroos in een pot (op balkon) geplant worden? en wat is vervolgens het minimumniveau?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.