Menu
Geen producten gevonden

Hoe snoei en verzorg ik een klimroos?

Hoe snoei en verzorg ik een klimroos?

Klimrozen behoren tot de meest spectaculair bloeiende klimplanten. Hun bloeitijd is voor klimplanten ongeëvenaard. Hoe zorg je nu voor het beste resultaat?

Eigenlijk zijn klimrozen geen echte klimplanten. Zonder steun of hulp zouden de (zeer)lange scheuten omvallen. Zorg er dus voor dat er steunpunten aanwezig zijn op de plek waar u de klimroos plant. Dit kan een houten of stalen raamwerk zijn, een pergola of een speciaal voor rozen ontwikkeld ornament zoals een rozenboog of piramide. Voor het aanbinden van de lange scheuten kan het beste bindbuis worden gebruikt. Dit is een elastisch materiaal dat de stengels niet afknelt.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


Klimrozen hebben aan een kleine plek vaak al genoeg. De planten wortelen lekker diep. De meeste soorten staan het liefst op een plek in de zon of halfschaduw. Er zijn ook soorten die zelfs prima in de schaduw kunnen staan. Hiervan is de Rosa ‘New Dawn’ een mooi voorbeeld.

Klimroos tegen gevel

Afbeelding: Deze klimroos Rosa 'Westerland' siert een gevel van een bijgebouw. De twijgen zijn op een aantal punten subtiel vast gezet aan de gevel. Toch lijkt het alsof de roos op zichzelf blijft staan.

Klimroos aanbinden met bindbuis

Afbeelding: Het aanbinden van een klimroos of klimplant gaat goed met bindbuis. Het rubber is elastisch en rekt op met de groei.

Het planten van een klimroos

Zorg bij het planten van een klimroos voor een diep plantgat. Ga uit van ongeveer een halve meter. Meng door de aarde flink wat potgrond. Dit zorgt voor een goede voedingsbodem. Dompel de kluit van de klimroos in een bak met water. Zet de roos vervolgens in de grond en druk stevig aan. De ent kan het beste net onder de grond staan. Bij rozen uit pot bevindt de ent zich vaak al onder de aarde. U hoeft rozen uit pot dus niet dieper te poten. De klimroos zal in het eerste jaar vooral wortelen. Met een beetje geluk maakt de klimroos al een nieuwe lange scheut.

De opbouw van een klimroos

Klimrozen maken lange scheuten vanuit de ent. Deze lange scheuten zijn de hoofdtakken van een klimroos. Op de zijscheuten hiervan zullen de rozen verschijnen. Tijdens de groei van deze lange scheuten kunt u de richting bepalen. Zorg voor een luchtige plant. Wanneer de takken dicht opeen zitten, en er minder luchtbeweging mogelijk is, slaan schimmels eerder toe.

De opbouw van een rozenplant

Afbeelding: Een klimroos heeft dezelfde basis als een struikroos. De twijgen groeien echter veel langer uit. Omdat ze zichzelf niet kunnen hechten is een steun welkom.

Hoe snoei ik een klimroos?

De meeste klimrozen worden gesnoeid aan het begin van het voorjaar. Uitzondering hierop vormen de rambler klimrozen en klimrozen die maar eenmaal in het jaar bloeien. Deze zogenaamde zomerbloeiers worden in de zomer na de bloei gesnoeid.

Hoofdtakken worden altijd in tact gelaten. Pas wanneer ze verouderd zijn of afsterven snoeit u ze terug tot aan de grond. Vanaf de hoofdtak ontspringen zijscheuten waarop de klimroos zal bloeien. In het voorjaar knipt u deze zijscheuten tot ongeveer 15 à 20 centimeter af. Probeer de scheuten boven een oog af te knippen.

Bij doorbloeiende rozen worden de uitgebloeide bloemen in de zomer weg geknipt tot het eerste vijf-tallige blad. De klimroos zal vervolgens snel nieuwe scheuten maken met bloemen later in het jaar.

Klimroos snoeien

Afbeelding: Laat hoofdtakken bij een klimroos altijd in tact en zorg ervoor dat deze elkaar zo min mogelijk in de weg zitten. De zijscheuten worden ieder voorjaar (m.u.v. ramblers en eenmalig bloeiende klimrozen) terug gesnoeid. Hieronder vindt u een uitsnede (rondje)

Klimroos snoeien boven de knop

Afbeelding: Snoei de zijscheuten altijd af net boven een knop of oog. Hierop gaat de roos vervolgens een nieuwe scheut ontwikkelen.

Hoe bemest ik een klimroos?

Net als bij alle rozen houden klimrozen van veel voeding. Naast het snoeien is het belangrijk de roos minimaal een keer per jaar voeding te geven. Dit gebeurt het best in het voorjaar en kan gelijktijdig met de snoei. Doorbloeiende rozen hebben ook baat bij een extra gift in de zomer. Dit zorgt in combinatie met het weghalen van de uitgebloeide bloemen voor extra bloemen later in het jaar.

Culterra is een uitstekende bemesting voor rozen. Strooi van deze meststof een halve hand rondom de voet van de plant bij vochtig weer. Regen zorgt er voor dat de mestkorrel meteen uit elkaar valt en wordt opgenomen.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Klik hier voor klimrozen

Reacties

 1. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt deze scheuten het beste licht terugsnoeien in maart. Laat een deel staan omdat deze nieuwe scheuten bloemen geven in het volgende jaar. Als er een teveel aan scheuten is kunt u gerust een deel in zijn geheel afknippen. Dit kunt u ook het beste doen in maart.

 2. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt de klimroos ook nu gerust iets terugsnoeien. Lichte snoei is geen probleem om nu te doen. Dan kunnen bijvoorbeeld uitgebloeide bloemstelen voor een deel worden terug gesnoeid.

  Als u de klimroos tot kort bij de grond wilt afknippen kan dat beter in maart. Als u de roos namelijk voor de winter kort gaat snoeien ontstaan er veel snoeiwonden die bij een strenge winter in kunnen vriezen.

 3. Jam Jam

  Ons klimroos ziet er erg wild uit. Wat voor consequenties heeft het als ik het nu in oktober snoei?

 4. Team Tuinplantenwinkel.nl Team Tuinplantenwinkel.nl

  De scheuten die recht uit de grond komen zijn van de onderstam van de roos. Dat is een wilde soort, dus die (wilde) scheuten mogen ook volledig, tot in de grond, weggehaald worden. Eventueel kunt u ze zelfs afbreken bij de aanhechting aan de wortels.

  Verder kunt u uitgebloeide bloemen altijd wegknippen en lange scheuten die boven in de plant groeien ook voor een deel wegnemen. De plant wordt dan voller en minder grillig van vorm.

  Succes!

  Met vriendelijke groet,

  Team Tuinplantenwinkel.nl

 5. Brenda B. Brenda B.

  Hallo,
  wij hebben een klimroos in een grote bloempot staan. En groeit al redelijk goed. Maar hier en daar komen dunne takjes uit de grond (scheuten volgens mij) wat moet hiermee moet ik ze wegsnoeien tot een bepaalde lengte of volledig weg doen of laten groeien??? En wanneer best snoeien?

 6. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Als de klimroos nog bloemen maakt in het najaar, is het zeker een doorbloeiende klimroos.

  De bloei in juni/juli is ook bij doorbloeiende soorten de bloemrijkste periode. Nadien zal de roos wel nieuwe knoppen aanmaken maar niet in dezelfde rijkdom. Door het donkere weer in september kwamen veel rozen niet tot bloeien. Door het betere weer van de laatste weken zie je dat er op dit moment weer bloemen worden gevormd. De plant is een beetje in de war en reageert op de verschillende weertypen.

  Snoei de klimroos aan het einde van de winter (niet wanneer het vriest) niet heel hard terug maar knip de lange takken terug dan zal hij weer mooi uitschieten in het voorjaar en rijk bloeien in de zomer.

 7. Ramona Ramona

  Aangezien de klimroos al in onze tuin stond toen we het huis kochten weet ik niet of we een doorbloeiende hebben of niet. In juni zat de plant vol bloemen, we hebben hem niet gesnoeid daarna, nu zit er hier en daar nog een roos, maar dat is niets vergeleken bij de bloei van juni. Kunt u op basis van deze info zeggen of we te maken hebben met een doorbloeiende klimroos of niet? Alvast bedankt!

 8. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Normaal moet deze soort klimroos het eerste jaar wel bloem maken.
  Het is namelijk een scheut bloeier, het is dus gek als hij niet bloeit.

  Dit komt eigenlijk nauwelijks voor.
  U heeft deze Rosa 'New Dawn' niet bij ons besteld zien we dus we adviseren u terug te gaan naar de online leverancier/ tuincentrum want als hij nu 220 cm hoog is, moet hij op zijn minst knoppen gehad hebben. Anders heeft u een wilde struik gehad, en dat is niet wat u besteld heeft.

  De klimroos kan dus weleens een keer minder bloeien of minder blad maken maar alleen lange scheuten en verder niets is niet normaal voor deze klimroos.

  Dat is ons eerlijke advies.

 9. Thomas Thomas

  Onze 2 New Dawn klimrozen hebben we dit voorjaar als 60cm hoge planten geplant. Nu zijn ze 2.2m hoog, hebben ze veel scheuten en flink blad.
  Helaas is er geen roos te zien.
  Is het normaal dat er het eerste jaar geen roos komt, of is er misschien iets anders aan de hand?

 10. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Als u 7 blaadjes ziet is het niet met 100% zekerheid te zeggen of het gaat om een wilde scheut. Soms heeft een roos namelijk naast de 5 bladeren nog 2 zogenaamde steunblaadjes aan de bladvoet staan. In dat geval hoeft u niets te doen.

  Bij een stamroos is goed te zien of de tak waar het blad aan staat onder de ent is uitgelopen. In dat geval gaat het om een wilde scheut en kunt u de tak het beste naar beneden toe van de stam af duwen. Door te duwen in plaats van te snoeien loopt de tak niet opnieuw uit.

  Als u twijfelt kunt u ons altijd een foto mailen. Dan kijken we even met u mee.

 11. Rooze Rooze

  onze rozensruik heeft zeven blaadjes, in plaats van vijf. Gaat deze alsnog in bloei komen?

 12. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Waarschijnlijk hebben ze wat last van een bladinfectie.

  Dat is op zich niet erg maar ziet er niet mooi uit.
  Bijmesten met een Culterra korrel is zeker aan te bevelen de planten krijgen dan een extra zetje. Zeker met dit groeizame weer moet dat werken. Het blad wordt ook harder door de meststoffen waardoor deze minder gevoelig wordt voor infecties.

  Veel succes.

 13. Eva Eva

  Mijn twee klimrozen die ik heb geplant in de buurt van onze schutting van klimop lijken niet aan te slaan (ondanks goede mest, voedingsstoffen, water en afstand van klimop) is het verstandig om te kijken of dit nog bijtrekt of nu nog/ al snoeien ter voorkoming van doodgaan van de plant? Wellicht nog andere tips voor een boost?

 14. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Op voorhand ingrijpen tegen rupsen is heel moeilijk.
  Het is vaak een samenspel van meerdere factoren.
  Het beste kunt u vroeg in het voorjaar als de roos blad krijgt even goed in de gaten houden of er rupsen op zitten en dan direct behandelen.
  Snoei de roos in het voorjaar terug en geef hem wat extra mest begin maart dan is hij klaar voor het voorjaar en dan moet hij weer tot volle bloei komen in de zomer.

  Veel succes.

 15. Sylvia Remmers Sylvia Remmers

  Mijn Santanaroos heeft het altijd geweldig gedaan op mijn balkon. Helaas had hij het afgelopen jaar ernstig te lijden van kleine groene rupsen die hem helemaal kaal aten. Hoe kan ik het komend jaar voorkomen dat dat weer gebeurd?

 16. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt de roos nu gerust terug snoeien dat is geen probleem.
  Wat u ook kunt doen is de geknakte takken even laten zitten en kijken of ze toch normaal uit groeien in het voorjaar.
  Is dat niet het geval is terug snoeien in het voorjaar ook gewoon mogelijk.

  Veel succes

 17. A. Hermse A. Hermse

  Tijdens een enorme regenbui is mijn klimroos van de pergola afgewaaid. We hebben de hoofdtakken er met moeite weer op gekregen, maar gisteren zag ik dat er takken zijn geknakt. Kan ik de klimroos nu helemaal terugsnoeien?

 18. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Een klimroos kan wel in een pot maar geef hem genoeg ruimte.
  Een pot van 50x50 centimeter is prima en daar kan de roos vrij lang in blijven staan. Bedek de pot bij extreme vorst anders zouden de wortels kunnen bevriezen. Verder moet u de roos op tijd mesten en water geven. De mest kan bestaan uit vloeibare (pokon)voeding, rozenmest of een universele meststof zoals bijvoorbeeld plantacote of osmocote.

 19. J. Posch J. Posch

  kan een klimroos in een pot (op balkon) geplant worden? en wat is vervolgens het minimumniveau?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

thuiswinkel waarborg

 

iDEAL PayPal MasterCard Visa American Express Bancontact / Mister Cash AfterPay NL B2C Digital Invoice AfterPay NL B2B Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.