Menu
Geen producten gevonden

Knip en klaar: de Haag

Knip en klaar: de Haag

Hagen zijn sterke elementen. U kunt ze gebruiken ter afscheiding van uw tuin of terras maar hagen zijn ook mooi om uw tuin te ordenen en structuur te geven. Er is veel keuze, zowel groenblijvend als bladverliezend. In deze blog leest u over de mogelijkheden.

Hagen worden al eeuwenlang toegepast in tuinen. In de renaissance stonden geknipte hagen en vormgesnoeide bomen symbool voor beheersing van de natuur. De tuineigenaren lieten er mee zien dat ze de natuur naar hun hand konden zetten. Het waren bovendien belangrijke elementen om zichtassen te versterken en orde aan te brengen. Tegenwoordig worden hagen nog steeds veelvuldig toegepast om orde en structuur aan te brengen in de tuin. De betekenis van de haag is daarmee zeker niet afgenomen.

Ook voor een afscheiding van een erf wordt de haag veelvuldig toegepast. Veel toegepast is de beukenhaag. De beuk of Fagus sylvatica heeft de eigenschap zijn blad (weliswaar goudbruin) in de winter aan te houden totdat de nieuwe scheuten zich gaan ontwikkelen. in het landelijke gebied komt de beukenhaag bijzonder goed tot zijn recht. Er zijn groenbladige en roodbladige beukenplanten. Beide vindt u online in onze tuinplantenwinkel.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Voor lagere hagen is de buxus een aanrader. Buxus groeit en vertakt zeer fijn waardoor het plantje zich uitstekend laat snoeien in werkelijk elke vorm. Enige kanttekening bij het gebruik van buxus is een schimmelziekte (cylindrocladium) die de laatste jaren steeds vaker opduikt. Een goed alternatief voor Buxus indien deze plaag opduikt is de Japanse hulst. Japanse hulst of Ilex crenata lijkt wat betreft blad sterk op buxus. Ilex crenata ‘Dark Green’ is mooi donkergroen van blad. Zowel buxus als Ilex is wintergroen.

Nog donkerder van kleur is de Taxus of venijnboom. Deze wintergroene haagplant kan zowel voor een lage als hoge haag gebruikt worden. De donkere kleur zorgt voor mooie contrasten wanneer u een border voor de taxushaag aanlegt. Taxus laat zich zeer gemakkelijk snoeien en loopt ook op het kale hout nog gewoon hout. Een knipfout wordt dus niet meteen afgestraft. In te natte grond voelt taxus zich echter niet thuis. Ook van strooizout krijgt de taxus kriebels.

Naast taxus is natuurlijk de conifeer een hele sterke wintergroene haagplant. Deze tuinplant groeit lekker snel. Coniferen zijn dus ideaal om snel een dichte haag te creëren. Er zijn verschillende soorten coniferen met groen, blauw of geelgroen loof. Thuja plicata ‘Martin’, ‘Excelsa’ of Thuja occidentalis ‘Brabant’ zijn volgens ons de beste haagconiferen.

Een andere veelgebruikte haagplant is de laurier. Snel groeiend is de Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ met grote afgeronde bladeren. Helemaal anders is de Portugese laurier. De Portugese laurier onderscheidt zich met kleiner diepgroen blad dat bovendien nauwelijks vatbaar is voor ziektes. In de winter kleuren de jonge twijgen van deze Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ rood. Een laurierhaag is jaarrond groen en kan ook op schaduwrijke plaatsen prima groeien.

Er zijn naast deze veelgebruikte soorten nog veel meer planten geschikt voor hagen. De laatste jaren wordt de glansmispel of Photinia steeds vaker toegepast. Naast wintergroen loopt deze plant ook prachtig rood uit in het voorjaar én na een goede knipbeurt. Zeer robuuste planten zijn de Ilex aquifolium en de Ilex meserveae waarvan diverse cultivars goed geschikt zijn voor een haag. De bladpunten maken de haag bovendien ondoordringbaar voor ongenode gasten.

Klik hier voor alle haagplanten

Haagplanten kunt u jaarrond planten uit pot. In het herfst- en winterseizoen zijn veel haagplanten beschikbaar uit de volle grond. Deze planten worden dan geleverd met losse (blote) wortel of met kluit. De keuze in onze tuinplantenwinkel neemt in deze periode sterk toe. Ook voor of na een stevige vorstperiode is het planten van hagen gewoon mogelijk. Eenmaal in de grond vormt vorst al helemaal geen probleem meer. U bespaart 's winters ook kosten omdat dezelfde plant pot-gekweekt meer kost. Meer planttips vindt u op onze pagina met plantinstructies.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.