Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over malus toringo

Malus toringo (ook wel Malus sieboldii genoemd) is een sierlijke variant van de sierappel. Hij bloeit in april - mei met lichtroze bloemen en in de nazomer verschijnen gele tot oranjegele vruchten die lang aan de boom blijven.  Omdat de kroon van de Malus toringo wat grilliger van vorm is en een bredere groeiwijze dan die van de andere sierappels (zoals b.v. de Evereste en Red Sentinel) is hij minder geschikt voor kleine tuin. Houd hier rekening mee tijdens het maken van uw keuze. Daarnaast zijn er meer verschillen tussen de Malus toringo en de andere soorten Sierappels.

 

De Malus toringo krijgt b.v. kleinere vruchten dan de Malus Evereste en Red Sentinel. Ze zijn maximaal één centimeter doorsnede. Daarnaast is de kleur minder opvallend. De Malus toringo krijgt gele vruchtjes met soms een oranje blosje. De bloesem daarentegen is gelijk, of misschien nog wel uitbundiger!

 

Het is misschien een minder opvallend verschil, maar het ovale groene blad van de Malus toringo heeft een gelobde rand. Doorgaans bestaat het blad uit 3 lobben. Het blad van de Malus Evererste en Red Sentinel is langwerpig van vorm en heeft een scherp gezaagde bladrand. 

 

Verschillende vormen van Malus toringo

Op Tuinplantenwinkel.nl worden een aantal verschillende types aangeboden:

 

Malus toringo als meerstammige boom

Door de wat grillige en breed waaiervormig groeiwijze met overhangende takken, leent de Malus toringo zich uitstekend voor het vormen van een meerstammige boom. Op tuinplantenwinkel.nl worden zowel een groenbladige, als een roodbladige variant als meerstammige boom aangeboden. Door de grillige groeiwijze zullen er eerder takken zijn die elkaar kruisen in de kroon. Voor een sierlijkere en minder rommelige uitstraling van de meerstammige Malus toringo kunnen deze kruisende takken weggesnoeid worden. Het is niet noodzakelijk, soms kan een wat wildere uitstraling zelfs mooi zijn!

 

Malus toringo als hoogstam boom met overhangende takken

De Malus toringo kan ook uitgroeien tot een opgaande boom met een stam en daarboven op de kroon die ook geschikt is voor zowel smalle straten als brede straten. Zoals hierboven al vermeld, groeit de kroon van deze sierappel wat meer in de breedte dan in de hoogte. Let op dat hier wel ruimte voor is in de tuin, anders is jaarlijks snoeien noodzakelijk om de breedte van de kroon in toom te houden. Al hoewel, zo hard groeit de boom nu ook weer niet! Mocht de ruimte er echt niet zijn maar wilt u wel genieten van de bloesem en vruchten van een sierappelboom, kijk dan eens naar een Sierappel als leiboom.

 

Malus toringo als leivorm met zijn scherp gezaagde bladrand

De kleinere leibomen uit de Small-serie van tuinplantenwinkel.nl komen het beste tot hun recht in kleine tuinen, boombakken en bijvoorbeeld de voortuin, om de 'kijk' in het huis weg te nemen, of tegen de schutting. Tegen de schutting breekt het de eentonige afscherming. De Lei-Sierappel toringo 'Freja' is hier uitermate goed geschikt voor. Met zijn bloesem in het voorjaar, rode bladeren in het voorjaar en zomer en paarse vruchtjes vanaf eind zomer t/m eind winter is er altijd iets van kleur te vinden aan deze leiboompjes.

 

Malus toringo planten in smalle straten

Deze sierkers met de opvallende bloei staat het liefst op een beschutte plaats in de zon of halfschaduw in een vruchtbare, waterdoorlatende bodem en stelt weinig eisen aan de grondsoort. Het mooie is dat hij ook als laantje aan geplant kan worden dus ook in smalle straten of langs een oprit kan hij mooi aangeplant worden, ze groeien ook gelijk. Als u bij Tuinplantenwinkel.nl een sierappel koopt, dan wordt deze altijd in pot geleverd. Dit betekent dat de boom het hele jaar door (behalve bij vorst) in de volle grond geplant kan worden; dus ook in de zomermaanden. Let er dan wel op dat de boom bij warme en droge periodes voldoende extra water krijgt. De kluit van de boom is dan nog niet voldoende ontwikkeld om voldoende vocht uit de grond te zuigen. Wanneer de sierappel in het najaar of winter wordt aangeplant, heeft u naar het water geven geen omkijken. Doorgaans is de grond in die periode vochtig genoeg. Graaf altijd een ruim plantgat en geef de wortels een goede start met een gift organische mest.

 

Malus toringo snoeien

Snoei Malus toringo zo min mogelijk om waterloten te voorkomen. Beperk het snoeien tot schurende, gebroken en recht omhoog groeiende takken. Dat doe je het beste begin maart. Een bekend soort is de malus toringo brouwers beauty deze is rijkbloeiend en krijgt hele mooie kleine gele appeltjes deze malus toringo brouwers beauty is een aanwinst in elke tuin en is mooi te combineren met heesters en kan ook geplaatst worden in verharding en op zandgrond kan hij goed groeien.

 

Veelgestelde vragen over de Malus toringo

Kun je sierappeltjes ook eten?

Antwoord: Zoals de naam al aangeeft draagt een sierappel vooral appeltjes voor de sier. De vruchten zijn wel eetbaar, maar meestal niet erg lekker. Je kunt ze b.v. heel goed gebruiken in herfst- of kerststukjes de bladeren krijgen in het najaar herfst een oranjerode blos als het blad afsterft.

 

Hoe groot wordt een Malus toringo?

Antwoord: Dat is afhankelijk van de vorm die u kiest. Een hoogstam boom kan een uiteindelijke hoogte krijgen van 3 - 5 meter, een meerstammige of leivorm blijft wat lager beide zijn ze rijk bloeiend

 

Kun je Malus toringo online kopen bij tuinplantenwinkel.nl

Antwoord: Wij bezorgen alle sierappels met onze eigen gespecialiseerde bezorgdienst de transportkosten zijn laag. Nadat de bomen met zorg zijn ingepakt, worden ze met net zoveel zorg bij u afgeleverd. Uw bestelling is dus van A tot Z in handen van een echte specialist. Schade aan de sierappels is op deze manier nagenoeg onmogelijk. Wij staan altijd garant voor een goede aflevering en leveren bestellingen door heel Nederland en een groot deel van België.

 

Onze eigen bezorgdienst werkt met een eigen Track & Trace systeem. Op de dag/avond voordat wij uw Malus toringo komen bezorgen ontvangt u van ons een melding dat wij de bestelling komen brengen.

 

Kun je Malus toringo afhalen?

Antwoord: Naast bezorging kunt u bij het plaatsen van een bestelling ook kiezen voor het afhalen van uw sierappel bij Neutkens Planten- en bomencentrum te Knegsel (Noord-Brabant) of kom hem zelf uitzoeken op onze kwekerij plantencentrum. Afhalen is altijd gratis; u betaalt dus geen extra kosten. Zodra de bestelling door ons is verzameld en ingepakt, krijgt u van ons een mail dat uw sierappel klaarstaat.

 

Malus toringo is een wat meer fijnbladige sierappel met een rijke bloei in het voorjaar en kleine sierappeltjes in het najaar

 

Inspiratie Malus toringo:

Er zijn zowel wit als diep roze bloeiende soorten van de Malus toringo

 

Naast groenbladige zijn er roodbladige soorten zoals de Malus toringo Freja en Veitch Scarlet. De bloemen van deze twee variëteiten wijken ook af en zijn niet wit maar dieproze.

 

Oudere bomen van de Malus toringo geven de tuin veel karakter door hun vaak grillig groeiende kroon

 

Ook als meerstammige boom laat de Malus toringo zich goed toepassen in zowel kleine als grote tuinen. De grillig groeiende stammen combineren goed met siergrassen en vaste planten. Het diep ingesneden blad zorgt voor een natuurlijke uitstraling van deze boom.

 

De meest bekende Malus toringo geeft prachtige goudgele appeltjes die nadat het blad is gevallen goed zichtbaar worden

 

Bij de Malus toringo 'Brouwers' kleuren de appeltjes tijdens het najaar goudgeel tot oranje. Nadat het blad van de boom gevallen is vallen deze nog meer op.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.