Informatie over abrikoos

Prunus armeniaca, dat is de Latijnse naam van de Abrikoos. De Abrikoos bloeit al in maart-april met kleine, roze en witte bloemetjes, die gevoelig zijn voor nachtvorst. De Prunus armeniaca komt vooral voor in de Zuid-Europese landen Griekenland, Turkije, Italië en Spanje. In beginsel is de Abrikoos zelfbestuivend, maar een tweede boom erbij zorgt vaak voor meer vruchten. U moet wel even geduld hebben, want na de aanplant duurt het 3 of 4 jaar voordat de tuinplant vrucht begint te dragen. Nadat uit de bloemen het begin van een abrikoos is gegroeid, krijgt de boom pas bladeren. Tuinplantenwinkel heeft in het assortiment een laagstam- en een halfstamvariant: Prunus armeniaca ‘Bergeron'. De stam van deze tuinplant wordt door het ent-proces niet hoger, maar wel dikker. Het ras Prunus armeniaca 'Tros Oranje' is ook als laagstam verkrijgbaar. Beide rassen zijn zelfbestuivend. Er zijn geen andere soorten Prunus armeniaca nodig om vruchten aan de boom te krijgen.

 

Een abrikozenboom krijgt meestal na het vierde jaar voor het eerst een paar vruchten. Na verloop van de jaren (en als de boom op de juiste manier gesnoeid wordt) kunnen er soms vele vruchten aan de boom groeien. Zorg ervoor dat je een deel van de kleine vruchtjes verwijderd; de zwaar beladen takken van de Prunus armeniaca breken makkelijk en kunnen het gewicht van de vele volwassen vruchten niet dragen.

 

Standplaats van de Abrikoos

Geef de Abrikoos de ruimte, die hij nodig heeft om te groeien. Plant hem op een beschutte standplaats (beschermd tegen vroege nachtvorst) in de volle zon in een waterdoorlatende, humusrijke bodem. De vruchten van de Prunus armeniaca rijpen het beste met veel zon. Met meer zonlicht, zullen de vruchten een hoger suikergehalte ontwikkelen, waardoor ze zoeter smaken. Een zonnige plek voor de abrikoos is daarom erg belangrijk. Zorg ervoor dat de kroon van andere bomen geen schaduw op de vruchten kunnen geven.

 

Het beste kan de Prunus armeniaca op een drogere plek gezet worden. Een enigszins vochtige plek kan ook nog wel, maar als de omstandigheden te nat zijn, zal de Prunus armeniaca zich niet goed ontwikkelen. Het is beter om droge plek te hebben, zodat je de boom in de zomermaanden extra water kunt geven als hij dit nodig heeft.

 

Abrikoos snoeien en verzorgen

Nadat in augustus de vruchten geoogst zijn, is goede snoei noodzakelijk. Het belangrijkste is dat de boom een open kroon krijgt, zodat zon en warmte alle vruchten goed kunnen bereiken. Beperk het aantal hoofdtakken, waarop de vruchtdragende sterke zijtakken kunnen groeien. Knip alle lange, dunne scheuten terug tot op 10 cm van de dikkere hoofdtak. Kruisende takken van de Prunus armeniaca mogen ook gesnoeid worden. Het beste kan het snoeien van de Abrikoos na de oogst plaatsvinden. Snoeiwonden zijn in die periode het minst gevoelig voor ziektes.

 

De Abrikoos kan in het Nederlandse klimaat last krijgen van de krulziekte. De naam zegt het al: de bladeren gaan krullen; verwijder deze bladeren meteen en gooi ze in een afsluitbare GFT-bak. De boom gaat er niet dood aan, maar het ziet er niet fraai uit. Strooi na de snoei wat Culterra of koemestkorrels rond de stam om zo een gezonde boom te behouden. Het Nederlandse klimaat is aan het eind van de winter en in het begin van het voorjaar eigenlijk te nat voor de Prunus armeniaca. Daarom worden er in Nederland ook niet op grote schaal Abrikozen geteeld. De heerlijke vruchten komen meestal uit het Middellandse Zeegebied.

 

Veelgestelde vragen over de Abrikoos:

Waarom is abrikoos zo gezond?

Antwoord: Abrikozen behoren net zoals de meeste soorten fruit tot de gezonde versnaperingen. De vrucht bevat de nodige vitamines. Uiteraard haal je de pit uit de vrucht voordat hij gegeten wordt.

 

Wat is het verschil tussen een perzik en een abrikoos?

Antwoord: Beide soorten fruitbomen behoren tot de steenvruchten. Ook de bloesem is vergelijkbaar. Het verschil zit hem vooral in de grootte van de vrucht (een perzik is groter) en de kleur van de vrucht (een Abrikoos heeft een meer gele kleur).

 

Kunnen abrikozen in Nederland groeien?

Antwoord: Het Nederlandse klimaat is niet helemaal geschikt voor het laten groeien van een Prunus armeniaca boom. Geef abrikozen een beschutte plaats uit de koude wind. Een beschutte plek in de volle zon is het beste. Hoe meer zon de bomen opvangen, hoe groter de kans op rijpe en lekkere abrikozen.

 

Hoe groot wordt een abrikozenboom?

Antwoord: De Abrikozen zijn meestal geënt op een traaggroeiende onderstam. Dit betekent dat de bomen niet al te hoog worden. Met 3 meter is de volwassen hoogte meestal wel bereikt. De struiken of laagstam bomen zijn ook geënt op onderstammen en worden ongeveer net zo groot.

 

Waar plant je een abrikozenboom?

Antwoord: Deze fruitbomen worden bij voorkeur op een warme plek aangeplant. Je ziet ook wel eens een leivorm langs een muur geleid zitten. De warmte van de muur, zorgt voor een betere bloei van de bloemen en ontwikkeling van de vruchten van de Prunus armeniaca boom.

Hoe snoei je een abrikoos Prunus armeniaca?

Antwoord: De Prunus armeniaca boom kan het beste in de zomermaanden na de oogst gesnoeid worden. Snoei dode takken en elkaar kruisende takken weg. In het eerste jaar na aanplant zullen zich eerst takken moeten ontwikkelen. Snoeien van de Abrikozenboom is dan nog niet nodig.

 

Abrikozenboom vol met vruchten

 

Inspiratie Abrikoos:

abrikoos rijpe vruchten aan boom

 

De Abrikoos is een aparte vrucht voor in uw tuin te kweken. 

abrikozenbloesem in het voorjaar

 

In het voorjaar zorgen de bloesems voor veel kleur, ok bij de Abrikoos. 

 

fruitboom met abrikozen

 

De Abrikoos is een fruitboom welke ook in Nederland en België geplant kan worden. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.