Informatie over amandelbomen

Amandelbomen komen veelvuldig voor in Zuid-Europese landen rond de Middellandse Zee: Spanje, Italië en Zuid-Franrijk. Er staan daar veel plantages, die bij de voorjaarsbloei veel toeristen trekken. De bloemknoppen ontwikkelen zich in het najaar en gaan al vroeg in de lente uitbundig roze-wit bloeien. De vroege bloei in het voorjaar heeft het risico van bevriezing door nachtvorst. De bloemen ontwikkelen zich tot kleine, grijsgroene vruchten met een grote pit. Het vruchtvlees is niet lekker; de pit is wel eetbaar. Tuinplantenwinkel heeft van de Amandelboom (Prunus dulcis) een laagstam en een halfstam in het assortiment. Door het ent-proces wordt de stam niet hoger maar wel dikker. U moet na het aanplanten wel een paar jaar geduld hebben, voordat deze tuinplant vruchten begint te dragen, die in september openspringen en er dus geoogst kan worden.

 

De prachtige bloesem van de amandelboom Prunus dulcis

De amandelboom is tijdens de bloei een prachtige boom. De prachtige bloesem is vaak de hoofdreden om deze bijzondere boom aan te planten. De bloemen verschijnen al in het vroege voorjaar op de nog kale takken van de Prunus dulcis. Pas nadat de bloesem voorbij is, verschijnen de bladeren aan de bomen.

 

Naast de mooie bloesem is de amandelboom ook gewoon een fruitboom waaraan heerlijke amandelen kunnen groeien. Van nature komt de Prunus dulcis voor in het Middellandse zeegebied. De bomen houden van een mediterraan klimaat. Nederlandse winters kunnen net te koud en te nat zijn voor de Prunus dulcis. Plaats een nieuwe boom daarom bij voorkeur op een plek in de volle zon, maar uit de koude wind. Tegen een zuidmuur geplant komt de Amandelboom het beste tot zijn recht. Door de warmte die de muur in de zomermaanden uitstraalt worden de amandelen rijp.

 

 

Prunus dulcis of Amandelboom planten

Geef Amandelbomen de ruimte die ze nodig hebben om te groeien. Plant hem op een beschutte standplaats ( beschermd tegen vroege nachtvorst) met voldoende zonlicht in een waterdoorlatende, humusrijke bodem. Fruit rijpt het beste met veel zon en deze tuinplant begint al vroeg in het jaar met de vruchtontwikkeling.

 

Het beste kan de Prunus dulcis in de volle grond worden geplant. Elke doorlatende voedzame bodem is een goede grond voor de Amandelboom. Zorg ervoor dat de grond in het plantgat goed losgemaakt is, zodat de wortels van de boom een goede start kunnen maken. Geef het eerste jaar na het planten tijdens warme en droge periodes regelmatig en voldoende water. De boom heeft dit nodig voor een goede groei van de wortels. Snoei de jonge scheuten van de Amandelboom het eerste jaar na aanplant terug, dit geeft de wortels de tijd om zicht te ontwikkelen.

 

Amandelboom verzorgen

De Prunus dulcis groeit maar traag, de amandelboom snoeien om hem in toom te houden is nauwelijks nodig. Knip in de zomer te lange, jonge scheuten helemaal weg en snoei na de oogst, als de tuinplant een meer open structuur verlangt, een paar kruisende takken weg. De amandelen moeten voldoende warmte en licht krijgen. Een mooie boom heeft een open kroon met voornamelijk naar buiten gerichte takken. Na de winter kunnen er een aantal takken zijn ingevroren. Deze dode takken lopen in het voorjaar niet meer uit en mogen weggeknipt worden.

 

Let op dat de bladeren van de Amandelboom niet gaan krullen; verwijder die bladeren meteen (krulziekte) en gooi ze in een afsluitbare GFT-bak. Strooi na het snoeien wat koemestkorrels of Culterra.

 

Veelgestelde vragen over Amandelbomen

Kan een amandelboom in Nederland groeien?

Antwoord: In Nederland kan de Prunus dulcis alleen op een beschutte plek op een zonnige plek goed overleven. In het buitengebied in de boomgaard zal de boom niet goed gedijen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld de Perzik, Nectarine en Abrikoos.

 

Hoeveel kost een amandelboom?

Antwoord: Wat een amandelboom kost is afhankelijk van de maat en de grootte van de amandelboom bij aanschaf. Kijk voor de actuele prijzen en beschikbare maten op Tuinplantenwinkel.nl

 

Is amandelboom winterhard?

Antwoord: In het Nederlandse klimaat is de Prunus dulcis niet geheel winterhard. Wanneer de boom op een zonnige plek in de beschutte achtertuin geplant is, dan kan hij de meeste winters wel doorstaan. Een boomgaard in het buitengebied is een minder geschikte plek voor de amandelen.

 

Waar kan je een amandelboom kopen?

Antwoord: Tuinplantenwinkel.nl heeft amandelboom planten in het assortiment. Kijk op de website voor de actuele prijzen en beschikbare maten.

 

Hoe groot kan een amandelboom worden?

Antwoord: De Prunus dulcis groeit uit tot een klein boompje van maximaal drie meter hoog. Ook de kroon van de boom zal een doorsnede van ongeveer 3 meter kunnen bereiken.

 

Bestaan er verschillende rassen van de amandelbomen?

Antwoord: In Nederland is de beschikbaarheid van verschillende rassen zeer beperkt, maar er zijn wel degelijk verschillende soorten amandelen. Zo is er de zoete amandel en zijn er soorten waar bittere amandelen aan komen. Daarnaast komt de naam Prunus amygdalus nog wel eens voorbij. Dit is geen specifiek ras of ondersoort, maar is de oude Latijnse naam. Tegenwoordig wordt de Amandelboom Prunus dulcis genoemd.

 

De Amandel is een steenvrucht. Ook bijvoorbeeld de Pruim, Perzikboom en Abrikoos zijn steenvruchten. Het verschil in gebruik van de vrucht is dat bij de Amandelen juist de pitten gebruikt worden. Bij de andere vruchten worden deze weggegooid. Je eet ook geen vrucht, maar noten. Als de bolster (het omhulsel) open begint te splijten, betekent dit dat de noten rijp zijn. Meestal zijn de vruchten eind september rijp. U kunt rijpe noten van de boom plukken.

 

Roze amandelbloesem

 

Inspiratie Amandelbomen:

Amandelbomen geven heerlijke amandels

 

Amandel vruchten zitten beschermd aan de boom. 

Bloesem amandelboom

 

Amandelbloesem is kleurrijk in het voorjaar. 

 

Amandel vruchten aan de amandelboom

 

Rijpe amandels aan de amandelboom. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.