Informatie over taxus

Taxus is een plant die al eeuwenlang in cultuur is. De Nederlandse naam van de taxus is venijnboom en is een verwijzing naar de giftige bestanddelen van de plant die vroeger werden gebruikt bij de jacht. Nu worden diezelfde bestanddelen onderzocht en gebruikt in de geneesmiddelenindustrie. Als tuinplant is de taxus ook al eeuwenlang in gebruik. Omdat een volgroeide haag ook een hele strakke haag, zijn taxus hagen terug te vinden bij veel landgoederen in Groot-Brittannië.

 

Een taxus haag planten? Welke soort is geschikt?

Met zijn donkergroene naalden geeft een taxus haag als achtergrond elke plant dier er voor staat extra aandacht. De fijne vertakkingen en naaldjes staan erg dicht op elkaar en zorgen voor een dichte haag. De taxus haagplant is wintergroen en zeer winterhard. De taxus plant heeft een donkergroene kleur en krijgt in de winter soms een bronzen gloed over de naalden. Wilt u een taxushaag planten? Zorg dan dat hij niet in te natte grond of in de volle zon staat. Wanneer de grond te nat is, kunnen de wortels zich niet ontwikkelen en in de felle zon kunnen nieuwe blaadjes verbranden. De Taxus baccata kan als haag enorm oud worden en gaat dus levenslang mee. De Nederlandse naam van de Taxus is venijnboom en er bestaan diverse soorten taxus.

 

Zijn taxus planten giftig?

Wist u dat Taxus giftig is? Je zou het misschien niet zo snel denken, maar bijna alles van taxus planten is giftig, de bast, de bladeren en zelfs het stuifmeel is giftig. Het Engelse woord toxisch is zelfs naar de Taxus vernoemd. Niet van eten lijkt ons daarom logisch, maar kijk er dus een beetje mee uit.

 

Vogels zijn veilig

Je zou zeggen dat het slijmerige vruchtvlees van de rode bessen, juist het gene is wat extreem giftig is, maar dat is dus niet zo. De zaadjes die erin zitten zijn daarentegen juist weer wel giftig. De vertering van vogels is erg snel en daardoor hebben de zaadjes geen kans om de vogels te vergiftigen, want voordat het gif in de zaadjes gaat werken, hebben de vogels ze alweer uitgepoept. De rode bessen van de Taxus haag zijn eigenlijk geen besjes, maar heel officieel zijn het opgezwollen zaadmantels.

 

Taxus baccata

De meest gebruikte soort voor een taxus haag is de langzaam groeiende Taxus baccata. Omdat Taxus baccata langzaam groeit, is hij goed te snoeien. Hij groeit in alle richtingen zodat de taxus hagen van top tot teen goed gevuld zijn. Taxus baccata groeit trager dan de meeste andere haagplanten en is mede daardoor zeer strak te knippen of snoeien. Een taxushaag snoeit u het beste op een bewolkte dag, omdat in de felle zon de kans bestaat dat de blaadjes aan de jonge scheuten van de Taxus baccata verbranden in de zon.

 

Taxus haag kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Wanneer u op zoek bent naar een groenblijvende haagplant voor een groenblijvende haag komt u al snel uit bij de langzaam groeiende Taxus baccata. De Taxus media hillii of Taxus media Hicksii zijn andere taxussoorten. Bij Tuinplantenwinekl.nl bent u aan het juiste adres voor de meest geschikte Taxus baccata voor een taxus haag, maar ook voor andere wintergroene haagplanten voor een groenblijvende haag of zelfs een kant en klaar haag kunt u bij ons terecht. Taxus is zelfs verkrijgbaar als Lei-boom!

 

Veelgestelde vragen over Taxus:

Wat is er giftig aan taxus?

Antwoord: De pit van het besje van een Taxus is erg giftig, de andere delen van de plant bevatten ook deze giftige stof.

 

Hoeveel cm per jaar groeit taxus?

Antwoord: Een Taxus groeit ongeveer 15 tot 25 centimeter per jaar. Dit is afhankelijk van de grondsoort en standplaats.

 

Waar kan een taxus niet tegen?

Antwoord: Taxus houdt niet van een natte voeten. Een vaste natte grond groeit een Taxus slecht.

 

Kan taxus in de zon?

Antwoord: Een Taxus kan in de zon of schaduw staan. Let op bij extreme droogte dat u voldoende water geeft.

 

Taxus of Venijnboom is een haagplant die u uit de volle grond of als kluit kunt kopen

 

Inspiratie Taxus:

Een taxushaag biedt een hoge afscheiding tussen verschillende delen van de tuin

 

Taxus kunt u in allerlei vormen snoeien. Bijvoorbeeld in deze zuilvormige blokken die structuur geven aan de tuin.

 

De taxus kan als strakke en dichte haag worden toegepast in diverse patronen

 

Taxus kunt u in de tuin gebruiken als afscheiding in de vorm van een haag. Door de dichte vertakking ontstaat een ondoordringbaar geheel welke jarenlang mee gaat.

 

De Taxushaag kan worden gecombineerd met diverse vaste planten

 

Taxus blijft in de winter groen en zorgt met zijn donkergroene naaldkleur in de zomer voor een strakke achtergrond waardoor andere planten nog meer tot hun recht komen.

 

Levensreddend

Er worden ontzettend veel ontdekkingen gedaan van medicijnen die uit de natuur komen. En soms is het zo dat een giftige plant, ook als medicijn gebruikt kan worden. Dit geldt dus ook voor de Taxus. In de jaren 60 werd ontdekt dat in de bast van de Taxus een stof zit die ‘baccatine’ wordt genoemd. Deze stof wordt gebruikt bij chemotherapie, tegen darm, prostaat en baarmoederkanker. Voor één chemokuur heb je zo’n 130 kilo taxusnaalden nodig, waar 18 gram baccatine uitgehaald kan worden. Dat is op zich best veel, maar gelukkig zijn er veel mensen die dit weten. Deze mensen bewaren hun gesnoeide takjes die ze van hun Taxus halen die in de tuin staat en leveren ze in.

 

Taxushaag kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

U kunt bij ons online Taxusplanten in verschillende maten en uitvoeringen kopen. Vanaf medio oktober tot half april* kunt u bij Tuinplantenwinkel.nl de taxus kopen uit de volle grond met een kluit of losse/blote wortel. Ook in ons plantencentrum kunt u gedurende dit seizoen de taxushaag uit de volle grond kopen. In het zomerseizoen kunt u de Taxus baccata in pot kopen. Deze taxus uit pot kunt u het hele jaar door planten.
 

Bij Tuinplantenwinkel.nl selecteren we alleen de beste taxusplanten voor de verkoop. We controleren de planten op kwaliteit zoals een goed ontwikkeld wortelgestel zodat u altijd een top product geleverd krijgt. Bovendien krijgt u bij Tuinplantenwinkel op alle gekochte planten aangroeigarantie.
 

Enige waarschuwing is op zijn plaats vanwege de giftige plantdelen. Eten kan je de taxus plant dus zeker niet. Genieten van de plant des te meer.

*Extra info:

Het plantseizoen voor Taxus baccata uit de volle grond (met kluit of blote wortel) begint gemiddeld omstreeks 15 oktober en eindigt rond 15 april. De precieze data zijn afhankelijk van het weer. Houd dus de site in de gaten.

 

Video's over Taxus:

 

 

 

Taxus baccata 'Repandens'

 

 

 

Aanplantgrond

 

 

 

Fagus sylvatica 'Atropunicea'

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.