Menu
Geen producten gevonden

Agapanthus africanus - Afrikaanse lelie

 • Geplaatst op
 • Door Tuinplantenwinkel.nl
 • Geplaatst in vaste planten
 • 0
Agapanthus africanus - Afrikaanse lelie

De Afrikaanse lelie, Liefdesbloem ofwel Agapanthus is een tot de verbeelding sprekende plant met opvallende bloemen in de zomer.

Wat zijn de kenmerken van Agapanthus?

Agapanthus (Afrikaanse lelie) is een tuinplant die met zijn exotische uiterlijk veel mensen aanspreekt. Uit een bos met vaak smalle lange bladeren schieten in de zomer bloemstelen omhoog tot wel 80 tot 100 cm. De bloemen staan in een bol gegroepeerd aan de stengel en lijken iets op een sierui. Één plant geeft vaak meerdere bloemstelen al kan het aantal per jaar verschillen. De bloemkleur is in de meeste gevallen blauw maar er zijn ook wit bloeiende variëteiten.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

De afrikaanse lelie / Agapanthus is een ideale kuipplant, voor wie wat hoogte in de plantenbak wil brengen. Natuurlijk kan deze tuinplant ook in de volle grond van uw tuin aangeplant worden; zet er dan ongeveer 5 planten per vierkante meter. De bladeren zijn vrij lang en smal. De bloemen, die bestaan uit bolle schermen van kleine bloemetjes, staan op lange stelen. Een prachtig gezicht zo tussen de smalle bladeren. De Afrikaanse lelie houdt van een droge grond  en een zonnige standplaats en staat graag op een beschutte standplaats i.v.m. kans op bevriezing. Meer hierover onder het kopje snoeien en onderhoud. Bladverliezende variëteiten zijn over het algemeen het meest winterhard. Bij Tuinplantenwinkel.nl heeft verschillende soorten Agapanthusplanten: Agapanthus africanus 'Polar Ice' (wit bloeiend) Agapanthus ‘Sunfield‘ (blauw bloeiend), Agapanthus ‘dr Brouwer‘ (bloeit blauw). Het zijn bladverliezende  soorten die beter bestand zijn tegen de winter, maar bij strengere winterperiodes wel wat bescherming nodig hebben.

Hoe plant u Agapanthus?

De Afrikaanse lelie is zowel geschikt voor de tuin als in een pot. Als u de Agapanthus in een pot wilt aanplanten, gebruik dan een niet te ruime pot, omdat dan de bloei bevorderd wordt. Liefst staat deze tuinplant in de volle zon of eventueel halfschaduw. Bij het planten altijd de grond eerst goed los maken, zodat er geen harde lagen meer zijn. In de volle grond mag een plantgat iets groter, maar niet dieper dan de kluit zijn. Doe er wat aanplantgrond in en ook water. Zet de plant dan zonder pot in het gat, vul dat op met omliggende aarde en druk met beide handen alles stevig aan.

Uiteraard gaat het bij een pot iets anders; de pot kan eraf gehaald worden en samen met nieuwe potgrond in een andere pot overgeplant worden. Het beste is om te kiezen voor een iets grotere pot dan de pot die bij aankoop rond de kluit van de plant zit. Tuinplantenwinkel.nl heeft ook deze potgrond in het assortiment.

Na het planten wat water geven. Herhaal dit regelmatig en zorg dat het overtollige water uit de pot kan lopen.

Hoe moet u Agapanthus snoeien en onderhouden?

Als u in het najaar de afgestorven gele bladeren van de afrikaanse lelie wilt verwijderen, kan dat het beste pas na de winter. Het verdorde blad zorgt voor bescherming tegen de vorst in de winter. U kunt de zaadhoofden afknippen, drogen en ze als decoratiemateriaal gebruiken. Als u de plant in een pot heeft staan kunt u de plant het beste overwinteren op een vorstvrije, maar koele standplaats. Geef eenmaal per maand wat water zodat de kluit niet uitdroogt. Geef deze tuinplant in de pot voor de bloei wat organische mest (koemestkorrels). De beste meststof voor een Afrikaanse lelie bevat in verhouding minder stikstof (N) dan Fosfor (P) en Kalium (K). Het geven van stikstofrijke meststof zorgt vaak voor een sterke groei van het blad maar geen bloemen. Herhaal het geven van meststof ook een keer na de bloei in september.

In de border moet deze tuinplant bij matige vorst (kouder dan -5 graden Celsius) met een dikke laag afgevallen bladeren of stro rond de voet van de plant beschermd worden.

Agapanthus africanus kopen bij Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Uw bestelling wordt altijd binnen de aangegeven levertijd bezorgd. Tevens krijgt u van ons aangroeigarantie.

agapanthus africanus afrikaanse lelie

 

 

Op de foto: In een oud wijnvat aangeplant zorgt de Agapanthus voor een Mediterrane sfeer in de tuin.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Els,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Agapanthus africanus.

  Dat mag u gewoon doen. U kunt de bloemstengel van de Agapanthus africanus onderin bij de voet van de plant afknippen.

  Sommige mensen vinden de uitgebloeide bloemen van de Afrikaanse lelie ook nog sierwaarde hebben en laten het een tijdje staan. Dat mag ook.

  Beide is voor de plant geen probleem.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Els Kroon Els Kroon

  hallo ik wil graag weten of je de uitgebloeide bloemen laag af mag knippen gr els kroon

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.