Menu
Geen producten gevonden

Dakbomen kopen? Een overzicht van de soorten!

Dakbomen kopen? Een overzicht van de soorten!

Op zoek naar een natuurlijke parasol voor uw terras of tuin? Dakbomen zorgen voor schaduw en een natuurlijke filtering van het daglicht. Informatie over de verschillende soorten dakbomen vindt u in dit blog.

In de schaduw van een boom is het ook op hete zomerdagen aangenaam vertoeven. Een brede kroon zorgt voor een groot schaduwvlak. Bomen moeten vaak echter jaren groeien om een flinke kroon te ontwikkelen. Bij dakbomen wordt de kroon uitgewaaierd over een horizontaal frame zodat deze meteen zorgt voor een flinke portie schaduw. Door ieder jaar te snoeien blijft de dakvorm behouden en kan deze zelfs nog worden vergroot. Bij geen snoei zal de boom haar oorspronkelijk vorm weer proberen aan te nemen. Gebruikte soorten voor dakbomen moeten goed bestand zijn tegen snoei. Niet alle bomen zijn daarom geschikt om als dakboom te worden gebruikt. Bij tuinplantenwinkel.nl vindt u een selectie van de beste soorten.

Alle dakbomen van tuinplantenwinkel.nl hebben een vaste stamhoogte van 230 centimeter. Dit houdt in dat de frame van de dakboom zich op 230 centimeter hoogte van de grond bevindt. De hoogte zorgt ervoor dat er moeiteloos onder de bomen door kan worden gelopen.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Tussen de soorten dakbomen onderling zijn veel verschillen te onderscheiden. Er zijn snelgroeiende en traag groeiende soorten. De bladvormen en kleuren lopen erg uiteen. Ook het uiterlijk van de stam varieert van boom tot boom. Iedere boom heeft daardoor sterke en iets minder sterke punten. Hieronder vindt u alle soorten op een rijtje.

Alle soorten dakbomen van tuinplantenwinkel.nl:

Dak-Plataan of Platanus x hispanica

De meest gebruikte en snelst groeiende boomsoort voor dakbomen is de Plataan. De plataan valt op met zijn zeer grote bladeren en op latere leeftijd ook het afschilferende schors. De afschilferende schors zorgt voor een gevlekt patroon op de stam en de takken. Platanen groeien zeer snel. In combinatie met het grote blad zorgt de dakplataan vaak al een jaar na aanplant voor een gesloten bladerdek. De stevige groei zorgt er ook voor dat er rigoureus gesnoeid mag worden in het najaar. In de zomer kunnen de lange scheuten eventueel al tot de helft worden terug geknipt. Met snoeien heeft de dakplataan overigens geen moeite. De boom schiet in het voorjaar prima uit. Het enige nadeel van de plataan bevindt zich aan de onderkant van de bladeren. Deze zijn bezaait met fijne haartjes die als een soort stof loskomen bij het snoeien of na een goede tik. De haartjes zorgen voor irritaties aan de luchtwegen. Snoei bij voorkeur wanneer het blad van de boom gevallen is of bij vochtig weer.

 • Positief: Snelle groei, grote bladeren, dicht bladerdek, decoratieve bast, kan worden geknot (klik hier voor snoeitips).
 • Aandachtspunt: Stof van bladeren kan leiden tot irritaties aan de luchtwegen. Sterke groei kan nadeel zijn in kleine tuinen.

Dak-Moerbei Vruchtloos of Morus alba ‘Fruitless’

Net als de dakplataan valt de moerbeiboom op door het grote blad. Het blad is diepgroen van kleur en heeft een glanzende bovenzijde. Het blad is erg gezond en nagenoeg ziektevrij. De groei is net als bij de dakplataan sterk maar deze neem af in sterkte wanneer de boom ouder wordt of minder hard wordt gesnoeid. De dakmoerbei vormt al snel een gesloten bladerdek. Het blad ontwikkeld zich in het voorjaar wat trager dan bij een peer of esdoorn. In het najaar blijft het blad daarentegen vaak lang aan en valt het pas af bij de eerste stevige nachtvorst. Het blad verkleurt daarbij nauwelijks. Snoei in de zomer of februari heeft de voorkeur in verband met de kans op bevriezing van de topscheuten. Deze dakmoerbei is bovendien vruchtloos. Dat betekent dat de boom geen vruchten laat vallen op het terras. 

 • Positief: Snelle groei, grote bladeren, dicht bladerdek, blad blijft lang aan, gezond blad, géén vruchten.
 • Aandachtspunt: Eigenlijk geen.

Dak-Plataan Compact of Platanus x acerifolia ‘Alpen’s Globe’

Naast de gewone plataan vindt u nog een andere soort in ons assortiment dakbomen. Dit is de Platanus x acerifolia ‘Alphen’s Globe’. De Alphen’s Globe is een compact groeiende variant van de plataan. Minder snoeiwerk dus maar verder wel dezelfde sterke punten als de gewone plataan. Het blad is iets minder groot dan bij een gewone plataan maar zorgt nog steeds voor een dicht bladerdek. Ook bij deze compacte dakplataan kan het stof van de bladeren leiden tot irritatie aan de luchtwegen. Snoei dus bij voorkeur wanneer het blad van de boom gevallen is of bij vochtig weer.

 • Positief: Minder snel groeiend dan gewone plataan, dicht bladerdek, decoratieve bast.
 • Aandachtspunt: Stof van bladeren kan leiden tot irritaties aan de luchtwegen, valt in een iets hogere prijsklasse dan de gewone plataan.

Dak-Amberboom of Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon.

Het stervormige blad van de dakamberboom springt meteen in het oog. Naast een prima leiboom is deze boomsoort ook prima geschikt als dakboom. De groei is middelmatig hard en het bladerdek groeit goed dicht. Het is een erg gezonde dakboom die geen last heeft van bladinfecties en ongedierte. In de herfst valt de dakamber op door prachtige bladverkleuringen. De dakamberboom groeit trager dan de dakplataan en de dakmoerbei. Het duurt daardoor iets langer voordat het bladerdek helemaal dichtgegroeid is. Daarentegen blijft het snoeiwerk bij de dak amberboom beperkt.

 • Positief: Normale groei, middelgrote bladeren, dicht bladerdek, gezonde boom (geen last van bladinfecties), , herfstverkleuring.
 • Aandachtspunt: Eigenlijk geen, valt in een wat hogere prijsklasse.

Dak-Sierpeer of Pyrus salicifolia ‘Pendula’.

Bij de aanblik van deze dakboom denkt u in eerste instantie niet aan een sierpeer. Het grijze blad doet denken aan dat van een olijf. In het voorjaar verschijnt het blad al erg vroeg aan deze boom. In combinatie met spierwitte bloesem steelt deze daksierpeer in het voorjaar de show. Het grijs behaarde blad van de daksierpeer is erg fijn van structuur. Door de jaarlijkse snoei ontstaat een dicht en strak netwerk van takjes en bladeren. Het zonlicht wordt door deze daksierpeer niet geheel weggenomen. Het fijne blad zorgt voor een filtering van het zonlicht.

 • Positief: Rustige groei, zeer fijne grijze bladeren, filtert het zonlicht, bloei in voorjaar, vroeg in blad.
 • Aandachtspunt: Bladerdek groeit niet compleet dicht maar laat gefilterd licht door.

Dak-Esdoorn of Acer campestre ‘Elsrijk’.

Deze dakesdoorn heeft erg fijn blad en dat zorgt voor een prachtige filtering van het zonlicht. Na een aantal jaren groeit het bladerdek wel steeds dichter. De Acer campestre ‘Elsrijk’ is een variëteit van de veldesdoorn met gezond blad. De dakesdoorn verdraagt snoei buitengewoon goed. Door de esdoorn de scheren met een heggenschaar ontstaat net als bij de daksierpeer een strak netwerk van takjes en bladeren. In het voorjaar is dit een van de eerste bomen met blad. In het najaar verkleurt het blad van de dakesdoorn helgeel.

 • Positief: groei, zeer fijne bladeren, dicht bladerdek, vroeg in blad, herfstverkleuring.
 • Aandachtspunt: Eigenlijk geen.

Op tuinplantenwinkel.nl bieden we dakbomen aan in een tweetal series. In de Basic-serie bieden we de dakplataan en de dakmoerbei aan. Dakbomen uit de Basic-serie zijn voorzien van een eenvoudig maar sterk en duurzaam bamboe frame met zes armen. Zowel de dak-plataan als -moerbei zijn snelgroeiende soorten en daardoor prima geschikt voor dit frame. Door het eenvoudigere frame kunt u deze dakbomen aanschaffen tegen een scherpe prijsstelling. Bekijk de dakbomen uit de Basic-serie hier.

In de Classic-serie heeft u de keuze uit alle hierboven beschreven boomsoorten. De dakbomen uit de Classic-serie zijn voorzien van een duurzaam gecoat stalen frame. Voordeel van het frame is dat de takken in alle richtingen zijn aangebonden. De dakbomen groeien hierdoor extra snel vol. De stalen frames zijn eventueel aan elkaar te koppelen met stevige bamboestokken. Op die manier kunt u de schermen ook vergroten. U vindt alle classic dakbomen hier.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Martijn,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het overzicht van de soorten dakbomen.

  Het kan dat er in het eerste jaar na aanplant verschil zit tussen de bomen wat betreft bladgrootte en groei. Dit komt omdat de bomen vaak meer werk maken van het wortelen dan de groei. De ene boom heeft hier meer moeite mee dan de andere. U hoeft zich dus waarschijnlijk geen zorgen te maken. Vanaf volgend jaar moet het verschil wel minder worden. U kunt de bomen een keer snoeien in het najaar of aan het einde van de winter zodat ze in het voorjaar op gelijke grootte aan het nieuwe seizoen beginnen.

  Als u twijfelt kunt u altijd een foto mailen naar [email protected] Dan kijken we er naar en zien we misschien waar het mee te maken kan hebben.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Martijn Martijn

  Eind voorjaar ‘19 hebben wij 2 platanen geplant 1 met losse kluit en de ander kwam uit een grote kuip. Die uit de kuip kwam heeft ten opzichte van de andere boom zeer klein blad en groeit minder snel (heeft wel veel blad en kleine uitlopers aan de stam en top) dan die met losse kluit. Welke wel vol uitgelopen is en veel nieuwe takken maakt. Wat voor advies kunt u mij geven?

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Suzanne,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de soorten dakbomen.

  Als u een wat gefilterd dak wenst, dus dat er wel wat licht door valt, dan zijn er een paar andere opties die beter zijn.

  De Sierpeer - Pyrus salicifolia met het grijze blad.
  De Veldesdoorn - Acer campestre met het fijne blad.

  De Moerbei valt af omdat deze snel groeit en grote bladeren heeft die altijd dicht groeit. De Liquidambar wordt ook dicht maar heeft fijner blad en groeit trager. De Moeraseik wordt ook dicht maar heeft nog een iets meer verfijnde structuur. Dat zou nog een optie kunnen zijn. Kijk er maar eens naar.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. Suzanne Suzanne

  Complimenten voor jullie website! Ik heb (denk ik) een beetje een rare vraag. De meeste mensen willen denk ik dat hun dakboom lekker vol wordt, ik wil eigenlijk liever dat ie wat meer licht doorlaat, eigenlijk vind ik jonge of lente-dakbomen het mooist qua vorm. Ook wil ik liever een rommelige meer natuurlijke uitstraling dan een echte parasol. Ik twijfel nog over de amberboom, moerbei fruitless of moeraseik. Welke groeit het meest natuurlijk en raden jullie aan? Is een oplossing voor mijn eerste wens (= niet te vol, licht doorlatend) misschien meerdere keren snoeien per jaar? Dankjulliewel alvast!

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.