Menu
Geen producten gevonden

Fagus Atropurpurea of rode beuk

Fagus Atropurpurea of rode beuk

De rode beuk kan uitgroeien tot een boom en heeft prachtige herfstkleuren. Als heg zorgt deze tuinplant met zijn dichte bladerdek voor een opvallende afscheiding in of van uw tuin.

Wat zijn de kenmerken van Fagus sylvatica Atropunicea?

De Fagus sylvatica 'Atropunicea' is met zijn rode tot paarse bladeren een roodbladige variant van de gewone of groene beuk. Het is een natuurlijke afwijking die bij een op de duizend beukenzaden voorkomt. Ze zijn daardoor iets kostbaarder dan de groene beuk. Bij landgoederen en landhuizen is de rode beuk veelvuldig toegepast. Niet alleen vanwege de opvallende verschijning. Door de zeldzaamheid kon de eigenaar laten zien dat hij/zij over veel geld beschikte.

Beukenbomen kunnen behoorlijk groot en oud worden. Exemplaren van 20 meter hoog zijn geen uitzondering. De bomen groeien net als eiken behoorlijk traag dus voordat die hoogte wordt bereikt is de boom al heel wat jaren oud. Ook rode beukenbomen laten zich goed snoeien. De boom is ook verkrijgbaar in leivorm. De beuk kan ook als kegel, blok of piramide gesnoeid worden.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 De rode beuk als haag?

Niet alleen als boom is de rode beuk zeer fraai. Ook voor een haag is deze beukensoort goed geschikt. De rode beuk is in het voorjaar met zijn fris gekleurde blad en een lichte beharing op zijn mooist. Wanneer de rode beuk als haag wordt toegepast blijft het blad in de winter bruin aan de tuinplant hangen. Ook bij jonge bomen is dit nog wel eens het geval maar grotere exemplaren laten gewoon al het blad vallen.

Een rode beukenhaag laat het oude blad pas los in het voorjaar wanneer het nieuwe blad er aan komt. Dit maakt dat de haag eigenlijk jaarrond een gesloten aanblik geeft. De Fagus sylvatica 'Atropunicea' laat zich prima knippen. Lees hier meer over bij onze tips voor onderhoud. Een veelgebruikt synoniem voor deze plant is Fagus sylvatica 'Atropurpurea'; het gaat dan om dezelfde tuinplant.

Hoe plant u Fagus sylvatica Atropunicea?

Beukenhagen en bomen kunnen zowel in de volle zon als in de halfschaduw staan. In de schaduw kleurt het blad van de rode beuk is minder diep paars. Houdt er bij bomen rekening mee dat een kale stam in de volle zon kan verbranden. Dit kan worden voorkomen door de stam in te wikkelen met jute. De beukenboom groeit met de takken breed uit. Deze beschermen de stam snel weer tegen de zon.

Bij het planten is het belangrijk om de grond eerst goed los te maken voordat u gaat planten; doorbreek ook storende vaste lagen iets dieper in de bodem. De rode beuk leeft samen met schimmels in de grond. U kunt aanplantgrond in het plantgat vermengen met de aarde zodat deze schimmels aanwezig zijn. Dit bevordert de aangroei van de planten.

Hoe plant u beukenbomen en planten uit pot?

Dompel de beuk met pot en al een keer onder water voor het planten; de kluit wordt dan goed nat, dat bevordert het aangroeien. Verwijder daarna de pot en zet de tuinplant, niet dieper dan de kluit hoog is, in het plantgat. Vul verder aan met aarde en druk die met de voet stevig aan.

Hoe plant u beukenbomen en planten uit de volle grond?

In de herfst en winter worden beukenhaagplanten verhandeld met een blote wortel of kluit. Deze worden vers gerooid van de kwekerij. Maak de wortels even goed nat voor het planten. Zorg ervoor dat de aarde goed los is. Maak een plantgat en plaats de beuk. Vul het plantgat nu met losse grond. Schud voorzichtig aan de plant zodat de korrels aarde ook tussen de wortels vallen. Druk de aarde vervolgens stevig aan.

Het eerste jaar zullen de beuken moeten aanslaan. Erg veel lengtegroei vindt dan nog niet plaats, maar onder de grond zal er wel flink geworteld worden. Zorg ervoor dat de grond in tijden van droogte goed vochtig blijft. Wanneer de beukenplant nog geen blad heeft ontwikkeld geeft u het beste geen of niet teveel water. Omdat er geen blad is verdampt de plant nog geen water.

Wanneer u de rode beuk als boom plant, heeft u boompalen en boomband nodig. Die zorgen voor stevigheid en optimale aangroei van de wortels. Indien nodig kunt u die in onze webwinkel bestellen. Op de site leggen wij uit hoe die aangebracht moeten worden.

Hoe moet u Fagus sylvatica 'Atropunicea' snoeien en wat voor onderhoud is er nodig?

Een beukenhaag wordt vaak twee keer per jaar gesnoeid maar in principe is eenmaal voldoende. De beste snoeitijd is rond de langste dag van het jaar (21 juni). Knip bij voorkeur op een wat koelere, bewolkte dag. Bij heet, zonnig weer is er kans op brandschade aan het blad. Ideaal is een periode met zogenaamde ‘schaapsscheerderskou’. Met deze term wordt een vaak te koele periode voor de tijd van het jaar rond 21 juni aangeduid. Snoei eventueel nog een tweede maal aan het einde van de zomer. Maakt u zich geen zorgen mocht u het snoeien vergeten zijn. U kunt jaarrond de haag of de boom corrigeren. De meest ideale tijd is de winter omdat de planten dan in rust zijn.

Waarmee kunt u het beste snoeien?

Gebruik bij voorkeur een scherp geslepen heggenschaar. Dit kan mechanisch of handmatig. Botte snijmessen geven meer kneuzingen aan het blad waardoor de randen sterker bruin verkleuren. De haag of heg snoeit u eerst aan de zijkanten, daarna de bovenkant. Verwijder de afgeknipte twijgen zoveel mogelijk van de bovenzijde; dan blijft de haag er netjes uitzien.

Heeft de rode beukenhaag bemesting nodig?

Het kan nooit kwaad uw haag extra voeding te geven. Dit komt de groei ten goede. Bemesten kan op verschillende manieren. Dit kan in de vorm van mestkorrels. Strooi deze in het voorjaar en/of in de zomer rondom de voet van de planten. Verder houdt de rode beuk van kalk in de grond. U kunt er ook voor kiezen compost of organische stof rondom de voet van de planten aan te brengen. Dit werkt langdurig en verbeterd de grond aanzienlijk.

Rode beuk kopen bij www.Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking. Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Binnen 2 tot 4 dagen wordt de bestelling geleverd. Tevens krijgt u bij ons aangroeigarantie. Bij bestellingen boven de €75 is de bezorging gratis!
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Reacties

 1. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  De rode zuilbeuk groeit als een echte zuil en hoeft nauwelijks gesnoeid te worden. Dat is de Fagus sylvatica 'Dawyck Purple'. U mag de boom net zoals een gewone beuk wel snoeien om hem nog smaller in vorm te houden. Dit kan het hele jaar door.

  Heeft u de standaard rode beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea') dan kunt u hem ten alle tijden terug snoeien in het gewenste model. Let op dat u dit niet doet als het heel warm is in verband met de kans op brandschade aan het blad. Als u in de zomer wilt snoeien, doet u dit het best bij koeler weer. Dan moet het geen probleem geven.

  De beuk zal uitschieten waar u hem terug snoeit.

  Veel succes.

 2. Henk Hilberink Henk Hilberink

  Hoe houd ik de rode zuilbeuk slank zodat het ook een zuil blijft?
  Op welke wijze moet ik snoeien ?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

thuiswinkel waarborg

 

iDEAL PayPal MasterCard Visa American Express Bancontact / Mister Cash AfterPay NL B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.