Hoe en wanneer Passiebloem snoeien?

Hoe en wanneer Passiebloem snoeien?

De passiebloem heeft een zeer bijzondere bloem maar is helaas wel wat vorstgevoelig, lees hier hoe u deze plant het beste kunt verzorgen.

Passiebloem snoeien: Essentiële tips voor een gezonde groei

Gaat u uw passiebloem snoeien? Doe dit dan in april om de plant voor te bereiden op een gezonde groei en bloei. Met onze gerichte adviezen in het artikel hieronder snoeit u effectief en bevordert u de bloemenpracht van uw passiebloem.

 

Belangrijkste punten

 • De beste periode om de passiebloem te snoeien is in april, vlak voordat deze weer buiten wordt gezet, aangezien bloei voornamelijk plaatsvindt op jong hout.

 • Snoeitechnieken voor passiebloem omvatten het verwijderen van zwakke of dode takken, het uitdunnen van te dicht op elkaar groeiende takken en het begeleiden van gezonde takken met binddraad.

 • Verzorging na het snoeien van de passiebloem is belangrijk; zo heeft de plant extra water en voeding nodig, en tijdens strenge winters zijn extra beschermingsmaatregelen zoals een dikke laag mulch en bescherming is aanbevolen.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

De juiste snoeiperiode voor Passiebloem

Het snoeien van de Passiebloem op het juiste moment is cruciaal voor de gezondheid en de bloei van de plant. De meest geschikte periode om een passiebloem te snoeien in Nederland is in april, voordat de passiebloem planten weer buiten worden gezet. Dit komt omdat passiebloemen voornamelijk bloeien op het jonge hout dat in hetzelfde jaar is gegroeid.

Snoeien buiten de aanbevolen periode kan echter problemen opleveren. Wanneer een Passiebloem te vroeg of te laat wordt gesnoeid, kan dit resulteren in het uitblijven van nieuwe groei na een te ingrijpende snoeibeurt, waardoor de passiebloem niet optimaal bloeit.

Maar hoe weet je wanneer het tijd is om je passiebloem te snoeien? Het antwoord is simpel. Het moment om je passiebloem te snoeien is aangebroken wanneer april aanbreekt. Dit is de periode voordat de plant weer buiten wordt gezet voor de groei- en bloeiperiode, zodat je kunt genieten van prachtige bloemen.

 

Technieken voor het snoeien van Passiebloem

De Passiflora snoeien vereist enkele specifieke technieken. Zwakke of dode takken dienen geïdentificeerd te worden. Hiervoor dien je de bevroren, dode en zwakke takken weg te knippen met behulp van een snoeischaar of takkenschaar. Het is ook belangrijk om de takken die te dicht op elkaar groeien uit te dunnen.

Voor het inkorten van te lange takken worden deze teruggeknipt met een scherpe snoeischaar, waarbij ervoor wordt gezorgd dat enkele langere houtige takken behouden blijven. Na de vorst worden ook zware, oude en dode takken verwijderd, evenals het snoeien van geselecteerde scheuten. In deze instantie telkens getopt, zorgt het voor een gezonde groei van de plant.

Na het snoeien is het belangrijk om gezonde takken te begeleiden met binddraad. Dit zorgt ervoor dat ze gelijkmatig groeien en zich kunnen hechten aan een schutting, muur of hek. Dit is een belangrijk aspect van het passiebloem verzorgen.

 

Verzorging na het snoeien

Na het snoeien van de passiebloem, is het noodzakelijk om de plant voldoende water en voeding te geven. Een pas gesnoeide passiebloem heeft een verhoogde behoefte aan water, vooral tijdens de zomermaanden. Het is raadzaam om water te geven wanneer de grond droog aanvoelt, om te zorgen dat je passiebloem gezond blijft.

Daarnaast is een vochtige, goed waterdoorlatende en matig voedingsrijke bodem het meest geschikt voor een pas gesnoeide Passiebloem. Voeding dient met mate gegeven te worden, aangezien te veel schadelijk kan zijn.

Wanneer de bladeren van een pas gesnoeide Passiebloem geel worden, kan het raadzaam zijn om de kunstmestinname te verhogen. Twee wekelijkse bemesting kan hierbij van nut zijn. Daarnaast is het van belang om de Passiebloem winterhard te maken door de plant voldoende vochtig te houden tijdens droge periodes.

 

Winterhardheid en overwintering van Passiebloem

Winterhardheid varieert per Passiebloemsoort. Zo is de Passiflora caerulea, ook wel bekend als de blauwe passiebloem, winterhard tot -10°C. Ook de witte variant Passiflora caerulea 'Constance Elliot’ is goed winterhard, maar iets minder dan de gewone Passiflora caerulea.

Voor de meeste Passiebloemen, waaronder passiflora incarnata, is het noodzakelijk om ze naar binnen te verplaatsen wanneer de temperaturen onder de tien graden Celsius dalen. Passiebloemen in potten zijn gevoelig voor vorst en dienen bij voorkeur tijdens vorst naar binnen te worden gebracht, in een vorstvrije ruimte met voldoende licht.

Om je passiebloem te helpen overleven tijdens strenge winters, kun je de volgende maatregelen treffen:

 1. Snoei de passiebloem in het najaar tot ongeveer 30 cm boven de grond.
 2. Bescherm de wortels door een dikke laag mulch aan te brengen rond de basis van de plant.
 3. Plaats een beschermende hoes of vliesdoek over de passiebloem om deze te beschermen tegen vorst en kou.

 

Het belang van standplaats en licht voor Passiebloem

Een zonnige, beschutte standplaats met voedzame, waterdoorlatende grond is essentieel voor de optimale groei en bloei van een passiebloem. De passiebloem gedijt het beste op een zonnige en beschutte locatie, waarbij een positie tegen een warme zuidmuur ideaal is. Het vereist gedeeltelijk tot volledig zonlicht en bescherming tegen overmatige hitte om weelderig te kunnen bloeien.

Wat betreft de grond, de passiebloem gedijt het beste in een matig voedselrijke, vochthoudende tot vochtige bodem die niet te zwaar of te licht is. De ideale pH-waarde voor de grond ligt tussen 6 en 8, wat licht zuur tot neutraal is.

 

Voorkom ziektes en plagen na het snoeien

Het correct snoeien van de passiebloem kan bijdragen aan de preventie van ziektes en plagen. Het zorgt voor voldoende licht en luchtcirculatie binnen in de plant, wat op zijn beurt helpt om de vorming van vocht te verminderen en zo ziekten kan voorkomen. Daarnaast kan het verwijderen van aangetaste delen tijdens het snoeien helpen om de verspreiding van plagen te beperken.

 

Passiebloem stekken voor vermeerdering

Passiebloem kan vermeerderd worden door stekken of zaaien. Om een passiebloem te stekken, dien je de volgende stappen te volgen:

 1. Gebruik een scherp en schoon mes of snoeischaar om een stuk van ongeveer 10-15 cm van de plant te snijden.
 2. Verwijder de onderste bladeren van de stek.
 3. Plaats de stek in vochtige potgrond op een warme en lichte locatie.
 4. Houd de grond vochtig en besproei regelmatig.
 5. Na enkele weken zal de stek wortels vormen en kan hij verpot worden.

Bij het vermeerderen van passiebloem stekken, is het belangrijk om de juiste groeiomstandigheden te creëren. Plaats het potje met de stek op een warme, goed verlichte locatie zonder direct zonlicht, waarbij de temperatuur tussen 20 en 25°C ligt. Dit zal de wortelvorming bevorderen.

Het vormen van wortels door een stek van een passiebloem kan naar schatting zes tot acht weken in beslag nemen, waarna de stek gereed is om overgepot te worden naar een grotere pot. Later daarna kunt u de Passiebloem verplaatsen naar een warme beschutte plek in de tuin.

 

Verschillende soorten Passiebloem en hun eigenschappen

Er zijn meer dan 500 soorten passiebloem, elk met unieke eigenschappen. Enkele van de belangrijkste soorten zijn P. alata, P. aurantia, P. biflora, P. caerulea (Blauwe passiebloem), en P. citrina.

Wat betreft winterhardheid, de blauwe passiebloem (P. caerulea) en de witte variëteit Passiflora caerulea ‘Constance Elliott’ zijn het beste bestand tegen de winterse omstandigheden.

Iedere specifieke soort Passiebloem vertoont een unieke bloemkleur, wat bijdraagt aan de diversiteit en schoonheid van deze bijzondere plant wanneer de passiebloem bloeit en de meeste passiebloemen bloeien en de bloemen verschijnen. Passiebloem kunt u ook erg goed combineren met andere klimplanten, heesters of een vaste plant.

 

De symboliek en geschiedenis van Passiebloem

De symboliek en geschiedenis van de passiebloem zijn nauw verbonden met het christendom. De passiebloem draagt een diepgaande symbolische betekenis binnen de christelijke context. Het staat symbool voor het lijden van Christus aan het kruis.

De passiebloem symboliseert het lijden van Jezus Christus aan het kruis. Dit wordt weergegeven door:

 • De tien bloembladen die symbool staan voor de 10 apostelen
 • De vijf meeldraden die de wonden van Christus vertegenwoordigen
 • De stampers die de spijkers symboliseren

De naam ‘passiebloem’ vindt zijn oorsprong bij de jezuïeten die in 1643 de symboliek van het mysterie van de Passie van Jezus Christus zagen in de opvallende verschijning en de corona van de bloem, en de plant de naam ‘Passiflora’ gaven. De passiebloem/passiebloemen zijn sindsdien een symbool geworden van deze symboliek.

 

Samenvatting

In deze gids hebben we het belang van de juiste snoeiperiode voor passiebloem benadrukt, evenals de verschillende technieken voor het snoeien van deze unieke plant. We hebben ook het belang van verzorging na het snoeien, de winterhardheid en overwintering van passiebloem, en het belang van standplaats en licht voor de plant besproken. Verder hebben we advies gegeven over hoe ziektes en plagen te voorkomen na het snoeien, hoe passiebloem te stekken voor vermeerdering, en hebben we een overzicht gegeven van de verschillende soorten passiebloem en hun eigenschappen. Tot slot hebben we de fascinerende symboliek en geschiedenis van passiebloem onderzocht.

Het succesvol snoeien en verzorgen van een passiebloem vereist aandacht voor detail, geduld en toewijding. Maar met de juiste kennis en zorg, kan je passiebloem uitgroeien tot een prachtige, bloeiende plant die niet alleen je tuin verrijkt, maar ook een diepe historische en symbolische betekenis draagt.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Veelgestelde vragen voor een passiebloem snoeien:

Hoe en wanneer passiebloem snoeien?

Antwoord: Je kunt het beste de passiebloem snoeien na de vorst in april of mei. Knip de zware, oude en dode takken eraf en dun de zijtakken uit boven de ogen indien nodig. Op deze manier bevorder je de bloei van de plant en het zal ook de groei van zijscheuten bevordert worden.

Hoe kort passiebloem snoeien?

Antwoord: Snoei de passiebloem in april na de laatste strenge vorst. Verwijder bevroren, dode en zwakke takken, en knip te lange takken terug. Vergeet niet om ook kruisende en schurende takken te verwijderen. Het is handig om een paar wat langere takken aan te houden voor de gezondheid van de plant.

Kan een passiebloem overwinteren?

Antwoord: Ja, de Passiflora caerulea (blauwe passiebloem) is behoorlijk winterhard en kan temperaturen tot -10°C aan, waardoor hij geschikt is om te overwinteren.

Hoe onderhoud je een passiebloem?

Antwoord: Om een passiebloem te onderhouden, is het aanbevolen om na de vorst (april-mei) zware, oude en dode takken eraf te knippen. Ook kunnen zijtakken boven de ogen worden gesnoeid om de plant uit te dunnen. Succes!

Hoeveel water heeft mijn pas gesnoeide passiebloem nodig?

Antwoord: Na het snoeien heeft een pas gesnoeide passiebloem een verhoogde behoefte aan water, vooral tijdens de zomermaanden. Geef water wanneer de grond droog aanvoelt, zeker bij jonge planten.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.