Hoe moet je een Perenboom snoeien?

 Hoe moet je een Perenboom snoeien?

Perenbomen dienen gesnoeid te worden voor een goede vruchtopbrengst. Ook zorgt snoei voor een verzorgde aanblik.

Perenboom Snoeien: Essentiële Tips voor een Gezonde Groei en Rijke Oogst

Bent u van plan om uw perenboom te snoeien voor een gezonde groei en rijke oogst? Vind de beste snoeiperioden en effectieve technieken voor uw “perenboom snoeien” in dit blog.

 

Belangrijkste punten

 • Snoeien is cruciaal voor de gezonde groei en vruchtproductie van perenbomen; het is aangeraden om perenbomen minimaal één keer per jaar te snoeien en oude, dikke dode takken hebben prioriteit.
 • Optimale perioden voor snoeien zijn in de winter (van begin december tot eind februari, met uitzondering van strenge vorst) voor het bevorderen van groei en vruchtzetting, en in de zomer (van juni tot augustus) voor vormbehoud en correctie op de wintersnoei.
 • De snoeiaanpak verschilt bij jonge en oude bomen, waarbij jonge bomen meer vormende snoei nodig hebben van nieuwe takken en oudere bomen onderhoudssnoei; revitalisatie kan nodig zijn bij oude bomen met vruchtbaarheids- of gezondheidsproblemen.

Bekijk ons aanbod perenbomen en bestel direct

De basisbeginselen van het snoeien van een perenboom

Het snoeien van een perenboom is essentieel voor een gezonde groei en een overvloedige oogst. Het draagt bij aan het behouden van een mooie vorm en stimuleert de vruchtproductie. Of je nu een handpeer, sierpeer of stoofpeer in je tuin hebt staan, het is van belang om deze te snoeien om een gezonde groei en vruchtproductie te verzekeren.

Verschillende factoren zoals de aanwezigheid van dikke, oude takken, nieuwe takken, takken die naar binnen groeien en verticale takken kunnen de snoeimethode beïnvloeden. Ook het vermijden van snoeien met vorst is van belang. Oude, dikke dode takken hebben prioriteit om weggesnoeid te worden. Het wordt aanbevolen om een perenboom minimaal één keer per jaar te snoeien, een tweede keer mag.

 

De juiste tijd voor de wintersnoei

Het snoeien van perenbomen in de winter is een kunst op zich. Perenbomen kunnen het beste in de winter worden gesnoeid, wanneer de groei stil staat en de temperaturen niet lager zijn dan -5 graden Celsius. De periode tussen begin december en eind februari is hiervoor het meest geschikt. Zomer snoei vindt plaats tussen juni en augustus.

De perenboom, een mooie boom, wordt in de winter gesnoeid vanwege de ruststand van de boom, wat het ideaal maakt om de volgende taken uit te voeren:

 • Dood hout en zieke takken weg te snoeien
 • Oude grote takken te verwijderen
 • Takken die naar binnen groeien en verticale takken (waterloten) weg te snoeien om de boom luchtig te houden

Maar wees voorzichtig! Er is een verhoogd risico op vorstschade tijdens strenge vorst en snoeiwonden genezen trager, wat de kans op infecties groter maakt. Dit geldt zowel voor jonge als volwassen bomen.

 

Zomersnoei: timing en techniek

De zomer is een belangrijke tijd voor de perenboom. De meest geschikte periode in de zomer om perenbomen te snoeien is van juni tot augustus. Tijdens deze periode kunnen de peren groeien en rijpen.

Tijdens de zomersnoei is het mogelijk om de perenboom mooi in vorm te snoeien, wat wordt beschouwd als een correctie van de wintersnoei met diverse voordelen. Dit is een belangrijk aspect van het perenboom verzorgen. In de zomer wordt de perenboom gesnoeid om de vorm te behouden, ook wel bekend als vormsnoei. Het is belangrijk om een deel van de waterloten te snoeien. In de zomer is het nodig om zijtakken tot 3 bladeren of 10 cm terug te knippen. Dit bevordert de gezonde groei van de plant. Dit geldt zowel voor een jonge boom als voor een volwassen boom.

Door in de zomer te snoeien, van half juli tot half september, wordt de scheutvorming geremd en blijft de boom in vorm. Tijdens deze periode is de sapstroom afnemend, waardoor de takken die worden verwijderd niet teruggroeien en er geen waterlot ontstaat rond de snoeiwonden. Daarnaast zorgt zomersnoei voor een snelle genezing van de wonden en stimuleert het de groei van nieuwe takken.

 

Het verschil in aanpak bij jonge en oude Bomen

Het snoeien van een perenboom is niet altijd hetzelfde. De aanpak varieert afhankelijk van de leeftijd van de boom. Jonge en oude perenbomen hebben verschillende behoeften en vereisen verschillende snoeitechnieken.

Laten we eens kijken naar de specifieke verzorgingstips voor verschillende soorten perenbomen in elke levensfase van de perenboom.

Verzorging van jonge perenbomen

Jonge perenbomen zijn als kinderen; ze hebben extra zorg en aandacht nodig om zich goed te ontwikkelen. Om de groei te stimuleren en een sterke basis te vormen bij jonge perenbomen, is snoeien tussen januari en maart effectief. Tijdens deze periode kunnen oudere takken worden gesnoeid om de vorming van bloemen en fruit op de nieuwe scheuten te bevorderen. De zomersnoei, die tussen juni en augustus plaatsvindt, is ook een cruciaal moment om de juiste groei en vormgeving te ondersteunen, zodat de boom uiteindelijk peren gaat dragen.

Bij het snoeien van een jonge perenboom is het streven naar een stevige basis waarbij de gesteltakken stevig en sterk worden. Om dit te bereiken, worden de takken in de eerste jaren tot ongeveer éénderde ingekort. Dit helpt de plant zich te ontwikkelen en te groeien. Let tijdens het snoeien ook op het puntige blad van de perenboom, wat een indicatie kan zijn van de gezondheid van de boom.

Naast het regelmatig snoeien is het van essentieel belang om een jonge perenboom adequaat te bewateren, te voorzien van de juiste voeding en te beschermen tegen ziekten en plagen om een gezonde groei te waarborgen.

Onderhoud aan volwassen bomen

Zodra een perenboom volwassen wordt, veranderen de snoeibehoeften. Bij volwassen perenbomen is zowel de zomer- als wintersnoei van belang. De zomersnoei richt zich op vorm en vruchtproductie, terwijl de wintersnoei gericht is op onderhoud.

Het is van belang om nooit meer dan 20-25% van de boom te snoeien om te voorkomen dat de boom stress ervaart en om de groei niet te verminderen. Het correct beheren van de hoeveelheid die gesnoeid wordt, is cruciaal om overmatige groei te vermijden.

De voornaamste snoei vindt plaats in januari - februari, aan het einde van de winter. Het is van belang om te snoeien wanneer de ergste kou voorbij is, omdat dit de tijd is dat de boom zich voorbereidt op de groei in het komende seizoen. Deze snoei bevordert de vitaliteit, groei en lichtinval in de boomkroon, wat een positieve invloed heeft op de kwaliteit van de peren.

Revitalisatie van oude perenbomen

Naarmate perenbomen ouder worden, hebben ze mogelijk revitalisatie nodig. Indicaties van een perenboom die revitalisatie nodig heeft, zijn:

 • Oude takken die vrucht hebben gedragen
 • Tekenen van ziekten en plagen zoals schurft, roest en zwarte vlekken
 • Verschrompelde jonge vruchtjes of bloemtrossen
 • Verdroogde bladeren

Daarnaast kunnen deze symptomen ook wijzen op de noodzaak van revitalisatie.

Het uitvoeren van een verjongingssnoei op een oude perenboom verloopt op een vergelijkbare manier als bij een andere oude boom, zoals een oude appelboom. Het is van essentieel belang om de optimale snoeiperiode te overwegen, welke plaatsvindt in de wintermaanden van november tot en met maart. Een veelvoorkomend probleem bij het onderhouden van oude perenbomen is de vorming van roest, te herkennen aan oranje verkleuringen op het blad. Een ander probleem kan meeldauw zijn, waarbij het aangetaste blad en takken weggeknipt moeten worden.

Bekijk ons aanbod oude perenbomen en bestel direct

Specifieke snoeitechnieken

Snoeien is een kunst en vereist kennis van specifieke technieken. In deze sectie zullen we enkele belangrijke snoeitechnieken bespreken, zoals het herkennen en snoeien van gesteltakken, het omgaan met waterloten en het stimuleren van bloesem en eerste peren.

Het herkennen en snoeien van gesteltakken

Gesteltakken spelen een cruciale rol in de groei en vorm van een perenboom. Ze zorgen voor een goede vorm en structuur van de boom. Vruchttakken dienen horizontaal of licht omhoog te groeien, terwijl gesteltakken nooit naar beneden mogen hangen. Bovendien kunnen gesteltakken bijdragen aan het vitaliseren van de boom door het stimuleren van de groei van nieuw hout.

Gesteltakken van een perenboom worden gekenmerkt als zijnde de hoofdtakken van de boom. Deze dienen stevig en sterk te zijn en mogen geen neerwaartse groei vertonen. In tegenstelling hiermee dienen vruchttakken horizontaal of licht omhoog te groeien.

Een goed gevormde perenboom dient onderaan 3 tot 5 gesteltakken te hebben, vruchthout (aan de gesteltakken en boven de gesteltakken) en een kop die boven de gesteltakken uitsteekt.

Omgaan met waterloten en andere takken

Waterloten zijn een soort takken die recht omhoog groeien en ontstaan uit knoppen die geen bloesem hadden. Ze zijn eenvoudig te herkennen op een perenboom. Na de wintersnoei kunnen er nieuwe loten ontstaan op de perenboom, die ook wel waterloten worden genoemd. Deze waterloten groeien snel en kunnen het beste zo snel mogelijk worden verwijderd. Het is het beste om deze in juni weg te snoeien.

Bij het snoeien van andere takken ligt de nadruk vooral op het verwijderen van dode takken en takken die kruisen met andere takken. Het is belangrijk om deze ongewenste takken te verwijderen om de groei van de boom te verbeteren.

Het stimuleren van bloesem en eerste peren

Het snoeien en verwijderen van dode of zwakke takken heeft verschillende voordelen voor de groei en vruchtzetting van perenbomen:

 • Het stimuleert de groei van nieuwe en sterkere takken die rijker aan bloesems zijn.
 • Het bevordert de productie van de eerste peren door het wegsnijden van ongewenste takken.
 • Het verbetert de luchtcirculatie en lichtinval, wat essentieel is voor de ontwikkeling van vruchten.

 

Iets waar niet altijd aan gedacht wordt is het kiezen van het juiste gereedschap. Dat is cruciaal voor het succesvol snoeien van een perenboom. Zorg voor een scherpe snoeischaar zodat u frisse en nette wonden krijgt, dit voorkomt infecties op een snoeiwond.

 

Voeding en verzorging na het snoeien

Na het snoeien van uw perenboom, is het belangrijk om de juiste zorg en voeding te geven om een gezonde groei te bevorderen. Het is van belang om water te geven na het snoeien van perenbomen, vooral aan jonge bomen, om ervoor te zorgen dat de boom voldoende vocht krijgt, wat bijdraagt aan een gezonde groei.

Na het snoeien hebben perenbomen extra voedingsstoffen nodig om snel te herstellen en de opname van voedingsstoffen te verbeteren. Een mulchlaag van organische materialen, zoals organische meststof, kan helpen om deze voedingsstoffen te leveren. Het is van essentieel belang om het snoeigereedschap te ontsmetten na het snoeien om verspreiding van ziekten te voorkomen.

 

Veelgemaakte fouten vermijden

Zelfs met de beste bedoelingen kunnen we fouten maken bij het snoeien van perenbomen. Het gebruik van onjuist gereedschap kan schadelijk zijn voor de perenboom omdat het de aantasting kan bevorderen en de boom kan beschadigen. Het is van essentieel belang om het snoeigereedschap te ontsmetten na het snoeien om verspreiding van ziekten te voorkomen.

Overmatig snoeien kan resulteren in een onevenwichtige kroon en verminderde bladproductie, wat de gezondheid van de perenboom kan beïnvloeden. Het is dus van cruciaal belang om de juiste snoeitechnieken te leren en te implementeren.

 

Het Plannen van Jouw Snoeikalender

Het plannen van een snoeikalender is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de perenboom op de juiste momenten wordt gesnoeid en verzorgd, wat resulteert in een optimale gezondheid en vruchtproductie.

De meest geschikte periode om een perenboom te snoeien is in de winter tussen december en februari, en in de zomer tussen juni en augustus. Het is van belang om te snoeien na de bloei, aangezien het snoeien van bloesem kan leiden tot verminderde vruchtvorming. Snoeien in de winter kan daarentegen de vruchtzetting extra stimuleren.

 

Samenvatting

Samengevat is het snoeien van een perenboom een essentieel onderdeel van het onderhouden van een gezonde boom die heerlijke peren produceert. Afhankelijk van de leeftijd van de boom, zijn er verschillende snoeitechnieken en -tijden die de gezondheid en productiviteit van de boom kunnen optimaliseren.

Of je nu een oude of een jonge perenboom hebt, het is belangrijk om te leren hoe je hem correct kunt snoeien. Van het opstellen van een snoeikalender tot het kiezen van het juiste gereedschap, elke stap in het proces draagt bij aan de gezondheid en productiviteit van de boom.

Bekijk ons aanbod perenbomen en bestel direct

Veelgestelde vragen over een perenboom snoeien:

Hoe en wanneer moet je een perenboom snoeien?

Antwoord: Het beste kunt u een perenboom twee keer per jaar snoeien. De wintersnoei vindt plaats tussen december en februari, wanneer de boom in ruststand is, en de zomersnoei vindt plaats tussen juni en augustus. Dit zorgt voor een goede groei en gezondheid van de perenboom.

Wat gebeurt er als je een perenboom niet snoeit?

Antwoord: Als je een perenboom niet snoeit, zul je alleen op het uiteinde van de takken vruchten kunnen oogsten. Door te snoeien zorg je voor de ontwikkeling van vruchthout binnenin de boom, waardoor de boom langer in productie kan blijven. Snoeien helpt ook om de boom goed in vorm te houden.

Welke maand moet je fruitbomen snoeien?

Antwoord: Normaal gesproken snoeit u fruitbomen tussen november en april, met een voorkeur voor februari en maart voor pitvruchten zoals appel- en perenbomen.

Waar houdt een perenboom niet van?

Antwoord: Een perenboom houdt niet van te weinig zonlicht en groeit het liefst op een plek in de volle zon. Hoe meer zon hoe meer bloemen/bloesem en dus meer peren. Natte grond en te veel snoeien zijn ook niet gunstig.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.