Planten beschermen tegen vorst

Planten beschermen tegen vorst

In de winter kan het weer grillig verlopen. Recordwarmte en koude liggen dicht bij elkaar. Als het echt gaat vriezen hebben een aantal planten bescherming nodig; maar wanneer nu echt? Het verschil tussen vorst en… vorst

Planten beschermen in de vorst?

Steeds vaker zien we planten terug in onze streken die in de winter soms wat extra bescherming nodig hebben mocht het gaan vriezen. Denk aan palmbomen, olijfbomen maar ook kwetsbare vaste planten en een aantal heesters. De meeste planten die we verkopen op tuinplantenwinkel.nl zijn volledig winterhard en behoeven geen omkijken. Als dit wel zo is dan vermelden we dat in de omschrijving.

De grote hamvraag is wanneer planten echt bescherming nodig hebben. Tegenwoordig wordt in de media een beetje nachtvorst al snel breed uitgemeten met koppen als: “winterkoude komt eraan!”. De waarheid is echter ver te zoeken. Nachtvorst is een doodnormaal verschijnsel. Vaak daalt de temperatuur niet lager dan -5 graden Celsius. Een temperatuur waar bijna geen enkele plant zich ook maar iets van aantrekt.

 

Wat is het verschil tussen vorst en… vorst?

We willen duidelijk maken dat er een verschil is tussen nachtvorst en echte vorst. Vorst die niet alleen in de nacht maar ook overdag aanhoudt. In deze condities raakt de bovengrond bevroren en kan het matig tot streng gaan vriezen. Zeker in combinatie met sneeuw. Bij matige vorst liggen de temperaturen tussen de -5 en -10 graden Celsius. Bij strenge vorst liggen de temperaturen tussen de -10 en -15 graden Celsius. Vaak wordt er in deze tijden gesproken over een vorstperiode. Extreem zijn de zogenaamde koudegolven waarbij de temperatuur gedurende minimaal 5 dagen niet boven nul komt en het in de nachten streng vriest. Het zijn deze temperaturen die sommige planten de das om kunnen doen.

 

Planten in pot beschermen versus planten in de volle grond.

De mate waarin planten zijn bestand tegen koude wordt winterhardheid genoemd. Dit is afhankelijk van de soort en soms ook leeftijd van een plant. Waar de plant groeit is een derde erg belangrijke factor. Zet planten die van zichzelf gevoelig zijn voor vorst daarom eerder op een beschutte plek in de tuin dan op een open winderige plaats.

Planten in pot lopen bovendien een groter risico op vorstschade dan planten in de volle grond. De wortel van de plant in pot bevindt zich bij planten in pot boven de grond. Het risico op bevriezing is daardoor aanzienlijk groter. Zelfs winterharde planten kunnen in een pot dood vriezen of schade oplopen. Wortels van planten in de volle grond zijn goed beschermt. Meestal bevriest alleen de bovenlaag en blijven diepere wortels gevrijwaard van vorst.

 

Olijfbomen hebben extra bescherming nodig in de winter

Afbeelding: Olijfbomen zijn planten die soms wat extra bescherming nodig hebben in de winter om te kunnen overleven.

Bekijk ons aanbod olijfbomen bestel direct

Hoe beschermt u uw planten in pot?

Zoals gezegd zijn vooral de wortels bij planten in pot gevoelig bij vorst en kou. Het is dus zaak deze goed te beschermen. U kunt dit doen door de pot te isoleren. Dit doet u het beste voordat u uw plant in de pot gaat zetten. Er zijn ook potten die u kant-en-klaar met isolatielaag kunt aanschaffen; hierbij is geen extra isolatie nodig. Het materiaal dat hiervoor geschikt is, is mede afhankelijk van de vorm. Bij ronde potten kunt u het beste een vormbaar isolatiemateriaal kiezen zoals bubbeltjesfolie. In het geval van een pot met rechte zijdes kunt u kiezen voor tempex (piepschuim) platen. Bekleed hiermee de zijkanten van de pot aan de binnenzijde. De onderkant moet vrij blijven i.v.m. de afvoer van water. Als u hiermee klaar bent kunt u vervolgens de plant op de normale manier in de pot planten.

 

Hoe beschermt u planten in de volle grond?

Een olijf- of palmboom moet ook bovengronds worden beschermd als het serieus gaat vriezen. Dit geldt ook voor olijfbomen en palmbomen in pot. Voor olijven is een temperatuur van -8 graden Celsius het minimum. Voor de Trachycarpus fortunei palm geldt -10 graden Celsius als het minimum. Het beschermen van deze planten doet u het beste vliesdoek (fleece). Dit is een erg lichte stof welke u als een cocon rondom de plant kunt vastbinden. Het stof ademt en zorgt ervoor dat de bladeren van de planten nog voldoende zuurstof krijgen. Inpakken met folie is geen goed idee omdat de bladeren hierdoor letterlijk kunnen verstikken.

Het beschermen van de plant kan het beste tot een minimum worden beperkt. Dit betekent dat u het vliesdoek bij een warmere periode het beste weer kunt verwijderen zodat de plant weer genoeg licht en zuurstof kan ontvangen. Klop bij sneeuwval de sneeuw van de bladeren af zodat de bladeren niet bezwijken onder het gewicht.

 

Beschermen op een natuurlijke manier

Een aantal vaste planten en heesters zijn lichtgevoelig voor vorst en kunnen ook op een natuurlijke manier worden beschermd tegen de kou. In de eerste plaats is het altijd beter om uw tuin pas in maart op te schonen. Verdorde planten en afgevallen blad zorgen voor een natuurlijke isolatie van de bodem.

Soms het nodig om over de grond nog een extra beschermlaag aan te brengen van blad, compost of bijvoorbeeld houtsnippers. Deze methode heet officieel mulchen. Bij struikrozen wordt vaak wat extra aarde rondom de entplaats (occulatiepunt) aangebracht ter bescherming van de vorst. Dit heet aanaarden. Twijfelt u over een plant of de beste methode? Neem dan gerust contact met ons op.

 


 

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Chantal,

  Het kan zijn dat de jonge scheutjes die door het warme weer al gevormd waren, zijn afgevroren door de vorst afgelopen week. De plant zal echter gewoon weer nieuwe scheuten gaan vormen zodra het weer warmer is. U kunt voor de zekerheid altijd even een foto maken van de planten en deze naar onze klantenservice toesturen via [email protected]

  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Chantal Chantal

  In november hebben wij 40 kleine plantjes van de Lavandula angustifolia 'Hidcote' in de tuin geplaatst. Na de sneeuw en vorst van de afgelopen week zijn ze deels zwart geworden. Is er een kans dat ze zich nog gaan herstellen en uitlopen?

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Wies,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over planten beschermen tegen de vorst.

  De olijfboom kan, zeker als hij is aangeplant in de volle grond, best wel wat vorst verdragen. Pas als het kouder wordt dan -10 graden vorst, is bescherming nodig.

  Vliesdoek is dan inderdaad het beste materiaal. Dit moet ook rondom de stam komen te zitten. Pak de boom vanaf de grond tot en met de kroon in. De sapstroom van de olijfboom loopt ook door de stam, vandaar dat die net zo belangrijk is om in te pakken.

  Let op: Ga de olijfboom pas inpakken op het moment dat er strenge vorst aan zit te komen en pak hem weer uit zodra de vorstperiode voorbij is. Het inpakken is een noodmaatregel om de boom te kunnen laten overleven. Het beste staat hij zo lang mogelijk zonder vliesdoek.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. Wies Rijk Wies Rijk

  Ik heb een grote olijfboom in de volle grond.
  Hoe kan ik deze het best beschermen tegen vorst.
  Is vliesdoek voldoende , en moet dit ook rondom de stam.

 5. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Riezjart,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over planten beschermen tegen de vorst.

  Het zal lastig zijn om de Spaanse Margrieten in leven te houden de komende nachten. De beste plek is in een onverwarmde, maar vorstvrije ruimte. Zal het in de schuur bij u ook onder nul komen denkt u? Anders misschien ergens in huis waar de verwarming niet brand. (Bijkeuken / zolder?)

  De planten die u binnen gehaald heeft, hebben ineens 20 graden en dat vinden ze niet prettig. Misschien zijn ze niet dood, maar is alleen het loof afgestorven en leeft de kluit nog. U kunt de twijgen afknippen tot op 15 cm boven de grond en dan afwachten of de Spaanse Margrieten straks in het voorjaar weer opnieuw willen uitlopen. Te garanderen is het niet, maar het is altijd het proberen waard.

  Succes de komende dagen. Hopelijk kunt u ze in leven houden.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 6. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Yves,

  Bedankt voor uw reactie in ons blogbericht over planten beschermen tegen de vorst.

  U heeft eigenlijk alle maatregelen die mogelijk zijn wel getroffen. Het enige dat we nog kunnen verzinnen is een soort (party)tent over de plant heen zetten en de wanden van die tent dichtmaken, zodat er geen wind meer bij en rondom de plant kan komen. Eventueel nog met een kacheltje erin. Soms worden er ook lichtslangen om bijvoorbeeld olijfbomen gewikkeld. De verlichting geeft ook iets van warmte af. Misschien is dit ook nog een optie voor u?

  Nu is het echt hopen of dit voldoende is. De afgelopen winters is er nagenoeg geen vorst geweest, waardoor de plant het telkens gehaald heeft. De komende nachten kan het in bepaalde regio's tot -15 graden vorst komen, al is dat vaak in het buitengebied en niet in een woonwijk op een beschutte plek in de achtertuin.

  De Agapanthus moet het met die bescherming kunnen overleven.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 7. Riezjart Riezjart

  Ik probeer mijn Spaanse/Kaapse Margrieten de winter door te helpen. De planten die ik binnenshuis hebt gehaald gingen echter binnen 2 dagen dood. Komt dit door de temperatuurswisseling of is er binnenshuis niet genoeg licht?

  Hoewel degene in de schuur het nog volhouden (er bloeit zelfs eentje), vrees ik dat met de aanhoudende kou het ook daar niet warm genoeg zal blijven, ik ben dus naarstig op zoek naar een goede oplossing.

 8. Yves Vandevyvere Yves Vandevyvere

  Goedemiddag,
  Dit is een heel interessant en verhelderend artikel. Ik heb echter nog een vraag ivm een Erythrina Crista-Galli. Die staat in een pot en is veel te groot geworden om binnen te kunnen zetten en staat al enkele winters buiten, beschut tegen de wind achter een haag en nu met deze februari koude volledig ingepakt: 2 lagen vlies, deels plastic rond stam, twee lagen dekens, pot is ook in 3 lagen vlies gewikkeld en karton in plastic errond. Ik hoop echt dat de plant de extreme koudeperiode overleeft. Het zou zeer jammer zijn moest ie het begeven.  De bloemen zijn zo mooi. Hebben jullie nog een tip ter bescherming? Mijn agapanthus staat sinds 2 jaar ook in volle grond, nu ook beschermd met 2 lagen vlies + een hele berg bladeren. Hopelijk is dit voldoende.
  Alvast bedankt

  Yves

 9. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Marianne,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over planten beschermen tegen vorst.

  Als u de Agapanthus in een schuurtje kunt zetten, dan is dat het beste. Meestal blijft dat vorstvrij of vriest het er een stuk minder dan buiten. Zodra de vortperiode voorbij is, kunt u hem weer buiten zetten.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 10. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Joery,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over planten beschermen tegen de vorst.

  Ik zou een Perzische slaapboom zeker inpakken als u die mogelijkheid heeft. Dat kan net dat beetje extra bescherming geven tegen de verwachte extreme kou, want het blijft op zo'n moment toch een gevoelige soort.

  Als u het bovenste deel van de boom niet kunt inpakken vanwege de hoogte, dan geeft dat niks. Dat deel kan bevriezen, maar alles eronder blijft levend.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 11. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Ashley,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over planten beschermen tegen de vorst.

  We adviseren alles wat in pot staat te beschermen tegen de extreme koude periode. dat is erg belangrijk zeker als ze over kouder dan -12 spreken.

  De fruitstruiken en -bomen die u in de volle grond heeft staan, kunnen deze vorst in principe gewoon aan, daar hoeft u niks aan te doen. Bij extreme vorst bestaat altijd de kans dat er her en der een plant schade ondervindt van de extreme kou, dat kan en hoef je niet te beschermen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 12. Marianne de Graaf Marianne de Graaf

  Goede morgen,

  Kunt u mij zeggen hoe ik mijn acapanthus in pot kan laten overleven buiten? Zou het voldoende zijn dat ik hem in een schuur zet? Hoor graag van u.

  Met vriendelijke groet,
  Marianne

 13. Joery Buijs Joery Buijs

  Goedemorgen.

  Ik heb een perzische slaapboom in de tuin en het vriest deze week streng tot -15 Moet ik hem in pakken tegen de vorst?
  Groet,Joery

 14. Ashley Ashley

  Hoi, ik heb bramen, frambozen, honingbessen, appelbomen, kweepeerboom, aardbeien, aalbes, cranberry’s, vossenbessen en een rode en witte ppitloze druif in de volle grond en een patio kers in pot.

  Wat zou ik in moeten pakken? Ik dacht de fruitbomen waar al knopjes in zitten zowiezo, omdat je door strenge vorst je hele oogst kan kwijtraken? Heb ik gehoord althans hoor.

 15. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Annemarie,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over planten beschermen tegen de vorst.

  U kunt deze planten inderdaad het beste vorstvrij zetten als het zowel in de nacht als overdag gaat vriezen. Zodra het weer warmer is kunt u deze planten het beste direct weer buiten zetten. Op die manier krijgt het blad na de vorst weer voldoende licht en zal het niet afvallen. Een nachtvorst van een paar graden vorst, kunnen deze planten goed aan en kunnen dan ook prima buiten blijven staan.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 16. Annemarie Annemarie

  Geachte medewerkers,
  Ik heb een grote olijf struik in pot en een hoge gesnoeide laurier met jonge blaadjes op een kronkel stam. Kan ik deze binnen in de garage zetten en na een week met zowel overdag als nacht vorst weer na die week buiten zetten of moet hij tot maart daar blijven staan.

 17. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Katrien,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het beschermen van planten tegen de vorst.

  Alle planten die in een pot staan, zijn wat gevoeliger voor (strenge) vorst, dan planten die in de volle grond staan. Een druivenplant is goed winterhard. Deze hoeft pas als het streng gaat vriezen (kouder dan 10 graden onder 0) beschermd te worden.

  Een vijgenboom is wat minder winterhard. Hierbij is het aan te raden om de pot (zo mogelijk) op een beschutte plek te zetten, zodat hij uit de koude (oosten) wind komt te staan. Wanneer het kouder wordt dan -7 graden, dan moet het vijgenboompje beschermd gaan worden.

  Doe dit alleen op de momenten dat het ook daadwerkelijk nodig is. Het beschermen van de plant is een noodmaatregel. Het beste staat hij gewoon zonder bescherming. Dus mocht het een periode echt koud worden, ga pas dan aan de gang met inpakken.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 18. Katrien Bonne Katrien Bonne

  beste
  Ik lees hier dat planten best wel wat vorst aankunnen. Ik heb op mijn terras een druivelaar in een pot staan, en een jong vijgeboompje, ook in een pot. Vanaf wanneer (hoeveel graden onder nul) doe ik er goed aan ze in te pakken of te beschermen?

 19. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Carin,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het beschermen van planten tegen de vorst.

  Het is lastig om in te schatten welke plant u precies heeft staan. U kunt ons altijd voor de zekerheid een foto mailen zodat we u van het beste advies kunnen voorzien.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 20. Carin Carin

  Hallo,

  Wij hebben een grote trompetten plant en geen plek om hem binnen te zetten. De plant staat nu onder de overkapping op een bankje om de pot en fleece deken gewikkeld en staat uit de wind. Hebben jullie nog een tip om hem te beschermen tegen de vorst.
  Groetjes carin

 21. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Anja,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het beschermen van planten tegen de vorst.

  Bij normale winters (bij vorst tot -10 graden) is er geen probleem voor Imperata 'Red Baron'. Mocht het echt extreem koud worden, dan zou je de planten af kunnen dekken met een oude deken of bij voorbeeld wat blad.

  Japans bloedgras sterft bovengronds af en overwintert daarna onder de grond. In het voorjaar komt het gras weer boven de grond. Dit ter info voor u.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 22. Anja V Anja V

  Beste tuinplantenWinkel,
  Wij hebben mooie Japanse bloedgras (Imperata cylindrica ‘Red Baron’) geplant in de borders.
  Als ik lees zijn er nog al wat meningen over de wel of niet moeten beschermen tegen vorst en waarmee, dat ik niet goed weet wat ik moet gaan doen!
  kunt u mij adviseren aub?
  Bij voorbaat dank en vriendelijke groet,
  Anja

 23. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Christa,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het beschermen van planten tegen de vorst.

  U kunt de vijg het beste pas inpakken als het meer dan 7 graden vriest. Eerder is dat niet nodig, want ze kunnen best veel kou aan omdat de boom bladverliezend is.

  Dus niet te snel inpakken; dat is niet nodig dit ter info voor u.

  Als u de vijgenboom in wilt pakken adviseren wij vliesdoek te gebruiken. Dit is een ademende stof die u gerust voor een langere tijd (2-4 weken) om de boom heen kunt laten zitten mocht het langdurig koud blijven. Zodra het weer dit toelaat kunt u de bescherming het beste verwijderen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 24. Christa Pouw Christa Pouw

  Goedemorgen, ik heb een vijgenboom op stam in een grote vierkante pot. Ik kan hem niet verplaatsen. Hoe en waarmee kan ik die het beste beschermen tegen het vriezen. Bij welke temperatuur is dat nodig. Graag uw mening.
  Met vr. groet Christa

 25. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Petra,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het beschermen van planten tegen de vorst.

  Het beste kunt u geen zwart doek pakken. Dat warmt snel op door de zon, waardoor de plant als het ware in een broeikas staat. Dit kan schadelijk zijn voor de plant. Het witte vliesdoek reflecteert de zon en ademt beter zodat het minder snel opwarmt. Dit ter info voor u.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 26. Petra Petra

  Ik heb nog een rol Weed Control Fabric (zwarte stof) over, kan ik dat ook gebruiken ipv vliesdoek om mijn palm mee te beschermen tegen vorst?

 27. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Wendy,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het beschermen van planten tegen de vorst.

  De Magnolia grandiflora is een boom die oorspronkelijk groeit in het Mediterraan gebied. De plant is wel bestand tegen enige vorst maar op een open, niet beschutte plek is voorzichtigheid wel geboden. Als het stevig vriest kunt u de boom inpakken met vliesdoek tegen de kou. Dit hoeft pas als de temperatuur richting de -10 graden Celsius gaat of lager. In de meteorologie is dan sprake van strenge vorst. De plant is een stuk meer winterhard dan bijvoorbeeld een olijfboom.

  Let er bij het planten op dat een boom ook zuurstof nodig heeft bij de wortels. Als u een boom plant en de bodem afdekt met worteldoek en kiezels kan er minder zuurstof in de bodem komen. Het is dan aan te raden om zeker in de eerste paar jaar na aanplant een ruimte rondom de voet van de plant vrij te houden van grind en worteldoek. De plant kan zo beter groeien een ontwikkelt sneller, en meer wortels.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 28. Wendy Wendy

  Hallo.

  Ik ben van plan een magnolia grandiflora op stam te kopen.

  Hij hoeft niet erg massaal te worden en kwam uit bij de little gem. Over de winterhardheid zijn op internet meningen erg verdeeld. Ik weet ook niet wat hij qua vorst aan kan?

  Ik wil hem in een border met worteldoek, kiezels en andere plantjes plaatsen, maar zal niet erg beschut gaan staan.

  Wat is jullie mening over de little gem, of tips om deze eventueel te beschermen?

  Mvg
  Wendy

 29. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Het beste kunt u de stam hortensia niet inpakken dat is niet goed voor deze plant.
  Dat hij het minder gedaan heeft zal zeker te maken hebben gehad met de extreme droogte en warmte, ook al heeft u genoeg water gegeven van echte hitte houden ze niet en dat hebben ze dit jaar wel gehad.

  Ons advies is om de hortensia's niet in te pakken. Als het een pluimhortensia (Hydrangea paniculata) is kunt u de takken het beste terug snoeien rond eind maart.

 30. Joost M Joost M

  Wij hebben in de achtertuin twee Hortentia's op stam. Deze hebben het niet goed gedaan afgelopen lente/zomer. Wij vermoeden dat dit door de winter kwam, zijn dunne stammetjes natuurlijk. Moeten we deze inpakken? Zo ja, de stam of de bol zelf?

 31. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  We zijn blij te horen dat uw druiven het goed doen.
  U moet de druiven niet inpakken in de winter. Als het niet meer dan 15 graden vriest is bedekking niet nodig.

  Het is beter om ze niet te beschermen want anders gaan ze veel te vroeg uitlopen in het voorjaar met als gevolg dat ze juist wat later in het voorjaar alsnog af kunnen vriezen omdat ze veel te vroeg blad gemaakt hebben.

  Dus laat ze gewoon staan en snoei ze eventueel als het blad gevallen is en dan komt het zeker goed.

  Veel succes.

 32. vera Mellema vera Mellema

  Wij hebben sinds dit voorjaar 2 druiven die al flink tegen de overkapping aan het groeien zijn (+/- 3m). Ze staan in de volle grond. Hoe kan ik ze het best beschermen tegen vorst aankomende winter? Moet ik de gehele plant inpakken of volstaat het om de wortelen te beschermen?

 33. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  De ginkgo biloba hoeft in principe niet ingepakt worden maar als u dit gedaan heeft mag het doek nu wel verwijderd worden de plant kan tegen de kou en heeft nu geen bescherming meer nodig. Het klopt wel dat bomen en planten die normaal goed winterhard zijn wel meer gevoelig zijn voor vorst in een pot. De Ginkgo is echter zeer sterk en heeft hier minder moeite mee.

  Dit ter info voor u.

 34. Maaike Maaike

  Beste meneer/mevrouw,

  Bedankt voor de handige informatie op deze website! Ik heb vorig jaar zomer een Gingko-boompje gekocht van twee jaar oud. Deze heb ik in een grote daarvoor bestemde bak geplant: de bak is van hout, met een soort plastic voering aan de binnenkant. Ik heb het boompje geplant met potgrond. Hij staat op een lichte plaats bij een muur, niet overdekt dus hij vangt regenwater en zon op, maar is wel wat beschut tegen de wind. Nu begreep ik dat je een jong boompje dat niet in de volle grond staat tegen de vorst moet beschermen, maar ik wist niet exact wat de bedoeling was. Ik heb het boompje ingepakt met een soort doek dat ik om de stam moest wikkelen volgens de beschrijving. Hopelijk was dat voldoende, want ik lees hier nu dat het juist om de wortel gaat? :O Ik vraag me tevens af wanneer ik dit doek moet verwijderen? Ik zie hier en daar al knoppen in de bomen en struiken, maar 's nachts vriest het soms nog wel een beetje. Wat is wijsheid?

 35. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Het is geen probleem als de potgrond wat bevroren is geweest.

  Vooral de wind die uit het oosten kwam kan schade veroorzaken maar als u ze wat ingepakt heeft zal er niets aan de hand zijn.

  Het duurde niet lang , als de plant niet te droog stond zal er geen schade zijn misschien dat er wat blad punten beschadigd zijn maar dat komt goed.

  Geen zorgen dus.

 36. Jurgen Jurgen

  Hallo beste,
  Ik heb sinds november(bij de eerste vrieskou) mijn planten in pot in mijn tuinhuis geplaatst. Het betreft canariensis palmboompjes, (de juiste benaming ontsnapt mij even) 2 vijgenbomen en een olijfboompje en een tracycarpus fortunei. Ik heb sinds vorige week een vermoeden dat de potgrond in die potten bevroren is geweest. moet ik nu vrezen dat mijn planten de geest zullen geven?En hoe zal ik dat merken? Mvg Jurgen.

 37. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw compliment. Het is zeker niet te laat om uw planten te beschermen. Het is nu wel koud maar gelukkig niet zo gevaarlijk koud voor de planten.

  Bij klimplanten kan het inderdaad wat lastiger zijn om deze te beschermen. Het beste is om in ieder geval de voet van de planten te beschermen. Mocht het blad en wat takken invriezen dan weet je zeker dat de basis van de plant nog leeft. De plant kan dus altijd herstellen. Breng tijdelijk wat stro of bladresten aan bij de voet van de plant (stop deze goed onder). Eventueel in combinatie met vliesdoek of een deken.

  Verder kunt u een deken over de planten heen hangen indien mogelijk.

  De druif in pot kunt u beschermen door de pot in te pakken met noppenfolie of door de pot dicht tegen het huis te plaatsen. Onder een overkapping kan ook of zet hem tijdelijk in een koude schuur (geen kamertemperatuur). Als het weer warmer wordt kunt u de bescherming weghalen en de druif weer buiten zetten. Succes!

 38. José José

  Beste TuinplantenWinkel,

  Dank voor de informatie op uw website betreft de vorst. Ondanks de vele tips heb ik toch nog een vraag, want hoe kun je klimplanten het beste beschermen? Ik heb een grote Toscaanse jasmijn (ik denk 3m) en een klim Amerikaanse sering (). De Toscaanse jasmijn staat tegen een schuur, niet vol in de wind, maar wel op het oosten. De amerikaanse sering groeit door een raster als tuinafscheiding, dus met meer wind, en staat ook op het oosten. Nu is mijn vraag: heeft het nog zin om deze planten te beschermen en hoe doe ik dat het beste gezien de grote en waarmee doe ik dat? Of ben ik al te laat met beschermen?
  Verder heb ik een 50 jaar oude druif in een pot. Hoe kan ik die het beste beschermen?

  Alvast erg bedankt voor uw antwoord!

  Vriendelijke groet,
  José

 39. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U heeft het juiste gedaan.

  De bamboe is een groenblijvende plant die zeker als hij in een pot staat wat bescherming wenst.
  Vooral de oostenwind vindt hij lastig en dan droogt de bamboe snel uit. Omdat de pot bevroren is kan hij niet of nauwelijks water opnemen. Dat is het probleem.

  U heeft het goed opgelost door hem in te pakken en beschut weg te zetten, dan kan het niet fout gaan.

  Eind deze week als de vorstperiode voorbij is kan het folie weg gehaald worden. Geef hem een keer extra water als de bodem ontdooit is, dan zal hij weer snel herstellen.

  Veel succes.

 40. Ron Ron

  Goedemiddag. Ik heb 5 bamboe planten van een meter of 2 op pot op mijn dakterras. Ze staan er zeker 6 of 7 jaar en hebben dus al wat vorst meegemaakt. Nu gaat het deze week steng vriezen en heb ik de volgende maatregelen genomen. Planten tegen de muur van het huis zodat ze niet direct in de oosten wind staan. Twee lagen bulletjes-plastic om de pot. Zou dat voldoende zijn?

 41. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Dat gaat wel goed. De overkapping zorgt voor een flinke tempering van de vorst dus dat is waarschijnlijk genoeg om de hedera-planten in pot deze periode door te laten komen. Mocht de bodem waar de planten komen te staan vanmiddag of morgenmiddag ontdooit zijn dan kunt u de planten ook gerust in de grond zetten. Dan zijn ze ook volledig bestand tegen de kou.

 42. Bianca Bianca

  ik heb net een flink aantal hederaplantjes gekocht. Die zouden we gaan planten dit weekend, maar nu is het gaan vriezen en kunnen we dus voorlopig niet planten. Ik heb ze op een tafel onder een overkapping gezet. Gaat dat goed qua vorst?

 43. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Haagbeuken zijn prima bestand tegen de vorst en zijn eenmaal aangeplant volledig winterhard. U hoeft zich dus absoluut geen zorgen te maken.

  U heeft ze een keer water gegeven. Dit zorgt ervoor dat de aarde goed om de wortels slinkt. Voorlopig hoeft u niet extra water te geven. Pas wanneer de bomen blad gaan ontwikkelen heeft de plant water nodig. Als het dan een hele week droog is, is het goed om de pas geplante beuken wat extra water te geven. Geef dan 1 of 2 maal per week een flinke portie water. Dat is beter dan elke dag een beetje. Houdt ze ook de komende zomer in de gaten, dan komt het zeker goed.

 44. Yvonne berg Yvonne berg

  ik heb gisteren de laatste beuken haag bomen geplant.
  Volgens de kweker kon dit geen kwaad in deze periode, nu verwachten we toch flinke kou. Op zijn aanraden heb ik ze een klein beetje water gegeven. Moet ik ze nu gaan afdekken vanwege de nachtvorst? Het zijn bomen van ongeveer 2 meter. Ik zou er behoorlijk ziek van zijn als ze nu doodvriezen.

 45. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Als het niet kouder wordt dan min 5 graden word kan er niet veel verkeerd gaan.
  Nu word het volgende week kouder dus dan is wat bescherming zeker beter. Op de manier zoals u het nu gedaan heeft is dat prima.

  Veel succes!

 46. Fred Fred

  Ik heb veel planten in potten en bakken op mijn balkon. Ik word hopeloos van het sjouwen met de potten bij iedere vorst. Begrijp ik het nou goed dat ook in een pot een temperatuur tot -5 (of zo) aan nachtvorst geen kwaad kan? Ik heb ze nu op een elektrische deken gezet buiten, voor de komende nachten. En een dikke laag hooi bovenop. Ik hoop dat dat afdoende is.

 47. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt een sinaasappel boom niet buiten laten staan. Als het vriest vindt deze plant dat zeker niet fijn en krijgt u problemen. Het beste is om de plant bij vorst tijdelijk binnen te halen. Ideaal is een koele, vorstvrije en lichte standplaats (een serre is ideaal).
  Voor nachtvorst is de plant wel te beschermen. U kunt dan het beste vliesdoek gebruiken. Dit is een ademende stof waardoor het blad niet verstikt maar toch beschermd is tegen de vorst. Vriest het harder dan 5 graden Celsius dan kunt u de plant alsnog naar binnen halen.

  Dit ter info voor u

 48. Erica Salomé Erica Salomé

  IIk woon vier hoog en heb een asparagus en een ssinaasappelboompje en pot op het balkon. Ik heb geen koele ruimte om ze binnen ze zetten. En ze zijn redelijk aan de grote kant. Nou wilde ik proberen ze buiten te laten staan. Wat heeft het meest bescherming nodig, de bladeren of de wortels? En kan ik dat doen met noppenfolie?

 49. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  De passiebloem is zeker in een pot gevoelig voor de winterkou. Een beetje nachtvorst is geen probleem. Het is raadzaam om hem toch wat te beschermen tegen de strengste kou, als u aanhoud de plant te beschermen vanaf -7 graden Celsius dan komt het goed. Vliesdoek helpt zeker dat werkt prima en zorgt ervoor dat het blad wat aan de plant blijft zitten kan ademen. Snoei eventueel ingevroren delen aan het eind van maart terug.

 50. Barbara Barbara

  We hebben op ons balkon een passievrucht in pot staan als klimplant. Omdat dit een tropische plant is vraag ik me af of deze gevoeliger is voor vorst. Is een fleecedeken om de pot heen wikkelen een optie? Binnen zetten kan niet doordat de plant aan het rekje vast is gegroeid. Hartelijk dank alvast voor uw advies.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.