Menu
Geen producten gevonden

Planten beschermen tegen vorst

Planten beschermen tegen vorst

In de winter kan het weer grillig verlopen. Recordwarmte en koude liggen dicht bij elkaar. Als het echt gaat vriezen hebben een aantal planten bescherming nodig; maar wanneer nu echt? Het verschil tussen vorst en… vorst

Planten beschermen in de vorst?

Steeds vaker zien we planten terug in onze streken die in de winter soms wat extra bescherming nodig hebben mocht het gaan vriezen. Denk aan palmbomen, olijfbomen maar ook kwetsbare vaste planten en een aantal heesters. De meeste planten die we verkopen op tuinplantenwinkel.nl zijn volledig winterhard en behoeven geen omkijken. Als dit wel zo is dan vermelden we dat in de omschrijving.

De grote hamvraag is wanneer planten echt bescherming nodig hebben. Tegenwoordig wordt in de media een beetje nachtvorst al snel breed uitgemeten met koppen als: “winterkoude komt eraan!”. De waarheid is echter ver te zoeken. Nachtvorst is een doodnormaal verschijnsel. Vaak daalt de temperatuur niet lager dan -5 graden Celsius. Een temperatuur waar bijna geen enkele plant zich ook maar iets van aantrekt.

Wat is het verschil tussen vorst en… vorst?

We willen duidelijk maken dat er een verschil is tussen nachtvorst en echte vorst. Vorst die niet alleen in de nacht maar ook overdag aanhoudt. In deze condities raakt de bovengrond bevroren en kan het matig tot streng gaan vriezen. Zeker in combinatie met sneeuw. Bij matige vorst liggen de temperaturen tussen de -5 en -10 graden Celsius. Bij strenge vorst liggen de temperaturen tussen de -10 en -15 graden Celsius. Vaak wordt er in deze tijden gesproken over een vorstperiode. Extreem zijn de zogenaamde koudegolven waarbij de temperatuur gedurende minimaal 5 dagen niet boven nul komt en het in de nachten streng vriest. Het zijn deze temperaturen die sommige planten de das om kunnen doen.

Planten in pot beschermen versus planten in de volle grond.

De mate waarin planten zijn bestand tegen koude wordt winterhardheid genoemd. Dit is afhankelijk van de soort en soms ook leeftijd van een plant. Waar de plant groeit is een derde erg belangrijke factor. Zet planten die van zichzelf gevoelig zijn voor vorst daarom eerder op een beschutte plek in de tuin dan op een open winderige plaats.

Planten in pot lopen bovendien een groter risico op vorstschade dan planten in de volle grond. De wortel van de plant in pot bevindt zich bij planten in pot boven de grond. Het risico op bevriezing is daardoor aanzienlijk groter. Zelfs winterharde planten kunnen in een pot dood vriezen of schade oplopen. Wortels van planten in de volle grond zijn goed beschermt. Meestal bevriest alleen de bovenlaag en blijven diepere wortels gevrijwaard van vorst.

Olijfbomen hebben extra bescherming nodig in de winter

Afbeelding: Olijfbomen zijn planten die soms wat extra bescherming nodig hebben in de winter om te kunnen overleven.
 

Bekijk ons aanbod olijfbomen bestel direct


 Hoe beschermt u uw planten in pot?

Zoals gezegd zijn vooral de wortels bij planten in pot gevoelig bij vorst en kou. Het is dus zaak deze goed te beschermen. U kunt dit doen door de pot te isoleren. Dit doet u het beste voordat u uw plant in de pot gaat zetten. Er zijn ook potten die u kant-en-klaar met isolatielaag kunt aanschaffen; hierbij is geen extra isolatie nodig. Het materiaal dat hiervoor geschikt is, is mede afhankelijk van de vorm. Bij ronde potten kunt u het beste een vormbaar isolatiemateriaal kiezen zoals bubbeltjesfolie. In het geval van een pot met rechte zijdes kunt u kiezen voor tempex (piepschuim) platen. Bekleed hiermee de zijkanten van de pot aan de binnenzijde. De onderkant moet vrij blijven i.v.m. de afvoer van water. Als u hiermee klaar bent kunt u vervolgens de plant op de normale manier in de pot planten.

Hoe beschermt u planten in de volle grond?

Een olijf- of palmboom moet ook bovengronds worden beschermd als het serieus gaat vriezen. Dit geldt ook voor olijfbomen en palmbomen in pot. Voor olijven is een temperatuur van -8 graden Celsius het minimum. Voor de Trachycarpus fortunei palm geldt -10 graden Celsius als het minimum. Het beschermen van deze planten doet u het beste vliesdoek (fleece). Dit is een erg lichte stof welke u als een cocon rondom de plant kunt vastbinden. Het stof ademt en zorgt ervoor dat de bladeren van de planten nog voldoende zuurstof krijgen. Inpakken met folie is geen goed idee omdat de bladeren hierdoor letterlijk kunnen verstikken.

Het beschermen van de plant kan het beste tot een minimum worden beperkt. Dit betekent dat u het vliesdoek bij een warmere periode het beste weer kunt verwijderen zodat de plant weer genoeg licht en zuurstof kan ontvangen. Klop bij sneeuwval de sneeuw van de bladeren af zodat de bladeren niet bezwijken onder het gewicht.

Beschermen op een natuurlijke manier

Een aantal vaste planten en heesters zijn lichtgevoelig voor vorst en kunnen ook op een natuurlijke manier worden beschermd tegen de kou. In de eerste plaats is het altijd beter om uw tuin pas in maart op te schonen. Verdorde planten en afgevallen blad zorgen voor een natuurlijke isolatie van de bodem.

Soms het nodig om over de grond nog een extra beschermlaag aan te brengen van blad, compost of bijvoorbeeld houtsnippers. Deze methode heet officieel mulchen. Bij struikrozen wordt vaak wat extra aarde rondom de entplaats (occulatiepunt) aangebracht ter bescherming van de vorst. Dit heet aanaarden. Twijfelt u over een plant of de beste methode? Neem dan gerust contact met ons op.


 

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Katrien,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het beschermen van planten tegen de vorst.

  Alle planten die in een pot staan, zijn wat gevoeliger voor (strenge) vorst, dan planten die in de volle grond staan. Een druivenplant is goed winterhard. Deze hoeft pas als het streng gaat vriezen (kouder dan 10 graden onder 0) beschermd te worden.

  Een vijgenboom is wat minder winterhard. Hierbij is het aan te raden om de pot (zo mogelijk) op een beschutte plek te zetten, zodat hij uit de koude (oosten) wind komt te staan. Wanneer het kouder wordt dan -7 graden, dan moet het vijgenboompje beschermd gaan worden.

  Doe dit alleen op de momenten dat het ook daadwerkelijk nodig is. Het beschermen van de plant is een noodmaatregel. Het beste staat hij gewoon zonder bescherming. Dus mocht het een periode echt koud worden, ga pas dan aan de gang met inpakken.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Katrien Bonne Katrien Bonne

  beste
  Ik lees hier dat planten best wel wat vorst aankunnen. Ik heb op mijn terras een druivelaar in een pot staan, en een jong vijgeboompje, ook in een pot. Vanaf wanneer (hoeveel graden onder nul) doe ik er goed aan ze in te pakken of te beschermen?

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Carin,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het beschermen van planten tegen de vorst.

  Het is lastig om in te schatten welke plant u precies heeft staan. U kunt ons altijd voor de zekerheid een foto mailen zodat we u van het beste advies kunnen voorzien.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. Carin Carin

  Hallo,

  Wij hebben een grote trompetten plant en geen plek om hem binnen te zetten. De plant staat nu onder de overkapping op een bankje om de pot en fleece deken gewikkeld en staat uit de wind. Hebben jullie nog een tip om hem te beschermen tegen de vorst.
  Groetjes carin

 5. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Anja,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het beschermen van planten tegen de vorst.

  Bij normale winters (bij vorst tot -10 graden) is er geen probleem voor Imperata 'Red Baron'. Mocht het echt extreem koud worden, dan zou je de planten af kunnen dekken met een oude deken of bij voorbeeld wat blad.

  Japans bloedgras sterft bovengronds af en overwintert daarna onder de grond. In het voorjaar komt het gras weer boven de grond. Dit ter info voor u.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 6. Anja V Anja V

  Beste tuinplantenWinkel,
  Wij hebben mooie Japanse bloedgras (Imperata cylindrica ‘Red Baron’) geplant in de borders.
  Als ik lees zijn er nog al wat meningen over de wel of niet moeten beschermen tegen vorst en waarmee, dat ik niet goed weet wat ik moet gaan doen!
  kunt u mij adviseren aub?
  Bij voorbaat dank en vriendelijke groet,
  Anja

 7. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw vraag op een van onze blogs

  U kunt de vijg het beste pas inpakken als het meer dan 7 graden vriest. Eerder is dat niet nodig want ze kunnen best veel kou aan omdat de boom blad verliezend is.

  Dus niet te snel inpakken; dat is niet nodig dit ter info voor u.

  Als u de vijgenboom in wilt pakken adviseren wij vliesdoek te gebruiken. Dit is een ademende stof die u gerust voor een langere tijd (2-4 weken) om de boom heen kunt laten zitten mocht het langdurig koud blijven. Zodra het weer dit toelaat kunt u de bescherming het beste verwijderen.

 8. Christa Pouw Christa Pouw

  Goedemorgen, ik heb een vijgenboom op stam in een grote vierkante pot. Ik kan hem niet verplaatsen. Hoe en waarmee kan ik die het beste beschermen tegen het vriezen. Bij welke temperatuur is dat nodig. Graag uw mening.
  Met vr. groet Christa

 9. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Het beste kunt u geen zwart doek pakken. Dat warmt snel op door de zon waardoor de plant in een broeikas staat. Dit kan schadelijk zijn voor de plant. Het witte vliesdoek reflecteert de zon en ademt beter zodat het minder snel opwarmt.

 10. Petra Petra

  Ik heb nog een rol Weed Control Fabric (zwarte stof) over, kan ik dat ook gebruiken ipv vliesdoek om mijn palm mee te beschermen tegen vorst?

 11. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  De Magnolia grandiflora is een boom die oorspronkelijk groeit in het Mediterraan gebied. De plant is wel bestand tegen enige vorst maar op een open, niet beschutte plek is voorzichtigheid wel geboden. Als het stevig vriest kunt u de boom inpakken met vliesdoek tegen de kou. Dit hoeft pas als de temperatuur richting de -10 graden Celsius gaat of lager. In de meteorologie is dan sprake van strenge vorst.
  De plant is een stuk meer winterhard dan bijvoorbeeld een olijfboom.
  Let er bij het planten op dat een boom ook zuurstof nodig heeft bij de wortels. Als u een boom plant en de bodem afdekt met worteldoek en kiezels kan er minder zuurstof in de bodem komen. Het is dan aan te raden om zeker in de eerste paar jaar na aanplant een ruimte rondom de voet van de plant vrij te houden van grind en worteldoek. De plant kan zo beter groeien een ontwikkelt sneller, en meer wortels.

 12. Wendy Wendy

  Hallo.

  Ik ben van plan een magnolia grandiflora op stam te kopen.

  Hij hoeft niet erg massaal te worden en kwam uit bij de little gem. Over de winterhardheid zijn op internet meningen erg verdeeld. Ik weet ook niet wat hij qua vorst aan kan?

  Ik wil hem in een border met worteldoek, kiezels en andere plantjes plaatsen, maar zal niet erg beschut gaan staan.

  Wat is jullie mening over de little gem, of tips om deze eventueel te beschermen?

  Mvg
  Wendy

 13. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Het beste kunt u de stam hortensia niet inpakken dat is niet goed voor deze plant.
  Dat hij het minder gedaan heeft zal zeker te maken hebben gehad met de extreme droogte en warmte, ook al heeft u genoeg water gegeven van echte hitte houden ze niet en dat hebben ze dit jaar wel gehad.

  Ons advies is om de hortensia's niet in te pakken. Als het een pluimhortensia (Hydrangea paniculata) is kunt u de takken het beste terug snoeien rond eind maart.

 14. Joost M Joost M

  Wij hebben in de achtertuin twee Hortentia's op stam. Deze hebben het niet goed gedaan afgelopen lente/zomer. Wij vermoeden dat dit door de winter kwam, zijn dunne stammetjes natuurlijk. Moeten we deze inpakken? Zo ja, de stam of de bol zelf?

 15. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  We zijn blij te horen dat uw druiven het goed doen.
  U moet de druiven niet inpakken in de winter. Als het niet meer dan 15 graden vriest is bedekking niet nodig.

  Het is beter om ze niet te beschermen want anders gaan ze veel te vroeg uitlopen in het voorjaar met als gevolg dat ze juist wat later in het voorjaar alsnog af kunnen vriezen omdat ze veel te vroeg blad gemaakt hebben.

  Dus laat ze gewoon staan en snoei ze eventueel als het blad gevallen is en dan komt het zeker goed.

  Veel succes.

 16. vera Mellema vera Mellema

  Wij hebben sinds dit voorjaar 2 druiven die al flink tegen de overkapping aan het groeien zijn (+/- 3m). Ze staan in de volle grond. Hoe kan ik ze het best beschermen tegen vorst aankomende winter? Moet ik de gehele plant inpakken of volstaat het om de wortelen te beschermen?

 17. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  De ginkgo biloba hoeft in principe niet ingepakt worden maar als u dit gedaan heeft mag het doek nu wel verwijderd worden de plant kan tegen de kou en heeft nu geen bescherming meer nodig. Het klopt wel dat bomen en planten die normaal goed winterhard zijn wel meer gevoelig zijn voor vorst in een pot. De Ginkgo is echter zeer sterk en heeft hier minder moeite mee.

  Dit ter info voor u.

 18. Maaike Maaike

  Beste meneer/mevrouw,

  Bedankt voor de handige informatie op deze website! Ik heb vorig jaar zomer een Gingko-boompje gekocht van twee jaar oud. Deze heb ik in een grote daarvoor bestemde bak geplant: de bak is van hout, met een soort plastic voering aan de binnenkant. Ik heb het boompje geplant met potgrond. Hij staat op een lichte plaats bij een muur, niet overdekt dus hij vangt regenwater en zon op, maar is wel wat beschut tegen de wind. Nu begreep ik dat je een jong boompje dat niet in de volle grond staat tegen de vorst moet beschermen, maar ik wist niet exact wat de bedoeling was. Ik heb het boompje ingepakt met een soort doek dat ik om de stam moest wikkelen volgens de beschrijving. Hopelijk was dat voldoende, want ik lees hier nu dat het juist om de wortel gaat? :O Ik vraag me tevens af wanneer ik dit doek moet verwijderen? Ik zie hier en daar al knoppen in de bomen en struiken, maar 's nachts vriest het soms nog wel een beetje. Wat is wijsheid?

 19. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Het is geen probleem als de potgrond wat bevroren is geweest.

  Vooral de wind die uit het oosten kwam kan schade veroorzaken maar als u ze wat ingepakt heeft zal er niets aan de hand zijn.

  Het duurde niet lang , als de plant niet te droog stond zal er geen schade zijn misschien dat er wat blad punten beschadigd zijn maar dat komt goed.

  Geen zorgen dus.

 20. Jurgen Jurgen

  Hallo beste,
  Ik heb sinds november(bij de eerste vrieskou) mijn planten in pot in mijn tuinhuis geplaatst. Het betreft canariensis palmboompjes, (de juiste benaming ontsnapt mij even) 2 vijgenbomen en een olijfboompje en een tracycarpus fortunei. Ik heb sinds vorige week een vermoeden dat de potgrond in die potten bevroren is geweest. moet ik nu vrezen dat mijn planten de geest zullen geven?En hoe zal ik dat merken? Mvg Jurgen.

 21. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw compliment. Het is zeker niet te laat om uw planten te beschermen. Het is nu wel koud maar gelukkig niet zo gevaarlijk koud voor de planten.

  Bij klimplanten kan het inderdaad wat lastiger zijn om deze te beschermen. Het beste is om in ieder geval de voet van de planten te beschermen. Mocht het blad en wat takken invriezen dan weet je zeker dat de basis van de plant nog leeft. De plant kan dus altijd herstellen. Breng tijdelijk wat stro of bladresten aan bij de voet van de plant (stop deze goed onder). Eventueel in combinatie met vliesdoek of een deken.

  Verder kunt u een deken over de planten heen hangen indien mogelijk.

  De druif in pot kunt u beschermen door de pot in te pakken met noppenfolie of door de pot dicht tegen het huis te plaatsen. Onder een overkapping kan ook of zet hem tijdelijk in een koude schuur (geen kamertemperatuur). Als het weer warmer wordt kunt u de bescherming weghalen en de druif weer buiten zetten. Succes!

 22. José José

  Beste TuinplantenWinkel,

  Dank voor de informatie op uw website betreft de vorst. Ondanks de vele tips heb ik toch nog een vraag, want hoe kun je klimplanten het beste beschermen? Ik heb een grote Toscaanse jasmijn (ik denk 3m) en een klim Amerikaanse sering (). De Toscaanse jasmijn staat tegen een schuur, niet vol in de wind, maar wel op het oosten. De amerikaanse sering groeit door een raster als tuinafscheiding, dus met meer wind, en staat ook op het oosten. Nu is mijn vraag: heeft het nog zin om deze planten te beschermen en hoe doe ik dat het beste gezien de grote en waarmee doe ik dat? Of ben ik al te laat met beschermen?
  Verder heb ik een 50 jaar oude druif in een pot. Hoe kan ik die het beste beschermen?

  Alvast erg bedankt voor uw antwoord!

  Vriendelijke groet,
  José

 23. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U heeft het juiste gedaan.

  De bamboe is een groenblijvende plant die zeker als hij in een pot staat wat bescherming wenst.
  Vooral de oostenwind vindt hij lastig en dan droogt de bamboe snel uit. Omdat de pot bevroren is kan hij niet of nauwelijks water opnemen. Dat is het probleem.

  U heeft het goed opgelost door hem in te pakken en beschut weg te zetten, dan kan het niet fout gaan.

  Eind deze week als de vorstperiode voorbij is kan het folie weg gehaald worden. Geef hem een keer extra water als de bodem ontdooit is, dan zal hij weer snel herstellen.

  Veel succes.

 24. Ron Ron

  Goedemiddag. Ik heb 5 bamboe planten van een meter of 2 op pot op mijn dakterras. Ze staan er zeker 6 of 7 jaar en hebben dus al wat vorst meegemaakt. Nu gaat het deze week steng vriezen en heb ik de volgende maatregelen genomen. Planten tegen de muur van het huis zodat ze niet direct in de oosten wind staan. Twee lagen bulletjes-plastic om de pot. Zou dat voldoende zijn?

 25. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Dat gaat wel goed. De overkapping zorgt voor een flinke tempering van de vorst dus dat is waarschijnlijk genoeg om de hedera-planten in pot deze periode door te laten komen. Mocht de bodem waar de planten komen te staan vanmiddag of morgenmiddag ontdooit zijn dan kunt u de planten ook gerust in de grond zetten. Dan zijn ze ook volledig bestand tegen de kou.

 26. Bianca Bianca

  ik heb net een flink aantal hederaplantjes gekocht. Die zouden we gaan planten dit weekend, maar nu is het gaan vriezen en kunnen we dus voorlopig niet planten. Ik heb ze op een tafel onder een overkapping gezet. Gaat dat goed qua vorst?

 27. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Haagbeuken zijn prima bestand tegen de vorst en zijn eenmaal aangeplant volledig winterhard. U hoeft zich dus absoluut geen zorgen te maken.

  U heeft ze een keer water gegeven. Dit zorgt ervoor dat de aarde goed om de wortels slinkt. Voorlopig hoeft u niet extra water te geven. Pas wanneer de bomen blad gaan ontwikkelen heeft de plant water nodig. Als het dan een hele week droog is, is het goed om de pas geplante beuken wat extra water te geven. Geef dan 1 of 2 maal per week een flinke portie water. Dat is beter dan elke dag een beetje. Houdt ze ook de komende zomer in de gaten, dan komt het zeker goed.

 28. Yvonne berg Yvonne berg

  ik heb gisteren de laatste beuken haag bomen geplant.
  Volgens de kweker kon dit geen kwaad in deze periode, nu verwachten we toch flinke kou. Op zijn aanraden heb ik ze een klein beetje water gegeven. Moet ik ze nu gaan afdekken vanwege de nachtvorst? Het zijn bomen van ongeveer 2 meter. Ik zou er behoorlijk ziek van zijn als ze nu doodvriezen.

 29. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Als het niet kouder wordt dan min 5 graden word kan er niet veel verkeerd gaan.
  Nu word het volgende week kouder dus dan is wat bescherming zeker beter. Op de manier zoals u het nu gedaan heeft is dat prima.

  Veel succes!

 30. Fred Fred

  Ik heb veel planten in potten en bakken op mijn balkon. Ik word hopeloos van het sjouwen met de potten bij iedere vorst. Begrijp ik het nou goed dat ook in een pot een temperatuur tot -5 (of zo) aan nachtvorst geen kwaad kan? Ik heb ze nu op een elektrische deken gezet buiten, voor de komende nachten. En een dikke laag hooi bovenop. Ik hoop dat dat afdoende is.

 31. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt een sinaasappel boom niet buiten laten staan. Als het vriest vindt deze plant dat zeker niet fijn en krijgt u problemen. Het beste is om de plant bij vorst tijdelijk binnen te halen. Ideaal is een koele, vorstvrije en lichte standplaats (een serre is ideaal).
  Voor nachtvorst is de plant wel te beschermen. U kunt dan het beste vliesdoek gebruiken. Dit is een ademende stof waardoor het blad niet verstikt maar toch beschermd is tegen de vorst. Vriest het harder dan 5 graden Celsius dan kunt u de plant alsnog naar binnen halen.

  Dit ter info voor u

 32. Erica Salomé Erica Salomé

  IIk woon vier hoog en heb een asparagus en een ssinaasappelboompje en pot op het balkon. Ik heb geen koele ruimte om ze binnen ze zetten. En ze zijn redelijk aan de grote kant. Nou wilde ik proberen ze buiten te laten staan. Wat heeft het meest bescherming nodig, de bladeren of de wortels? En kan ik dat doen met noppenfolie?

 33. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  De passiebloem is zeker in een pot gevoelig voor de winterkou. Een beetje nachtvorst is geen probleem. Het is raadzaam om hem toch wat te beschermen tegen de strengste kou, als u aanhoud de plant te beschermen vanaf -7 graden Celsius dan komt het goed. Vliesdoek helpt zeker dat werkt prima en zorgt ervoor dat het blad wat aan de plant blijft zitten kan ademen. Snoei eventueel ingevroren delen aan het eind van maart terug.

 34. Barbara Barbara

  We hebben op ons balkon een passievrucht in pot staan als klimplant. Omdat dit een tropische plant is vraag ik me af of deze gevoeliger is voor vorst. Is een fleecedeken om de pot heen wikkelen een optie? Binnen zetten kan niet doordat de plant aan het rekje vast is gegroeid. Hartelijk dank alvast voor uw advies.

 35. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Als u het op deze manier uit voert moet het lukken. Let wel dat een oleander het niet fijn vind om extreme kou te voelen. Vriest het harder dan 5 graden vorst dan moet de oleander voor de zekerheid naar binnen. De plant kan ook onder een overkapping geplaatst worden maar heeft dan wel een extra deken nodig. Zoals u dat wilt doen moet het lukken. Het gaas kunt u weglaten. Bindt de takken eventueel bijeen met binddraad (bindbuis) en wikkel de plant vervolgens in met vliesdoek.

  U zult hem wel terug moeten snoeien in het voorjaar dan schiet hij weer mooi uit.

  Veel succes

 36. Beck Beck

  Bestie Allen,
  Ik heb in Augustus een oleander (rose laurier) in de Tuin geplant.
  Vorige winter stond deze in een pot binnen.
  Ik dacht deze dit jaar te beschermen op de volgende manier:
  Koordje rond de takken om deze dicht bij elkaar te houden + kippendraad rond de struik plaatsen + bladeren rond de stam leggen (ongeveer 40cm hoog + vliesdoek rond het geheel plaatsen wanneer de struik helemaal droog is . Is dit volgens jullie een correcte manier om de oleander te beschermen? best beschermen vanaf 5 graden?

 37. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Let op dat uw plant feitelijk een kamerplant is en best gevoelig is voor de kou en of tocht in uw garage is dat een heel ander klimaat dan in uw woonkamer.
  Wat de gevolgen precies zijn kunnen we niet overzien maar het is altijd het proberen waard .
  Je ziet het heel vaak met kuipplanten maar die zijn net wat harder dan uw plant.

  Het is best een risico maar zoals het nu is gaat het niet meer en dan zal dit de beste optie zijn.

 38. Hans Hans

  Ik heb een 48 jarige Chinese roos die niet winterhard is. Ik kan hem niet langer in de winter in huis hebben omdat hij ruim 2m hoog en ruim 1m breed is. Ik wil hem daarom naar de garage verplaatsen. Daar is wel licht, maar het zou er ook kunnen vriezen. Ik zit al te denken aan dekens etc. Suggesties?

 39. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  De Albitzia hoeft u in principe niet te beschermen als hij in uw tuin staat.

  Staat hij in een pot dan is het raadzaam om deze plant te beschermen vanaf min 5 graden.

  Staat hij in de tuin in de grond is dit veel minder belangrijk en kunt u hem gaan beschermen bij strenge vorst dus vanaf min 10 graden .

  U zou hem dan in kunnen pakken met vliesdoek, in geen geval met plastic folie .
  Vliesdoek zorgt ervoor dat de plant beschermd is tegen de zon en wind en de plant kan toch ademen.

  Succes met deze boom want het is een aanwinst voor uw tuin.

 40. Miranda F Miranda F

  Hoi,
  Ik heb een Perzische slaapboom 'ALBIZIA JULIBRISSIN'
  Hoe, wanneer en met wat kan ik deze beschermen in de winter?
  Met vriendelijke groet,
  Miranda

 41. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw vraag. Goed dat u opmerkt dat u de bomen in pot heeft staan. U kunt de bomen gerust buiten overwinteren. Dit is het beste voor de bomen. Pas bij vorst van meer dan 7 graden hoeft u de bomen binnen te halen.

  De Ginkgo heeft een wat vlezige wortel heeft die bij matige of strenge vorst in pot schade kan oplopen. Zolang het alleen om lichte nachtvorst gaat kunt u de bomen gerust buiten laten staan. Zet de bomen desnoods dichter bij het huis in de luwte of onder een afdak. Op deze plaatsen is het altijd warmer omdat de aarde minder warmte uitstraalt.

  Mocht het echt gaan winteren met zowel overdag als in de nacht temperaturen onder nul en sneeuw dan kunt u de bomen zoals gezegd het beste even in de garage plaatsen. Dan loopt u zeker geen risico.

 42. Joan Brands Joan Brands

  Geachte medewerkers,
  Ik heb een heel mooie Ginkgo Biloba- boom in de tuin. We hebben al een stuk of wat nieuwe boompjes van deze boom mogen ontvangen. Alle staan nog in een pot.
  Vorig jaar heb ik ze vanaf de eerste nachtvorst in de garage gezet, beschermd door wat kranten en weinig water gegeven. In het voorjaar weer naar buiten.
  De oudste (4 jaar) was aan de top uitgedroogd, de rest is goed gegaan. Ik heb de kleinste nu al weer in de garage staan, maar daar is het behoorlijk donker. De grootste staat nog buiten in een grote pot.
  Wat is nu wijs om te doen deze herfst en winter? Ik voel me daar heel onzeker over.
  De allerkleinste is van dit jaar, heeft aldoor in de schaduw in de grond gestaan en hebben we pas eind augustus in een potje gezet. 2 zijn er van 2 jaar geleden, 2 van 4 jaar geleden. Die eerste twee hebben de eerste 2 jaar gewoon binnen gestaan maar raakten daardoor uit hun natuurlijke ritme! Dus die zijn 2 jaar geleden naar buiten gegaan.
  Ik hoop dat u mij kunt helpen en ik met vertrouwen de Ginkgootjes kan laten overwinteren!
  Alvast hartelijke dank voor uw moeite.
  Vriendelijke groet,
  Joan

 43. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Daar heeft u helemaal gelijk in.

  Het weer is wat minder objectief geworden en er moet aan verdiend worden door veel weersites .
  Mensen worden soms op het verkeerde been gezet terwijl het gemiddeld met het weer niet zoveel uit maakt.

  Soms is de informatie stroom zoveel en overdreven dat de klant bang word terwijl dit niet nodig is.

  Dit heeft u inderdaad goed opgemerkt.

  Als u twijfelt kunt u ons altijd mailen, we zullen u altijd eerlijk adviseren.

 44. Martin Nauta Martin Nauta

  Hartelijk dank voor dit verhelderend stuk. Vaak wist ik niet bij welke temperatuur echte schade wordt aangericht en werd ik al onrustig als het aan de grond enkele graden ging vriezen. Het blijkt dat planten veel sterker zijn dan ik dacht. De media kunnen nachtvorst idd nogal dramatiseren.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.