Tips voor het snoeien van coniferen

Tips voor het snoeien van coniferen

Coniferen worden veel als haag aangeplant maar ook als solitaire struiken. Lees verder voor tips & tricks over het snoeien van coniferen.

Coniferen zijn een populaire keuze voor tuiniers vanwege hun veelzijdigheid en esthetische waarde. Ze zijn beschikbaar in diverse soorten op tuinplantenwinkel.nl, waarbij elke soort zijn eigen specifieke snoeiwijze heeft. In dit blog verkennen we hoe je verschillende bekende soorten coniferen, waaronder hagen en Taxus planten, effectief kunt snoeien.

 

Verschillende soorten Coniferen en hun snoeiwijze

  1. Thuja (Levensboom): Thuja's zijn wellicht de meest populaire coniferen voor hagen. Ze groeien snel en zijn gemakkelijk te snoeien. Het beste moment om Thuja te snoeien is in het late voorjaar of midden zomer, zodat ze voor de winter weer volledig kunnen herstellen.

  2. Taxus (Venijnboom): Taxushagen of -planten vereisen een andere aanpak. Deze langzaam groeiende planten kunnen het beste in de zomer gesnoeid worden. Een voordeel van Taxus is dat deze ook goed teruggesnoeid kan worden als de plant te groot of breed is geworden.

  3. Andere Coniferen: Op tuinplantenwinkel.nl vind je ook andere coniferensoorten zoals de Leylandii, een snelgroeiende haagconifeer, of de Picea (Spar), die vaak als solitaire plant wordt gebruikt. Deze soorten vereisen meestal jaarlijks snoeiwerk om hun vorm te behouden. Solitaire soorten hoeven niet tot nauwelijks gesnoeid te worden. Vormsnoei coniferen zoals hagen, spiralen en pompon modellen dienen wel minimaal een keer per jaar in model gesnoeid te worden. 

 

Gereedschap voor het snoeien

  1. Elektrische Heggenschaar: Voor grotere hagen of voor een snelle snoei is een elektrische heggenschaar ideaal. Zorg ervoor dat de messen scherp en schoon zijn om de takken netjes te snijden zonder ze te beschadigen.
  2. Handmatige Heggenschaar: Voor kleinere coniferen of voor meer nauwkeurig werk, is een handmatige heggenschaar vaak beter. Dit geeft meer controle over de snoei.
  3. Snoeischaar: Voor meer gedetailleerde snoei kunt u het beste ene snoeischaar gebruiken zodat u gericht kunt snoeien. 

 

Tips voor effectief snoeien

  1. Snoei altijd bij bewolkt weer om uitdroging van de snijwonden te voorkomen.
  2. Begin met het snoeien van de zijkant en werk naar boven toe.
  3. Zorg er bij hagen voor dat de haag aan de bovenkant smaller is dan aan de onderkant, zodat alle delen voldoende zonlicht krijgen.
  4. Verwijder dood hout en beschadigde takken om de gezondheid en groei van de plant te bevorderen.

Door deze richtlijnen te volgen, kunt u uw coniferen gezond en mooi houden, of ze nu deel uitmaken van een haag of als individuele planten in uw tuin staan. Vergeet niet om op tuinplantenwinkel.nl de specifieke snoei-instructies voor jouw conifeersoort te controleren bij het betreffende product. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.