U kunt nu ook planten bestellen via onze nieuwe app!

Download voor uw apparaat
Treurberk | Tuinplantenwinkel.nl
Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over treurberk

Is het Treurberk of Prieelberk?

Beide namen worden nagenoeg evenveel gebruikt en dat is eigenlijk ook wel logisch als je deze berkenboom bekijkt. Met het breed uitgroeiende takkengestel doet de boom aan een natuurlijk gevormd prieel denken. Daarnaast groeien de dunne twijgen met de blaadjes eraan zo nu en dan loodrecht naar beneden. Hier dankt de boom zijn naam Treurberk aan.

 

Daarnaast bestaat er nog een variant van de Ruwe berk met afhangende twijgen. Dit is de Betula pendula 'Tristis'. Deze variant wordt ook aangeduid met de naam Treurberk. Op Tuinplantenwinkel.nl wordt deze soort niet aangeboden. Wilt u een hoge boom met hangende twijgen, dan kan de Treuwilg een goede optie zijn.

Hoe hoog wordt een Treurberk?

De Treurberk heeft eerder een in de breedte groeiende kroon, dan in de hoogte. Nieuwe takken die naar boven uitschieten, buigen snel af tot een nagenoeg horizontale groeiwijze. De boom wordt daardoor maar langzaam hoger. De totale hoogte van de Treurberk zal niet snel boven de drie meter uitkomen. De kroon zal vooral in de breedte groeien. Vijf tot zes meter breed is na verloop van tijd makkelijk haalbaar. 

Op Tuinplantenwinkel.nl wordt de Treurberk in een aantal stamhoogtes aangeboden. Het is belangrijk om meteen de juiste stamhoogte te kiezen, omdat deze niet meer verandert in de loop van de jaren.

 

Hoe snoei je een Treurberk?

Als er voldoende ruimte is voor de ontwikkeling van de kroon van de Treurberk, dan is er geen snoei nodig. Mocht er in de breedte uiteindelijk te weinig plek zijn, dan kan de kroon van de Treurberk gesnoeid worden. Het is belangrijk om te beginnen met snoeien voordat de kroon te groot is geworden. Op die manier blijft de originele vorm van de kroon in tact. Als er pas gestart wordt met snoeien op het moment dat de kroon al veel te groot is, dan moeten er dikke takken afgezaagd worden. Dit kan een verminkte kroon tot gevolg hebben. Dit moet natuurlijk voorkomen worden.

 

witte stam van een treurberk

 

Inspiratie Treurberk:

detail van het blad van een treurberk

 

De takken bij de treurberk hangen sierlijk naar beneden. Dit zorgt voor een sprookjesachtig uiterlijk van de boom.

 

 

snoeien van een prieelberk

 

De stamhoogte van een treurberk blijft gelijk en groeit dus niet meer in de hoogte. De kroon van de boom zal langzaam in hoogte toenemen, maar groeit vooral breed uit. De afhangende takken kunnen reiken tot aan de grond.

 

Treurberk in een kleinere tuin

 

Deze Treurberk is toegepast in een border van de tuin. Een treur- of prieelberk past goed in een kleinere tuin, maar het is wel aan te raden rekening te houden met een minimale breedte van 3 à 4 meter. Snoeien van de treurberk is mogelijk en aan te raden in de zomer of het najaar.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.