Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over treurberk

Is het Treurberk of Prieelberk?

Beide namen worden nagenoeg evenveel gebruikt voor de Betula pendula Youngii en dat is eigenlijk ook wel logisch als je deze berkenboom bekijkt. De takken groeien breed uit en doet de boom aan een natuurlijk gevormd prieel denken. Daarnaast groeien de dunne twijgen met grillig groeiend blad eraan zo nu en dan loodrecht naar beneden. Hier dankt de boom zijn naam Treurberk aan.

 

Betula pendula Tristis de takken groeien naar beneden

Daarnaast bestaat er nog een variant van de Ruwe berk met een opgaande kroon en hangende takken die een smal treurend profiel heeft. Dit is de Betula pendula 'Tristis'. Deze variant wordt ook aangeduid met de naam Treurberk. Op Tuinplantenwinkel.nl wordt deze soort niet aangeboden. Wilt u een hoge boom met hangende zijtakken dan kan de Treuwilg een goede optie zijn.

 

Hoe hoog wordt een Treurberk?

De Betula pendula Youngii heeft eerder een in de breedte groeiende kroon dan in de hoogte en is daarmee een compacte treurboom die in een niet te kleine tuin goed tot zijn recht komt. Nieuwe takken die naar boven uitschieten, buigen snel af tot een nagenoeg horizontale groeiwijze. De boom wordt daardoor maar langzaam hoger. De totale hoogte van de Treurberk zal niet snel boven de drie meter uitkomen. De kroon zal vooral in de breedte groeien. Een volwassen breedte van vijf tot zes meter breed is na verloop van tijd makkelijk haalbaar. 

 

Op Tuinplantenwinkel.nl wordt de Treurberk in een aantal stamhoogtes aangeboden. Het is belangrijk om meteen de gewenste stamhoogte te kiezen, omdat deze niet meer verandert in de loop van de jaren.

 

De betula pendula tristis heeft geen open kroon de bladeren liggen dakpansgewijs over elkaar en geeft een mooi blader dak. Als hij tussen andere tuinplanten in staat houd er dan rekening mee dat dit een slechte invloed heeft voor de tuinplanten die er onder staan. Struiken aanplanten onder een betula pendula adviseren wij daarom niet. De boom zorgt voor een droge grond waardoor planten het lastig kunnen krijgen de wortels van de kluit zuigen veel water weg waardoor andere tuinplanten of vaste planten vaak te weinig water krijgen houd hier rekening mee.

 

Het voordeel van de betula pendula is wel dat hij in een half verharding kan staan en ook in verharding zal hij zich goed ontwikkelen let wel als hij in verharding staat dat u rond de stam wat open laat zodat de boom wel wat lucht en water aan kan anders verdroogd hij. Bij sterke droogte laat hij soms wat blad vallen en is hij wat eerder in herfst gevoel, het geel kleuren is de herfstkleur van het blad.

 

Veelgestelde vragen over treurberk

Hoe snoei je een Treurberk?

Antwoord: Als er voldoende ruimte is voor de ontwikkeling van de kroon van de Treurberk, dan is er geen snoei nodig. Mocht er in de breedte uiteindelijk te weinig plek zijn, dan kan de kroon van de Treurberk gesnoeid worden. Het is belangrijk om te beginnen met snoeien voordat de kroon te groot is geworden. Op die manier blijft de originele vorm van de kroon in tact. Als er pas gestart wordt met snoeien op het moment dat de kroon al veel te groot is, dan moeten er dikke takken afgezaagd worden. Dit kan een verminkte kroon tot gevolg hebben. Dit moet natuurlijk voorkomen worden.

 

Hoe kun je het best een Betula pendula tristis planten?

Antwoord: Deze ruwe berk doet het goed op droge grond en een losse bodem, wisselende waterstanden worden in de volle grond minder goed verdragen. Hij is goed winterhard en een standplaats in de volle zon stellen deze bomen op prijs.

 

Hoe groot wordt een Treurberk?

Antwoord: Op Tuinplantenwinkel.nl wordt de Treurberk in een aantal stamhoogtes aangeboden. Het is belangrijk om meteen de gewenste stamhoogte te kiezen, omdat deze niet meer verandert in de loop van de jaren.

 

Welke soorten berken zijn er?

Antwoord: Van de Betula pendula die we hier beschrijven, heeft tuinplantenwinkel.nl zowel de 'gewone' soort (Betula pendula met de opgaande kroon) als de prieel- of treurberk (Betula pendula Youngii) in het assortiment.

 

Online Treurberk kopen bij tuinplantenwinkel.nl

Wij bezorgen alle bestellingen met onze eigen gespecialiseerde bezorgdienst. Nadat de boom met zorg is ingepakt, wordt deze met net zoveel zorg bij u afgeleverd met ons eigen transport. Uw bestelling is dus van A tot Z in handen van een echte specialist. Schade aan de bomen is op deze manier nagenoeg onmogelijk. Wij staan altijd garant voor een goede aflevering en leveren bestellingen door heel Nederland en een groot deel van België.

 

Onze eigen bezorgdienst werkt met een eigen Track & Trace systeem. Op de dag/avond voordat wij uw Treurberk komen bezorgen ontvangt u van ons een melding waar we u op de hoogte stellen dat wij de bestelling komen brengen.

 

Treurberk afhalen

Naast bezorging kunt u bij het plaatsen van een bestelling ook kiezen voor het afhalen van uw Treurberk bij Neutkens Planten- en bomencentrum te Knegsel (Noord-Brabant). Afhalen is altijd gratis; u betaalt dus geen extra kosten. Zodra de bestelling door ons is verzameld en ingepakt, krijgt u van ons een mail dat uw boom klaarstaat.

 

U bent natuurlijk ook van harte welkom op onze kwekerij voor direct contact met onze professionele en enthousiaste medewerkers en een heerlijk kopje koffie of thee.

 

witte stam van een treurberk

 

Inspiratie Treurberk:

detail van het blad van een treurberk

 

De takken bij de treurberk hangen sierlijk naar beneden. Dit zorgt voor een sprookjesachtig uiterlijk van de boom.

 

 

snoeien van een prieelberk

 

De stamhoogte van een treurberk blijft gelijk en groeit dus niet meer in de hoogte. De kroon van de boom zal langzaam in hoogte toenemen, maar groeit vooral breed uit. De afhangende takken kunnen reiken tot aan de grond.

 

Treurberk in een kleinere tuin

 

Deze Treurberk is toegepast in een border van de tuin. Een treur- of prieelberk past goed in een kleinere tuin, maar het is wel aan te raden rekening te houden met een minimale breedte van 3 à 4 meter. Snoeien van de treurberk is mogelijk en aan te raden in de zomer of het najaar.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.