Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over treurwilg

De meest bekende boom met een treurvorm is de Treurwilg (ook wel: Salix sepulcralis 'Chrysocoma' of Gele Treurwilg genoemd). Het zijn een veel toegepaste grote bomen en dat is eigenlijk ook wel logisch. Als de ruimte het toelaat, dan geeft een Treurwilg met zijn recht naar beneden hangende takken veel sierwaarde. Een wilg heeft de eigenschap dat hij met zijn wortels in vrij natte grond kan groeien, vandaar dat een Treurwilg vaak langs vijvers of de waterkant aangeplant wordt.

 

De opvallend geel gekleurde dunne takken rijken dan regelmatig zelfs tot in het wateroppervlak. Dit valt in het najaar en de winter, als het blad van de boom gevallen is, nog extra op. De treurwilg krijgt in het voorjaar gele katjes, de bladeren zijn aan de onderkant blauwachtig groen die in de herfst verkleuren naar vlammend geel.

 

Daarnaast is er nog een kleine Treurwilg, ook wel bekend onder de naam Katjeswilg of Salix caprea 'Kilmarnock'. Dit kleine boompje op stam (120 cm) is ook winterhard maar niet wintergroen en krijgt in het vroege voorjaar opvallende witte katjes aan de twijgen. De jonge twijgen van deze kleine bomen hangen stijl langs de stam naar beneden.

 

Treurwilg snoeien en verzorgen met jonge takken

Net zoals bij de 'gewone' wilgenbomen, kan een Salix sepulcralis Chrysocoma ook flinke snoei verdragen. Een Treurwilg is een snelle groeier en kan daardoor uitgroeien tot een flinke boom. Het mooiste is, als er voldoende ruimte is voor de boom, zodat hij met zijn afhangende takken in zijn natuurlijke vorm kan uitgroeien. Mocht dit niet lukken, of wordt de boom echt te groot, dan is zijn zeker de jonge takken makkelijk een flink deel terug te snoeien / knotten. Doe dat in de maanden november tot maart, dan is de boom in rust. Door de snelle groei zal de boom er in korte tijd weer mooi uitzien.

 

Ook de dunne twijgen van de kleine katjeswilg kunnen goed gesnoeid worden. Het beste gebeurt dit na de bloei in het voorjaar. De takken kunnen tot ongeveer 3 cm bij de kroon teruggesnoeid worden en de boom maakt dan hetzelfde jaar nog nieuwe scheuten, waarna het jaar erop weer katjes aan komen.

 

Treurwilg met hangende takken aanplanten

Mocht de plek waar ruimte is voor een boom uit vochtige grond bestaan, dan kan er lang niet elke boomsoort goed groeien. Een gele treurwilg is dan juist wél een geschikte kandidaat. Graaf een ruim plantgat en maak de grond goed los. Zeker op vochtige plaatsen is de grond vaak wat harder. Door de grond los te maken, kunnen de wortels zich beter ontwikkelen. Gebruik eventueel aanplantgrond om de boom een goede start te geven. Een plek in de zon heeft de voorkeur maar een standplaats met wat meer schaduw kan ook. Verder is de wilg zeer tolerant tegen alle grondsoorten.

 

Een treurwilg groeit ook op drogere grond

Een treurwilg kan zeker ook groeien op droge grond en zal gewoon vertakken, het kan alleen zijn dat hij wat meer dood hout geeft en wat eerder zijn blad laat vallen gedurende de zomer dat is niet erg maar iets minder mooi en de groen bladkleur veranderd dan wat in een gele kleur.

 

Veelgestelde vragen over de Treurwilg

Groeit een treurwilg alleen op vochtige grond?

Antwoord: Ja, deze grote bomen met afhangende takken houden van water en ook een overstroming kunnen ze overleven. Ze wortelen ondiep en zuigen vrij veel vocht uit de bovenste grondlaag.

 

Wat betekent treurwilg?

Antwoord: Treurwilgen heten zo omdat de regendruppels die van hun blad afrollen op tranen lijken. In het Engels worden ze dan ook “Weeping Willows” genoemd.

 

Hoe snel groeit een treurwilg?

Antwoord: Afhankelijk van de standplaats groeit een gele treurwilg ca. 2 meter per jaar. Een katjeswilg houdt het op 10 - 20 cm per jaar.

 

Waar plant je een treurwilg?

Antwoord: Bij voorkeur in de volle grond aan de rand van een vijver of aan de waterkant, in de zon of lichte schaduw.

 

Hoe groot kan een treurwilg worden?

Antwoord: Afhankelijk van de standplaats kan de gele treurwilg een volwassen hoogte bereiken van 10 tot 15 meter. De kleine wilg met een stamhoogte van 120 cm krijgt een uiteindelijke hoogte van niet veel meer dan 150 cm.

 

Kun je een treurwilg klein houden?

Antwoord: Jazeker, de Salix caprea 'Kilmarnock' is met een totale hoogte van ca. 1,5 meter uitstekend geschikt voor kleinere tuinen. Na de bloei kunt u de plant kort snoeien (knotten) waarna hij weer gemakkelijk uitgroeit.

 

Treurwilg kopen bij tuinplantenwinkel.nl

Wij bezorgen alle treurwilgen met onze eigen gespecialiseerde bezorgdienst. Nadat de bomen met zorg zijn ingepakt, worden ze met net zoveel zorg bij u afgeleverd. Uw bestelling is dus van A tot Z in handen van een echte specialist. Schade aan de boom is op deze manier nagenoeg onmogelijk. Wij staan altijd garant voor een goede aflevering en leveren bestellingen door heel Nederland en een groot deel van België.

 

Onze eigen bezorgdienst werkt met een eigen Track & Trace systeem. Op de dag/avond voordat wij uw gele treurwilg komen bezorgen ontvangt u van ons een melding dat wij de boom komen brengen.

 

Treurwilg afhalen

Naast bezorging kunt u bij het plaatsen van een bestelling ook kiezen voor het afhalen van uw boom bij Neutkens Planten- en bomencentrum te Knegsel (Noord-Brabant). Afhalen is altijd gratis; u betaalt dus geen extra kosten. Zodra de bestelling door ons is verzameld en ingepakt, krijgt u van ons een mail dat uw treurwilg klaarstaat de boom is het hele jaar leverbaar.

 

U bent natuurlijk ook van harte welkom op onze kwekerij voor direct contact met onze professionele en enthousiaste medewerkers en een heerlijk kopje koffie of thee.

 

treurwilg is een snelle groeier en wordt een grote boom

 

Inspiratie Treurwilg:

Treurwilg heeft ruimte nodig en is geschikt voor in een grote boom

 

Een Treurwilg groeit uit tot een flinke boom en groeit vrij snel. 

 

blad van treurwilg na het snoeien in het voorjaar

 

Een Treurwilg staat het liefst in zon of halfschaduw en verliest zijn blad in de winter. 

 

kleine treurwilg

 

Salix caprea 'Kilmarnock' is een kleine Treurwilg op stam. In de late winter verschijnen de bekende donzige zachte katjes. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.