Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over klimhortensia

De Klimhortensia (Hydrangea anomala subsp petiolaris) is een prachtige klimplant met grote, witte schermbloemen in juni-juli. Zijn groene, hartvormige blad is voorzien van duidelijke nerven. Het is de enige klimmende versie van de hortensia. Net als andere hortensia's is deze klimmer ook bladverliezend. In de winter komen de harige en afschilferende twijgen tevoorschijn die ook zeker sierwaarde geven.

De Klimhortensia kunt u prima inzetten als haagplant. Een kale schutting of muur zal over een tijd tot een groen scherm zijn uitgegroeid. De plant gebruikt zijn hechtwortels om op te klimmen en kan zo een hoogte van vijf meter bereiken. De Klimhortensia is erg decoratief en zijn bloemen kunnen een doorsnee van wel 25 centimeter hebben! U haalt dus zeker een blikvanger in uw tuin!

 

Het planten van de Klimhortensia

Aanplantgrond kunt u samen met de plant bestellen bij Tuinplantenwinkel.nl. Erg snel groeit deze Klimhortensia niet, maar hij kan gemakkelijk een tot een hoogte reiken van maximaal vijf meter. De Klimhortensia zal zich zelf aan een oppervlak vasthechten en heeft -afgezien van de eerste jaren- geen hulp nodig bij het klimmen. De Klim hortensia verdeeld zichzelf over het oppervlak. Tegen een muur of schutting heeft de Klimhortensia geen hulp nodig, maar tegen een gaaswerk wel. De twijgen van de Klimhortensia zijn erg breekbaar. Zet hem dus niet te dicht bij een speelveld of langs een druk belopen pad.

 

Hoe plant ik een Klimhortensia aan?

De Klimhortensia staat het liefst op een plaats in de halfschaduw. Ook op een beschaduwde plaats kan de plant het goed doen. Tegen een muur of schutting op het noorden of het oosten is hij dus bestand. Wel is dan een wat minder uitbundige bloei te verwachten. Zet de Klimhortensia in humusrijke grond en vruchtbare grond die het water goed doorlaat. Bij het aanplanten raden wij aan om wat aanplantgrond aan het plantgat toevoegen. De Klimhortensia is zeer goed winterhard.

 

Het snoeien van deze klimplant

Een Klimhortensia heeft twee soorten takken: klimtakken en bloeitakken. De eerstgenoemde beschikken over hechtwortels en zijn in staat een muur of ander oppervlak snel te bedekken. De bloeitakken van de Klim hortensia groeien juist van de muur af. Het bijzondere is dat deze tot wel een meter lang kunnen worden. Een Klimhortensia zal dus behoorlijk wat ruimte opeisen.

 

Wilt u deze klimplant gaan snoeien, dan kunt u het beste niet meteen de hele plant onder handen nemen. Het verdient de voorkeur om elk jaar een deel van de takken weg te knippen. De meeste bezitters van deze hortensia snoeien jaarlijks ongeveer een derde van de plant. Het beste snoeimoment is vlak na de bloei, zodat de plant de kans krijgt om weer sterke knoppen te ontwikkelen die het jaar erna weer kunnen uitlopen. Oudere takken snoeit u tot ongeveer tien centimeter van de klimstam.

 

De Klimhortensia bloeit prachtig in de zomer

Wanneer de Klimhortensia bloeit, zijn de witte bloemen tegen een groene achtergrond een prachtig gezicht. De Hydrangea petiolaris bloeit in juni en juli. De plant bloeit ook op plekken in de schaduwen dit maakt hem anders dan andere klimplanten die vaak zon nodig hebben om in bloei te komen. Met de juiste zorg en aandacht zal de Klimhortensia uw tuin elk jaar verrijken met zijn mooie witte bloemschermen.

 

Wat doe je met de uitgebloeide bloemen?

De Klimhortensia bloeit in Juni en Juli. In de wintermaanden kunt u de gedroogde bloemen aan de volwassen plant laten zitten; ook deze hebben een hoge decoratieve waarde. Zeker wanneer er een laagje sneeuw op de Klim hortensia komt te liggen. U kunt de ingedroogde bloemen wegknippen op het moment dat er in het voorjaar nieuw blad verschijnt.

 

Klimhortensia kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Op onze webshop bieden wij deze prachtige klimhortensia aan in een aantal verschillende maten: een 'normale' maat, een XL versie en een XL+ variant. Voor meer informatie over deze maatvoeringen kunt op deze pagina kijken.

 

Schizophragma hydrangeoides

Naast de echte klimhortensia bestaat er ook nog een schijnvorm die vaak dezelfde benaming krijg; de Schizophragma hydrangeoides 'Moonlight'. Ook deze bieden we aan in onze webshop. Deze plant lijkt veel op de gewone variant maar is trager groeiend. Wel heeft deze Schijnhortensia iets grotere bloemen en is de Schizophragma nog beter bestand tegen de schaduw.

 

Veelgestelde vragen over de klimhortensia:

Is Klimhortensia zelfhechtend?

Ja, een Klimhortensia is zelfhechtend. De plant kleeft zich net zo als klimop aan een ondergrond zoals een muur of schutting. De eerste paar jaar dient u de plant te helpen door een aantal zijtakken op te binden.

 

Klimhortensia wintergroen?

Nee, een Hydrangea anomala petiolaris, ofwel klimhortensia, verliest zijn bladeren in de winter.

 

Kan een Klimhortensia in de zon?

De beste standplaats is in de halfschaduw tot schaduw. En dus niet in de felle zon.

 

Welke maand Klimhortensia planten?

De Klimhortensia kunt u het hele jaar door planten doordat de plant gekweekt is in een pot.

 

Klimhortensia is een klimplant voor de schaduw of halfschaduw

 

Inspiratie Klimhortensia:

Net zoals klimop is de klimhortensia zelfhechtend en hoeft hij dus niet aangebonden te worden

 

De bloemen van de Klimhortensia lijken het meeste op die van een teller hortensia en bestaan uit een scherm van kleine knopbloemen met daaromheen een aantal witte schutbloemen.

De klimhortensia kan worden gebruikt voor de aankleding van de schutting of muur

 

Het frisgroene blad verschijnt al vroeg in het voorjaar. Snoei een klimhortensia niet in de periode tussen januari en maart omdat de sapstroom dan erg sterk is.

 

De schermvormige bloemen zijn wit van kleur en verschijnen in mei en juni

 

Na de hoofdbloei blijven de schutbloemen aan de plant zitten en verkleuren langzaam bruin. In de winter zorgen deze, samen met de roodbruine gekleurde, afschilferende twijgen voor een mooi wintersilhouet. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.