Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over dotterbloem

De bloei van de dotterbloem kondigt het voorjaar in de vijver aan. Omdat de plant al in het vroege voorjaar in maart begint te bloeien met vele goudgele bloemen is deze plant een favoriet onder de vijverbezitters. De dotterbloem groeit het beste wanneer hij voortdurend vochtig staat, maar niet direct onder water. De bloemen van de dotterbloem staan ook prachtig binnen in een vaas, was na het knippen van deze waterplant goed uw handen, de plant is licht giftig. Door de bloeiperiode in het vroege voorjaar, trekken de dotterbloemen bijen, hommels, vlinders en andere insecten naar uw tuin.

 

Caltha palustris aanplanten in de vijver

Dotterbloemen zijn moerasplanten. Dit betekent dat de plant bij voorkeur met zijn wortels in het water staat, maar met zijn stengels en bloemen er bovenuit komt. Het is een vaste plant die elk jaar terugkomt. Een plek in de volle zon is voor de Caltha palustris geen enkel probleem. Hij gedijt er zelfs goed bij. Moerasplanten kunnen prima langs de rand van een vijver aangeplant worden. Zolang de bodem vochtig is en voldoende voedingsstoffen bevat, kunnen ze er groeien en bloeien.

 

Caltha palustris zou zelfs op een natte plek in de tuin uit de voeten kunnen. Zolang de vochtigheid van de bodem gegarandeerd is, kunt u ook in de border genieten van de gele voorjaarsbloemen van deze waterplanten. De Dotterbloem is een vaste plant. Dat wil zeggen dat de ze waterplant in de winter afsterft en het in het voorjaar weer terugkomt. De Caltha palustris ontwikkelt eerst zijn bloem, pas na de bloeiperiode komen de bladeren van deze waterplanten tot ontwikkeling.

 

Dotterbloem planten en verzorgen

De Dotterbloem staat graag in de overgangszone van oever naar het diepste punt van de vijver. De plant dient continue vochtig te staan maar niet geheel onder water. Deze waterplant vereist geen speciale verzorging. Een tweede bloei kunt u stimuleren door de plant na de eerste bloeiperiode wat terug te snoeien.

 

Veelgestelde vragen over Dotterbloem

Wat is het verschil tussen een dotterbloem en een boterbloem?

Antwoord: Het grootste verschil tussen de Caltha palustris en de boterbloemen is de vorm van de bladeren. De bladeren van de Caltha palustris zijn nagenoeg rond, die van de boterbloemen zijn diep ingesneden. Daarnaast is de Dotterbloem een echte moerasplant en komen boterbloemen vooral in een weiland of grasland voor. De bloemen van beide soorten planten lijken erg op elkaar.

 

Is gewone dotterbloem giftig?

Antwoord: De Dotterbloemm is een giftige plantensoort. Voor de zekerheid kunt u handschoenen dragen als u deze vijverplant snoeit of aanplant. Daarnaast is giftigheid altijd een betrekkelijk begrip, want de Caltha palustris wordt in de kruidengeneeskunde ingezet als remedie tegen verschillende aandoeningen.

 

Waar groeit de dotterbloem?

Antwoord: Dotterbloemen groeien van nature op natte plekken. Het is een moerasplant die langs oevers van beken, maar ook op natte graslanden in de natuur voorkomt. Het verspreidingsgebied van de Caltha palustris in Nederland is heel algemeen, zolang er maar natte omstandigheden zijn. De Caltha palustris is inheems.

 

Hoe groot wordt een dotterbloem?

Antwoord: De Dotterbloem wordt ongeveer 50 cm hoog. Caltha palustris komt uit de Ranonkelfamilie en is daarmee familie van de boterbloem. Vanaf een afstandje lijken ze veel op elkaar, maar de bladeren hebben een afwijkende vorm en de bloem van de Caltha palustris is een stuk groter dan die van de boterbloem.

 

Is de dotterbloem beschermd?

Antwoord: In de natuur is de Dotterbloem (Caltha palustris) in natte delen van Nederland een algemeen voorkomende soort. In de droge gebieden is hij zeldzaam. Het is een echte moerasplant die bij voorkeur op een natte bodem net in of onder water groeit.

 

Hoe dotterbloem planten?

Antwoord: Caltha palustris is een moerasplant. Moerasplanten groeien bij voorkeur op natte gronden, aan de rand van sloten en aan de waterkant. Als vijverplanten kunnen Dotterbloemen perfect in het moerasgedeelte van de vijver aangeplant worden. De wortels mogen continu in het water staan, de plant zelf in zijn geheel boven water.

 

Hoe groot wordt een Dotterbloem?

Antwoord: Een dotterbloem wordt ongeveer 50 cm hoog. De meest voorkomende soort is de Caltha palustris. Daarnaast is er ook nog de Caltha polypetala. Deze soort is in zijn geheel wat grover dan de Caltha palustris en wordt ook iets hoger.

 

Welke planten rond de vijver?

Antwoord: De Caltha palustris is een prachtige moerasplant voor aan de rand van de vijver. De gele bloemen komen al in het vroege voorjaar (vanaf april) aan de plant en is daarmee een van de eerste bloeiende vijverplanten. Combineer deze dotterbloemen met andere oeverplanten, zoals Kattenstaart en Zwanenbloem om zo het hele jaar door bloemen langs de vijver te hebben.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.