Mini kersenboom

  • Geplaatst op
  • Door Tuinplantenwinkel.nl
  • Geplaatst in bomen, Fruit
  • 0
Mini kersenboom

Kersenbomen worden al snel grote bomen. De mini kersenboom is hierop een uitzondering en blijft van nature een stuk kleiner. Hier leest u er alles over

Wat zijn de kenmerken van een Mini kersenboom?

Iedereen die ooit een oude kersenboom heeft gezien weet meteen hoe groot deze boom kan worden. Bij boerderijen en landerijen zijn deze bomen wel te vinden maar in een tuin met een kleiner oppervlak worden kersenbomen vaak te groot.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Kersenbomen worden altijd geënt op een onderstam. Een tak van de kersvariëteit; bijvoorbeeld Regina of Kordia, wordt in dat geval ‘vastgeplakt’ op een zaailing van de kers. Die zaailing of basisstam wordt de onderstam genoemd. Fruittelers en kwekers zijn gaandeweg gaan experimenteren met onderstammen die minder snel voeding doorgeven waardoor de boom compacter groeit en kleiner blijft.

Bij Mini kersenbomen is precies dat gebeurd. De onderstammen geven minder snel voeding door aan de soort zodat de boom minder hard groeit en dus minder hoog wordt. Mini kersenbomen zijn daardoor geschikt voor gebruik in kleinere (stads)tuinen en kunnen door te snoeien zeer compact worden gehouden. Zo kunt u thuis genieten van heerlijke eigen gekweekte kersen.

 

Hoe plant u een Mini kersenboom?

Kersenbomen houden van een zonnige plek in de tuin op een voedselrijke grond. De zon is belangrijk voor de rijping van de kersen. Als u een Mini kersenboom bij Tuinplantenwinkel.nl koopt staat deze in een container. Dompel voordat u de boom gaat planten, de kluit in een emmer met water zodat deze zich goed volzuigt met water. Bij het planten van de boom haalt u deze container/pot van de kluit. Graaf vervolgens een plantgat. Zorg ervoor dat het plantgat ongeveer tweemaal de breedte heeft van de kluit en anderhalf keer de hoogte. Op die manier zorgt u ervoor dat de aarde goed los is zodat de boom makkelijker zal wortelen.

Voeg vervolgens een flinke hoeveelheid aanplantgrond toe aan het plantgat. De aanplantgrond verrijkt de bodem en zorgt voor een goede aangroei van de boom. Als dit gereed is kunt u de boom planten. Zet de kluit in het plantgat en zorg ervoor dat de bovenzijde van de kluit ongeveer gelijk komt te staan met het grondniveau in de tuin. Vul het gat aan en druk goed aan met uw handen of voet. Geef daarna een flinke slok water. Als de boom al blad heeft bij het planten en het blijft droog blijft u regelmatig water geven.

 

Hoe onderhoud en snoeit u een Mini kersenboom?

Een Mini kersenboom is makkelijk in onderhoud en kan gesnoeid worden indien nodig of ieder jaar. De beste snoeiperiode van een kersenboom ligt tussen juli en september. Zorg ervoor dat takken elkaar niet kruisen, zodat een open boomvorm ontstaat. Zon en lucht kunnen op die manier de hele boom bereiken. De kersen kunnen zich dan optimaal ontwikkelen en rijpen.

In het voorjaar of in de zomer kunt u de kersenboom extra bemesten met een organische meststof. Geef eventueel in de winter wat extra kalk als u de boom plaatst op meer zanderige grond. Kleigronden zijn van nature rijk aan kalk.

 

Op de foto: Met Mini-kersenbomen plukt u dezelfde heerlijke vruchten van een kleinere boom.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.