Snoeien in maart

Snoeien in maart

Maart betekent het einde van de winter en de start van het prille voorjaar. Voordat de planten echt gaan groeien kunt u veel planten nog even goed snoeien.

Waarom snoeien in maart?

Maart vormt de overgang tussen de winter en het voorjaar. De kans op strenge vorst neemt flink af en planten zijn al bezig met de ontwikkeling van nieuwe wortels in de opwarmende aarde. De voorjaarsbollen zoals de narcis, krokus en het sneeuwklokje staan al in bloei. Maar de meeste planten zijn nog in rust.

Die rust in combinatie met een flink afnemende kans op strenge vorst vormen ideale uitgangspunten om uw tuin klaar te maken voor het voorjaar. Daarbij hoort ook het snoeien van veel heesters en het afknippen van de, in de winter verdorde, vaste planten.

 

Welke planten snoeien in maart?

De meeste planten die in maart worden gesnoeid bloeien op het nieuwe hout en worden scheutbloeiers genoemd. Dat wil zeggen dat de plant knoppen ontwikkeld op de in datzelfde jaar gevormde scheuten. Meestal verschijnen die bloemen na juni. De bekendste voorbeelden hiervan zijn de pluimhortensia (Hydrangea paniculata) en de vlinderstruik (Buddleja). Een kenmerk dat deze twee planten ook delen zijn de ‘holle’ stengels. Wanneer u deze struiken al voor de winter zou snoeien bestaat de kans op schade doordat de stengels invriezen.

Op Tuinplantenwinkel.nl geven we graag advies over het snoeien van uw planten. Hieronder vindt u een opsomming van de bekendste groepen planten die u het beste in maart kunt snoeien:

 

Waar moet u op letten bij het snoeien?

Bij het snoeien is het belangrijk dat u scherp gereedschap gebruikt. Een scherp mes snijdt fijner en houdt de wond schoon en klein. Dat betekent minder schade aan de plant waardoor deze snel hersteld en schimmels minder kans krijgen.

Bij het snoeien gelden simpelweg twee regels die u altijd in uw achterhoofd kunt houden.

1. Snoeien doet groeien (of bloeien). U heeft vast wel eens van deze uitdrukking gehoord en er is geen woord van gelogen. Hoe meer u snoeit, des de sterker en groter zullen de twijgen zijn die aan de plant gaan groeien na de snoeibeurt. Soms is dat handig. Bijvoorbeeld bij vlinderstruiken, rozen of pluimhortensia’s waarbij de stengels grotere of meer bloemen zullen dragen in de zomer.

2. Knip oude delen van de plant wel af en laat de meer vitale delen staan. Soms is het goed de struik een keer flink te verjongen. Dan kunt er voor kiezen echt oude stengels compleet tot aan de basis te verwijderen. Jongere, meer vitale delen van de plant krijgen zodoende meer kans zich te ontwikkelen. De plant kan zich zo sneller verjongen.

Twijfelt u over het snoeien van een plant of boom? Neem gerust contact met ons op. Vaak kunt u ook onze tips lezen in de informatie die u bij iedere plant op de Tuinplantenwinkel.nl vindt.

Reacties

 1. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Klantenservice Tuinplantwinkel.nl

  U kunt uw roos nu nog gewoon snoeien dat is geen probleem de scheuten die komen daar gaat de roos bloem op maken dus u knipt de knop aanleg niet weg nu.

 2. kris kris

  beste,
  ik hed gewacht tot maart om te snoeien. ik zie nu dat de rozen met dat warme weer al helemaal in blad staan, kan ik dan nog steeds terugspoelen of knip ik dan de hele bloei eruit?
  Bedankt

 3. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Pampasgras kunt u het beste na de winter, dus in maart, terugsnoeien.
  Als dit doet zult u zien dat de plant dit jaar weer mooi nieuw blad maakt en prachtig uit zal groeien.
  De dorre bladeren dienen als winterbescherming en mogen in deze tijd van het jaar als de vorstperiode weg is verwijderd worden.

  Succes met het snoeien.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.