Informatie over esdoorn

Als men het heeft over een veelzijdige bomen dan kan daar de Esdoorn niet bij ontbreken. Deze bomen zijn verkrijgbaar in de bladkleuren groen, rood en geelbont en witbont. Je hebt grofweg los groeiende bomen en bolbomen. Meest spectaculair is de herfstkleur van de Acer rubrum soorten. Deze kleuren felrood in het najaar. Iedereen die de nationale vlag van Canada heeft gezien, heeft bewust of onbewust al eens kennis gemaakt met deze boom. De kenmerkende Maple Leaf is namelijk al honderden jaren hét symbool van Canada.

 

Acer planten en verzorgen

Er zit best wat verschil tussen de verschillende Esdoorn bomen, vandaar dat iedere soort ook net andere eisen stelt aan de bodem en standplaats. Snoeien is bij de losse bomen niet noodzakelijk. Indien toch gewenst, kan deze boom het beste worden gesnoeid als hij in het blad zit. Het is ten zeerste af te raden deze boom te snoeien tussen oktober en mei. In deze periode heeft u eerder kan dat de wond zal gaan 'bloeden' door de sterke sapstroom die een Esdoorn heeft.

 

Soorten

Over het algemeen gedijen deze sierbomen het beste op een plek in de zon of halfschaduw en zijn het snelgroeiende bomen die in de winter hun blad verliezen. De bloeiwijze van de Esdoorn is erg onopvallend door de geel-groene bloemkleur (bij een gewone Esdoorn wel wat beter te zien). Wel zijn het de propeller-vormige vruchten die bekender bij veel mensen, de vleugels zitten met scherpe hoek aan elkaar die je als hangende trossen aan de boom ziet. Er bestaan echter vele soorten Esdoorns die allemaal hun eigen kenmerken hebben. Door de ruime keus is er altijd wel een Esdoorn die geschikt is voor uw tuin.

 

De Acer campestre 'Elsrijk' gaat uitstekend samen met een betegeld terras of ander soort bestrating. Deze soort heet ook wel Veldesdoorn en het blad is iets kleiner dan bij andere soorten. Het is een ongecompliceerde boom die bijna vanzelf groeit. Deze variant bloeit in mei en heeft groene en gele bloemen. De boom groeit uit tot een lengte van 5 tot 10 meter en komt het best tot zijn recht in de zon of halfschaduw. In de winter verliest dit type boom zijn blad.

 

De Acer campestre 'Nanum' is een soort met een verfijnde vertakking. Hij groeit in een bolvorm en kenmerkt zich door kleine bladeren. Deze eigenschappen maken deze Bol-esdoorn ideaal om te gebruiken in een kleinere stadstuin. Wanneer u de boom om de paar jaar snoeit, behoudt hij zijn model. De Acer campestre zal uiteindelijk zo'n 3 meter hoog worden.

 

De Chinese variant heet in het Latijn Acer davidii en valt op door zijn sierlijkheid. De onderscheidende stam met verticale grijze en witte strepen geven deze boom zijn unieke uitstraling. Vooral als de boom in de winter zijn bladeren verloren heeft, valt deze stam extra op. Nieuwe takken zijn donker en purper-rood van kleur en de bladeren zijn ovaal van vorm. Deze verkleuren in het najaar oranje tot roodachtig. De Acer davidii zal statig staan in het gazon van een grotere tuin of een park. Vanwege de rijkelijk vertakte wortels is het niet aan de raden om deze soort in de buurt van bestrating te planten. Deze kan naar verloop van tijd namelijk wel eens omhoog gedrukt worden door de wortels die aan de oppervlakte groeien. Zorg bij het planten voor een luchtige bodem en voorzie deze boom van tuinturf voor het beste resultaat.

 

Een Papieresdoorn of Acer griseum is één van de fraaiste varianten die er zijn. Vooral de afbladderende stam, waar de boom zijn Nederlandse naam aan te danken heeft, zorgt hiervoor. De verkleuring van de bladeren in de herfst veranderd van groen naar karmijnrood en heeft verder alle tinten die hier tussenin zitten. De Papieresdoorn bloeit van april t/m mei met groen / gele bloemen en zal ongeveer 3 tot 5 meter hoog worden.

 

De Acer platanoides of Noorse Esdoorn groeit in het begin smaller en krijgt later een ovale vorm. De bladkleur begint licht roze, langzaam veranderd die richting groen, bordeaux rood of groen-geel. Deze soort is geregeld terug te zien langs een laan of straat en komt vanwege zijn hoogte het best tot zijn recht in een grotere tuin. Een Acer platanoides bloeit in april en zal in de zon of halfschaduw uiteindelijk uitgroeien tot een massieve boom van ongeveer 10 meter hoog.

 

Eentje die nog mist in het rijtje is de Acer palmatum. Japanse Esdoorns hebben een hoge sierwaarde door het dunne beveerde esdoornblad. Anders dan de meeste soorten staat een Japanse Esdoorn niet graag in de (volle) zon. In de zomer op warme drogen dagen kan het handvormig blad zelfs verbranden.

 

 

Esdoorn kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Zoals gezegd zijn er diverse soorten en maten in de Esdoorn verkrijgbaar. We bieden op Tuinplantenwinkel dan ook verschillende soorten aan. Al onze bomen zijn in een pot gekweekt en kunnen het hele jaar geplant worden. Daarnaast bezorgen we al onze bomen zelf waardoor u er zeker van bent dat uw boom in goede handen is tijdens transport. 

 

Veelgestelde vragen over Esdoorn:

Hoe hard groeit een gewone esdoorn?

Antwoord: Dit is niet te bepalen het is afhankelijk van grondsoort en standplaats én variant. Voor meer informatie kijkt u bij het product op tuinplantenwinkel.nl

 

Hoe herken je de esdoorn?

Antwoord: De Esdoorn is te herkennen aan het vijf vingerige blad.

 

Wat is het verschil tussen een es en een esdoorn?

Antwoord: Een Es heeft een samengesteld blad en een Esdoorn heeft een volledig gevuld blad.

 

Welke boom geeft vliegertjes?

Antwoord: Een Esdoorn geeft de zogenaamde vleugeltjes, ook wel vliegertjes genoemd.

 

De esdoorn boom veranderd tijdens de herfstmaanden vaak geweldig van kleur

 

Inspiratie Esdoorn:

De bladeren van de esdoorn zijn vooral in het najaar erg kleurrijk, er zijn ook roodbladige soorten in de zomer

 

In het najaar zijn esdoorn bomen extra kleurrijk vanwege de prachtig herfstkleuren van het blad.

Esdoorn bomen zijn gemakkelijke groeiers en kunnen op elke grond uit de voeten

 

Esdoorn bomen zijn te herkennen aan de vleugelvormige vruchten die ook wel 'helikoptertjes' worden genoemd vanwege de draaiende beweging die de vrucht maakt tijdens zijn val naar de grond. Overigens geven lang niet alle esdoorns evenveel vruchten.

Ook aan het einde van het seizoen in de herfst zorgen vaste planten voor kleur

 

Een zeer opvallende esdoorn is de rode esdoorn. Het gekke is dat de plant deze naam niet draagt vanwege het rood verkleurende blad, maar vanwege de rode bloemkleur die te zien is in het vroege voorjaar.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.