Informatie over noorse esdoorn

De Noorse esdoorn is een sterke boomsoort die op veel plekken goed uit de voeten kan. De Acer platanoides groeit uit tot een flinke boom. Het blad valt is vrij groot, handvormig en vrij scherp getand. 

 

De Noorse Esdoorn als bolboom

Voor de kleine tuin is er de bolvormige Acer platanoides 'Globosum'. Deze boom heeft een rechte stam met daarboven een ronde kroon. Door de kroon van deze Noorse esdoorn jaarlijks, of toch zeker eens in de 3 jaar, te snoeien, kan de kroon klein gehouden worden. Hierdoor kan hij prima in de kleinere (voortuin) staan en is het een goed alternatief voor de doorgaans aangeplante Bolcatalpa.

 

Noorse Esdoorn in verschillende kleuren

Naast de boom met groen blad, worden er meestal Noorse esdoorns aangeplant met rode of geel/groene bladkleuren. Zeker in een grotere tuin met veel groene massa geeft dit een mooie variatie. De Acer platanoides 'Royal Red' heeft bordeauxrode bladeren. Hoe meer zon het blad krijgt, hoe roder het blad wordt. De Acer platanoides 'Princeton Gold' heeft een gele gloed over zijn bladerdek. Dit kleurt prachtig wanneer de voorjaars- en zomerzon hier op schijnt. Ten slotte is er nog de Acer platanoides 'Drumondii'. Het blad van deze Noorse Esdoorn kenmerkt zich door de witte randen van het groene blad. Een prachtige boom voor een opvallend kleurrijk effect achter in de tuin. 

 

Noorse esdoorn snoeien

De bolvorm van de Noorse esdoorn kan prima (jaarlijks) gesnoeid worden. Let er wel op dat dit in de maanden november of december gebeurt. De sterke sapstroom van de Acer platanoides moet tot stilstand zijn gekomen. Wordt er tijdens een andere periode flink gesnoeid, dan zal dit flink bloeden van de snoeiwond tot gevolg kunnen hebben. Houd hier zeker rekening mee.

 

De overige Noorse esdoorns kunnen het beste zonder snoei uitgroeien tot een mooie, meestal ronde kroon. Snoeien van gesteltakken, bijvoorbeeld omdat de kroon van de boom te groot wordt, heeft vaak verminking van de boomvorm tot gevolg. Moet dit toch gebeuren, laat het snoeien dan over aan een professional. Dit om teleurstellingen te voorkomen. 

 

De Acer platanoides als hoogstam boom

De Noorse Esdoorn staat ook bekend als Acer platanoides die zich onderscheidt als een hoge boom die vaak groter is dan de gewone esdoorn. Een jonge boom van deze soort ontwikkeld snel een krachtig wortelgestel dat zorgt voor een snelle groei. Zeker in het begin adviseren we om boompalen te gebruiken en hiermee de boom te ondersteunen.

 

Een Noorse esdoorn met dichte kroon en groengele bloemen

In het voorjaar toont de Acer platanoides zijn pracht met groengele bloemen. Deze bloemen verschijnen nog voordat de bladeren aan de takken komen. De dichte kroon van de boom maakt hem niet alleen een mooie plant om naar te kijken, maar biedt ook schaduw op zonnige dagen. Ondanks zijn voorkeur voor volle zon, kan hij ook prima groeien in halfschaduw. De kracht van deze sterke boom is dat hij een goed wortelgestel en fijne wortels heeft. Dit betekent dat hij zich goed kan vastzetten in volle grond. Vooral als we kijken naar de hoogte die deze boom kan bereiken, is dit is nodig voor de stabiliteit. Grote bomen zoals de Noorse esdoorn hebben een stevige basis nodig. Een ander kenmerk van deze boom is hoe hij in de herfst verkleurt. De bladeren, die normaal een diepgroene tint hebben, transformeren naar prachtige herfstkleuren die vaak rood gekleurd zijn. De Noorse esdoorn is niet alleen een sterke boom, maar ook een aangename toevoeging aan elke tuin.

 

Veelgestelde vragen over Noorse esdoorn

Hoe snel groeit de Noorse esdoorn?

Antwoord: De Noorse esdoorn groeit niet heel erg hard, maar groeit wel gestaag door. De gewone Noorse Esdoorn als hoogstam boomvorm, kan uitgroeien tot een boom van een flink formaat. Hoger dan 10 meter is geen uitzondering. Hiermee is de Acer platanoides geschikt om lanen mee aan te planten. De Gewone esdoorn Acer pseudoplatanus groeit sneller.

 

Hoe groot wordt een Noorse esdoorn?

Antwoord: De bolvorm van de Noorse esdoorn groeit langzaam en is door middel van een snoei prima in vorm te houden. Hiermee is de bolvorm geschikt voor een kleinere tuin. De Hoogstam boom kan een uiteindelijke hoogte bereiken van meer dan 10 meter en kan daarmee niet in een kleine tuin worden aangeplant. De Noorse esdoorn Acer platanoides blijft over het algemeen wel iets kleiner dan de Gewone esdoorn Acer pseudoplatanus.

 

Wat is de mooiste esdoorn?

Antwoord: Er zijn verschillende soorten Noorse esdoorn. Zo is er de Acer platanoides 'Royal Red' met rode bladeren, of de Acer platanoides 'Princeton Gold' boom met juist meer geel gekleurde bladeren. Daarnaast is er nog de Acer platanoides 'Drumondii' die bekend staat om zijn bont gekleurde bladeren.

 

Is Acer hetzelfde als esdoorn?

Antwoord: Ja het gaat om dezelfde boom. Acer is de Latijnse naam van Esdoorn. Acer platanoides is de Noorse esdoorn, Acer pseudoplatanus is de Gewone esdoorn.

 

Groot blad en een grote boom voor in de tuin

 

Inspiratie Noorse esdoorn:

noorse esdoorns zijn er in verschillende kleuren blad geel groen of rood blad

 

Noorse esdoorns zijn er in verschillende soorten, geel/groen of rood blad. Of zoals hierboven te zien gevarieerd, bont blad.

 

Hoe meer zon de noorse esdoorn krijgt hoe roder het blad

 

De Noorse esdoorn kan uitgroeien tot een grote boom. Snoeien is niet noodzakelijk maar mocht je dit toch willen, doe dit dan in november of december.

 

snoeien van de noorse esdoorn moet in november of december, groeit groot

 

Naast een 'gewone' Noorse esdoorn zijn er ook, bolesdoorns op stam verkrijgbaar. Deze zijn erg geschikt voor een kleinere tuin.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.