Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over noorse esdoorn

De Noorse esdoorn is een sterke boomsoort die op veel plekken goed uit de voeten kan. De Acer platanoides groeit uit tot een flinke boom. Het blad valt is vrij groot, handvormig en vrij scherp getand. 

De Noorse Esdoorn als bolboom

Voor de kleine tuin is er de bolvormige Acer platanoides 'Globosum'. Deze boom heeft een rechte stam met daarboven een ronde kroon. Door de kroon van deze Noorse esdoorn jaarlijks, of toch zeker eens in de 3 jaar, te snoeien, kan de kroon klein gehouden worden. Hierdoor kan hij prima in de kleinere (voortuin) staan en is het een goed alternatief voor de doorgaans aangeplante Bolcatalpa.

Noorse Esdoorn in verschillende kleuren

Naast de boom met groen blad, worden er meestal Noorse esdoorns aangeplant met rode of geel/groene bladkleuren. Zeker in een grotere tuin met veel groene massa geeft dit een mooie variatie. De Acer platanoides 'Royal Red' heeft bordeauxrode bladeren. Hoe meer zon het blad krijgt, hoe roder het blad wordt. De Acer platanoides 'Princeton Gold' heeft een gele gloed over zijn bladerdek. Dit kleurt prachtig wanneer de voorjaars- en zomerzon hier op schijnt. Ten slotte is er nog de Acer platanoides 'Drumondii'. Het blad van deze Noorse Esdoorn kenmerkt zich door de witte randen van het groene blad. Een prachtige boom voor een opvallend kleurrijk effect achter in de tuin. 

Noorse esdoorn snoeien

De bolvorm van de Noorse esdoorn kan prima (jaarlijks) gesnoeid worden. Let er wel op dat dit in de maanden november of december gebeurt. De sterke sapstroom van de Acer platanoides moet tot stilstand zijn gekomen. Wordt er tijdens een andere periode flink gesnoeid, dan zal dit flink bloeden van de snoeiwond tot gevolg kunnen hebben. Houd hier zeker rekening mee.

 

De overige Noorse esdoorns kunnen het beste zonder snoei uitgroeien tot een mooie, meestal ronde kroon. Snoeien van gesteltakken, bijvoorbeeld omdat de kroon van de boom te groot wordt, heeft vaak verminking van de boomvorm tot gevolg. Moet dit toch gebeuren, laat het snoeien dan over aan een professional. Dit om teleurstellingen te voorkomen. 

 

Groot blad en een grote boom voor in de tuin

 

Inspiratie Noorse esdoorn:

noorse esdoorns zijn er in verschillende kleuren blad geel groen of rood blad

 

Noorse esdoorns zijn er in verschillende soorten, geel/groen of rood blad. Of zoals hierboven te zien gevarieerd, bont blad.

 

Hoe meer zon de noorse esdoorn krijgt hoe roder het blad

 

De Noorse esdoorn kan uitgroeien tot een grote boom. Snoeien is niet noodzakelijk maar mocht je dit toch willen, doe dit dan in november of december.

 

snoeien van de noorse esdoorn moet in november of december, groeit groot

 

Naast een 'gewone' Noorse esdoorn zijn er ook, bolesdoorns op stam verkrijgbaar. Deze zijn erg geschikt voor een kleinere tuin.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.