Informatie over magnolia's

Het voorjaar is niet compleet zonder een bloeiende magnolia. De magnolia is een tot de verbeelding sprekende struik of (kleine) boom met een uitbundige bloei. In de volksmond wordt de magnolia plant ook wel tulpenboom genoemd omdat de bloemen bij een aantal soorten wat weghebben van de bloemen van dit bolgewas.

 

Ook heeft deze prachtig bloeiende heester de bijnaam beverboom, omdat men vroeger in de veronderstelling verkeerde dat dit de favoriete boom van de diertjes was. De bekendste en meest toegepaste soort is de Magnolia soulangeana met zijn grote wit-roze bloemen (zie foto).

 

De magnolia heester met de grootste bloemen

Naast deze zijn er ook witte, roze, donkerroze, paarse en zelfs geel bloeiende soorten. Daarnaast zijn struikvormen en soorten die als boom kunnen uitgroeien. De magnolia draagt de grootste bloemen die van alle bomen en struiken die in het bij ons heersende klimaat bloeien. Bij Tuinplantenwinkel.nl vindt u een ruim assortiment tulpenbomen. Al deze magnolia struiken en bomen worden geleverd in pot en zijn het hele jaar door aan te planten. De magnolia kan behalve in uw tuin ook in een grote kuip geplant worden.

 

De herkomst van de magnolia

Magnolia’s zijn inheems in China, Japan en Noord-Amerika. Alleen vóór de IJstijd bestonden er in Europa magnoliabossen. De magnolia is al een stuk langer op aarde aanwezig dan de mens. Wetenschappers gaan ervan uit dat deze plantenfamilie al ruim honderd miljoen jaar bestaat en door de dinosauriërs werd gegeten.

 

Al ruim voor de jaartellingen plantten boeddhistische monniken magnolia’s bij hun tempels als symbool van zuiverheid. De magnolia heester werd vernoemd naar Pierre Magnol, die in de 17e eeuw het hoofd van de botanische tuinen in Montpellier en een van de grondleggers voor het huidige botanische classificatiesysteem was.

 

De bloemen van de magnolia

De bloemen van magnolia’s zijn anders dan de meeste andere bloemen. Ze hebben namelijk geen afzonderlijke kelk- en kroonbladeren, maar een bloemdek. Voor de bestuiving van magnolia’s zijn niet de bijen, maar de kevers verantwoordelijk. Vandaar dat de bloembladen ook zo dik zijn.

 

De tientallen soorten magnolia’s kunnen in drie categorieën worden verdeeld: de altijd groene bomen, de soorten die in de lente en zomer blad hebben en in de zomer bloemen dragen en de naaktbloeiers, die in het voorjaar bloemen krijgen alvorens hun bladeren verschijnen. De populaire Magnolia soulangeana behoort tot die laatste soort.

 

Voorjaarsbloeiers

Heeft u de geliefde Magnolia soulangeana in uw tuin staan, dan kan het zijn dat hij soms al half april zijn eerste bloemen toont. Het duurt dan niet lang voordat de boom geheel in wit-roze bloemen is gehuld. Alleen de Magnolia stellata, die al rond half maart begint met bloeien, is er eerder bij. Geeft u de voorkeur aan een andere kleur boven wit-roze? Overweegt u dan de Magnolia Susan, die vanaf eind april zijn prachtige paars-roze bloemen toont.

 

Zomerbloeiende soorten

Toch bloeien niet alle Magnolia planten in het voorjaar. De Magnolia grandiflora is een tuinplant die in de zomer bloeit. Hij bloeit van mei tot september en geeft prachtige, witte bloemen die tot wel 25 centimeter groot kunnen worden. Deze magnolia soort komt van oorsprong uit het Mediterraan gebied en blijft ook in de winter groen. De plant verlangt wel een beschutte standplaats, want hij is iets minder bestand tegen strenge of zeer strenge vorst (kouder dan -10 graden Celsius). Geeft u hem dus een beschutte plek in uw tuin.

 

De ideale standplaats

Magnolia’s zijn heesters die graag op een beschutte plek staan die hen tegen de wind beschermt. Staat hij in de wind, dan kunnen de bloemen door nachtvorst bevriezen. Ook kunnen zij onder invloed van koude en harde wind bruin kleuren. Vooral tegen de noordoostenwind dient u de plant te beschermen.

 

Magnolia’s gedijen het best op een plek in de zon of halfschaduw, mits de bodem voldoende vochtig is. De heesters groeien langzaam en hebben gevoelige wortels; hun standplaats dient zodoende goed overdacht te worden aangezien ze het niet altijd even prettig vinden om verplant te worden.

 

Magnolia’s en nachtvorst

De magnolia is een plant die al snel last heeft van nachtvorst. De impact van de kou kunt u als eigenaar beperken door de plant ten eerste op een zo beschut mogelijke plek te zetten. In dat geval zijn ze in staat om lichte vorst zonder schade te doorstaan. Daalt de temperatuur dieper onder het vriespunt, dan kunt u de magnolia boom het beste wat extra bescherming geven. Is de magnolia nog klein, dan kan dit middels een beschermhoes. De knoppen van de grotere bomen beschermt u door vitrage over hun takken met knoppen te plaatsen.

 

Verzorging

De magnolia gedijt het beste in een humusrijke en licht vochtige en zure grond. Wanneer u de wortels van de boom met turf bemest, zullen deze nog beter in staat zijn de voedingsstoffen uit de bodem op te nemen. Een jonge boom heeft veel water nodig, zeker in warme zomers. Zorgt u er echter voor dat de bodem niet té nat is. Deze plant heeft namelijk vlezige wortels die in een te vochtige omgeving kunnen gaan rotten. Verder is de magnolia eenvoudig in onderhoud.

 

Het snoeien van de magnolia

Vaak krijgen we de vraag of een magnoliastruik gesnoeid mag worden. Het beste is om een magnolia niet te vaak te snoeien. Bij het (rigoureus) snoeien ontwikkelt de magnolia veel waterloten waardoor de vorm van de struik of boom minder wordt.

 

Waterloten zijn recht opgaande scheuten. Uiteindelijk herstelt de plant zich wel goed. U kunt dan een deel van de waterloten wegknippen zodat de takken wat verder uit elkaar komen te staan. Uitzondering zijn magnolia soorten die wel goed te snoeien zijn zoals de stellata en grandiflora.

 

Wilt u de voorjaarsbloeiers wel snoeien, bijvoorbeeld omdat deze erg groot is geworden, doet u dit dan na de voorjaarsbloei. Wanneer u langer wacht, zijn de nieuwe bloemkoppen al gevormd waardoor u die eraf zou snoeien, met alle gevolgen van dien voor het volgende jaar.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.