Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over leipeer

Zoete en sappige peren plukt u gemakkelijk van de Leipeer. Het ras ‘Conference’ is zelfbestuivend en draagt makkelijk. Dat wil zeggen dat er geen andere perenbomen in de buurt hoeven te staan of bijen nodig zijn om de bloesem te bestuiven. Het is ook een van de meest bekende peren en er staan in de Betuwe en Zeeland boomgaarden vol met deze soort. Leiperen luiden het voorjaar in met een onstuimige witte bloesem. Het is een schilderachtig gezicht en in de bloesemtijd is de sierwaarde van een geleide perenboom op zijn hoogtepunt. Na de bloesem verschijnt het donkergroene glanzende blad. In het najaar verkleuren deze bladeren geel en rood en geven ze de boom een herfstige uitstraling. Hierna krijgen de ovale en spitse bladeren een bruine kleur en vallen ze van de boom af.

 

Eind vorige eeuw werden perenbomen alleen aangeplant om er zoveel mogelijk peren van te kunnen plukken. De leivorm had in het begin dan ook alleen een functioneel doel. Door deze vorm bleef het fruit laag bij de grond en was het eenvoudig te plukken. Door de takken te leiden, kon de zon beter doordringen, wat de kwaliteit van het fruit ten goede kwam.

Leipeer planten

De leiboom peer staat graag op een vochthoudende vruchtbare bodem zoals kleigronden en (leemhoudende) zandgronden. Graaf een ruim gat om de boom in te planten, maar plant de bovenkant van de kluit zeker niet dieper dan de bovenkant van het maaiveld. Bij het aanplanten is aanplantgrond essentieel voor de eerste aangroei van de wortels. Door de smalle vorm is een leiperenboom erg compact en heeft hij weinig ruimte nodig om te groeien. Zo past hij ook in een kleinere tuin en zorgt hij gelijk voor beschutting, schaduw en privacy.  De beste plek voor een leiperenboom is de zonnigste plek van uw tuin. Dan kan de zon zijn werk doen en worden de peren het sappigst en zoetst.

 

De schermen die bij de lei perenbomen uit de Scherm-serie horen, zijn 120 x 180 cm en de maximale afstand tussen de uiteindes van de rekken is 60 cm. Wanneer u meerdere leiperen in uw tuin wilt planten, zijn de schermen door middel van bamboestokken aan elkaar te koppelen. Zo zullen de bomen naar verloop van tijd een geheel gaan vormen. In het begin zijn de bomen gebaat bij een boompaal en een boomband. Deze helpen de boom om recht te blijven staan bij harde wind.

Leipeer snoeien en verzorgen

Perenbomen zijn vatbaar voor bepaalde schimmels. Een open standplaats met voldoende luchtbeweging en een goede bodem zorgen ervoor dat schimmels minder vat hebben. Een luchtige takkenstructuur helpt ook. Om een toffe peer te kweken is het van belang om aan het eind van elk jaar de langwerpige nieuwe scheuten weg te knippen. De takken die buiten het kader uitsteken, snoeit u allemaal weg. Hierdoor worden de kortere takken dikker en dit zorgt later voor nieuwe bloemen en dus meer peren.  

Peren plukken in uw eigen tuin

In uw supermarkt of bij uw groenteboer zijn twee soorten peren altijd prominent aanwezig. De Conference en de Gieser Wildeman zijn een vaste waarde tussen de rest van het fruit. Het zijn niet voor niks deze rassen die u zo vaak ziet liggen. Deze peren gedijen namelijk goed in een Nederlands klimaat en zijn eenvoudig te kweken. Natuurlijk zijn deze peren ook zo geliefd, omdat ze erg smaakvol zijn. De Conference is een zoete en stevige peer die het hele jaar door als handpeer gegeten wordt. De Gieser Wildeman staat alom bekend als de ideale stoofpeer en krijgt tijdens het stoven een mooie rode kleur.

 

U kunt deze peren naar uw eigen tuin halen en zo op meest biologische manier uw eigen fruit kweken. In September of Oktober is de tijd en de peer rijp om te oogsten. U plukt eerst de rijpste peren en laat de onrijpe nog even aan de boom hangen. Oogst alleen niet te laat, omdat de peren dan melig en minder sappig worden. Met een beetje geluk plukt u een flinke hoeveelheid en lijkt u met de (gebakken) peren te blijven zitten. Dit is gelukkig geen probleem, omdat zowel de Conference als de Gieser Wildeman een lange houdbaarheid hebben. Ook kunt u van deze peren heerlijke perenjam maken en zijn ze te gebruiken in recepten voor perentaart, perencake of een salade.

Leiperenboom kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

De leiperen van tuinplantenwinkel.nl vervaardigen we zelf. Het begint al met onze eigen rekken die de basis vormen voor gelijkende leibomen en we zorgen zo voor een constante en hoge kwaliteit. De takken van een perenboom zijn ideaal om horizontaal te geleiden langs een rek en worden door ons zo geknoopt dat de natuurlijke vorm van de boom het best tot zijn recht komt. We selecteren de bomen zelf, zodat u zeker weet dat er een goede leiboom in uw tuin komt te staan. Daarnaast bezorgen onze eigen chauffeurs de Leipeer met alle zorg bij u thuis. Nog meer fruit uit eigen tuin? Kijk ook eens naar onze andere leifruit bomen.

 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.