Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over leipeer

Zoete en sappige peren plukt u gemakkelijk van de Leipeer. Het ras ‘Conference' is zelfbestuivend en draagt makkelijk. Dat wil zeggen dat er geen andere perenbomen in de buurt hoeven te staan of bijen nodig zijn om de bloesem te bestuiven. Het is ook een van de meest bekende peren en er staan in de Betuwe en Zeeland boomgaarden vol met deze soort. Leiperen luiden het voorjaar in met een onstuimige witte bloesem. Het is een schilderachtig gezicht en in de bloesemtijd is de sierwaarde van een geleide perenboom op zijn hoogtepunt. Na de bloesem verschijnt het donkergroene glanzende blad. In het najaar verkleuren deze bladeren geel en rood en geven ze de boom een herfstige uitstraling. Hierna krijgen de ovale en spitse bladeren een bruine kleur en vallen ze van de boom af.

 

Eind vorige eeuw werden perenbomen alleen aangeplant om er zoveel mogelijk peren van te kunnen plukken. De leivorm had in het begin dan ook alleen een functioneel doel. Door deze vorm bleef het fruit laag bij de grond en was het eenvoudig te plukken. Door de takken te leiden, kon de zon beter doordringen, wat de kwaliteit van het fruit ten goede kwam.

 

Leipeer planten

De leiboom peer staat graag op een vochthoudende vruchtbare bodem zoals kleigronden en (leemhoudende) zandgronden. Graaf een ruim gat om de boom in te planten, maar plant de bovenkant van de kluit zeker niet dieper dan de bovenkant van het maaiveld. Bij het aanplanten is aanplantgrond essentieel voor de eerste aangroei van de wortels. Door de smalle vorm is een leiperenboom erg compact en heeft hij weinig ruimte nodig om te groeien. Zo past hij ook in een kleinere tuin en zorgt hij gelijk voor beschutting, schaduw en privacy. De beste plek voor een leiperenboom is de zonnigste plek van uw tuin. Dan kan de zon zijn werk doen en worden de peren het sappigst en zoetst.

 

De schermen die bij de lei perenbomen uit de Scherm-serie horen, zijn 120 x 180 cm en de maximale afstand tussen de uiteindes van de rekken is 60 cm. Wanneer u meerdere leiperen in uw tuin wilt planten, zijn de schermen door middel van bamboestokken aan elkaar te koppelen. Zo zullen de bomen naar verloop van tijd een geheel gaan vormen. In het begin zijn de bomen gebaat bij een boompaal en een boomband. Deze helpen de boom om recht te blijven staan bij harde wind.

 

Leipeer snoeien en verzorgen

Perenbomen zijn vatbaar voor bepaalde schimmels. Een open standplaats met voldoende luchtbeweging en een goede bodem zorgen ervoor dat schimmels minder vat hebben. Een luchtige takkenstructuur helpt ook. Om een toffe peer te kweken is het van belang om aan het eind van elk jaar de langwerpige nieuwe scheuten weg te knippen. De takken die buiten het kader uitsteken, snoeit u allemaal weg. Hierdoor worden de kortere takken dikker en dit zorgt later voor nieuwe bloemen en dus meer peren.  

 

Peren plukken in uw eigen tuin

In uw supermarkt of bij uw groenteboer zijn twee soorten peren altijd prominent aanwezig. De Conference' en de Gieser Wildeman' zijn een vaste waarde tussen de rest van het fruit. Het zijn niet voor niks deze rassen die u zo vaak ziet liggen. Deze peren gedijen namelijk goed in een Nederlands klimaat en zijn eenvoudig te kweken. Natuurlijk zijn deze peren ook zo geliefd, omdat ze erg smaakvol zijn. De Conference is een zoete en stevige peer die het hele jaar door als handpeer gegeten wordt. De Gieser Wildeman staat alom bekend als de ideale stoofpeer en krijgt tijdens het stoven een mooie rode kleur.

 

U kunt deze peren naar uw eigen tuin halen en zo op meest biologische manier uw eigen fruit kweken. In September of Oktober is de tijd en de peer rijp om te oogsten. U plukt eerst de rijpste peren en laat de onrijpe nog even aan de boom hangen. Oogst alleen niet te laat, omdat de peren dan melig en minder sappig worden. Met een beetje geluk plukt u een flinke hoeveelheid en lijkt u met de (gebakken) peren te blijven zitten. Dit is gelukkig geen probleem, omdat zowel de Conference als de Gieser Wildeman een lange houdbaarheid hebben. Ook kunt u van deze peren heerlijke perenjam maken en zijn ze te gebruiken in recepten voor perentaart, perencake of een salade.

 

Leiperenboom kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

De leiperen van tuinplantenwinkel.nl vervaardigen we zelf. Het begint al met onze eigen rekken die de basis vormen voor gelijkende leibomen en we zorgen zo voor een constante en hoge kwaliteit. De takken van een perenboom zijn ideaal om horizontaal te geleiden langs een rek en worden door ons zo geknoopt dat de natuurlijke vorm van de boom het best tot zijn recht komt. We selecteren de bomen zelf, zodat u zeker weet dat er een goede leiboom in uw tuin komt te staan. Daarnaast bezorgen onze eigen chauffeurs de Leipeer met alle zorg bij u thuis. Nog meer fruit uit eigen tuin? Kijk ook eens naar onze andere leifruit bomen.

 

Veelgestelde vragen over de Leipeer:

Hoe hoog wordt een Leipeer?

Antwoord: De hoogte is afhankelijk van de maat die u zou kiezen. Een laagstam leipeer blijft natuurlijk lager dan de hoogstam leipeer. Een leipeer kan men makkelijk in de tuin zetten als leibomen die vruchten geeft. In het voorjaar verschijnen de witte bloemen en daarna worden er in de loop van de zomer de vruchten gevormd die men in het najaar kan oogsten. Leifruit staat graag in de zon dus dat is wel een vereiste. De pluktijd van de vruchten is vaak in september/oktober. Alle leiperen die we hebben zijn zelfbestuivend.

 

Wat is de beste tijd om leibomen te planten?

Antwoord: De beste planttijd is er eigenlijk niet. De leipeer staat in pot en kan het gehele jaar door worden aangeplant. Of het nu een hoogstam of een laagstam is, dat maakt niet uit. Als de leipeer geplant wordt kan men het beste aanplantgrond gebruiken in het plantgat. De grond moet goed los zijn en de grond moet goed waterdoorlatend zijn. Als men leiperen gaat planten zijn er vaak ook andere producten nodig. Zoals boompalen en bamboestokken ook de takken zal men aan moeten binden met binddraad. Deze producten kunnen gewoon samen geleverd worden door onze eigen vervoer.

 

Geven lei perenbomen goed vrucht?

Antwoord: De leipeer is meestal zelfbestuivend en kan dus als één soort worden geplant meerdere soorten mag natuurlijk ook. De rassen geven over het algemeen zoete vruchten, zoals bijvoorbeeld de Pyrus 'Doyenne du Comice'. De bloemen van de 'Doyenne du Comice' zijn wit van kleur in het voorjaar. De peren oogsten kan in de maanden september/ oktober. Let op dat de vrucht van de Gieser Wildeman een stoofpeer is en dus niet zo uit de hand gegeten kan worden. De stoofpeer Gieser Wildeman krijgt tijdens het stoven een mooie rode kleur. Ook de Gieser Wildeman is zelfbestuivend.

 

Is de leipeer Pyrus communis 'Conference' in verschillende maten verkrijgbaar?

Antwoord: De Leipeer zoals de 'Coference' is verkrijgbaar in meerdere maten. Let wel op dat dit niet voor alle soorten is. Het grote formaat kan echt als tuin afscheiding gebruikt worden zoals boven een schutting. Lagere worden vaak tegen een warme muur gebruikt waar voldoende zonlicht is. De leipeer kan goed gebruikt worden tussen andere tuinplanten zoals vaste planten en struiken. Deze soort is zelfbestuivend en de pluktijd is in september oktober.

 

Moet de leipeer gesnoeid worden?

Antwoord: Een leipeer vraagt wel enig onderhoud, maar echt heel moeilijk is dit niet. Het is vooral belangrijk om de vorm te behouden. De snoei van een leipeer is vaak twee keer per jaar. De zijscheuten mogen zo kort mogelijk worden teruggesnoeid. Ook takken die kruisen of heel dicht op elkaar staan mogen worden verwijderd. Bij een lage stamhoogte is dit natuurlijk makkelijker dan bij een hoge stamhoogte.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.