Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over doyenne du comice boom

Net zoals de Conference is ook het ras 'Doyenne du Comice' veel geteeld in Nederland. Het is een populaire handpeer. Je zult hem zeker kennen van de supermarkt, waar hij regelmatig aangeboden wordt. De Doyenne du Comice perenboom krijgt grote dikke vruchten, die heerlijk sappig en zoet van smaak zijn. Op Tuinplantenwinkel worden diverse maten en vormen van de Doyenne du Comice peer aangeboden. Er zijn diverse maten met elk een eigen stam hoogte, maar er zijn ook leibomen. Let er op dat de stamhoogte van een plant niet meer verandert. De Mini Peer is uitermate geschikt om in kleine tuinen met onvoldoende ruimte voor een grote perenboom te worden geplant.

 

Naast de vrucht, is ook de bloei van de Doyenne du Comice de moeite waard. De bloeitijd van deze peer valt in het voorjaar meestal rond eind april als de bladeren nog niet aan de boom zitten. Een complete boomgaard van perenbomen zonder blad in bloei geeft een geweldig gezicht! Op dat moment komt de bestuiving van de bomen op gang. De Doyenne du Comice is zelfbestuivend, dus er hoeft geen ander ras bij in de buurt te staan die voor de kruisbestuiving zorgt. Zodra de bestuiving heeft plaatsgevonden, kan de vrucht gaan groeien.

 

De Doyenne du comice als oude boom met flinke stamomtrek

Ook verkopen wij oude Perenbomen. Deze oude bomen zijn laagstam fruitbomen en hebben een flinke stamomtrek en dikke takken. Door hun gegroefde stam, en robuuste takken gestel zijn dit prachtige bomen om als solitair aan te planten. Omringd door andere tuinplanten en bloeiende heesters geven deze oude perenbomen een geweldige sfeer aan elke tuin! Deze oude peren hebben jarenlang op de boomgaard gediend als productieboom.

 

Een Doyenne du Comice perenboom planten

Let er bij het kiezen van de juiste standplaats op dat de Peer voldoende zonlicht krijgt, een plek halfschaduw kan ook nog maar in de schaduw zal het fruit niet goed rijp worden. Laagstam leibomen kunnen eventueel tegen een zonnige muur geplant worden. De warmte die de muur uitstraalt, zorgt voor een goede rijping van de peren.

 

Het planten van een perenboom is niet moeilijk. De peer Doyenné du Comice groeit in elke doorlatende grondsoort. Graaf een ruim plantgat en meng de aarde uit het gat met aanplantgrond. Aanplantgrond zorgt voor een goede start van de wortels. Meng de aanplantgrond ook door de bodem van het plantgat. Nadat de kluit van de peer in het plantgat gezet is, kan het gat weer worden aangevuld. Bij een leiboom kunnen de afzonderlijke rekken door middel van bamboestokken nog met elkaar verbonden worden. Dit zorgt voor een sterk en stabiel geheel. De takken van de peer leiboom kunnen over deze bamboestokken naar elkaar toe groeien.

 

Is de Doyenne du Comice een zelfbestuivende boom?

Ook de Doyenne du Comice perenboom is zelfbestuivend. Er hoeft geen ander ras Perenboom in de buurt te staan om toch vruchten aan de boom te krijgen.

Mocht er ruimte voor nog een perenboom zijn, zet er dan bij voorkeur de Conference of de Williams bij. Dit zijn goede bestuivers voor de Doyenne du Comice perenboom. Deze zorgt voor een extra goede bestuiving van de Doyenne du Comice bomen. De vruchten van de Doyenne du Comice kunnen zo gegeten worden, maar zijn eventueel ook geschikt om te stoven. Toch zijn er betere rassen als u peren wilt stoven. Deze rassen hebben we voor u bij elkaar gezet op onze pagina over stoofperenbomen

 

Wat is de beste standplaats voor de Doyenne du Comice boom?

Doyenne du Comice bomen staan bij voorkeur op een plek in de volle zon. Hoe meer zon, hoe sneller en beter de vruchten zullen rijpen. Een Leivorm van de Doyenne du Comice perenboom kan ook prima in een patiotuin tegen een van de muren gezet worden. Eventueel kan de boom langs de muur verder geleid worden als daar ruimte voor is. 

 

Hoe moet ik de Doyenne du Comice snoeien?

Het beste is om elk jaar de Doyenne du Comice bomen een keer te snoeien. Belangrijk om te doen is de jaartwijgen weg te snoeien. Knip ze niet in hun geheel weg, maar laat telkens ongeveer 10 cm over. Deze overgebleven korte takjes worden elk jaar dikker. Na een aantal jaar zullen er bloemen aan deze takjes verschijnen waaraan dan weer de peren komen. Door zoveel mogelijk van deze korte takjes aan de boom te krijgen, komen er steeds meer bloemen en vruchten aan de Doyenne du Comice Perenboom. Eventueel kunnen dikkere elkaar kruisende takken verwijderd worden. Zorg verder dat de boom in de eerste jaren na aanplant een basis takkengestel vormt. Knip dan nog niet alle jaartwijgen weg. Misschien zitten er wel een aantal tussen die op een juiste plek voor het vormen van een basistak staan.

 

Veelgestelde vragen over Doyenne du Comice bomen:

Is de Doyenne du comice beschikbaar als hoogstam boom?

Antwoord: Jazeker. Er is nog altijd vraag naar een hoogstam fruitboom. Ook de Doyenné du Comice wordt als hoogstam boom aangeboden. De stamhoogte van een hoogstam perenboom is ongeveer 180 cm en heeft daarmee de vorm van een echte boom. Dat de hoogstam fruitboom minder populair is, komt doordat alle vruchten met een ladder of trap geoogst moeten worden. Bij aan laagstam of halfstam perenboom kunnen de meeste peren vanaf de grond geplukt worden.

 

Bij het aanplanten van een hoogstam Doyenné du Comice raden wij aan om boompalen direct naast de kluit van de boom te plaatsen. De palen en boomband geven de kluit van de boom de eerste jaren na aanpant stevigheid tijdens harde wind.

 

Worden Doyenne du Comice bomen grote bomen?

Antwoord: Over het algemeen wordt een perenboom uiteindelijk een vrij kleine boom. Als hij niet of weinig gesnoeid wordt, wordt een volwassen Doyenné du Comice perenboom zo'n 4 tot 5 meter hoog. Maar door de bomen regelmatig te snoeien, is de perenboom prima in een bepaalde vorm te houden.

 

Er zit een soort lap rond de kluit van de perenboom die ik wil gaan planten, wat moet ik daarmee doen?

Antwoord: Dit is een jute lap. Om deze lap zit bij de oude perenbomen vaak nog een ijzeren gaaswerk (draadkluit) gebonden. Deze lap houdt de kluit bij elkaar en zorgt ervoor dat er geen wortels kunnen afbreken. U kunt deze jutelap en het eventuele gaaswerk van de draadkluit gewoon laten zitten. Het jute is biologisch afbreekbaar en vergaat in de loop van de jaren. De wortels van de bomen zullen er doorheen groeien.

 

Is Doyenné du Comice een stoofpeer?

Antwoord: Nee de Doyenné du Comice is een zogenaamde handpeer. Een handpeer kun je zonder dat hij bewerkt hoeft te worden eten. De Doyenne du Comice peer kan wel gestoofd worden, maar hiervoor zijn rassen zoals de Gieser Wildeman beter geschikt.

 

Wat kost een oude perenboom?

Antwoord: De oude perenbomen hebben gediend als productieboom. Deze bomen komen uit de volle grond en worden op de kwekerij of door ons in een pot gezet. De kluit van de oude Perenboom is in een aantal jaar geschikt gemaakt voor de verplanting. Er zijn verschillende maten oude perenbomen beschikbaar. Breng een bezoek aan ons Planten- en bomencentrum, of stuur ons een mail voor de actuele prijzen van onze oude Perenbomen.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.