Informatie over turf

Wat is turf en waar wordt het voor gebruikt?

Turf (of tuinturf) is hetzelfde als gedroogd veen. Veen bestaat uit eeuwenoude op elkaar gedrukte plantenresten die bewaard zijn gebleven doordat ze onder water (in een moeras) en zuurstofarm de tijd zijn doorgekomen.

 

Turf is dus gedroogd veen en wordt onder andere gebruikt als bodemverbeteraar. Tuinturf is zuur (heeft een lage pH waarde) en wordt gebruikt om de bestaande grond in de tuin te verzuren. Hierdoor wordt de grond geschikt gemaakt voor de aanplant van zuurminnende planten.

 

Gebruik turf niet in bloembakken en bloempotten, ook al komen er zuurminnende planten in te staan. Gebruik dan altijd universele potgrond

 

Welke planten houden van turf?

Zuurminnende tuinplanten zijn bijvoorbeeld Rhododendron, Azalea, Skimmia, Photinia, Heideplanten en Viburnum tinus. Daarnaast heeft turf ook een functie bij de Hortensia's. Zijn de bloemen van uw Hortensia's teveel roze gekleurd, strooi dan wat turf rondom de voet van de plant en u zult zien dat ze elk jaar intenser blauw zullen kleuren. In combinatie met Hortensia-blauw werkt dit zelfs nog beter!

 

Houd er rekening mee dat lang niet alle planten gebaat zijn bij een turfgift. Er zijn namelijk ook planten die goed groeien in een kalkhoudende grond (hoge pH waarde.) In dat geval werkt turf zelfs averechts. Strooi bij kalkminnende planten elk jaar een handje tuinkalk rondom de voet van de plant.

 

Welke soorten tuinturf zijn er?

In de tuin worden twee soorten turf gebruikt. Beide kunnen voor zowel aanplant als latere turfgift gebruikt worden, al hoewel er een voorkeur is voor de toepassing per soort.

 

Tuinturf

Bij de aanplant van zuurminnende planten is Tuinturf de beste turf om toe te voegen aan het plantgat. Tuinturf heeft een losse structuur en is minder droog dan turfstrooisel. Hierdoor wordt water goed opgenomen en doorgegeven aan de kluit van de plant. Tuinturf kan puur worden toegevoegd aan het plantgat, maar mag ook worden gemengd tot een verhouding van 1:1. Gebruik zeker niet minder tuinturf dan aarde uit de tuin in het mengsel. 

Daarnaast is tuinturf ook prima te gebruiken als latere turfgift rondom de voet van de zuurminnende plant. Deze turfgift kan elk jaar of om het jaar worden herhaald. Hiermee behoudt de grond zijn lagere pH-waarde. 

 

Turfstrooisel

Turfstrooisel wordt doorgaans aangeboden in een zogenaamde geperste baal. Dit moet eerst los worden gewrikt voordat het goed gebruikt kan worden. Nadat het is losgemaakt, ontstaat er een mooi licht materiaal dat makkelijk tussen bestaande planten gestrooid kan worden. Vandaar ook de naam turf"strooisel". Dit turfstrooisel kan ook tijdens de aanplant van zuurminnende planten gebruikt worden, maar let op dat dit droog materiaal is. Als het turfstrooisel in het plantgat is aangebracht en eventueel gemengd met de bestaande grond, moet dit eerst natgemaakt worden. Pas daarna kan de kluit van de plant in het gat gezet en de grond aangevuld worden. 

 

 

Turf gebruik je bij zuurminnende planten

 

Toepassingsmogelijkheden Turf:

Blauwe bessen met tuinturf aanplanten

 

De blauwe bes houdt van zure grond, bij het planten dient tuinturf gebruikt te worden!

Tuinturf en turfstrooisel voor Rhododendron

 

Rhododendrons houden ook van zure grond, gebruik bij het planten tuinturf en strooi jaarlijks wat turfstrooisel onder de planten. 

 

Tuinturf gebruiken in de tuin

 

Tuinturf en turfstrooisel gebruik je bij zuurminnende planten zoals ook heide en Skimmia. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.