Bomen met een kleine kruin

  • Geplaatst op
  • Door Tuinplantenwinkel.nl
  • Geplaatst in bomen, Tuintips
  • 0
Bomen met een kleine kruin

Als u van een boom wilt genieten in een stadstuin is het wel fijn als deze boom niet te groot wordt. Bolbomen of bomen met een kleine kruin zijn in zo’n situatie ideaal.

Wat zijn bomen met een kleine kruin?

In tuinen met een klein oppervlak of smalle breedte is het soms fijn als de bomen die er groeien enigszins klein blijven. Door hun compacte, slanke of bolvormige kruin kunt u genieten van een echte boom in uw tuin zonder daarbij te zorgen voor overlast bij de buren. Er zijn verschillende typen bomen die hiervoor geschikt zijn waaronder de zogenaamde bolbomen en zuilbomen. Daarnaast zijn er bomen die van nature niet groot worden en een meer lossere kruin hebben zoals grote bomen die ook hebben, maar dan dus kleiner.

Bolbomen zijn vaak geënt: de dwergvorm van de gewenste bolboom wordt ‘vastgeplakt’ op de stam van een normale boom en vergroeit er mee, zodat de eigenschappen van de stam en de bol worden gecombineerd. De stamhoogte van de bolboom blijft daarom altijd gelijk, hij wordt alleen dikker, terwijl de kroon wel groeit, en regelmatig gesnoeid of geknot kan worden. Bolbomen groeien evenwichtig en de kroon is zoals de naam al doet vermoeden vaak rond of ovaal. Bekende bolbomen zijn de bolcatalpa, bol-esdoorn en de bolplataan. Het assortiment is nog veel breder. De bolbomen van Tuinplantenwinkel.nl staan altijd in een pot en kunnen het hele jaar door geplant worden. Elke boomsoort heeft specifieke kenmerken zoals de bladgrootte en groeikracht die per tuinplant uitvoerig worden beschreven. Omdat alleen de kroon groeit, kunt u vrij nauwkeurig de gewenste hoogte van de bolboom inschatten.

Bekijk ons aanbod bolbomen en bestel direct

Een andere boomvorm met een kleine kruin is de zuilboom. Deze bomen groeien niet bolvormig maar hebben een slank uiterlijk. Ze worden doorgaans hoger dan een bolboom en minder breed. Bekende zuilbomen zijn de zuilbeuk, zuil-amberboom en zuil-iep. De takken beginnen vaak al bij de voet van de boom. Zuilbomen zijn erg fraai om een lijn in de tuin extra te benadrukken en vallen door hun smalle groeivorm op tussen de meeste andere bomen.

Bekijk ons aanbod zuilbomen en bestel direct

Naast de bolbomen en zuilbomen zijn er ook bomen die van nature kleiner blijven. Deze bomen hebben een wat lossere kroon en meer natuurlijker uiterlijk. Bekende bomen die klein blijven zijn de krentenboom en verschillende soorten sierappels. Voor het complete assortiment bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u deze pagina bezoeken.

Bekijk ons aanbod bomen voor een kleine tuin en bestel direct

Hoe plant bomen met compacte kruin?

Omdat onze bomen in pot geleverd worden kunt u deze het hele jaar door planten. Planten in de herfst of winter is vaak het meest ideaal omdat de planten in rust zijn en u dan minder water hoeft te geven na het planten. Op onze site vindt u uitvoerige instructies over het zorgvuldig planten van bomen.

Begin altijd met het goed los maken van de grond waar de boom komt te staan, zodat de bodem waterdoorlatend wordt. Graaf een plantgat dat iets breder en dieper is dan de kluit van de boom en let er op dat de bol voldoende ruimte krijgt, ook als hij uitgroeit. Strooi wat aanplantgrond in het gat en meng dit met de aanwezige aarde. Haal de pot van de kluit en bewater de kluit als hij droog aanvoelt. Zet de boom midden in het plantgat; de bovenkant van de kluit moet ongeveer gelijk komen met het maaiveld.

Plaats nu de boompaal als dit wordt aanbevolen: Gebruik hiervoor een grondboor; maak een gat tegen de kluit aan de westzijde van de boom (daar komt meestal de wind vandaan). De paal moet minimaal 1/3 deel in de grond staan. Sla een paar keer met een rubberen hamer boven op de paal, zodat hij meteen stevig staat. Vul het plantgat aan met omliggende aarde en druk met de voeten stevig aan; zorg ervoor dat de boom recht blijft staan. Maak nu met de boomband de bolboom vast aan de paal. Maak een minidijkje rond de boom, zodat het sproeiwater bij de boom blijft.

 

Hoe moet u deze bomen snoeien?

Het snoeien van bomen met een kleine kruin hangt mede af van de gewenste vorm, die de boom moet krijgen. Bij bolbomen vragen sommige soorten jaarlijks of elke twee jaar om een snoeibeurt. De bolcatalpa, bolplataan en bol-acacia zijn soorten die ieder jaar in het voorjaar teruggesnoeid kunnen worden tot aan de voet van de takken (knotten). Bij andere bolbomen is snoei minder noodzakelijk. Bij zuilbomen en bomen met een kleine kruin is snoei vaak niet noodzakelijk. Snoei is dan wel mogelijk en heeft dan vaak een corrigerende functie. Snoei bij voorkeur in de rustperiode van de tuinplant, vaak de winter; snoei niet bij vorst. Kijk op de site wat de beste snoeitijd is voor de verschillende soorten is.

 

Bomen met een compacte kruin kopen bij Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Uw bestelling wordt altijd binnen de aangegeven levertijd bezorgd. Tevens krijgt u van ons aangroeigarantie.

Bekijk het aanbod bolbomen, zuilbomen en bomen voor een kleine tuin en bestel direct 

Op de foto: In deze strak vormgegeven zijtuin staan een aantal bolesdoorn bomen op een rij naast de oprit.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.