Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over zuilbeuk

Zuilbeuk (Fagus sylvatica Dawyck)  is een echte beuk, maar door de opstaande twijgen die een smal zuilvormige kroon vormen, is de Fagus sylvatica Dawyck heel geschikt als u in een kleinere tuin toch graag een solitaire boom wilt. Daarnaast komt de Zuilbeuk heel goed tot zijn recht als hij aangeplant wordt als laanbeplanting langs een (lange) inrit. Alle beuken, dus ook deze, hebben in het voorjaar onopvallende bloemen. De bloesem bestaat uide kleine onopvallende bloemkatjes. Uit deze bloemen kunnen na een aantal jaren tegen de herfst soms de eetbare kleine nootjes komen. De glimmend donkergroen, eivormige bladeren van deze zuilbeuk verdorren in de herfst en blijven, bij een milde winter zonder stormen, aan de boom zitten. Op zijn hoogst is de Zuilbeuk Fagus sylvatica Dawyck dan maar een paar weken kaal want in april / mei vormt zich alweer nieuw blad.

 

Bij ons in de buurt komen Zuilbeuken veel voor in de Ardennen, Vlaanderen en in Brabant. In Nederland vind je Fagus sylvatica Dawyck vooral op hoger gelegen zand- en leemgronden en duingebieden in het binnenland. Deze zuilvormige boom groeit het best in de volle grond op een zo zonnig mogelijke plaats en is gebaat bij een warme zomer. Fagus sylvatica Dawyck een goed doorlatende, humusrijke bodem en niet te kalkrijke grond. Hij is matig windbestendig, wat beschutting tegen een koude noorden- of oostenwind wordt op prijs gesteld.

 

Het laatste woord van de Latijnse naam van de rode zuilbeuk Fagus sylvatica ‘Rohan Obelisk' verraadt aan iedereen die wel eens een strip van Asterix en Obelix gelezen heeft, de groeiwijze van deze zuilvormige boom. Hij heeft namelijk een smal zuilvormige kroon en groeit recht omhoog. Deze rode beukenboom in zuilvorm is vanwege zijn kenmerkende vorm mooi om alleenstaand neer te zetten. De kleur van het blad is bruinrood en deze boom kan goed tegen de vorst. De Fagus sylvatica 'Rohan Obelisk' heeft in tegenstelling tot de andere varianten van de Zuilbeuk geen eivormige bladeren, maar iets groter blad met een ingesneden bladrand.

 

Zuilvormige beuk snoeien en verzorgen

De Zuilbeuk Fagus sylvatica Dawyck wordt altijd als zogenaamde beveerde boom geleverd. De takken van een beveerde boom zitten vanaf de onderkant tot aan de bovenkant van de boom. De vertakking begint laag bij de grond. De opstaande twijgen zorgen voor de smalle en opgaande groeiwijze.

 

De Zuilbeuk Fagus sylvatica Dawyck is een langzame groeier met een smalle groeiwijze en eivormige bladeren. Indien nodig is de beuk goed te snoeien en zeker de onderste takken zijn gemakkelijk weg te nemen. De Fagus sylvatica ‘Rohan Obelisk' kan in een humusrijke bodem op latere leeftijd in de meest gunstige omstandigheden uitgroeien tot een hoogte van 12 meter. Hier zal hij wel tientallen jaren over doen, maar voordat het zover is, kunt u hem op de door u gewenste hoogte snoeien. U heeft weinig onderhoud van dit soort bomen die toch een prominente plaats in uw tuin innemen.

 

De zachte schors van beuken zijn lichtelijk gevoelig voor zonnebrand en om dit tegen te gaan, kunt u de stam van de beukenboom omwikkelen met jute. Zo kan de bast langzamerhand wennen aan de hoeveelheid zonlicht. Het jute zal op een natuurlijke manier vergaan.

  

Zuilbeuk planten

In het Nederlandse straatbeeld tref je de beuk vooral aan als haagbeplanting, maar ook in particuliere tuinen zijn beukenhagen veel gebruikt als afscherming of erfafscheiding. De zuilvormige beuk (Fagus sylvatica Dawyck) verdient een plek in uw tuin als op zichzelf staande boom maar in een grotere tuin kan hij ook in een rij of in een patroon geplant worden. Hiermee brengt u symmetrie in uw tuin aan en dit zorgt in combinatie met andere planten voor een rustig beeld. de Zuilbeuk kan ook in brede straten als laanboom worden aangeplant. De vertakking begint laag, waardoor er weinig stam zichtbaar zal zijn. Als u liever wat meer van de stam van de boom wilt zien, dan kunt u in de loop van de jaren de laagzittende takken weg snoeien.

 

De beste standplaats is een wat beschutte plek, zodat het dorre blad in de winter het beste en langste aan de boom blijft hangen. Deze beuk is verder helemaal winterhard in een niet te natte, humusrijke tuingrond. In de zon of schaduw, dat maakt niet uit. Zoals bij het planten van elke boom, is het belangrijk dat de grond eerst goed losgemaakt wordt. Er mogen geen harde lagen meer in zitten, ook niet in de diepte. Graaf op de juiste standplaats een plantgat dat wat groter is dan de pot van de boom. Meng aanplantgrond door de aarde in het gat: dat bevordert het aangroeien. Dit is vooral bij beukenbomen, en dus ook deze beuk, ten zeerste aan te raden. Goed doorlatende grond is belangrijk voor de Zuilbeuk.

 

Giet bij een droge kluit eerst water in het plantgat. Haal vervolgens de boom uit de pot (even erin knijpen dan glijdt de boom eruit) en plant hem in het gat. Maak met de omliggende aarde het gat dicht en druk de aarde rondom stevig aan met uw voet. Vooral in het begin en in warme en droge tijden is het belangrijk om de pas aangeplante beuken voldoende water te geven. Zo zorgt u ervoor dat ze niet uitdrogen. Wanneer de wortels van de zuilvormige beuk zelf op zoek gaan naar water, is watergeven minder essentieel.

 

Omdat de vorm van deze beuk de boom matig windbestendig maakt, raden wij zeker in het begin aan om de boom met een elastische boomband te verankeren aan een stevige boompaal. Hierdoor groeien de wortels sneller aan en deint de boom mee in de wind zonder hier hinder van te ondervinden. Boompalen en bijbehorende boombanden kunt u in onze webshop toevoegen aan uw bestelling. Bekijk het instructiefilmpje op onze website om te kijken hoe u deze boompaal eenvoudig kunt plaatsen.

 

Zuilbeuk kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Bij Tuinplantenwinkel vindt u verschillende varianten van deze beuk. De groene zuilbeuk en de rode Zuilbeuk bijvoorbeeld. Beide soorten hebben een opwaartse groei, ze groeien bijna alleen in de hoogte, maar blijven verder smal van vorm. Het verschil zit hem in de bladkleur. Het blad van de rode Zuilbeuk dat in de zon staat, kleurt bordeauxrood (blad dat in de schaduw hangt, blijft nagenoeg helemaal groen). De groene Zuilbeuk blijft groen. Beide soorten zijn in de winter bladhoudend. De bladeren verkleuren in de herfst bruin af en blijven aan de boom hangen tot in het voorjaar het nieuwe blad verschijnt.

 

Doordat de bladeren in de winter aan de boom blijft hangen, is hij matig windbestendig. Bij een fikse winterstorm, vangt de kroon met het dorre blad en dichte vertakking veel wind. Zorg ervoor dat de bomen een goed wortelgestel kunnen vormen en geef de bomen ondersteuning door het plaatsen van boompalen langs de kluit. Boompalen geven de kluit stevigheid bij harde wind.

 

De Latijnse namen van de zuilvormige beuken zijn Fagus sylvatica 'Dawyck', Fagus sylvatica ‘Dawyck Gold', Fagus sylvatica ‘Dawyck Purple' en de hierboven eerder beschreven Fagus sylvatica ‘Rohan Obelisk'. Deze beuken hebben allemaal hun karakteristieke eigenschappen en verschillende (stam)hoogtes.

 

Veelgestelde vragen over Zuilbeuk:

Hoe hoog wordt een Zuilbeuk?

Antwoord: Dat is afhankelijk van de soort, kijk bij de betreffende productpagina's voor de juiste informatie. Fagus sylvatica dawyck zijn langzame groeiers. Het duurt dus wat langer voordat u een grotere boom heeft, maar de uiteindelijke hoogte van de Zuilbeuk kan toch wel een meter of 8 tot 10 zijn. Door middel van snoeien, is de Zuilbeuk fagus sylvatica Dawyck kleiner te houden.

 

Heeft een zuilbeuk Fagus sylvatica Dawyck humusrijke grond nodig?

Antwoord: Deze zuilvormige boom groeit het best in de volle grond op een zo zonnig mogelijke plaats en is gebaat bij een warme zomer. De Zuilbeuk prefereert goed doorlatende, humusrijke bodem.

 

Hoe breed wordt de smal zuilvormige kroon van een rode Zuilbeuk?

Antwoord: Een volwassen exemplaar van de Zuilbeuk Fagus sylvatica Dawyck Purple kan tot 3 meter breed worden, maar is door een regelmatige snoeibeurt makkelijk smaller te houden.

 

Krijgt de Zuilbeuk fagus sylvatica Dawyck ook beukennootjes?

Antwoord: De Zuilbeuk fagus sylvatica Dawyck boom geeft na een aantal jaar kleine nootjes (1 tot 2 cm grote nootjes). De boom wordt op latere leeftijd rijkdragend, maar dit kan zeker tientallen jaren duren. Zeker als u de beuk elk jaar snoeit, verwijdert u de bloei, waardoor de vruchten geen kans krijgen om zich te ontwikkelen.

 

Online Zuilbeuk kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Wij bezorgen alle bestellingen met onze eigen gespecialiseerde bezorgdienst. Nadat de zuilbeuken met zorg zijn ingepakt, worden ze met net zoveel zorg bij u afgeleverd. Uw bestelling is dus van A tot Z in handen van een echte specialist. Schade aan de bomen is op deze manier nagenoeg onmogelijk. Wij staan altijd garant voor een goede aflevering en leveren bestellingen door heel Nederland en een groot deel van België.

 

Onze eigen bezorgdienst werkt met een eigen Track & Trace systeem. Op de dag/avond voordat wij uw bestelling komen bezorgen ontvangt u van ons een melding dat wij de bestelling komen brengen.

 

Uw zuilbeuken worden bezorgt door een van onze eigen chauffeurs. Wanneer u niet thuis bent, bieden we de mogelijkheid om de bomen af te laten zetten op een door u aangegeven plek. Zo hoeft u deze zware bomen niet zelf naar uw adres te transporteren, maar is het aanplanten het enige waar u zich druk over hoeft te maken.

 

Een zuilbeuk is half wintergroen wel goed winterhard

 

Inspiratie Zuilbeuk:

vorm van een zuilbeuk is smal opgaande boom

 

Een Zuilbeuk staat graag op een zonnige standplaats met een niet te natte humusrijke grond.

 

rode blad van een zuilbeuk blijft soms in de winter er aan hangen

 

Een Zuilbeuk is verkrijgbaar met rood of met groen blad. Het is een trage groeier maar kan kan erg groot worden. 

 

snoeien van een zuilbeuk kan als u vindt dat de boom te groot wordt

 

Bij een Beuk denkt u misschien meteen aan een haag maar is ook erg geschikt als (zuil)boom. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.