Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over zuilbeuk

De Zuilbeuk is een echte beuk, maar door zijn smalle groeiwijze is deze variant heel geschikt als u in een kleinere tuin toch graag een boom wilt. Daarnaast komt deze boom heel goed tot zijn recht als hij aangeplant wordt als laanbeplanting langs een (lange) inrit. Alle beuken, dus ook deze, hebben een onopvallende bloei. Uit deze bloemen kunnen na een aantal jaren tegen de herfst soms beukennootjes komen. Deze beukennootjes zijn eetbaar. Het blad van deze zuilbeuk verdort in de herfst en blijft, bij een milde winter zonder stormen, aan de boom zitten. Op zijn hoogst is deze boom dan maar een paar weken kaal. In april / mei vormt zich weer nieuw blad.

 

Bij ons in de buurt zijn zuilbeuken van nature veel voorkomende bomen in de Ardennen, Vlaanderen en in Brabant. In Nederland vind je beuken vooral op hoger gelegen zand- en leemgronden en duingebieden in het binnenland. Beuken groeien het best op een zo zonnig mogelijke plaats en is gebaat bij een warme zomer.

 

Het laatste woord van de Latijnse naam van de rode zuilvormige beuk Fagus sylvatica ‘Rohan Obelisk’ verraad, aan iedereen die wel eens een strip van Asterix en Obelix gelezen heeft, de groeiwijze van deze beuk. Hij is namelijk smal van vorm en groeit recht omhoog. Deze rode beukenboom in zuilvorm is vanwege zijn kenmerkende vorm mooi om alleenstaand neer te zetten. De kleur van het blad is bruinrood en deze boom kan goed tegen de vorst.

Snoeien en verzorgen

De takken van de zuilbeuk zitten op een beveerde wijze vanaf de onderkant tot aan de bovenkant van de boom. Het is een langzame groeier, maar indien nodig is de beuk goed te snoeien. De Fagus sylvatica ‘Rohan Obelisk’ kan in de meest gunstige omstandigheden uitgroeien tot een hoogte van 12 meter. Hier zal hij wel tientallen jaren over doen, maar voordat het zover is, kunt u hem op de door u gewenste hoogte snoeien. U heeft weinig onderhoud van dit soort bomen die toch een prominente plaats in uw tuin innemen.

 

Vooral iets oudere beuken zijn lichtelijk gevoelig voor zonnebrand en om dit tegen te gaan, kunt u de stam van de boom omwikkelen met jute. Zo kan de bast langzamerhand wennen aan de hoeveelheid zonlicht. Het jute zal op een natuurlijke manier vergaan.

 

Een zuilbeuk is half wintergroen wel goed winterhard

 

Zuilbeuk planten

In het Nederlandse straatbeeld tref je de beuk vooral aan als haagbeplanting, maar ook in particuliere tuinen zijn beukenhagen veel gebruikt als afscherming of erfafscheiding. De zuilvormige beuk verdiend een plek in uw tuin als op zichzelf staande boom, maar in een grotere tuin kan hij ook in een rij of in een patroon geplant worden. Hiermee brengt u symmetrie in uw tuin aan en dit zorgt in combinatie met andere planten voor een rustig beeld.

 

De beste standplaats is een wat beschutte plek, zodat het dorre blad in de winter het beste en langste aan de boom blijft hangen. Deze beuk is verder helemaal winterhard in een niet te natte, humusrijke tuingrond. In de zon of schaduw, dat maakt niet uit. Zoals bij het planten van elke boom, is het belangrijk dat de grond eerst goed losgemaakt wordt. Er mogen geen harde lagen meer in zitten. Ook niet in de diepte. Graaf op de juiste standplaats een plantgat dat wat groter is dan de pot van de boom. Meng aanplantgrond door de aarde in het gat: dat bevordert het aangroeien. Dit is vooral bij beukenbomen, en dus ook deze beuk ten zeerste aan te raden.

 

Giet bij een droge kluit water in het plantgat. Haal vervolgens de boom uit de pot (even erin knijpen dan glijdt de boom eruit) en plant hem in het gat. Maak met de omliggende aarde het gat dicht en druk de aarde rondom stevig aan met uw voet. Vooral in het begin en in warme en droge tijden is het belangrijk om de pas aangeplante beuken voldoende water te geven. Zo zorgt u ervoor dat ze niet uitdrogen. Wanneer de wortels van de zuilvormige beuk zelf op zoek gaan naar water, is watergeven minder essentieel.

 

Omdat de vorm van deze beuk nogal windgevoelig is, raden wij zeker in het begin aan om de boom met een elastische boomband te verankeren aan een stevige boompaal. Hierdoor groeien de wortels sneller aan en deint de boom mee in de wind zonder hier hinder van te ondervinden. Boompalen en bijbehorende boombanden kunt u in onze webshop toevoegen aan uw bestelling. Bekijk het instructiefilmpje op onze website om te kijken hoe u deze boompaal eenvoudig kunt plaatsen.

Zuilbeuk kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Bij Tuinplantenwinkel vindt u verschillende varianten van deze beuk. De groene en de rode Zuilbeuk bijvoorbeeld. Beide soorten hebben een opwaartse groei, ze groeien bijna alleen in de hoogte, maar blijven verder smal van vorm. Het verschil zit hem in de bladkleur. Het blad van de rode variant dat in de zon staat, kleurt bordeauxrood (blad dat in de schaduw hangt, blijft nagenoeg helemaal groen).

 

De Latijnse namen van de zuilvormige beuken zijn Fagus sylvatica 'Dawyck', Fagus sylvatica ‘Dawyck Gold’, Fagus sylvatica ‘Dawyck Purple’ en de hierboven eerder beschreven Fagus sylvatica ‘Rohan Obelisk’. Deze beuken hebben allemaal hun karakteristieke eigenschappen en verschillende stamhoogtes.

 

Uw bestelling wordt bezorgt door een van onze eigen chauffeurs. Wanneer u niet thuis bent, bieden we de mogelijkheid om de bomen af te laten zetten op een door u aangegeven plek. Zo hoeft u deze zware bomen niet zelf naar uw adres te transporteren, maar is het aanplanten het enige waar u zich druk over hoeft te maken.

Inspiratie Zuilbeuk:

vorm van een zuilbeuk is smal opgaande boom

 

Een Zuilbeuk staat graag op een zonnige standplaats met een niet te natte humusrijke grond.

 

rode blad van een zuilbeuk blijft soms in de winter er aan hangen

 

Een Zuilbeuk is verkrijgbaar met rood of met groen blad. Het is een trage groeier maar kan kan erg groot worden. 

 

snoeien van een zuilbeuk kan als u vindt dat de boom te groot wordt

 

Bij een Beuk denkt u misschien meteen aan een haag maar is ook erg geschikt als (zuil)boom. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.