Menu
Geen producten gevonden

Hoe snoei en onderhoud ik mijn leibomen? Tips van onze specialist

Hoe snoei en onderhoud ik mijn leibomen? Tips van onze specialist

Alle leibomen verlangen snoei. Wanneer dat niet gebeurt zal de boom uiteindelijk haar oorspronkelijk vorm aannemen. Welke snoeitechnieken zijn er en wanneer snoeit u nu het beste?

Bij leibomen worden de takken van de boom in een houding gedwongen. Een aantal twijgen wordt daarvoor aangebonden in een frame van bamboe. Totdat de twijgen dik genoeg zijn blijft het frame in de boom zitten. Zo ontstaat een groen scherm dat beschutting en privacy biedt. Helaas gaat dat niet helemaal vanzelf, er moet gesnoeid worden. Als er niet wordt gesnoeid zal de boom haar natuurlijke vorm weer aannemen. De slanke vorm van een leiboom gaat dan verloren.

In principe volstaat het om leibomen eenmaal per jaar te snoeien. U kunt er altijd voor kiezen om dit vaker te doen. De leiboom ziet er dan vaak nog strakker uit. Afhankelijk van de soort gebeurt dit het beste in de zomer of winter. Er zit ook verschil in de manier waarop gesnoeid kan worden. Ook dit is afhankelijk van de soort leiboom. Voor alle leibomen op tuinplantenwinkel.nl vindt u hier het juiste snoeiadvies.

 

Hoe snoei ik leibomen?

Er zijn verschillende methodes van snoei. Leibomen kunnen worden geknot of als een haag geschoren worden. Andere leibomen worden maar deels terug genomen. Alles hangt af van de soort leiboom.

Voor het snoeien is het belangrijk om te weten hoe onze leibomen zijn opgebouwd. Bij een leiboom worden takken aangebonden in een rek *. Deze aangebonden takken noemen we in het vervolg de hoofdtakken. Hoofdtakken vormen de basis van de leiboom en worden nooit terug gesnoeid. Vanuit deze hoofdtakken zullen zich zijscheuten ontwikkelen. De zijscheuten worden wel gesnoeid. De wijze van snoei verschilt per methode.

* Extra tip: In de meeste gevallen is het rek opgebouwd uit een aantal horizontale etages. Op elke etage is een tak aangebonden die we beschouwen als een hoofdtak. Dit is het geval bij leibomen in de Basic-, Classic- en Small-serie. In een aantal gevallen worden de takken over het rek uitgewaaierd en zijn de etages minder duidelijk of niet aanwezig. Dit is het geval bij de Lei-Olijfwilg, de Lei-Photinia, de Lei-Steeneik en alle Lei-schermen. Bij deze bomen worden alle aangebonden takken beschouwt als hoofdtak.

Methode 1: Het knotten van leibomen:

Een aantal leibomen kan worden geknot. Bij het knotten worden de zijscheuten tot dicht bij de hoofdtak terug genomen. In feite blijft er na het snoeien alleen een knoest over. Niet voor elke leiboom is deze methode geschikt. Het knotten gebeurd altijd in de winter als het blad van de boom is verdwenen. De zijtakken zijn dan goed te onderscheiden van de hoofdtakken. Knip alle zijscheuten met een snoeischaar terug tot op de hoofdtak.

Knotten is geschikt voor de volgende soorten leibomen: Lei-linde en de lei-plataan.

Methode 2: Scheren van leibomen als haag:

Het scheren van een leiboom kan het makkelijkst worden vergeleken met het knippen van een haag. Met een snoeischaar of heggenschaar knipt u langs het scherm af. De leiboom brengt u zo weer terug in model. Bij deze methode knipt u delen van de zijscheuten af. In het vervolg zullen er vanaf de zijscheuten nieuwe scheuten ontwikkelen. Het resultaat is een scherm met steeds meer fijne vertakkingen en dus meer blad, een dichtere leiboom dus. 

Het scheren van een leiboom gebeurd het beste in de maanden juni en juli. Snoei bij voorkeur op een bewolkte en koele dag. Dit voorkomt brandschade aan het blad.

Het scheren van leibomen is geschikt voor de volgende leibomen: Lei-amberboom, leibeuklei-conifeer 'Excelsa'lei-conifeer 'Leylandii 2001', Lei-haagbeuk, Lei-KornoeljeLei-laurier lusitanica 'Brenelia'lei-laurier 'Novita'Lei-linde, Lei-Olijfwilg, Lei-parrotialei-photinia, lei-rode beuk, lei-sierappel, lei-sierpeer, Lei-steeneik, Lei-taxus, Lei-tsuga en de Lei-veldesdoorn.

Aandachtspuntje: Met een snoeischaar kunt u gericht snoeien zodat er geen blad- en of vruchtschade optreedt. We bevelen dit vooral aan bij de leibomen met een groot blad omdat dit daar vaak goed zichtbaar is. Denk hierbij aan de de lei-amberboom en de lei-laurier. Bij vruchtdragende leibomen zoals de lei-sierappel is er bovendien kans op schade aan de pas jonge vruchten als u snoeit met een heggenschaar. Kies er dus ook bij de lei-sierappel voor om de leiboom met een snoeischaar terug te knippen.

Methode 3: Het uitdunnen en terugsnoeien van de zijscheuten bij (sier)fruitbomen

Knippen met een heggenschaar heeft bij (sier)fruitbomen soms een ongewenst effect. Het toenemende aantal zijscheuten zorgt voor een verminderde vruchtzetting en meer kans op ziekten omdat de takken en het blad te dicht opeen zitten. Uitdunnen van het aantal takken houdt de leiboom gezond. Bij deze methode kan het best een snoeischaar worden gebruikt. U kunt dan gericht bepalen welke takken u terug neemt en welke niet. Knip zijscheuten en/of de scheuten daarvan tot ongeveer 10-15 centimeter vanaf de hoofdtak terug. Neem kruisende zijtakken compleet weg. Deze methode wordt zowel in de zomer als winter toegepast.

Het uitdunnen en terugsnoeien van zijscheuten is geschikt voor de volgende leibomen:  lei-appellei-kweepeerlei-peerlei-pruimlei-sierappellei-sierpeer

De snoeimethoden kunnen ook naast elkaar worden gebruikt. We zien vaak dat de leilinde in de zomer eenmalig wordt gescheerd worden als haag, om de leiboom in model te brengen. In de winter wordt ze vervolgens geknot.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Wanneer snoei ik het best mijn leibomen?

De snoeitijd verschilt van boom tot boom. Over het algemeen kunnen de meeste bomen zowel in de zomer als de winter gesnoeid worden. Als u een leiboom wilt knotten doet u dit het beste in de de winter. Bij de meeste leibomen is het blad van de bomen gevallen en is de takstructuur goed zichtbaar.

Als u een leiboom als haag scheert gebeurd dit meestal in de zomer. Eventueel kan dit herhaalt worden in de winter als de leiboom na de zomersnoei flink uitgelopen is. Wintergroene leibomen laat u in de winter het beste met rust.

In het schema hieronder vindt u de ideale snoeitijd voor elke leiboomsoort op tuinplantenwinkel.nl. Voor veel soorten leibomen geldt dat ze ook buiten de door ons aanbevolen periode gesnoeid kunnen worden. Dit geven we aan met de licht-oranje kleur. Op tuinplantenwinkel vindt u van enkele boomsoorten meerdere variëteiten, zoals bijvoorbeeld de ‘Red Sentinel’, ‘Evereste’ en ‘Freja’, die allen onder de  sierappel vallen. Ons advies geldt voor al deze variëteiten.

Let op bij het terugsnoeien van een lei-plataan in de zomer. Bij het snoeien van een leiplataan komen stofdeeltjes die zich aan de onderzijde van het blad bevinden vrij. Deze kunnen leiden tot allergische reacties aan vooral de luchtwegen.

Overzicht beste snoeitijd leibomen per boomsoort

Afbeelding: In dit overzicht vindt u gemakkelijk wanneer u welke leiboom het beste snoeit, Met donker oranje geven we de aan te raden snoeiperiode aan. Sommige leibomen zoals de leilinde kunnen 2x per jaar worden gesnoeid.

Hoe verzorg ik een leiboom na het planten?

Als u bij ons een leiboom koopt dient deze nog geplant te worden. We hebben voor u plantinstructies opgesteld zodat u dit klusje goed kunt klaren. Als u meerdere leibomen in een rij plant kunt u deze koppelen. In pakketvorm vindt u alle hiervoor benodigde onderdelen bij elkaar.

Na het planten zal de boom gaan groeien. Op iedere etage is door ons een hoofdtak aangebonden. Soms is deze nog niet helemaal tot aan het einde volgroeid. Na ieder groeiseizoen kunt u de nieuwe scheut aan het einde van de hoofdtak verder aanbinden met bindbuis. De leibomen groeien zo snel dicht. Wanneer u de rekken in serie heeft gekoppeld groeien de bomen door het aanbinden snel naar elkaar toe.

Aanbinden jonge scheuten bij een leiboom

Afbeelding: Nieuwe scheuten van de hoofdtak(lichtgroen) kunnen ieder jaar verder worden aangebonden met bindbuis (oranje in deze afbeelding).

U kunt de leibomen altijd van extra voeding voorzien indien dat nodig is. Gebruik hiervoor organische meststof. Meststof kan het best worden gegeven in het voorjaar. In de zomer kan dit herhaalt worden maar dan met een wat kleinere hoeveelheid.

 

Alle leibomen op tuinplantenwinkel.nl koopt u met aangroeigarantie. Tuinplantenwinkel.nl besteedt veel zorg aan de selectie en het aanbinden van leibomen. Het complete productieproces ligt in eigen hand. Leibomen van tuinplantenwinkel.nl zijn daarom een echt kwaliteitsproduct . Koop uw leibomen vertrouwd online bij tuinplantenwinkel.

Reacties

 1. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw vraag op een van onze blogberichten.

  U kunt de boompalen weghalen na 3 jaar dat moet geen probleem op leveren.

 2. Roger de vries Roger de vries

  Hallo,

  Ik nu 2.5 jaar 3 leilaurieren achter in de tuin staan. Deze zijn voorzien van twee steunpalen per boom. Nou is mij vraag hoelang moeten deze palen blijven staan, aangezien er twee bijna rot zijn.
  Met vriendelijke groet
  Roger

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw bericht.

  De lange nieuwe scheuten kunnen nu al van de boom gesnoeid worden. Zeker de scheuten in de top van de boom mogen er nu af geknipt worden. Daar gaat altijd veel energie in zitten.

  De horizontaal geleide takken laat je altijd zitten. Dat is de basis van de boom. De scheuten die daaruit groeien snoei je wel terug. Laat van deze scheuten zo'n 10 cm staan. Aan deze korte takjes komen later de bloemen en vruchten te hangen.

  U moet er dus voor zorgen dat er zoveel mogelijk takjes van zo'n 10 lengte aan de boom komen te zitten.

  Als de etages nog niet helemaal tot het einde gegroeid zijn, kijk dan voordat u gaat snoeien eerst of er nog nieuwe scheuten zijn die gebruikt kunnen worden om aan het rek te knopen.

  Het jaar erop zullen er uit de takjes van 10 cm ook weer nieuwe scheuten groeien. Deze mogen ook weer op 10 cm lengte afgeknipt worden.

  Hopelijk is het zo duidelijk voor u.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. Martijn Martijn

  Beste,

  Ik heb twee lei-peren, wanneer kan ik deze het beste snoeien en leiden? En welke takken haal ik er dan af en welke takken laat ik zitten?

 5. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw vraag over de leihaagbeuk.

  U mag deze nu indien u wenst wat aanbinden maar als de takken niet op een goede plaats zitten is terug knippen / scheren als een haag en goede optie bij deze boom.
  U zult zien dat hij dan steeds voller word.
  Let op wacht het warme weer even af zodat het niet heel heet is en er kans op verbranding van het blad is door de zon.

  Succes met het snoeien.

 6. Werner Van Den Dorpel Werner Van Den Dorpel

  Enkele weken geleden hebben wij de lei haagbeuk geplant.
  Bomen slaan aan en lopen flink uit, ondanks de droogte.

  Wat moet ik met de (nieuwe) scheuten tussen de stokken van het rek? Aanbinden of snoeien?

 7. Team Tuinplantenwinkel.nl Team Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw bericht.

  Het komt inderdaad voor dat bomen op hun stam uitschieten. Als de boom bovenin gewoon goed vol en mooi groen is, dan geeft dat helemaal niet.

  Soms komen er scheuten op de stam, omdat de boom bovenin niet wil groeien, dan is er wel iets aan de hand, meestal met de bodem. Maar dit zal bij u niet het geval zijn, geen zorgen daarover.

  Knip de takken zo dicht mogelijk tegen de stam weg. Dat kunt u altijd doen, ook in de zomermaanden. Hoe eerder u ze wegknipt, hoe beter. Meer hoeft u niet te doen. Vooral niet de stam in gaan wikkelen of tapen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 8. Marcin Sitarski Marcin Sitarski

  Beste,

  Ik heb 6 lei linde bomen in mijn tuin die wel mooi geleid zijn. Op de boomstammen, vertrekkend vanaf de grond, is er wel hier en daar een wildgroei aan ongewenste takken en scheuten. Kan u me meegeven hoe is dat best aanpak en hoe verdere uitbreiding kan voorkomen? Moet ik de boomstammen inwikkelen of intapen?

 9. Team Tuinplantenwinkel.nl Team Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw bericht.

  Wolluis is een lastig te bestrijden luizensoort. Het wol wat je ziet is een soort bescherming van de luis. Dit moet eerst kapot gemaakt worden / verwijderd worden, voordat je kunt gaan bestrijden.

  Je kunt dit doen met een harde waterstraal (geen hoge druk spuit, daar kan de plant niet tegen) of als u erbij kunt met uw handen (met handschoen aan) eroverheen te gaan. Het 'wol' gaat dan kapot.

  Daarna kunt u bestrijden met een middel tegen luizen.

  De standplaats zal niet veel invloed hebben op het al dan niet aanwezig zijn van luizen. Zolang het maar geen hele donkere plek is waar helemaal geen zon komt.

  Deze tijd van het jaar komen luizen het meeste voor, en daarnaast is Sierappel er enigszins gevoelig voor. Deze combinatie zorgt ervoor dat er op dit moment zoveel luizen in uw boom zit.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 10. Sharon Bogaievsky Sharon Bogaievsky

  Goedemiddag,
  Ik heb twee leibomen Lei-Malus 'Evereste', die allebei onder de wolluis zitten waar ik niet vanaf lijk te komen. Hoe kan ik dit het beste behandelen? Kan een oorzaak zijn dat de standplaats niet goed is? Is op het oosten wel een goede optie?

 11. Sharon Sharon

  Goedemiddag,
  Ik heb twee leibomen Lei-Malus 'Evereste', die allebei vol zitten met wolluis. Hoe kan ik dit het beste bestrijden; het is nogal hardnekkig. Is een plek in de zon anders de beste standplaats (tuin op het oosten)?

 12. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Waarschijnlijk kunnen ze het verdampen niet zo goed verwerken door het schrale winderige weer de plant staat wel nat maar krijgt het snel genoeg bij de bladeren omdat hij pas aangeplant is.

  Dat is niet erg en heeft geen gevolgen.

 13. Ine Ine

  Hallo,wij hebben pas nieuwe leibomen gepland nu zien we dat de bladeren wat meer gaan hangen.. terwijl ze toch iedere keer water krijgen. Wat zou hier de oorzaak van zijn?

 14. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Het is niet noodzakelijk dat het rek verwijderd word. De boom zal het rek overgroeien. De kans dat de boom beschadigt tijdens het verwijderen is vrij groot. De boom heeft verder geen last van het rek en zal deze overgroeien.

  Dit ter info voor u

 15. C. Krom C. Krom

  Wij hebben sinds 3 jaar een dakplataan in onze tuin staan. Deze was al meerderjarig voorgeleid. Nu wilden wij dit jaar het rek verwijderen, maar de metalen houder waar de stokken inzitten is al helemaal vergroeid met de boom. Dat wil zeggen dat de stam er omheen is gegroeid. Hoe kunnen we dit rek nu verwijderen en is het noodzakelijk dat dit zsm gebeurd?

 16. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw vraag op een van onze blog berichten.

  U kunt de takken langs elkaar aanbinden want in elkaar laten groeien gebeurd meestal niet.
  Het einde van de tak gaat altijd omhoog staan en zal dus altijd net als de andere verticale takken aan het einde ook verticaal gaan staan.

  Je ziet dan helemaal niet waar de tak vandaan komt en zal het een geheel zijn.

 17. Marij Marij

  Ik heb leilindes in de tuin staan (tillia europeaan pallida) en wil deze tegen elkaar laten groeien. Nu zijn de takken al zo lang dat ze elkaar kruisen, wat nu...de takken "vlechten" of schuin kan afsnijden en dan tegen elkaar aan kan binden. De takken zouden dan vast groeien aan elkaar (??). Hoe zit dit dan met de sap stroom van de bomen. Die “botsen” dan toch op zo’n knooppunt?

 18. Team Tuinplantenwinkel.nl Team Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw bericht.

  Dit heeft zeker weten te maken met het in half maart verzetten van de leibomen. Het verplanten van bomen kan in de periode dat ze in rust zijn. Op het moment dat ze weer groeikracht krijgen, is het verplanten niet zonder risico's. In maart zit er vaak alweer groeikracht in de bomen..

  Wat u moet doen is:
  Probeer zoveel mogelijk takken van de bomen te snoeien. Hoe minder takken, hoe minder plekken waar de energie naartoe hoeft. Laat wel zoveel mogelijk de horizontale takken die de etages vormen in tact. Bloemen mogen er ook uit geknipt worden!

  Geef verder een keer heel veel water. En dan hopen dat het goed gaat....!

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 19. Jan Jan

  Hoi,

  Vorig jaar twee lei laurierbomen gezet en die waren flink gegroeid. We hebben er half Maart eentje bijgezet en de andere twee die er al stonden verzet. Nu krijgen de twee verplante bomen veel gele bladeren en worden wat kaler wel staan de bomen vol bloesem. De bomen krijgen veel water zeker omdat ze verzet zijn. Wat is de oorzaak van het gele blad? of is dit normaal?

 20. Team Tuinplantenwinkel.nl Team Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw bericht.

  Kunt u aangeven welke soort leibomen u heeft? Aan de hand daarvan kunnen we het wel uitleggen. U kunt ook een mail sturen naar [email protected] met dezelfde vraag (+ soort leibomen die u heeft). Daar heeft u het snelste antwoord van ons.

  Een voorbeeld filmpje van het snoeien hebben we helaas niet.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 21. Mandy Bvira Mandy Bvira

  Hallo,

  Ik heb werkelijk geen idee hoe ik mijn leibomen moet snoeien van jullie. Hebben jullie ook filmpjes? Of dergelijke want als ik het lees snap ik het nog niet..

  Alvast bedankt!

 22. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw vraag op een van onze blog berichten

  Het is beter om ze niet kort terug te snoeien maar de verticale scheuten te halveren dat werkt prima en blijft de boom veel voller en schiet hij daar weer sneller op uit. Het is soms wel een keer goed om de bomen wat sterker terug te snoeien. De boom verjongt zich dan erg goed.

  Dit ter info voor u.

 23. Marlene Marlene

  We hebben aan de zijkant van de tuin een reeks van 8 leiperen. Die zijn erg mooi maar na het snoeien vorig jaar waren ze heel kaal waardoor er aan die kant veel inkijk in de tuin en dus geen privacy is. De hoofdtakken waren uiteraard blijven staan en alle uitlopers waren gesnoeid.
  Is er een manier waarop ik er dit jaar met snoeien rekening mee kan houden zodat de boom wel mooi in model blijft maar er minder inkijk is? Bedankt!

 24. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw vraag op een van onze blog berichten.

  U mag in deze periode uw lei linde bomen gewoon snoeien dat is geen probleem.

  Dus als u de hoogte verlaagd maakt dat niet uit dit ter info voor u.

  Succes met snoeien.

 25. John Op't Roodt John Op't Roodt

  We hebben een huis gekocht met bestaande lei linde. Mag je de kop er af halen omdat we ze te hoog vinden?
  Gr. John

 26. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw vraag op een van onze blogberichten.

  U kunt een boom of tuinplant niet dieper planten om de stam te verlagen. De boom of plant kan dan verstikken of de bast kan gaan rotten.

  U kunt de meeste leibomen wel gedurende het hele jaar door knippen dat is geen probleem.

  Het aantal bomen is een afhankelijk van de rekbreedte die wij aanbieden. Als u kiest voor leiboom in de Classic-serie met een rekbreedte van 200 cm zouden 4 bomen kunnen volstaan. Als u kiest voor een leiboom in de Basic-serie met een rekbreedte van 180 cm zouden 5 bomen beter zijn. Er blijft dan een kleine tussenruimte aanwezig na aanplant die dichtgroeit wanneer u de bomen met elkaar koppelt met extra bamboestokken.

  Dit ter info voor u.

 27. wauman wauman

  Ik vroeg mij af of je de leiboom dieper kon ingraven om zo de zijtakken lager te laten beginnen?
  Als je de hoogte gelijk wil houden achteraf kan je deze dan gewoon telkens afknippen? Welke periode?
  Ik wil 10.20 overbruggen best dan vijf bomen? Want dan staan ze kort bij elkaar natuurlijk. Of kan je dat overbruggen met vier met de bamboo stokken tussen?

 28. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw reactie op dit blog.

  Het is zeker mogelijk om een lei-plataan weer terug in vorm te krijgen in zijn oorspronkelijke vorm. De beste methode is om alle takken in zijn geheel terug te snoeien tot de oorspronkelijk aangebonden delen. Dit kunt u nu nog doen. Let wel op dat bij het snoeien van de boom op dit moment wat stof kan vrijkomen van de bladeren wat vervelend is voor de keel. U kunt dan het beste snoeien met een stofmasker.
  U kunt de bomen ook in de herfst/winter snoeien als het blad van de boom gevallen is.
  Omdat de boom een aantal jaren niet gesnoeid is kan het zijn dat een aantal hoofdtakken die waren aangebonden, afgestorven zijn. Door het snoeien zal de boom volgend jaar echter flink uitlopen.
  Het beste is om volgend jaar te kijken welke nieuwe tak deze hoofdtakken kunnen vervangen. Deze kunt u dan in de zomer of het najaar aanbinden met bindbuis.

 29. Arjan Arjan

  Wij hebben 3 jaar geleden een aantal leiplatanen gepland, maar de bomen zijn nog niet gesnoeid en nu zijn ze de vorm voor een groot deel verloren. Wij willen ze graag weer terugbrengen in de oorspronkelijke vorm. Is dit na 3 jaar nog mogelijk?

 30. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Goedemiddag.

  De Lei-Laurier laat ieder jaar altijd wat oud blad vallen en hij maakt dan zoals u al aangeeft meteen nieuwe bladeren. Waarschijnlijk is dit wat u nu ziet.

  Dat ziet er een beetje apart uit maar heeft geen gevolgen voor de plant.

  U heeft de boom niet beschadigd door het aanplanten van de grassen. Geen zorgen daarover; dat heeft er geen invloed op gehad .

  Geef wel nog een keer flink water bij dan staat hij zeker goed vochtig want het is erg droog op dit moment.

  Als u meer vragen heeft of toch nog twijfelt, kunt u ons gerust een foto e-mailen naar onze klanten service.

 31. Lotte Lotte

  Hallo,
  Vorig jaar augustus hebben we 2 laurier leibomen aangeplant. Ze deden het goed, kregen dit voorjaar zelfs bloesem. Vier weken geleden heb ik onder de leibomen zegge gras aangeplant, hierdoor heb ik met het aanplanten een aantal wortels van de leiboom geraakt. De bomen krijgen nu gele bladeren, maar tegelijkertijd ook nog uitlopers. Heb ik de bomen flink beschadigd of komt dit nog goed? Is er iets dat ik nu kan doen?

 32. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Voor een gericht snoeiadvies kunt u gerust een foto mailen naar [email protected] Een sierappelboom kan goed worden gesnoeid in het najaar of de winter. Als het een wat oudere leiboom is kunt u soms het beste de oudste zijtakken vrijwel compleet terugsnoeien. De boom zal dan nieuwe scheuten ontwikkelen. In de zomer kunt u deze scheuten halveren zodat u de groei van de boom remt en de vorming van bloemhout stimuleert.

 33. Kirsten Kirsten

  Vraag over sierappel leibomen. Vrienden van ons hebben twee zwaar verwaarloosde sierappel leibomen die bijna nooit gesnoeid. Dus veel wildgroei en dikke takken. Ik heb zelf leibomen die ik kan knotten, maar hoe moet ik deze boven snoeien voor ze of zijn ze niet meer te redden? (Kan evt een foto sturen indien gewenst)

 34. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  De Lei-Plataan maakt iets later blad dan een gemiddelde loofboom. Meestal begint de plataan ergens rond het midden van mei blad te ontwikkelen. Door de grote bladeren en de snelle groei groeit de plataan snel dicht. In het eerste jaar na aanplant is de groei nog wel iets minder omdat de boom eerst moet wortelen. Door het grote blad zal het scherm van een Lei-Plataan toch zeker al gevuld zijn. In het tweede jaar na aanplant zal de Lei-Plataan zeker dichtgroeien.

 35. Schoenmakers Schoenmakers

  Graag wil ik weten wanneer een leiplantaan gemiddeld in blad komt, en hoe lang het duurt vvoordat hij dichtgegroeid is.

 36. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt de leibomen op dit moment prima snoeien, het is nu een goed moment ook al zou het nog koud worden maakt dat niet uit.

  Het is een beetje lastig in te schatten hoe u het beste kunt snoeien omdat we geen foto gezien hebben, maar voor uw geruststelling u kunt dat niet verkeerd doen.

  Veel succes met snoeien

 37. Willem Kroon Willem Kroon

  Lei lindebomen.
  De hoofdtakken komen nu voorbij elkaar. Is het handig deze terug te snoeien zodat deze tot elkaar komen.
  Kan dit nu of moet dit in het groeiseizoen met blad aan de boom?

 38. Tuinplantenwinkel Tuinplantenwinkel

  Beste Peter, Bedankt voor je vraag. Een leiplataan is een harde groeier en vaak zie je inderdaad dat de bovenste takken van deze leiboom op den duur een flinke omvang krijgen. Dit hoort bij de soort boom. Of het verstandig is om de bovenste etage weg te snoeien is lastig om zo te zeggen aangezien de boom al een flink aantal jaren oud is. U kunt ons een foto per e-mail sturen dan kunnen we er een betere inschatting van geven. U kunt ook contact opnemen met een boomchirurg.

 39. Peter Peter

  Ik heb 3 leiplatanen die 23 jaar oud zijn. De takken op de top worden elk jaar groter en zwaarder. Omdat het snoeien steeds moeilijker wordt vraag ik me af of ik de bovenste takken met stam kan afzagen zonder dat de boom afsterft. En of ik de wond in moet smeren met wondbalsem. Alvast hartelijk dank.
  Peter

 40. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Wat je soms het eerste jaar ziet is dat de bomen wat kleiner blad maken zeker met een zomer zoals we nu gehad hebben dus extreem heet en extreem droog.
  De bomen staan er feitelijk nog maar een maand of 6 in uw tuin en hebben nu wortels gemaakt en zichzelf beschermd door kleiner blad te maken.

  U zult zien dat dit volgend voorjaar opgelost is dat kan niet missen geen zorgen daar over.

 41. Willem Willem

  Ik heb een rij leilinde Classic geplaatst begin van dit jaar. Als ik de bomen vergelijk met andere bomen in de buurt heb ik het idee dat ze nog niet goed zijn aangeslagen, gezien het weinige blad wat er aan de boom zit (de bomen zijn geleverd zonder kluit). Kan ik hier naast het vele water toedienen nog iets in betekenen (bemesten)? Of de natuur zijn gang laten gaan...

 42. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt de tak doorlaten lopen tot hij de andere boom bereikt heeft en als u dan niets doet zal het uiteinde toch weer vertikaal gaan groeien dus dan hoeft u er niets meer aan te doen .

  Het kan dus niet fout gaan als u hem blijft aanbinden groeit hij horizontaal doet u dat niet meer gaat hij meteen weer vertikaal.

  Dit ter info voor u

 43. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Het heeft altijd zin om water te geven .

  Maar misschien is het niet de oorzaak; het zouden ook luizen kunnen zijn omdat het verder gaat.

  Het beste kunt u een mailtje sturen naar onze klantenservice met een paar foto's zodat we zien wat er aan de hand is.

  Want een conifeer verdroogd niet zo snel. Het kan met de extreme droogte van dit jaar natuurlijk wel zo zijn.

 44. Kim Kim

  Wij hebben een aantal leiconiferen staan. Enkele zijn volledig bruin en sommige beginnen bruin telwoorden. Heeft het zin water te geven? Hoeveel water mogen ze hebben met dit weer? De bruine zullen dood zijn?

 45. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt het beste deze twee weken even wachten met snoeien.
  Door het extreem warme weer heeft u kans op verbranding van de bladeren en de stam omdat het gewoon te warm word.
  Normaal kunt u in deze periode natuurlijk wel snoeien, maar nu wordt hij daar niet beter van.
  Het verliezen van blad is een soort zelf bescherming en niet erg het ziet er misschien niet mooi uit maar het heeft geen gevolgen.

  Ons advies is even wachten tot de hitte voorbij is.

 46. Joep Joep

  En is het verstandig om nu, in deze droge tijd, juist wel of niet te snoeien? Onze leilinde krijgt ook geel blad in het midden en is er niet heel best aan toe. Ik ben bang dat hij echt uitdroogt. Misschien scheelt snoeien de boom energie?

 47. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Dit komt veel voor op dit moment door de extreme droogte.
  Geef hem de komende dagen maar eens twee keer per dag flink water. Maak een wal van aarde rondom de boom en laat deze met de slang goed vol lopen. Door dit te herhalen kan de kluit de boom weer goed vochtig worden.
  Als de boom te droog is gaat deze van binnenuit de oudste bladeren afstoten.
  Als u nog twijfelt mail dan even een overzicht foto naar onze klantenservice, dan kijken zij er nog even naar.

 48. Sander Sander

  Onze Leilaurier heeft ineens veel gele bladeren. Enig idee waardoor? Maar met name wat kunnen we eraan doen. We hebben hem heel vol gekocht, maar wordt steeds minder.

 49. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Als u een leiboom moeraseik heeft kunt u de het beste behandelen als een leiliquidambar dus scheren .
  De leimoeraseik groeit beste snel en als u hem knot krijg je een tegenreactie vaak met enorme scheuten.
  Door de boom te scheren rem je hem af en stimuleer je hem niet heel erg om flinke scheuten te maken .

  Wacht de hitte heel even af met snoeien anders heb je kans op brandschade door de felle zon omdat er blad vrij komt dat nog geen fel licht gezien heeft.

  Veel succes met het snoeien.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.