Menu
Geen producten gevonden

Hoe snoei en onderhoud ik mijn leibomen? Tips van onze specialist

Hoe snoei en onderhoud ik mijn leibomen? Tips van onze specialist

Alle leibomen verlangen snoei. Wanneer dat niet gebeurt zal de boom uiteindelijk haar oorspronkelijk vorm aannemen. Welke snoeitechnieken zijn er en wanneer snoeit u nu het beste?

Bij leibomen worden de takken van de boom in een houding gedwongen. Een aantal twijgen wordt daarvoor aangebonden in een frame van bamboe. Totdat de twijgen dik genoeg zijn blijft het frame in de boom zitten. Zo ontstaat een groen scherm dat beschutting en privacy biedt. Helaas gaat dat niet helemaal vanzelf, er moet gesnoeid worden. Als er niet wordt gesnoeid zal de boom haar natuurlijke vorm weer aannemen. De slanke vorm van een leiboom gaat dan verloren.

In principe volstaat het om leibomen eenmaal per jaar te snoeien. U kunt er altijd voor kiezen om dit vaker te doen. De leiboom ziet er dan vaak nog strakker uit. Afhankelijk van de soort gebeurt dit het beste in de zomer of winter. Er zit ook verschil in de manier waarop gesnoeid kan worden. Ook dit is afhankelijk van de soort leiboom. Voor alle leibomen op tuinplantenwinkel.nl vindt u hier het juiste snoeiadvies.

 

Hoe snoei ik leibomen?

Er zijn verschillende methodes van snoei. Leibomen kunnen worden geknot of als een haag geschoren worden. Andere leibomen worden maar deels terug genomen. Alles hangt af van de soort leiboom.

Voor het snoeien is het belangrijk om te weten hoe onze leibomen zijn opgebouwd. Bij een leiboom worden takken aangebonden in een rek *. Deze aangebonden takken noemen we in het vervolg de hoofdtakken. Hoofdtakken vormen de basis van de leiboom en worden nooit terug gesnoeid. Vanuit deze hoofdtakken zullen zich zijscheuten ontwikkelen. De zijscheuten worden wel gesnoeid. De wijze van snoei verschilt per methode.

* Extra tip: In de meeste gevallen is het rek opgebouwd uit een aantal horizontale etages. Op elke etage is een tak aangebonden die we beschouwen als een hoofdtak. Dit is het geval bij leibomen in de Basic-, Classic- en Small-serie. In een aantal gevallen worden de takken over het rek uitgewaaierd en zijn de etages minder duidelijk of niet aanwezig. Dit is het geval bij de Lei-Olijfwilg, de Lei-Photinia, de Lei-Steeneik en alle Lei-schermen. Bij deze bomen worden alle aangebonden takken beschouwt als hoofdtak.

Methode 1: Het knotten van leibomen:

Een aantal leibomen kan worden geknot. Bij het knotten worden de zijscheuten tot dicht bij de hoofdtak terug genomen. In feite blijft er na het snoeien alleen een knoest over. Niet voor elke leiboom is deze methode geschikt. Het knotten gebeurd altijd in de winter als het blad van de boom is verdwenen. De zijtakken zijn dan goed te onderscheiden van de hoofdtakken. Knip alle zijscheuten met een snoeischaar terug tot op de hoofdtak.

Knotten is geschikt voor de volgende soorten leibomen: Lei-linde en de lei-plataan.

Methode 2: Scheren van leibomen als haag:

Het scheren van een leiboom kan het makkelijkst worden vergeleken met het knippen van een haag. Met een snoeischaar of heggenschaar knipt u langs het scherm af. De leiboom brengt u zo weer terug in model. Bij deze methode knipt u delen van de zijscheuten af. In het vervolg zullen er vanaf de zijscheuten nieuwe scheuten ontwikkelen. Het resultaat is een scherm met steeds meer fijne vertakkingen en dus meer blad, een dichtere leiboom dus. 

Het scheren van een leiboom gebeurd het beste in de maanden juni en juli. Snoei bij voorkeur op een bewolkte en koele dag. Dit voorkomt brandschade aan het blad.

Het scheren van leibomen is geschikt voor de volgende leibomen: Lei-amberboom, leibeuklei-conifeer 'Excelsa'lei-conifeer 'Leylandii 2001', Lei-haagbeuk, Lei-KornoeljeLei-laurier lusitanica 'Brenelia'lei-laurier 'Novita'Lei-linde, Lei-Olijfwilg, Lei-parrotialei-photinia, lei-rode beuk, lei-sierappel, lei-sierpeer, Lei-steeneik, Lei-taxus, Lei-tsuga en de Lei-veldesdoorn.

Aandachtspuntje: Met een snoeischaar kunt u gericht snoeien zodat er geen blad- en of vruchtschade optreedt. We bevelen dit vooral aan bij de leibomen met een groot blad omdat dit daar vaak goed zichtbaar is. Denk hierbij aan de de lei-amberboom en de lei-laurier. Bij vruchtdragende leibomen zoals de lei-sierappel is er bovendien kans op schade aan de pas jonge vruchten als u snoeit met een heggenschaar. Kies er dus ook bij de lei-sierappel voor om de leiboom met een snoeischaar terug te knippen.

Methode 3: Het uitdunnen en terugsnoeien van de zijscheuten bij (sier)fruitbomen

Knippen met een heggenschaar heeft bij (sier)fruitbomen soms een ongewenst effect. Het toenemende aantal zijscheuten zorgt voor een verminderde vruchtzetting en meer kans op ziekten omdat de takken en het blad te dicht opeen zitten. Uitdunnen van het aantal takken houdt de leiboom gezond. Bij deze methode kan het best een snoeischaar worden gebruikt. U kunt dan gericht bepalen welke takken u terug neemt en welke niet. Knip zijscheuten en/of de scheuten daarvan tot ongeveer 10-15 centimeter vanaf de hoofdtak terug. Neem kruisende zijtakken compleet weg. Deze methode wordt zowel in de zomer als winter toegepast.

Het uitdunnen en terugsnoeien van zijscheuten is geschikt voor de volgende leibomen:  lei-appellei-kweepeerlei-peerlei-pruimlei-sierappellei-sierpeer

De snoeimethoden kunnen ook naast elkaar worden gebruikt. We zien vaak dat de leilinde in de zomer eenmalig wordt gescheerd worden als haag, om de leiboom in model te brengen. In de winter wordt ze vervolgens geknot.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Wanneer snoei ik het best mijn leibomen?

De snoeitijd verschilt van boom tot boom. Over het algemeen kunnen de meeste bomen zowel in de zomer als de winter gesnoeid worden. Als u een leiboom wilt knotten doet u dit het beste in de de winter. Bij de meeste leibomen is het blad van de bomen gevallen en is de takstructuur goed zichtbaar.

Als u een leiboom als haag scheert gebeurd dit meestal in de zomer. Eventueel kan dit herhaalt worden in de winter als de leiboom na de zomersnoei flink uitgelopen is. Wintergroene leibomen laat u in de winter het beste met rust.

In het schema hieronder vindt u de ideale snoeitijd voor elke leiboomsoort op tuinplantenwinkel.nl. Voor veel soorten leibomen geldt dat ze ook buiten de door ons aanbevolen periode gesnoeid kunnen worden. Dit geven we aan met de licht-oranje kleur. Op tuinplantenwinkel vindt u van enkele boomsoorten meerdere variëteiten, zoals bijvoorbeeld de ‘Red Sentinel’, ‘Evereste’ en ‘Freja’, die allen onder de  sierappel vallen. Ons advies geldt voor al deze variëteiten.

Let op bij het terugsnoeien van een lei-plataan in de zomer. Bij het snoeien van een leiplataan komen stofdeeltjes die zich aan de onderzijde van het blad bevinden vrij. Deze kunnen leiden tot allergische reacties aan vooral de luchtwegen.

Overzicht beste snoeitijd leibomen per boomsoort

Afbeelding: In dit overzicht vindt u gemakkelijk wanneer u welke leiboom het beste snoeit, Met donker oranje geven we de aan te raden snoeiperiode aan. Sommige leibomen zoals de leilinde kunnen 2x per jaar worden gesnoeid.

Hoe verzorg ik een leiboom na het planten?

Als u bij ons een leiboom koopt dient deze nog geplant te worden. We hebben voor u plantinstructies opgesteld zodat u dit klusje goed kunt klaren. Als u meerdere leibomen in een rij plant kunt u deze koppelen. In pakketvorm vindt u alle hiervoor benodigde onderdelen bij elkaar.

Na het planten zal de boom gaan groeien. Op iedere etage is door ons een hoofdtak aangebonden. Soms is deze nog niet helemaal tot aan het einde volgroeid. Na ieder groeiseizoen kunt u de nieuwe scheut aan het einde van de hoofdtak verder aanbinden met bindbuis. De leibomen groeien zo snel dicht. Wanneer u de rekken in serie heeft gekoppeld groeien de bomen door het aanbinden snel naar elkaar toe.

Aanbinden jonge scheuten bij een leiboom

Afbeelding: Nieuwe scheuten van de hoofdtak(lichtgroen) kunnen ieder jaar verder worden aangebonden met bindbuis (oranje in deze afbeelding).

U kunt de leibomen altijd van extra voeding voorzien indien dat nodig is. Gebruik hiervoor organische meststof. Meststof kan het best worden gegeven in het voorjaar. In de zomer kan dit herhaalt worden maar dan met een wat kleinere hoeveelheid.

 

Alle leibomen op tuinplantenwinkel.nl koopt u met aangroeigarantie. Tuinplantenwinkel.nl besteedt veel zorg aan de selectie en het aanbinden van leibomen. Het complete productieproces ligt in eigen hand. Leibomen van tuinplantenwinkel.nl zijn daarom een echt kwaliteitsproduct . Koop uw leibomen vertrouwd online bij tuinplantenwinkel.

Reacties

 1. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw vraag op een van onze blog berichten

  Het is beter om ze niet kort terug te snoeien maar de verticale scheuten te halveren dat werkt prima en blijft de boom veel voller en schiet hij daar weer sneller op uit. Het is soms wel een keer goed om de bomen wat sterker terug te snoeien. De boom verjongt zich dan erg goed.

  Dit ter info voor u.

 2. Marlene Marlene

  We hebben aan de zijkant van de tuin een reeks van 8 leiperen. Die zijn erg mooi maar na het snoeien vorig jaar waren ze heel kaal waardoor er aan die kant veel inkijk in de tuin en dus geen privacy is. De hoofdtakken waren uiteraard blijven staan en alle uitlopers waren gesnoeid.
  Is er een manier waarop ik er dit jaar met snoeien rekening mee kan houden zodat de boom wel mooi in model blijft maar er minder inkijk is? Bedankt!

 3. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw vraag op een van onze blog berichten.

  U mag in deze periode uw lei linde bomen gewoon snoeien dat is geen probleem.

  Dus als u de hoogte verlaagd maakt dat niet uit dit ter info voor u.

  Succes met snoeien.

 4. John Op't Roodt John Op't Roodt

  We hebben een huis gekocht met bestaande lei linde. Mag je de kop er af halen omdat we ze te hoog vinden?
  Gr. John

 5. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw vraag op een van onze blogberichten.

  U kunt een boom of tuinplant niet dieper planten om de stam te verlagen. De boom of plant kan dan verstikken of de bast kan gaan rotten.

  U kunt de meeste leibomen wel gedurende het hele jaar door knippen dat is geen probleem.

  Het aantal bomen is een afhankelijk van de rekbreedte die wij aanbieden. Als u kiest voor leiboom in de Classic-serie met een rekbreedte van 200 cm zouden 4 bomen kunnen volstaan. Als u kiest voor een leiboom in de Basic-serie met een rekbreedte van 180 cm zouden 5 bomen beter zijn. Er blijft dan een kleine tussenruimte aanwezig na aanplant die dichtgroeit wanneer u de bomen met elkaar koppelt met extra bamboestokken.

  Dit ter info voor u.

 6. wauman wauman

  Ik vroeg mij af of je de leiboom dieper kon ingraven om zo de zijtakken lager te laten beginnen?
  Als je de hoogte gelijk wil houden achteraf kan je deze dan gewoon telkens afknippen? Welke periode?
  Ik wil 10.20 overbruggen best dan vijf bomen? Want dan staan ze kort bij elkaar natuurlijk. Of kan je dat overbruggen met vier met de bamboo stokken tussen?

 7. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw reactie op dit blog.

  Het is zeker mogelijk om een lei-plataan weer terug in vorm te krijgen in zijn oorspronkelijke vorm. De beste methode is om alle takken in zijn geheel terug te snoeien tot de oorspronkelijk aangebonden delen. Dit kunt u nu nog doen. Let wel op dat bij het snoeien van de boom op dit moment wat stof kan vrijkomen van de bladeren wat vervelend is voor de keel. U kunt dan het beste snoeien met een stofmasker.
  U kunt de bomen ook in de herfst/winter snoeien als het blad van de boom gevallen is.
  Omdat de boom een aantal jaren niet gesnoeid is kan het zijn dat een aantal hoofdtakken die waren aangebonden, afgestorven zijn. Door het snoeien zal de boom volgend jaar echter flink uitlopen.
  Het beste is om volgend jaar te kijken welke nieuwe tak deze hoofdtakken kunnen vervangen. Deze kunt u dan in de zomer of het najaar aanbinden met bindbuis.

 8. Arjan Arjan

  Wij hebben 3 jaar geleden een aantal leiplatanen gepland, maar de bomen zijn nog niet gesnoeid en nu zijn ze de vorm voor een groot deel verloren. Wij willen ze graag weer terugbrengen in de oorspronkelijke vorm. Is dit na 3 jaar nog mogelijk?

 9. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Goedemiddag.

  De Lei-Laurier laat ieder jaar altijd wat oud blad vallen en hij maakt dan zoals u al aangeeft meteen nieuwe bladeren. Waarschijnlijk is dit wat u nu ziet.

  Dat ziet er een beetje apart uit maar heeft geen gevolgen voor de plant.

  U heeft de boom niet beschadigd door het aanplanten van de grassen. Geen zorgen daarover; dat heeft er geen invloed op gehad .

  Geef wel nog een keer flink water bij dan staat hij zeker goed vochtig want het is erg droog op dit moment.

  Als u meer vragen heeft of toch nog twijfelt, kunt u ons gerust een foto e-mailen naar onze klanten service.

 10. Lotte Lotte

  Hallo,
  Vorig jaar augustus hebben we 2 laurier leibomen aangeplant. Ze deden het goed, kregen dit voorjaar zelfs bloesem. Vier weken geleden heb ik onder de leibomen zegge gras aangeplant, hierdoor heb ik met het aanplanten een aantal wortels van de leiboom geraakt. De bomen krijgen nu gele bladeren, maar tegelijkertijd ook nog uitlopers. Heb ik de bomen flink beschadigd of komt dit nog goed? Is er iets dat ik nu kan doen?

 11. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Voor een gericht snoeiadvies kunt u gerust een foto mailen naar [email protected] Een sierappelboom kan goed worden gesnoeid in het najaar of de winter. Als het een wat oudere leiboom is kunt u soms het beste de oudste zijtakken vrijwel compleet terugsnoeien. De boom zal dan nieuwe scheuten ontwikkelen. In de zomer kunt u deze scheuten halveren zodat u de groei van de boom remt en de vorming van bloemhout stimuleert.

 12. Kirsten Kirsten

  Vraag over sierappel leibomen. Vrienden van ons hebben twee zwaar verwaarloosde sierappel leibomen die bijna nooit gesnoeid. Dus veel wildgroei en dikke takken. Ik heb zelf leibomen die ik kan knotten, maar hoe moet ik deze boven snoeien voor ze of zijn ze niet meer te redden? (Kan evt een foto sturen indien gewenst)

 13. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  De Lei-Plataan maakt iets later blad dan een gemiddelde loofboom. Meestal begint de plataan ergens rond het midden van mei blad te ontwikkelen. Door de grote bladeren en de snelle groei groeit de plataan snel dicht. In het eerste jaar na aanplant is de groei nog wel iets minder omdat de boom eerst moet wortelen. Door het grote blad zal het scherm van een Lei-Plataan toch zeker al gevuld zijn. In het tweede jaar na aanplant zal de Lei-Plataan zeker dichtgroeien.

 14. Schoenmakers Schoenmakers

  Graag wil ik weten wanneer een leiplantaan gemiddeld in blad komt, en hoe lang het duurt vvoordat hij dichtgegroeid is.

 15. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt de leibomen op dit moment prima snoeien, het is nu een goed moment ook al zou het nog koud worden maakt dat niet uit.

  Het is een beetje lastig in te schatten hoe u het beste kunt snoeien omdat we geen foto gezien hebben, maar voor uw geruststelling u kunt dat niet verkeerd doen.

  Veel succes met snoeien

 16. Willem Kroon Willem Kroon

  Lei lindebomen.
  De hoofdtakken komen nu voorbij elkaar. Is het handig deze terug te snoeien zodat deze tot elkaar komen.
  Kan dit nu of moet dit in het groeiseizoen met blad aan de boom?

 17. Tuinplantenwinkel Tuinplantenwinkel

  Beste Peter, Bedankt voor je vraag. Een leiplataan is een harde groeier en vaak zie je inderdaad dat de bovenste takken van deze leiboom op den duur een flinke omvang krijgen. Dit hoort bij de soort boom. Of het verstandig is om de bovenste etage weg te snoeien is lastig om zo te zeggen aangezien de boom al een flink aantal jaren oud is. U kunt ons een foto per e-mail sturen dan kunnen we er een betere inschatting van geven. U kunt ook contact opnemen met een boomchirurg.

 18. Peter Peter

  Ik heb 3 leiplatanen die 23 jaar oud zijn. De takken op de top worden elk jaar groter en zwaarder. Omdat het snoeien steeds moeilijker wordt vraag ik me af of ik de bovenste takken met stam kan afzagen zonder dat de boom afsterft. En of ik de wond in moet smeren met wondbalsem. Alvast hartelijk dank.
  Peter

 19. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Wat je soms het eerste jaar ziet is dat de bomen wat kleiner blad maken zeker met een zomer zoals we nu gehad hebben dus extreem heet en extreem droog.
  De bomen staan er feitelijk nog maar een maand of 6 in uw tuin en hebben nu wortels gemaakt en zichzelf beschermd door kleiner blad te maken.

  U zult zien dat dit volgend voorjaar opgelost is dat kan niet missen geen zorgen daar over.

 20. Willem Willem

  Ik heb een rij leilinde Classic geplaatst begin van dit jaar. Als ik de bomen vergelijk met andere bomen in de buurt heb ik het idee dat ze nog niet goed zijn aangeslagen, gezien het weinige blad wat er aan de boom zit (de bomen zijn geleverd zonder kluit). Kan ik hier naast het vele water toedienen nog iets in betekenen (bemesten)? Of de natuur zijn gang laten gaan...

 21. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt de tak doorlaten lopen tot hij de andere boom bereikt heeft en als u dan niets doet zal het uiteinde toch weer vertikaal gaan groeien dus dan hoeft u er niets meer aan te doen .

  Het kan dus niet fout gaan als u hem blijft aanbinden groeit hij horizontaal doet u dat niet meer gaat hij meteen weer vertikaal.

  Dit ter info voor u

 22. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Het heeft altijd zin om water te geven .

  Maar misschien is het niet de oorzaak; het zouden ook luizen kunnen zijn omdat het verder gaat.

  Het beste kunt u een mailtje sturen naar onze klantenservice met een paar foto's zodat we zien wat er aan de hand is.

  Want een conifeer verdroogd niet zo snel. Het kan met de extreme droogte van dit jaar natuurlijk wel zo zijn.

 23. Kim Kim

  Wij hebben een aantal leiconiferen staan. Enkele zijn volledig bruin en sommige beginnen bruin telwoorden. Heeft het zin water te geven? Hoeveel water mogen ze hebben met dit weer? De bruine zullen dood zijn?

 24. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt het beste deze twee weken even wachten met snoeien.
  Door het extreem warme weer heeft u kans op verbranding van de bladeren en de stam omdat het gewoon te warm word.
  Normaal kunt u in deze periode natuurlijk wel snoeien, maar nu wordt hij daar niet beter van.
  Het verliezen van blad is een soort zelf bescherming en niet erg het ziet er misschien niet mooi uit maar het heeft geen gevolgen.

  Ons advies is even wachten tot de hitte voorbij is.

 25. Joep Joep

  En is het verstandig om nu, in deze droge tijd, juist wel of niet te snoeien? Onze leilinde krijgt ook geel blad in het midden en is er niet heel best aan toe. Ik ben bang dat hij echt uitdroogt. Misschien scheelt snoeien de boom energie?

 26. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Dit komt veel voor op dit moment door de extreme droogte.
  Geef hem de komende dagen maar eens twee keer per dag flink water. Maak een wal van aarde rondom de boom en laat deze met de slang goed vol lopen. Door dit te herhalen kan de kluit de boom weer goed vochtig worden.
  Als de boom te droog is gaat deze van binnenuit de oudste bladeren afstoten.
  Als u nog twijfelt mail dan even een overzicht foto naar onze klantenservice, dan kijken zij er nog even naar.

 27. Sander Sander

  Onze Leilaurier heeft ineens veel gele bladeren. Enig idee waardoor? Maar met name wat kunnen we eraan doen. We hebben hem heel vol gekocht, maar wordt steeds minder.

 28. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Als u een leiboom moeraseik heeft kunt u de het beste behandelen als een leiliquidambar dus scheren .
  De leimoeraseik groeit beste snel en als u hem knot krijg je een tegenreactie vaak met enorme scheuten.
  Door de boom te scheren rem je hem af en stimuleer je hem niet heel erg om flinke scheuten te maken .

  Wacht de hitte heel even af met snoeien anders heb je kans op brandschade door de felle zon omdat er blad vrij komt dat nog geen fel licht gezien heeft.

  Veel succes met het snoeien.

 29. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Als u de tilia euchlora heeft, adviseren wij om hem te scheren en niet te knotten.
  Dat komt omdat het soort dat u heeft best snel groeit en als u hem knot krijg je hele lange waterloten als tegen reactie dus scheren is het beste. De boom loopt dan wat rustiger uit. De boom zal als een scherm dichtgroeien en er uit zien als een haag op stam.
  De beste tijd voor het scheren van een lei-linde is rond eind juni of begin juli. Snoei bij voorkeur op een koele, bewolkte dag zodat de bladeren niet verbranden. U kunt de bomen eventueel nog een tweede keer snoeien aan het einde van de zomer.

  Dat is ons advies veel succes met snoeien

 30. ben ben

  Hallo ook wij hebben lei bomen het zijn Tilia europea Euchlora .
  Nu bekijk ik de snoeischema van hier boven maar waar vallen onze bomen onder zodat wij weten waneer te snoeien .

  Hoor graag

 31. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U mag een sierappel gewoon snoeien dat is geen enkel probleem. Met dit groeizame weer zal hij weer snel nieuwe scheuten maken dus dat komt zeker goed .

  Veel succes.

 32. Lisette Lisette

  In april heb ik een lei sierappel geplant. Deze groeit aan de ene kant harder dan aan de andere kant. Echter zitten er een aantal hoofdtakken op die nog erg kort zijn, maar helemaal niet groeien in tegenstelling tot de andere hoofdtakken. Kan ik deze ietsjes terug snoeien zodat ze daarna weer gaan uitlopen?

 33. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Het beste is om de Lei-Amberbomen in elkaar over te laten groeien.
  Dat klinkt gek maar je ziet er straks niets meer van. Eerst leidt je de takken van de amberboom door tot dat ze elkaar raken. Daarna zal de tak zich oprichten (verticaal) en verder groeien. U snoeit de takken vervolgens gewoon mee met de rest van de boom. U zult dan zien dat er zich één geheel vormt. De bomen hebben onderling geen last van elkaar.

 34. Mark Mark

  Beste,
  In onze tuin staat er een volledig scherm van lei-amberbomen. Ze zijtakken raken elkaar net of overlappen zelfs al. Hoe sluit ik beide bomen best op elkaar aan? Moet ik de zijtakken steeds laten doorgroeien, moet ik ze snoeien van zodra ze elkaar raken of is het de bedoeling dat ze met elkaar vergroeien?

 35. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Als u de knot volledig weg zaagt moet hij weer opnieuw uitschieten dan kan niet missen. Het is wel zo dat er wat grotere wonden ontstaan die niet direct dicht groeien. U kunt deze dan het beste insmeren met boombalsem. Dit een soort verf die de wond netjes afsluit.

 36. Petra Swinkels Petra Swinkels

  Bedankt voor Uw antwoord maar nu weet ik nog niet of ik die grote knotten mag wegzagen want als ik ze eraf zaag tot op de stam loopt hij dan weer uit ?

 37. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Er zijn inderdaad twee manieren om een leilinde te snoeien .

  Het is een beetje afhankelijk van het beeld dat u wenst. Meestal wordt er gekozen om de leiboom te snoeien als een haag, dan groeit hij snel dicht.

  Knotten is ook mogelijk. De leilinde krijgt dan opvallende knoesten op de takken. Als u kiest voor knotten dient u er rekening mee te houden dat de boom een flinke tegenreactie geeft. De scheuten in de zomer worden vaak extra lang en zorgt voor een wat wilder uiterlijk. U kunt de bomen ook in de zomer in een haagvorm scheren en in de winter knotten.

  Succes met uw keuze

 38. Petra Swinkels Petra Swinkels

  Als de knotten aan een leilinde te groot zijn geworden mag je deze dan inkorten of tot de tak wegzagen of beter als haag snoeien zodat de takken meer gevuld zijn.

 39. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt een leilinde ook in de winter snoeien dat is geen probleem.

  We adviseren wel om niet te snoeien als het echt vriest, maar stel dat u gesnoeid heeft en de dag erop word het koud in de nacht is dit geen probleem.

  U kunt dus nu gewoon aan de slag.

 40. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Als de takken van een leiboom niet op een goed plek zitten is dat best lastig, want als u de takken weg snoeit wil dat niet zeggen dat er meteen op korte termijn nieuwe takken komen op die plaats.

  Sterker nog als er aan een kant een stevige tak zit en u snoeit aan de andere kant de tak weg dan zorgt de goede tak ervoor dat alle kracht naar deze tak gaat en de andere kant nauwelijks de kans krijgt om een tak te vormen.

  Als u de zijtakken van een leiboom anders gevormd wilt hebben raden we aan deze allemaal weg te knippen. Dat kan bij de haagbeuk dan het beste door een paar centimeter vanaf de hoofdtak (de horizontaal geleide takken) te laten staan. Dan zal de boom volgens jaar goed uitlopen.

  Houd hier dus rekening mee voordat u gaat snoeien.

  Veel succes!

 41. Frank Frank

  Hallo,
  Vraagje als je zijtakken van lei haagbeuk niet op juiste positie staan, mag je ze dan allemaal afknippen en komen er dan overal terug nieuwe?

 42. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Dat is zeker mogelijk. De boom zal aan de bovenzijde altijd takken vormen omdat hij uit wil groeien tot een 'normale boom'. Deze takken kunt u gebruiken en aan het einde van de jaar leiden. Het rek kunt u dan vergroten met extra bamboestokken. Gebruik bij het aanbinden van de takken bindbuis; dit materiaal rekt op met de groei van de boom.

 43. Liselotte Liselotte

  Ik wil twee lei laurierbomen planten in m'n tuin. Ik vroeg me af of het mogelijk is de bomen nog hoger te laten groeien door het rek extra lagen te geven bovenaan en de takken daarover te leiden, in de toekomst bedoel ik.

 44. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Als een leilinde tak afgebroken is van de boom zal deze niet herstellen.
  Is de tak gescheurd dan is er nog een kans. Dan zou u de tak terug moeten duwen en behandelen met wondbalsem zodat er geen infectie in komt. Dan kan de linde zich nog wel eens herstellen. Een andere mogelijkheid is om de tak af te zagen/knippen op de plek waar deze is afgescheurd. Een linde zal naar alle waarschijnlijkheid volgend jaar nieuwe scheuten ontwikkelen bij dit punt. U kunt dan een van deze takken opnieuw leiden.

  Hopelijk loopt het goed af.

 45. Marina Marina

  Mijn kinderen zijn gaan hangen/koppeltje duiken aan de leilindes van de buren. Hierdoor is er een zijtak afgebroken. Is dit nog te herstellen?

 46. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Let op dat ons inziens, er geen leibomen gemaakt kunnen worden van bol liquidambar bomen. Houdt daar rekening mee.

  De takken komen uit een punt en zijn niet goed buigbaar dus wij maken er geen van dit soort.

  U kunt het natuurlijk altijd proberen en kijken wat het resultaat wordt.

 47. Sharonna Sharonna

  Ik heb nu een rij amberbomen in bolvorm in de tuin staan en hier willen we leibomen van maken. Waar moeten we op letten? Volgend voorjaar willen we nog 2 leibomen bijkopen zzodat onze tuin volledig is afgeschermd van inkijk. Alvast bedankt voor de reactie!

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

PayPal iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.