Hortensia snoeien: tips & tricks

Hortensia snoeien: tips & tricks

Wellicht de bekendste struik voor in de tuin, de Hortensia. Hoe dient deze gesnoeid te worden, zijn er verschillen binnen de vele soorten en kleuren? Lees verder voor de beste tips & tricks.

Alles over hortensia snoeien: De beste tips voor een prachtige bloei

Hortensia's snoeien kan het verschil maken tussen een matige bloei en een spectaculaire show in uw tuin. Ontdek hier hoe u dit aanpakt voor diverse hortensiasoorten, van de robuuste boerenhortensia tot de elegante klimhortensia. Leer de essentiële stappen, timing en wat u absoluut moet vermijden voor een gezonde groei en adembenemende bloemenpracht.

 

Belangrijkste punten

 • Voor een goede snoei en bloei is het essentieel om de specifieke snoeibehoeften van de verschillende soorten Hortensia’s te kennen; sommige bloeien op oud hout terwijl andere op nieuw hout bloeien.

 • Bemesting twee keer per jaar en regelmatig water geven zijn belangrijk voor de verzorging van hortensia’s, en preventieve maatregelen zijn nodig om ziekten en plagen te voorkomen.

 • De pH-waarde van de grond beïnvloedt de kleur van hortensia bloemen; het toevoegen van koffiedik kan de grond meer zuur maken en bijdragen aan het blauwer worden van de bloemen.

Bekijk ons aanbod Hortensia's en bestel direct

Soorten hortensia's en hun snoeibehoeften

Er zijn veel verschillende soorten Hortensia’s, en de meeste hortensia soorten bloeien elk met hun eigen unieke snoeibehoeften. We beginnen met de boerenhortensia, ook bekend als Hydrangea macrophylla. Deze populaire struik bloeit op oud hout, wat betekent dat de bloemen van het volgende jaar zich ontwikkelen op de takken van het voorgaande jaar. Om de bloei te bevorderen, is het belangrijk om alleen de uitgebloeide bloemen en eventueel enkele oude takken te snoeien.

De Pluimhortensia en de Annabelle hortensia, daarentegen, bloeien op nieuw hout. Dit betekent dat ze hun bloemen ontwikkelen op de takken die datzelfde jaar groeien. Wanneer hortensia’s bloeien in het vroege voorjaar, kunnen deze soorten flink worden teruggesnoeid om een compacte groei en een overvloedige bloei te bevorderen. Het verwijderen van uitgebloeide bloeiwijzen kan ook bijdragen aan een gezondere plant.

Het is ook belangrijk om te weten dat ongepast of te frequent snoeien van hortensia’s kan leiden tot verminderde bloei of zelfs schade aan de plant. Daarom is het essentieel om rekening te houden met het specifieke type hortensia dat je hebt en de bijbehorende snoeibehoeften.

 

Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) snoeien

Boerenhortensia, ook bekend als Hydrangea macrophylla, is een van de meest populaire soorten Hortensia. Een andere soort, Hydrangea serrata 'Blue Bird', heeft vergelijkbare kenmerken. Deze Hydrangea macrophylla bloeit op oud hout, wat betekent dat de bloemen van het volgende jaar zich ontwikkelen op de takken van het voorgaande jaar. Om een gezonde groei en bloei te bevorderen, is het belangrijk om enkele oude takken tot de grond terug te snoeien in het voorjaar.

Het is het meest geschikt om de boerenhortensia direct na de winter of in het vroege voorjaar (maart/april) te snoeien. Als je de boerenhortensia wilt verjongen door het boerenhortensia snoeien, kun je een derde van de takken tot op 30-50 cm boven de grond terugsnoeien, verdeeld over de struik. Hortensia snoeien doe je dus op deze manier.

Het is belangrijk om te onthouden dat snoeien essentieel is voor een optimale bloei en gezonde groei van de boerenhortensia, (Hydrangea macrophylla). Zorg ervoor dat je de snoeiregels volgt om ervoor te zorgen dat je hortensia’s elk jaar weer prachtig bloeien.

 

Annabelle hortensia (Hydrangea arborescens) snoeien

De Annabelle hortensia, ook wel de ‘sneeuwbal’ hortensia genoemd, is een andere populaire soort die opvalt door zijn grote, bolvormige bloemen. Deze Hortensia, Hydrangea arborescens bloeit op nieuw hout, wat betekent dat de bloemen zich ontwikkelen op de takken die datzelfde jaar groeien. Om grote bloemen te krijgen, kun je de plant in het vroege voorjaar tot ongeveer 20 cm boven de grond snoeien.

Als je de voorkeur geeft aan stevigere stengels en iets kleinere bloemen, kun je een derde van de volwassen plant in het voorjaar snoeien tot ongeveer 30 cm boven de grond. Het is belangrijk om bij het snoeien schoon en scherp snoeigereedschap te gebruiken om beschadiging van de plant te voorkomen.

Na het snoeien zal de Annabelle Hortensia naar verwachting binnen enkele maanden volledig herstellen. Onthoud dat een goede snoei essentieel is voor een gezonde groei en bloei.

 

Pluimhortensia (Hydrangea paniculata) snoeien

De Pluimhortensia, bekend om zijn pluimvormige bloemhoofdjes, is een andere soort die op nieuw hout bloeit. Dit betekent dat de bloemen zich ontwikkelen op de takken die datzelfde jaar groeien. Deze soort hortensia (Hydrangea paniculata) kan in het vroege voorjaar flink worden teruggesnoeid om een compacte groei en een overvloedige bloei te bevorderen.

De meest geschikte periode om een Pluimhortensia, (Hydrangea paniculata) te snoeien is in februari of maart, vlak voordat de knoppen beginnen uit te lopen. Bij het Pluimhortensia snoeien kun je de oude takken wegknippen tot ongeveer 10 tot 20 cm boven de grond. Deze handeling zorgt ervoor dat de plant compact blijft en dat de grote zware pluimvormige bloemtrossen goed tot hun recht komen in de zomer.

Onjuiste snoei, zoals een te rigoureuze verjongingssnoei vroeg in het jaar, kan ertoe leiden dat de hortensia mogelijk niet zal bloeien. Daarom is het belangrijk om zorgvuldig te snoeien en de specifieke behoeften van je hortensia in acht te nemen.

 

Eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia) snoeien

De Eikenbladhortensia is een unieke soort met bladeren die lijken op die van een eik. Deze hortensia heeft weinig hortensia snoei nodig, alleen als de plant te groot wordt. In dat geval is het voldoende om de te lange takken af te knippen. Je kunt de plant in het voorjaar snoeien om de groei te bevorderen, maar dit zal de bloei niet beïnvloeden.

Het is het meest geschikt om de Eikenbladhortensia, (Hydrangea quercifolia) in maart terug te snoeien als de plant te groot is of te veel verhout is. Het is raadzaam om dode en zwakke takken zonder aarzeling te verwijderen. Oude bloemhoofden kunnen worden verwijderd door ze zorgvuldig af te knippen, om te voorkomen dat de omliggende takken beschadigd raken.

Het is belangrijk om te onthouden dat onjuist snoeien, zoals een te rigoureuze verjongingssnoei vroeg in het jaar, kan leiden tot een hortensia die mogelijk niet zal bloeien. Daarom is het essentieel om zorgvuldig te snoeien en de specifieke behoeften van je snoei hortensia’s in acht te nemen.

 

Fluweelhortensia (Hydrangea aspera) snoeien

De Fluweelhortensia, bekend om zijn grote, fluweelachtige bladeren, heeft lichte voorjaarssnoei nodig. Je kunt oude of beschadigde takken en bloemhoofden verwijderen om de struik te vormen, waarbij de gesnoeide takken zorgen voor een gezondere groei.

Het is het meest geschikt om de fluweelhortensia in maart te snoeien. Je kunt de struik verjongen door 1/3 van de takken volledig weg te snoeien, zodat nieuwe takken gestimuleerd worden. Bij oudere struiken kun je in het voorjaar een kwart tot een derde van de oude takken verwijderen en de uitgebloeide, oude bloemen wegknippen.

Het is belangrijk om bij het snoeien schoon en scherp snoeigereedschap te gebruiken om te voorkomen dat de plant beschadigd raakt. Ook is het van belang om dode en zwakke takken zonder aarzeling te verwijderen.

 

Klimhortensia (Hydrangea anomala subsp. petiolaris) snoeien

De Klimhortensia is een unieke soort hortensia die bekend staat om zijn vermogen om op muren en andere structuren te klimmen. Deze hortensia heeft weinig snoei nodig, maar kan na de bloei in juni worden teruggesnoeid om de groei te beperken en de plant onder controle te houden.

De meest geschikte periode om een Klimhortensia te snoeien is vlak na de bloei, in juni. Het is raadzaam om de zijtakken die van de muur of schutting af groeien terug te snoeien tot 1 of 2 ogen/knoppen vanaf de hoofdtak.

Lange uitschieters mogen worden ingekort en na de bloei in juni is het aan te raden om een derde van alle takken af te knippen, zodat er stevige en goed bloeiende takken kunnen groeien in het daaropvolgende jaar. Vergeet niet dat snoeien essentieel is voor een gezonde groei en bloei.

 

Hortensia verzorging en onderhoud

Naast snoeien, zijn er nog andere aspecten van hortensia verzorging die belangrijk zijn om te overwegen. Een daarvan is bemesting. Het is aan te raden om hortensia’s tweemaal per jaar te bemesten, de eerste keer tussen maart en juni, en de tweede keer tussen juli en augustus.

Water geven is een andere belangrijke factor in de verzorging van hortensia’s. Hortensia’s gedijen het best in een zure, humusrijke bodem die vochtig is. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond voldoende vochtig blijft, vooral tijdens warme periodes, door de hortensia enkele dagen per week royaal water te geven.

Het voorkomen van ziekten is ook een belangrijk aspect van hortensia verzorging. Hier zijn enkele tips:

 • Zorg voor voldoende luchtstroom rond elke plant.
 • Vermijd water op de bloemen en bladeren tijdens het water geven.
 • Bestrijd actief insecten zoals bladluizen.

 

Kleurbehoud bij hortensia's

De kleur van hortensia’s kan sterk variëren, van diepblauw tot felroze, afhankelijk van de pH-waarde van de grond waarin ze groeien. Een lage pH-waarde (zuur) resulteert in blauwe bloemen, terwijl een neutrale tot hogere pH-waarde de oorspronkelijke kleur van de hortensia behoudt.

Je kunt de pH-waarde van de grond meten met een (digitale pH) meter of indicator. Als je de kleur van je hortensia’s wilt veranderen, kun je overwegen om Tuinturf aan de grond toe te voegen. Tuinturf kan rechtstreeks op de grond worden gestrooid om de zuurgraad van de bodem te verhogen, vanwege de lage pH-waarde van ongeveer 5,1. Dit kan de bodem zuurder maken, wat kan resulteren in blauwere hortensiabloemen, afhankelijk van de huidige pH-waarde en de aanwezigheid van aluminium in de bodem. Een hulpmiddel speciaal om hortenisa's blauw te kleuren is aluin of wel Hortensia Blauw.

Het is belangrijk om te onthouden dat de kleur van hortensia’s kan variëren en dat de uiteindelijke kleur van de bloemen afhankelijk kan zijn van andere factoren, zoals de specifieke soort hortensia en de omgevingsomstandigheden.

 

Samenvatting

In deze blogpost hebben we een diepgaande kijk genomen op de verschillende soorten Hortensia’s en hun specifieke snoeibehoeften. We hebben ook tips besproken over hoe je de kleur van je hortensia’s kunt behouden en hoe je de planten gezond en bloeiend kunt houden.

Of je nu een ervaren tuinier bent of gewoon een hortensialiefhebber die op zoek is naar tips om je struiken in topvorm te houden, we hopen dat deze gids nuttig is geweest. Vergeet niet dat een goede verzorging en snoei van hortensia’s essentieel zijn voor hun groei en bloei.

Bekijk ons aanbod hortensia's en bestel direct

Veelgestelde vragen over een hortensia snoeien:

Welke maand moet je hortensia snoeien?

Antwoord: Je moet je hortensia snoeien net na de winter of vroeg in het voorjaar, bij voorkeur in maart of april. Zorg ervoor dat het niet gaat vriezen na het snoeien, omdat de vorst de snoeiwonden kan beschadigen.

Kun je hortensia snoeien in het najaar?

Antwoord: Ja, het beste moment om hortensia's te snoeien is in het najaar, bij voorkeur in oktober wanneer de plant in rust is. Laat de uitgebloeide bloemen gedurende de hele winter zitten voor bescherming tegen vorst.

Wat gebeurt er als je een hortensia niet snoeit?

Antwoord: Als je een hortensia niet snoeit, zullen de bloemen groter worden als je dieper snoeit, maar de struik kan groter en met kleinere bloemen worden als je niet snoeit. Het snoeien in het voorjaar kan echter de bloemknoppen weghalen en de bloei van dat jaar beïnvloeden.

Reacties

 1. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw vraag op een van onze blog berichten.

  De actie is een beetje afhankelijk van het soort hortensia

  Als u even een foto mailt naar [email protected] dan zien we welk soort u heeft en hoe u het beste kunt handelen.

  Dit ter info voor u

 2. Elly Braun Elly Braun

  Deze Site,vind ik magnifique; omdat
  Je het kan bestellen,
  De uitleg,over de verzorging, snoeien en de grond; bodem ; en wanneer,ook heel belangrijk.
  Ik ben hier absoluut héél erg Blij mee chapeau

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.