Paarse sierui

Paarse sierui

In het voorjaar zijn de kogelronde bloemen (of beter gezegd bloemhoofden) van de allium of sierui niet te missen. Dit bolgewas plant in je in het najaar! Benieuwd? Lees hier alles!

Wat zijn de kenmerken van paarse sierui?

De Sierui is een bolgewas die vooral de laatste jaren enorm in populariteit is gestegen. Bijna alle sieruien bloeien in het voorjaar met bijna kogelronde bloemhoofden die bestaan uit tientallen of honderden afzonderlinge bloemetjes. Het meest bekend is de paarse Sierui, maar er zijn ook witte, gele en roze bloeiende soorten. Het assortiment neemt met de jaren toe!

De uiteindelijke hoogte van de bloem is per soort verschillend. De meeste bekende paars bloeiende sierui ‘Purple Sensation’ heeft een hoogte van ongeveer 80 tot 90 cm. Daarbij wordt de ronde bloem gedragen door een stevige stengel. Als deze plant tussen bijvoorbeeld een siergras of andere vaste plant ingeplant wordt, lijken de bloemen wel te zweven. Er zijn ook zomerbloeiende sieruien zoals de trommelstokjes (Allium sphaerocephalon).

Het blad van de sierui is meestal niet zo aantrekkelijk en verdord snel. Het mooist komt deze plant dus tot zijn recht tussen andere planten in. Voordeel van de bol is dat deze jaar in, jaar uit in de grond kan blijven zitten en ieder jaar opnieuw een bloem zal geven.

Als u een balkon heeft, kunnen de bollen ook in een plantenbak of pot geplant worden. Zorg wel dat er geen water in de pot blijft staan; wat scherven onderin de pot en gaten in de bodem kunnen daar voor zorgen.

Bekijk ons aanbod Sieruien en bestel direct

Hoe plant u de paarse sierui?

U plant de bol van een Sierui in het najaar tussen medio september en uiterlijk medio december. Oktober en November zijn het meest ideaal.

Zet de sierui het liefst in de zon of halfschaduw, op een zonnige en goed doorlatende grond (niet te nat). De bollen kunnen gerust in de grond dicht of tussen vaste planten staan. Als de vaste planten in het voorjaar nog niet helemaal uitgekomen zijn hebben de bladeren van de Sierui eerst nog even kans om zonlicht op te vangen en daarmee de plant aan te laten sterken.

Maak een plantgat dat ongeveer 3x zo diep is als de bol groot is. Plaats vervolgens de bol met de punt naar boven in plantgat (soms is de onderzijde herkenbaar aan nog enkele verdroogde worteltjes van het afgelopen jaar). Duw de omliggende aarde goed aan. Eventueel gebruikt u een bollenplanter als gereedschap.

 

Hoe moet u sierui snoeien en onderhouden?

Als u verschillende jaren plezier wilt hebben van de Paarse Sierui, dan moet na de bloei de bol de tijd krijgen om nieuw energie voor het volgende jaar op te bouwen. Laat daarom het blad afsterven: pas als het geel ziet, kunt u het blad verwijderen en laat u de bol verder met rust.

 

Paarse sierui kopen in onze webshop bij Tuinplantenwinkel.nl?

De sieruien zijn verkrijgbaar als bolgewas in het najaar. Houdt hiervoor de site in de gaten of klik op de knop ''houd mij op de hoogte'', u ontvangt een mail van ons op het moment dat het product weer te bestellen is. 

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Uw bestelling wordt altijd binnen de aangegeven levertijd bezorgd. Tevens krijgt u van ons aangroeigarantie

Op de foto: In het voorjaar bloeit de sierui of lange stelen met ontelbaar veel bloemetjes.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.