Tuinplantenwinkel.nl keuzehulp voor onze Dak-Bomen

Tuinplantenwinkel.nl keuzehulp voor onze Dak-Bomen

Op zoek naar een natuurlijke parasol voor uw terras of tuin? Dakbomen zorgen voor schaduw en een natuurlijke filtering van het daglicht. Informatie over de verschillende soorten dakbomen vindt u in dit blog.

In de schaduw van een boom is het ook op hete zomerdagen aangenaam vertoeven. Een brede kroon zorgt voor een groot schaduwvlak. Bomen moeten vaak echter jaren groeien om een flinke kroon te ontwikkelen. Bij dakbomen wordt de kroon uitgewaaierd over een horizontaal frame zodat deze meteen zorgt voor een flinke portie schaduw. Door ieder jaar te snoeien blijft de dakvorm behouden en kan deze zelfs nog worden vergroot. Bij geen snoei zal de boom haar oorspronkelijk vorm weer proberen aan te nemen. Gebruikte soorten voor dakbomen moeten goed bestand zijn tegen snoei. Niet alle bomen zijn daarom geschikt om als dakboom te worden gebruikt. Bij Tuinplantenwinkel.nl vindt u een selectie van de beste soorten.

 

Alle dakbomen van Tuinplantenwinkel.nl hebben een vaste stamhoogte van 230 centimeter. Dit houdt in dat het frame van de dakboom zich op 230 centimeter hoogte van de grond bevindt. De hoogte zorgt ervoor dat u moeiteloos onder de bomen door kunt lopen. 

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Tussen de soorten dakbomen onderling zijn veel verschillen te onderscheiden. Er zijn snelgroeiende en traag groeiende soorten. De bladvormen en kleuren lopen erg uiteen. Ook het uiterlijk van de stam varieert van boom tot boom. Iedere boom heeft daardoor sterke en iets minder sterke punten. Hieronder vindt u alle soorten op een rijtje.

 

Alle soorten dakbomen van Tuinplantenwinkel.nl:

Dak-Plataan of Platanus x hispanica

De meest gebruikte en snelst groeiende boomsoort voor dakbomen is de Plataan. De plataan valt op met zijn zeer grote bladeren en op latere leeftijd ook het afschilferende schors. De afschilferende schors zorgt voor een gevlekt patroon op de stam en de takken. Platanen groeien zeer snel. In combinatie met het grote blad zorgt de dakplataan vaak al een jaar na aanplant voor een gesloten bladerdek. De stevige groei zorgt er ook voor dat er rigoureus gesnoeid mag worden in het najaar. In de zomer kunnen de lange scheuten eventueel al tot de helft worden terug geknipt. Met snoeien heeft de dakplataan overigens geen moeite. De boom schiet in het voorjaar prima uit. Het enige nadeel van de plataan bevindt zich aan de onderkant van de bladeren. Deze zijn bezaait met fijne haartjes die als een soort stof loskomen bij het snoeien of na een goede tik. De haartjes zorgen voor irritaties aan de luchtwegen. Snoei bij voorkeur wanneer het blad van de boom gevallen is of bij vochtig weer.

 • Positief: Snelle groei, grote bladeren, dicht bladerdek, decoratieve bast, kan worden geknot (klik hier voor snoeitips).
 • Aandachtspunt: Stof van bladeren kan leiden tot irritaties aan de luchtwegen. Sterke groei kan nadeel zijn in kleine tuinen.

 

Dak-Moerbei Vruchtloos of Morus alba ‘Fruitless’

Net als de dakplataan valt de moerbeiboom op door het grote blad. Het blad is diepgroen van kleur en heeft een glanzende bovenzijde. Het blad is erg gezond en nagenoeg ziektevrij. De groei is net als bij de dakplataan sterk maar deze neem af in sterkte wanneer de boom ouder wordt of minder hard wordt gesnoeid. De dakmoerbei vormt al snel een gesloten bladerdek. Het blad ontwikkeld zich in het voorjaar wat trager dan bij een peer of esdoorn. In het najaar blijft het blad daarentegen vaak lang aan en valt het pas af bij de eerste stevige nachtvorst. Het blad verkleurt daarbij nauwelijks. Snoei in de zomer of februari heeft de voorkeur in verband met de kans op bevriezing van de topscheuten. Deze dakmoerbei is bovendien vruchtloos. Dat betekent dat de boom geen vruchten laat vallen op het terras. 

 • Positief: Snelle groei, grote bladeren, dicht bladerdek, blad blijft lang aan, gezond blad, géén vruchten.
 • Aandachtspunt: Eigenlijk geen.

 

Dak-Plataan Compact of Platanus x acerifolia ‘Alpen’s Globe’

Naast de gewone plataan vindt u nog een andere soort in ons assortiment dakbomen. Dit is de Platanus x acerifolia ‘Alphen’s Globe’. De Alphen’s Globe is een compact groeiende variant van de plataan. Minder snoeiwerk dus maar verder wel dezelfde sterke punten als de gewone plataan. Het blad is iets minder groot dan bij een gewone plataan maar zorgt nog steeds voor een dicht bladerdek. Ook bij deze compacte dakplataan kan het stof van de bladeren leiden tot irritatie aan de luchtwegen. Snoei dus bij voorkeur wanneer het blad van de boom gevallen is of bij vochtig weer.

 • Positief: Minder snel groeiend dan gewone plataan, dicht bladerdek, decoratieve bast.
 • Aandachtspunt: Stof van bladeren kan leiden tot irritaties aan de luchtwegen, valt in een iets hogere prijsklasse dan de gewone plataan.

 

Dak-Amberboom of Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon.

Het stervormige blad van de dakamberboom springt meteen in het oog. Naast een prima leiboom is deze boomsoort ook prima geschikt als dakboom. De groei is middelmatig hard en het bladerdek groeit goed dicht. Het is een erg gezonde dakboom die geen last heeft van bladinfecties en ongedierte. In de herfst valt de dakamber op door prachtige bladverkleuringen. De dakamberboom groeit trager dan de dakplataan en de dakmoerbei. Het duurt daardoor iets langer voordat het bladerdek helemaal dichtgegroeid is. Daarentegen blijft het snoeiwerk bij de dak amberboom beperkt.

 • Positief: Normale groei, middelgrote bladeren, dicht bladerdek, gezonde boom (geen last van bladinfecties), , herfstverkleuring.
 • Aandachtspunt: Eigenlijk geen, valt in een wat hogere prijsklasse.

 

Dak-Sierpeer of Pyrus salicifolia ‘Pendula’.

Bij de aanblik van deze dakboom denkt u in eerste instantie niet aan een sierpeer. Het grijze blad doet denken aan dat van een olijfboom. In het voorjaar verschijnt het blad al erg vroeg aan deze boom. In combinatie met spierwitte bloesem steelt deze daksierpeer in het voorjaar de show. Het grijs behaarde blad van de daksierpeer is erg fijn van structuur. Door de jaarlijkse snoei ontstaat een dicht en strak netwerk van takjes en bladeren. Het zonlicht wordt door deze daksierpeer niet geheel weggenomen. Het fijne blad zorgt voor een filtering van het zonlicht.

 • Positief: Rustige groei, zeer fijne grijze bladeren, filtert het zonlicht, bloei in voorjaar, vroeg in blad.
 • Aandachtspunt: Bladerdek groeit niet compleet dicht maar laat gefilterd licht door.

 

Dak-Esdoorn of Acer campestre ‘Elsrijk’.

Deze dakesdoorn heeft erg fijn blad en dat zorgt voor een prachtige filtering van het zonlicht. Na een aantal jaren groeit het bladerdek wel steeds dichter. De Acer campestre ‘Elsrijk’ is een variëteit van de veldesdoorn met gezond blad. De dakesdoorn verdraagt snoei buitengewoon goed. Door de esdoorn de scheren met een heggenschaar ontstaat net als bij de daksierpeer een strak netwerk van takjes en bladeren. In het voorjaar is dit een van de eerste bomen met blad. In het najaar verkleurt het blad van de dakesdoorn helgeel.

 • Positief: groei, zeer fijne bladeren, dicht bladerdek, vroeg in blad, herfstverkleuring.
 • Aandachtspunt: Eigenlijk geen.

 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.