Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over watercipres

De Watercipres is een naaldboom die kan uitgroeien tot een hele grote boom. Een andere in Nederland gebruikte naam voor deze boom is Chinese Mammoetboom. De Watercoipres is een bladverliezende conifeer. In de herfst beginnen de naalden te vallen; in winter zijn deze bomen dus kaal. De Watercipres komt oorspronkelijk uit China.

 

Hoe hoog wordt een Watercipres?

Net zoals de Sequoiadendron giganteum, wordt de Watercipres hoog, maar wel een stukje minder. In Nederland zal de Watercipres een hoogte van 25 tot 30 meter halen. Hierdoor is ook deze boom niet geschikt voor de meeste gangbare tuinen. Het is een statige boom, die pas goed tot zijn recht komt, als hij op kan vallen in zijn omgeving. Langs brede lanen kan de watercipres geplant worden. Deze bomen verdragen namelijk verharding. De bomen staan bij voorkeur op een plek in de zon.

 

De Watercipres, een bladverliezende conifeer

Het meest opvallende kenmerk van de Watercipres, zien we in de late herfstmaanden. De groene naalden, kleuren in een paar weken naar geel/oranje en vallen daarna af. Deze naaldboom is in de winter dus kaal. De Metasequoia laat niet alleen zijn naalden vallen, maar ook deels de takjes waaraan de naalden hangen. Er liggen dus geen losse naaldjes, maar kleine takjes met daaraan de naaldjes, op de grond. (Dit in tegenstelling tot de Larix, waarbij dit wel zo is, die laat zijn losse naalden vallen)

 

De opvallende stam van de Metasequoia glyptostroboides

Daarnaast heeft de Watercipres een zeer karakteristieke stam. De bast van is prachtig mooi bruin vezelachtig materiaal. De stam lijkt wel uit dikke aders te bestaan die zich door elkaar heen draaiend omhoog werken. Als de boom in de winter kaal is, valt de stam nog eens extra op. De schors komt op een gegeven moment wat los van de stam. Smalle platen laten dan in lange stroken los van de bast.

 

De kroon van de Chinese mammoetboom

De helft van het jaar is de kroon van de Metasequoia glyptostroboides kaal, de andere helft zitten er mooie groene naalden aan. De Metasequoia glyptostroboides groeit uit tot een grote boom met een uiteindelijke hoogte van meer dan 30 meter. De kroon van de Chinese moerascipres is in de jonge jaren smal piramidaal. Naarmate de Watercipres Metasequoia glyptostroboides ouder wordt, wordt de kroon van de bomen meer breed piramidaal. De kroon van de water cipres zal altijd meer in de hoogte blijven groeien dan in de breedte.

 

De Chinese mammoetboom bloeit met onopvallende bloemen. De bloemen hebben een onopvallende kleur en verdwijnen achter de naaldvormige bladeren. In de loop van het jaar komen er kegels aan de bomen te zitten. Gezien de boom eerst volwassen moet worden, voordat hij kegels gaat dragen, is ook dit niet direct een opvallend kenmerk van de Chinese moerascipres. De herfstkleur daarentegen is direct vanaf het eerste jaar zichtbaar!

 

Doordat de Watercipres metasequoia glyptostroboides een grote boom wordt, is hij ook alleen geschikt voor aanplant in grote tuinen of parken. In een kleinere tuin kan de Watercipres niet groeien. Ook in een pot kan deze boom niet aangeplant worden, zet hem altijd in de volle grond. Dit mag op vochtige plaatsen zijn. Goed doorlatend; bodemvochtigheid mag wel altijd hoog zijn. De Watercipres metasequoia glyptostroboides groeit goed op vochtige plaatsen.

 

Kan de Watercipres in of langs het water staan?

Alhoewel de naam anders doet vermoeden, kan de Watercipres niet met zijn wortels in het water groeien. Er bestaat een naaldboom die dit wél kan. Dat is de Taxodium distichum, of Moerrascipres. Deze boom heeft gelijkenissen met de Watercipres. Daardoor worden deze boomsoorten nog wel eens met elkaar verward.

 

De Watercipres kan dan misschien niet ín het water staan, maar hij kan wel degelijk tegen een vochtige grond. Daar waar voor veel bomen een natte grond funest kan zijn, kan de Watercipres Metasequoia glyptostroboides er nog wel uit de voeten. De Metasequoia glyptostroboides groeit daarnaast goed op goed doorlatende grond, daarnaast verdraagt hij verharding.

 

Als u de Watercipres plant, zorg dan voor een voldoende groot plantgat. Zorg ervoor dat ook de grond op de bodem van het plantgat goed losgemaakt is. De boom stelt weinig eisen aan de grond. Hij groeit goed op een zandgrond, maar kan ook op kleigronden goed uit de voeten. Deze cipres staat bij voorkeur op een plek in de zon, maar ook de schaduw of halfschaduw is geen probleem. Naarmate de boom ouder wordt, stijgt hij boven de overige planten uit, waarna hij altijd in de zon zal staan. Plant de cipres ook niet te dichtbij obstakels waar hij later last van kan krijgen. Denk hierbij aan muren en bankjes, maar ook aan verharding die dicht in de buurt van de boom ligt.

 

Veelgestelde vragen over Watercipres:

Hoe snel groeit een metasequoia?

Antwoord: De Metasequoia glyptostroboides groeit niet heel snel, maar blijft wel doorgaan met groeien. Het geslacht metasequoia is over de hele wereld verspreid. Er bestaan soorten die een uiteindelijke hoogte van meer dan 45 meter kunnen bereiken. In Nederland wordt de Chinese moerascipres ook heel groot. Houd hier zeker rekening mee als u een Watercipres wilt aanplanten. Een jonge Watercipres kunt u in vorm snoeien, maar naarmate hij ouder en groter wordt, is dit snoeien niet meer te doen.

 

Is de Chinese moerascipres een bladverliezende naaldboom?

Antwoord: Ja dat klopt. De takken van deze naaldbomen zijn in de winter kaal. De naalden krijgen eerst een gele tot oranje herfstkleur. Daarna vallen ze in de herfst van de bomen. De naaldjes vallen niet los op de grond, maar de Chinese watercipres verliest ook de jonge twijgen met daaraan de naalden.

 

Is de Moerascipres dezelfde boom als de Watercipres?

Antwoord: Nee dit zijn twee verschillende boomsoorten. De latijnse naam van Moerascipres is Taxodium distichum, de Watercipres heeft als Latijnse naam, Metasequoia glyptostroboides. Wel lijken beide bomen erg op elkaar. De kroon van beide soorten is smal piramidaal van vorm. De Moerascipres groeit goed in natte omstandigheden. Hij kan zelfs met zijn wortelgestel in het water groeien. Hier kan de Watercipres Metasequoia glyptostroboides niet tegen, al kan ook deze cipres op natte grond uit de voeten.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.