U kunt nu ook planten bestellen via onze nieuwe app!

Download voor uw apparaat
Mammoetbomen | Tuinplantenwinkel.nl
Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over mammoetbomen

Sequoiadendron giganteum, dat is de officiële en imponerende Latijnse naam van de Mammoetboom. Imponerend... dat is ook de enige juiste term als het over de uitstraling van een volwassen exemplaar gaat die in zijn natuurlijke habitat is uitgegroeid tot een immense boom. Stamdoorsnedes van een paar meter zijn daar eerder regel dan uitzondering. Deze formaten van de Mammoetboom zien we aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.

 

Hoe groot kan een Mammoetboom worden?

Zoals hierboven al omschreven, kan de Mammoetboom echt enorme afmetingen krijgen. Hier in Nederland en Europa zijn de afmetingen wat bescheidener, maar ook hier zijn hoogtes van 25 tot 35 meter mogelijk. In een kleine tuin is een Mammoetboom dan ook geen goede optie. Hij moet echt ruimte hebben om mooi en goed uit te kunnen groeien. In een parkachtige omgeving komt de Sequoiadendron het beste tot zijn recht.

 

Wat voor boom is een Mammoetboom eigenlijk?

Het beste laat de Mammoetboom zich omschrijven als een uit de kluiten gewassen conifeer. Hij heeft, net zoals bijna alle coniferen, schubachtig loof en is ook wintergroen. Op Tuinplantenwinkel.nl wordt de Sequoiadendron giganteum 'Glaucum' aangeboden. Dit is een variant met wat meer grijs/ blauw loof ten opzichte van de gewone soort met groen loof. Ook deze groeit uit tot een boom van flink formaat.

 

Verwar de Sequoiadendron (Mammoetboom) niet met de Metasequoia (Watercipres). Beide zijn naaldbomen en worden grote bomen. Het grootste verschil tussen deze twee boomsoorten zit hem in het loof. Waar de Sequoiadendron schubachtig loof heeft en wintergroen is, heeft de Metasequoia naaldjes die in de winter afvallen. 

 

Mammoetboom snoeien, hoe doe je dat?

Dit antwoord is eigenlijk heel erg kort: Niet! De Mammoetboom moet met rust gelaten worden. Elke vorm van snoeien verstoord de uiteindelijke vorm van de kroon. Het kan leiden tot kale plekken in de kroon en dat is zonde. Plaats alleen een Mammoetboom als er voldoende ruimte is om hem uit te kunnen laten groeien. De kroon groeit meer in de hoogte dan in de breedte, hij is kegelvormig. De doorsnede zal uiteindelijk nooit meer dan zo'n 8 tot 10 meter worden.

 

Als volwassen boom nemen mammoetbomen imposante proporties aan

 

Inspiratie Mammoetbomen:

Mammoetbomen behoren tot de coniferen en zijn wintergroene bomen

 

Mammoetbomen zijn over het algemeen gemakkelijk groeiende bomen. De grond mag alleen niet te nat en niet te droog zijn. Zeker in de eerste jaren na aanplant is het verstandig om extra water te geven bij aanhoudend droog weer om uitdroging te voorkomen. Houdt dit regelmatig in de gaten.

 

Voor een kleine tuin zijn mammoetbomen zoals de naam al doet vermoeden niet geschikt

 

De piramidale groeiwijze van mammoetbomen maakt dat de bomen al van veraf herkenbaar zijn. De groeisnelheid is daarnaast imposant te noemen en haalt vaak meer dan halve meter per jaar.

 

Het loof van mammoetbomen blijft jaarrond aan de boom zitten. Ook in de winter blijft deze boomsoort dus groen

 

Mammoetbomen behoren tot de coniferen en ook dit is een wintergroen exemplaar. Bij de variëteit 'Glaucum' zijn de naalden iets meer blauwgrijs gekleurd dan de soort.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.