Informatie over bodembedekkers

Bodembedekkers zijn ideaal om snel en eenvoudig een groot vak mee aan te planten. Bodembedekkers groeien snel in de breedte, zijn zeer geschikt om grote oppervlaktes mee te vullen en deze grondbedekkers zijn erg gemakkelijk in onderhoud.

 

Met de Bodembedekker kunt u onbezorgd kunt genieten van een strakke border zonder al te veel onkruid te hoeven plukken. Zo zet u bodembedekkers tegen onkruid in. Veel gebruikt en ijzersterk zijn de groenblijvende Vinca minorPachysandra terminalis en Waldsteinia ternata. Een snel groeiende bodembedekker als de Cotoneaster of de Hedera zorgt snel voor een groen geheel.

 

Meestgebruikte groenblijvende bodembedekkers

Een veelgehoorde eis is dat de plant groen blijft in de winter. Gelukkig zijn hierin talloze opties mogelijk. De Vinca minor of in het Nederlands Maagdenpalm is een groenblijvende bodembedekker welke zich zeer vlak over de grond uitspreid met lange uitlopers. Het blad is klein en donkergroen. Vinca minor bloeit in het voorjaar met kleine bloemetjes in het blauw, wit of violet.

 

Een andere bekende Bodembedekker is de Pachysandra terminalis met de Nederlandse naam dikkemanskruid is ook een echte groenblijvende soort welke zich eigenlijk onder de grond uitbreid met uitlopers. Het blad van de pachysandra is diep groen en bloeit in het voorjaar met witte bloemetjes. Wintergroene Bodembedekkers die zich ook in de zon goed staande houdt is de Waldsteinia ternata. Het blad kleurt bij koude temperaturen iets brons en ze loopt in het voorjaar uit met fris groen nieuw blad en bloeit heel even met een klein geel bloemetje. De bloei van Waldsteinia ternata zwakt wat af naarmate ze langer op een plaats staat. Het is echter een uitstekende keuze.

 

Naast bovengenoemde drie bodembedekkers zijn er nog talloze andere wintergroene opties zoals de ijzersterke Cotoneaster dammeri of aanverwante soorten zoals de ‘Queen of Carpets', de Euonymus fortunei is een diverse familie met vele bladvormen en kleuren en veel siergrassen zijn ideaal als bodembedekker of als vakbeplanting zoals de Pennisetum of Carex.

 

Bloeiende bodembedekkers aanschaffen

Naast groenblijvende bodembedekkers waar voornamelijk het blad attractief is zijn er ook met name onder de geraniums goede bloeiende planten met dezelfde eigenschappen als bovenstaande bodembekkers. Veel bloeiende bodembedekkers; ook geraniums, zijn echter niet (helemaal) wintergroen. Desalniettemin zijn het wel ijzersterke planten die voor veel tuinplezier en kleur zorgen. Wintergroene bloeiende varianten zijn bijvoorbeeld de Liriope muscari ‘Moneymaker' en de Campanula poscharskyana.

 

De bodem bedekken met verschillende bloemkleuren

Zoals hierboven al verteld, zijn het vooral de bodembedekkende geraniums die kleur geven aan de bodem van uw tuin, maar er zijn ook een heleboel andere bodembedekkers die bloeien in verschillende kleuren:

 

Wanneer u graag roze bloemen in uw tuin wilt, zijn de Geranium Patricia, Geranium Pink Penny en de Phlox subulata Atropurpurea geschikt. Voor paarse bloemen kunt u onder andere kiezen uit de Geranium Philippe Vapelle, de Campanula poscharskyana of het siergras Liriope muscari Moneymaker. Aan de Alchemilla mollis en de Waldseinia geoides komen kleine gele bloemen. Voor grote gele bloemen kiest u voor de Epimedium versicolor Sulphureum.

 

Een aantal voorbeelden van bodemdekkers met witte bloemen zijn de Dianthus deltoides Albiflorus, Geranium sanguineum Album en de populaire Vinca minor Miss Gertrude Jekyll. Blauwe bloemen of donkerpaarse bloemen groeien aan de Geranium Johnson's Blue en Campanula portenschlagiana. Aan de Cotoneaster dammeri komen witte bloemetjes en rode bessen.

 

Bodembedekkers zijn niet alleen mooi, maar ook functioneel. Ze voorkomen onkruidgroei en houden de grond vochtig. In het filtermenu in onze webshop kunt u heel eenvoudg de bloemkleur selecteren. Zo blijven alleen de bodembedekkers zichtbaar met uw favoriete kleur bloemen.

 

Sommige bodembedekkers geven ook een rijke bloei zoals deze Ajuga reptans 'Atropurpurea'

 

Aanplanten, onderhouden en snoeien.

Hoewel bodembedekkers over het algemeen niet veel eisen stellen aan de grondsoort adviseren wij u de grond goed los te maken, dit maakt het aanplanten makkelijker maar ook vind de plant beter zijn weg. Het is immers de bedoeling dat de planten naar elkaar toe groeien en zo snel mogelijk de aarde bedekken om groei van onkruid te voorkomen. Snoeien is bij sommige soorten noodzakelijk en bij andere weer niet. Deze informatie vindt u per product op onze site terug.

 

Hoeveel bodembedekkers planten per vierkante meter?

Om snel een mooi dichtgegroeid geheel te bereiken is het belangrijk om de juiste hoeveelheid planten per vierkante meter aan te schaffen en te zorgen voor rijke voedselrijke bodem. Bij iedere plant vindt u op Tuinplantenwinkel.nl het juiste aantal planten per vierkante meter. Voor een goede voedingsbodem is het belangrijk om onze te volgen.

 

Kan ik over bodembedekkers lopen?

Ja, dat is mogelijk, zij het niet dagelijks. Over het algemeen zijn bodembedekkers sterk en kunnen ze tegen een stootje, maar ze worden niet zo graag betreden als bijvoorbeeld het gazon. Vaak is een bodembedekker laagblijvend en voor het wegplukken van onkruid kunt u gerust een keer over de planten heen lopen.

 

Bodembedekkers kopen op Tuinplantenwinkel.nl

Wij verkopen gezonde bodembedekkers voor goede prijzen en van een optimale kwaliteit. U kunt online bodembederkers bestellen in verschillende soorten en tegen concurrerende prijzen. Bij uw aankoop krijgt u altijd aangroeigarantie van ons. 

 

De veelzijdigheid van bodembedekkers

Bodembedekkers zijn ontworpen om de grond te bedekken en een ​​groen tapijt te vormen, maar ook om kale plekken op te vullen en de groei van onkruid tegen te gaan. Maar welke bodembedekkers zijn de beste keuze voor uw tuin? Als u op zoek bent naar bodembedekkers met een donkergroen blad, zijn er verschillende opties met een compacte groei en kruipende groeiwijze die zich ontwikkelen tot een ​​dicht tapijt. Sommige tuinliefhebbers zijn op zoek naar oersterke bodembedekkers die bestand zijn tegen verschillende omgevingsfactoren en de grond bedekken. Deze planten hebben vaak ondergrondse uitlopers die hen helpen zich te verspreiden. Door hun ondergrondse groeiwijze kunnen ze gemakkelijk grote oppervlakken bedekken.

 

De Alchemilla mollis is een van de uitstekende bodembedekkers die zich het beste thuis voelt in een omgeving waar de grond redelijk vochtig blijft. Voor droge grond zijn er weer andere goede bodembedekkers beschikbaar. In het vroege voorjaar bijvoorbeeld, zullen sommige bodembedekkers al bloeien en kleur toevoegen aan uw tuin, zelfs voordat andere planten beginnen te bloeien. Bodembedekkers zijn een essentieel onderdeel van elke tuin. Of u nu op zoek bent naar een plant met een donkergroen blad, een opvallende groeiwijze of een bodembedekker die geschikt is voor gebruik op droge grond of vochtige grond. Door te kiezen voor oersterke bodembedekkers, zorgt u voor een mooie tuin die weinig onderhoud vergt.

 

Veelgestelde vragen over bodembedekkers:

Wat is de beste bodembedekker?

Antwoord: Er zijn geen beste bodembedekkers, dit is namelijk erg afhankelijk van de standplaats en grondsoort. Maar populaire bodembedekkers zijn:

 

Welke bodembedekker bloeit de hele zomer?

Antwoord: Er zijn geen bodembedekkers die de hele zomer door bloeien. Eentje die wel erg lang bloeit is de Geranium Rozanne.

 

Zijn bodembedekkers winterhard?

Antwoord: Ja, bodembedekkers zijn winterhard, dit zijn vaste planten die over de grond groeien / kruipen.

 

Inspiratie bodembedekkers:

Pachysandra terminalis is een groenblijvende bodembedekker, hier langs een pad aangeplant

 

Groenblijvende Pachysandra terminalis

Bodembedekkers als overgang tussen bestrating en border, in dit geval Ajuga reptans

 

Ajuga reptans 'Atropurpurea' als overgang tussen bestrating en border

 

Bodembedekker als vulling tussen andere vaste planten en heesters
 

Rijkbloeiende phlox subulata 'Atropurpurea' als bodembedekker tussen andere vaste planten en heesters.

 

Video's over bodembedekkers:

 

 
 

Een sterke en wintergroene bodembedekker, Cotoneaster dammeri.

 

 

 

Bloeiende bodembedekker zoals de Geranium macrorrhizum

 

 

 

Wintergroene, bloeiende Liriope muscari 'Moneymaker'

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.