Informatie over siergrassen

Siergrassen zijn een belangrijk onderdeel van bijna elke tuin. Er zijn vele verschillende soorten siergrassen verkrijgbaar en door hun natuurlijke uitstraling zijn ze uitstekend te combineren met allerlei andere plantensoorten. Het fijne loof contrasteert mooi met allerlei blad- en bloemvormen. Het wuiven in de wind van de pluimen en bladeren zorgen in elk seizoen voor een prachtig schouwspel. Daarnaast geven de bladeren jaarrond een ander kleurenbeeld aan uw tuin. Sommige siergrassen soorten geven prachtige aren tijdens de bloeiperiode, waardoor het uiterlijk van de plant in elk seizoen weer anders is. De meeste soorten grassen komen het beste tot hun recht wanneer ze in groepen geplant worden.

 

De meeste grassoorten worden puur vanwege decoratieve redenen gekocht. Siergrassen zijn uitstekend af te wisselen met andere planten. Siergras combineren met Verbena, Hortensia, Lavendel of Allium is in vele tuinen een succesvolle variatie gebleken die zorgt voor een mooie afwisseling tussen de grassen en de kleur paars. Grasplanten brengen rust in uw tuin en zijn daarnaast ook nog eens onderhoudsvriendelijk. Omdat er veel verschillende soorten siergrassen bestaan, kunt u ze behalve met uw vaste planten ook onderling variëren om zo een afwisselend beeld in uw grassen tuin te creëren.

 

Welke siergras soorten zijn er?

Bij Tuinplantenwinkel.nl vindt u meer dan tachtig verschillende soorten siergras, die in verschillende categorieën kunnen worden opgedeeld. Zo treft u in het assortiment de populaire siergrassen soorten Carex, Festuca, LeliegrasVedergras en Vingergras aan. De grassoort Carex wordt veelal toegepast als bodembedekker in voortuinen en achtertuinen. Het is een groenblijvend sier gras dat ook wel Zegge wordt genoemd. Festuca bestaat ook weer uit verschillende soorten gras waarvan de Festuca glauca ‘Intense Blue' er een is. Dit siergras heeft blauwgrijs loof dat prachtig afsteekt tegen het groen in uw tuin.

 

De Miscanthus, ook wel Prachtriet genoemd, is een soort gras dat door zijn indrukwekkende uiterlijk prachtig tot zijn recht komt als solitaire plant. Een andere populaire siergras soort is de Pennisetum, ook wel Lampenpoetser genoemd. Dit gras komt niet alleen als solitair goed tot zijn recht, maar is ook zeker perfect te combineren in een groep in een border met andere planten. Dit polvormige siergras met pluimenkunt u online bij ons bestellen. Wij bieden een uitgebreid assortiment van siergras soorten aan in zowel kleine als grote potmaten. Hier zitten ook verschillende grassen met pluimen tussen.

 

Vanwege de grote verscheidenheid aan kleuren, vormen en maten is er voor elke tuin namelijk wel een passende siergras soort te vinden. Deze grassoorten hebben vanwege hun bladkleur, manier van groeien en soms indrukwekkende bloei een hoge sierwaarde. Hoge siergrassen sterven vrijwel altijd af in de herfst, maar het silhouet blijft wel staan. Kleinere grassen zijn er in afstervende en wintergroene soorten. Sier grassen kopen? Maak dan de juiste keuze uit het uiteenlopende siergrassen soorten

 

Voor welke tuinen zijn siergrassen geschikt?

Siergrassen in tuin zijn een uitstekende keuze voor elke tuinier, ongeacht de grootte of stijl van de tuin. Deze veelzijdige planten voegen textuur, beweging en hoogte verschil toe aan uw siergrassen tuin. Siergrassen in tuin zijn geschikt voor zowel een moderne tuin, onderhoudsvriendelijke stadstuin of prairie tuin. Voor grote tuinen kunnen hoge tuin grassen zoals de Miscanthus of Pampasgras gebruikt worden om hoogteverschillen te creëren.  In kleinere tuinen zijn lagere grassen voor in de tuin zoals Festuca of Carex ideaal om borders en paden te accentueren zonder te overheersen.

 

Grassen voor in de tuin kunnen op verschillende manieren worden toegepast. Een populaire keuze is het gebruik van border siergrassen. Door sier grassen langs de randen van borders te planten, ontstaat er een zachte overgang tussen verschillende plantensoorten en krijgt de border meer diepte en beweging. Een grassen tuin is ook mooi in combinatie met andere bloeiende vaste planten. De fijne textuur van de grassen vormt een mooi contrast met de grotere bladeren en bloemen van bijvoorbeeld Echinacea purpurea of Rudbeckia fulgida Goldsturm.

 

In een nauwkeurig aangelegde Japanse tuin komen siergrassen prachtig tot hun recht. Enkele voorbeelden hiervan zijn het Japanse bloedgras (Imperata cylindrica ‘Red Baron') en het Japanse siergras genaamd Hakonechloa. Van beide soorten kleurt het blad in de herfst roodbruin, wat een prachtig contrast geeft in combinatie met andere vaste planten en heesters in de Japanse tuin. Deze Japanse soorten kunt u in verschillende potmaten kopen in onze webshop.

 

 

Siergrassen geven de tuin een natuurlijke uitstraling en vallen door hun fijne structuur goed op

 

Inspiratie Siergrassen:

Pennisetum steelt de show in het najaar met zijn pluimen en herfstkleuren

 

Lampenpoetsergras steelt de show in het najaar met zijn borstelige bloemen en prachtige herfstkleuren.

 

Siergrassen zijn goed te combineren met andere vaste planten.

 

De grassen zijn erg goed te combineren met andere vaste planten en zorgen voor een natuurlijke uitstraling van uw tuin.

 

Siergrassen zijn er in verschillende soorten en kleuren

 

Siergrassen verschillen onderling enorm en het palet is daardoor zeer uitgebreid, waardoor ze ook met elkaar prima te combineren zijn voor een afwisselend beeld. Hier zien we Lampenpoetsergras op de voorgrond.

 

Een border met siergrassen planten

Wilt u siergras planten? Siergrassen kunnen dus in elke tuin gebruikt worden. Echter bestaan er enkele aanbevelingen wat betreft de manieren van het aanplanten van de meeste siergrassen. Zo wordt Prachtriet over het algemeen solitair geplant, in tegenstelling tot andere soorten die minder opvallend zijn en daarom beter in een groep kunnen worden geplaatst. Lampenpoetsersgras is daar een voorbeeld van. Plaatst u er daarvan een aantal bij elkaar, dan levert dit een prachtplaatje op. De Carex en de Festuca worden net als de Imperata cylindrica (Japans bloedgras) veelal als bodembedekkers ingezet. Deze gras planten groeien snel en veelal horizontaal.

 

Wanneer de beste tijd voor grassen planten in uw tuin is, hangt af van vorst en neerslag. Siergrassen planten kan in principe het gehele jaar door, maar alleen op dagen dat het aanhoudend vriest of er voortdurend veel neerslag valt, kunt u het sier gras beter niet aanplanten. Het voorjaar geldt als de allerbeste periode. De grond is dan namelijk warmer en losser. Dit maakt het grassen planten makkelijker, maar zorgt er ook voor dat de gras plant beter kan acclimatiseren. Dit moment van aanplanten geldt voor zowel de bladverliezende soorten als de wintergroene siergrassen.

 

Eenvoudig in onderhoud

Van siergrassen is bekend dat zij in hun onderhoud weinig vereisen. De meeste soorten zijn ijzersterk en behoeven vanaf het moment dat ze geplant worden, minimale verzorging. Gedurende het eerste jaar is het belangrijk de plek onkruidvrij te houden, maar daarna volstaat éénmaal per jaar snoeien. Het siergras past zich in uw tuin prima aan zijn standplaats aan.

 

De meeste sier grassen soorten geven de voorkeur aan een zonnige standplaats maar ook op een half beschaduwde plaats gedijen de mooiste siergrassen. Een enkeling is ook in de schaduw tevreden. Wilt u gras soorten in de voortuin of de achtertuin plaatsen? Houdt u dan rekening met het zonlicht. Verder houdt een siergras van licht vochtige grond.

 

Wanneer kunt u de meeste siergrassen snoeien?

Veel tuineigenaren zijn in de veronderstelling dat afgestorven planten en grassen in de winter moeten worden gesnoeid. Echter zijn er diverse redenen om dit juist niet te doen. Naast de esthetische waarde van het veranderde uiterlijk van de grassen, bieden afgestorven bladeren en stengels ook een stukje bescherming tegen kou en vocht. Ook is een deel van de voedingsstoffen nog in deze delen opgeslagen, wat de plant ook helpt zich in deze periode te kunnen handhaven.

 

Wilt u een grasplant buiten snoeien? Siergras snoeien doet u idealiter in de winter, of in het vroege voorjaar zo rond midden maart. U knipt de grasplanten tien tot twintig centimeter boven de grond af, zodat ze daarna weer flink kunnen uitgroeien. Dit geldt ook voor de wintergroene grassen, die u op deze manier een extra groeispurt geeft. Het is belangrijk niet te lang te wachten met het snoeien. Nieuw ontstane scheuten die boven de grond tevoorschijn komen, zouden namelijk zo al snel beschadigd kunnen worden. Dat is natuurlijk allesbehalve de bedoeling. 

 

Wintergroen siergras of een niet-groenblijvende siergras soort?

Voor de meeste soorten geldt dus, dat u wat snoeien betreft weinig hoeft te doen. Voor de niet-groenblijvende oftewel afstervende soorten geldt dat u deze één keer per jaar, vlak na de winter, snoeit. Hoe hoog u de plant precies boven de grond houdt, is afhankelijk van zijn grootte. Onder de niet-groenblijvende grassen vallen het Prachtriet en het Lampenpoetsersgras. De Festuca en de Carex morrowii behoren tot de wintergroene siergrassen. De in de winter beschadigde delen van deze grassen kunt u gedeeltelijk weg snoeien of geheel verwijderen.

 

Siergras in pot planten

Wilt u siergras in pot planten om zo uw balkon, veranda of tuin te decoreren? Vrijwel alle soorten siergras zijn hiervoor geschikt. Wel dient u met een aantal zaken rekening te houden. Zo hebben grotere soorten logischerwijs ook grotere potten nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Het Prachtriet (Miscanthus) vormt behoorlijke pollen en kan anderhalf tot tweeënhalf meter hoog worden. Dit siergras heeft al gauw een pot met een doorsnee van 60 tot 70 centimeter nodig, het beste plant u deze daarom toch in de border.

 

De bloempot of bloembak die u kiest, moet vorstbestendig zijn om zo de wortelkluit in de winter beter te beschermen. U plaatst hem het liefst zo dicht mogelijk bij de gevel van uw huis, zodat vorst en koude wind minder invloed uitoefenen op het siergras. Vul de pot met potgrond en breng eventueel onder in de pot een laag hydrokorrels aan zodat overtollig water niet in de plantenbak blijft staan. Zowel de potgrond als hydrokorrels voor de tuingrassen kunt u online kopen op Tuinplantenwinkel.nl.

 

Siergras kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Bij Tuinplantenwinkel.nl bent u aan het juiste adres voor het siergras kopen. Siergrassen zijn een prachtige aanvulling op elke tuin. Een van de grootste voordelen van siergrassen kopen bij Tuinplantenwinkel.nl is het uitgebreide en diverse aanbod. Elk type siergras heeft zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen. Bij Tuinplantenwinkel.nl begrijpen we dat het vervoeren van planten soms een uitdaging kan zijn. Daarom bieden wij een eigen bezorgservice aan. Wanneer u siergras bestelt, zorgen wij ervoor dat uw bestelling veilig en in optimale conditie bij u thuis wordt bezorgd. Dit bespaart u tijd en moeite en garandeert dat uw siergrassen in perfecte staat arriveren.

 

Grassen kopen voor buiten verloopt eenvoudig en snel. U kunt vanuit het comfort van uw eigen huis siergrassen bestellen en wij zorgen voor de rest. Wilt u grassen kopen voor buiten of specifieke siergrassen bestellen voor een bepaalde hoek van uw tuin, ons aanbod is zo divers dat u altijd iets vindt dat bij uw wensen past. Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u verschillende soorten grasplanten kopen. Bij Tuinplantenwinkel.nl bent u verzekerd van een uitgebreid aanbod, deskundig advies en een betrouwbare bezorgservice.

 

Video's over Siergrassen:

 

 

 

Naast de gewone lampenpoetser is er ook een variant die lager blijft: de Pennisetum alopecuroides 'Little Bunny'.

 

 

 

Festuca glauca of schapengras heeft een blauwe kleur en staat het liefst in de zon.

 

 

 

Een wat groter siergras met prachtige aren in het najaar is het Chinese prachtriet of Miscanthus.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.