Diverse heg soorten en kenmerken

 • Geplaatst op
 • Door Tuinplantenwinkel.nl
 • Geplaatst in Hagen, Tuintips
 • 0
Diverse heg soorten en kenmerken

In dit blog worden verschillende soorten haagplanten besproken, de belangrijkste kenmerken en verzorgingstips komen voorbij.

Ontdek verschillende heg soorten: van wintergroen tot sierlijk

Bent u op zoek naar de perfecte haag voor uw tuin? In onze blog verkennen we de verschillende heg soorten - van de immergroene privacybieders tot de kleurrijke seizoenswisselaars. Ontdek welke heg het beste past bij de stijl van uw tuin, het lokale klimaat en de bodemgesteldheid, en leer tegelijkertijd hoe u ze onderhoudt om uw tuin het hele jaar door levendig te houden. Stap met ons mee in de wereld van heggen: van de functionele tot de sierlijke, en alles daartussenin.

 

Belangrijkste punten

 • Bij het kiezen van een haag moeten de tuinstijl, klimaat en bodem van de regio overwogen worden, waarbij zowel inheemse als exotische haagplanten hun eigen unieke esthetische en praktische bijdragen leveren.

 • Groenblijvende haagplanten zoals laurierhaag en hulst bieden het hele jaar door kleur en privacy, terwijl bladverliezende hagen zoals beukenhaag en haagbeuk seizoensgebonden charme toevoegen en goed onderhoudbaar zijn.
 • In de aanschaf en verzorging van heggen zijn duurzaamheid en snoeien belangrijk, waarbij aangeraden wordt om regelmatig te snoeien voor een gezonde groei en het behouden van de vorm, en te kiezen voor inheemse of milieuvriendelijke plantensoorten.

Bekijk ons aanbod hagen en bestel direct

De variëteit van heggen: een overzicht

Heggen zijn er in alle soorten en maten, waaronder verschillende soorten heggen zoals groenblijvende haagplanten en bladverliezende haagplanten, en van lage tot hoge heggen. Elk type heeft zijn eigen unieke kenmerken die het geschikt maken voor verschillende tuinstijlen. Bijvoorbeeld, een strakke haag van groenblijvende haagplanten kan zorgen voor privacy, terwijl een dichte haag van snelgroeiende hagen een natuurlijke afscheiding kan vormen.

Bij het kiezen van een haag voor je tuin, is het belangrijk om rekening te houden met de stijl van je tuin en het klimaat en de bodemgesteldheid van je regio. Inheemse haagplanten zoals de haagbeuk of beukenhaag kunnen bijvoorbeeld goed passen bij een traditionele tuinontwerp, terwijl exotische soorten zoals de Olijfwilg of Glansmispel een modernere look kunnen geven.

Houd er rekening mee dat niet alle soorten hagen geschikt zijn voor alle klimaten. Wintergroene haagplanten, zoals de Laurierhaag, gedijen bijvoorbeeld goed in koudere klimaten, terwijl andere soorten, zoals de Liguster, meer geschikt zijn voor gematigde klimaten.

 

Groenblijvende haagplanten: Altijd kleurrijk

Groenblijvende haagplanten zijn een populaire keuze voor heggen vanwege hun vermogen om het hele jaar door kleur en privacy te bieden. Een voorbeeld van een wintergroene haagplant is de Laurierkers, met ovale bladeren, ook wel Prunus laurocerasus genoemd. Andere voorbeelden van groenblijvende haagplanten zijn:

Deze planten behouden hun groene bladeren zelfs in de winter, waardoor ze een aantrekkelijke aanvulling zijn op elke tuin.

In termen van zorg, hebben groenblijvende haagplanten vergelijkbare behoeften als andere haagplanten. Ze hebben echter hun eigen unieke bloeikarakteristieken. De Japanse hulst, bijvoorbeeld, heeft vergelijkbare zorgvereisten als buxus en wordt beschouwd als een waardig alternatief voor buxus. Schijnhulst is bijzonder geschikt voor een lage groenblijvende haag en verspreidt een zoete geur tijdens de bloei.

Wat de groei betreft, groeien wintergroene hagen zoals de laurierkers, hulst, Japanse hulst en Schijnhulst gemiddeld 10 tot 30 centimeter per jaar. Ze gedijen het beste bij een milde temperatuur en licht vochtig weer, op een vochtige tot normale grond en kunnen zowel in de zon als in de schaduw groeien.

Bekijk ons aanbod groenblijvende hagen en bestel direct

Bladverliezende hagen: Seizoenscharme

Bladverliezende hagen bieden een unieke charme aan elke tuin. In tegenstelling tot een wintergroene haag, verliezen bladverliezende hagen hun bladeren in de herfst, waardoor ze een prachtige reeks seizoenskleuren kunnen tonen. Een bladverliezende haag kan bestaan uit verschillende soorten bladverliezende haagplanten, zoals de Beukenhaag, Haagbeuk en Veldesdoorn.

Naast hun esthetische aantrekkingskracht, bieden bladverliezende hagen ook functionele voordelen. Ze kunnen bijvoorbeeld een natuurlijke afscheiding bieden, privacy bieden en de windsnelheid verminderen. Bovendien zijn ze relatief eenvoudig te onderhouden. Zelfs in extreme winters verliezen ze hun bladeren slechts tijdelijk, waardoor ze het hele jaar door een effectieve barrière kunnen vormen.

Bij het verzorgen van bladverliezende hagen is het belangrijk om aandacht te besteden aan hun groeiomstandigheden en bodemvereisten. Enkele tips voor het verzorgen van verschillende soorten hagen zijn:

En wat betreft hun prachtige herfstkleuren, een rode haag kan bijvoorbeeld worden gecreëerd met een rode beukenhaag.

 

Conifeer: De klassieke dichte haag

Coniferen zijn een andere populaire keuze voor heggen vanwege hun dichte groei, wintergroenheid en snelle groei. De Thuja (Levensboom), Californische Cipres en de Leylandii zijn vooral populaire coniferen voor heggen, maar er zijn ook andere coniferen die geschikt zijn voor hagen.

Coniferen kunnen gemiddeld 20-40 cm per jaar groeien, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor diegenen die een snelle haaggroei willen. Om een dichte haag te krijgen, wordt aanbevolen om meerdere coniferen per strekkende meter te planten.

Bij de verzorging van een conifeer haag is regelmatig snoeien in de late zomer of vroege herfst essentieel om de vorm te behouden en de groei van de takken te stimuleren. Zo behoudt u mooie haagplanten in uw tuin.

Bekijk ons aanbod coniferen en bestel direct

Sierheggen voor elke tuin

Sierheggen zijn een geweldige manier om visuele interesse en schoonheid toe te voegen aan je tuin. Deze heggen, zoals Lavendel, gele Kornoelje en Berberis, hebben de eigenschap om vlinders, honingbijen en andere nuttige insecten aan te trekken, wat op zijn beurt bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Ze kunnen ook een strakke haag vormen als ze goed worden onderhouden.

Bijvoorbeeld, een Lavendelhaag onderscheidt zich door:

 • paars/blauwe bloemen in de zomermaanden
 • een laag blijvende haag
 • compacte groei, wel regelmatige snoeien
 • geschikt voor een zonnige standplaats
 • grijs/groene bladeren

Daarnaast voegt een gele Kornoelje haag gedurende het jaar sierlijke bessen, elegante bloesems en mooi gekleurde takken toe aan de levendige groene bladeren. Dit maakt het een van de verschillende haagplanten, die geschikt zijn voor diverse tuinlandschappen.

 

Lage versus Hoge Haagplanten

Bij het kiezen van een haag voor je tuin, kan het nuttig zijn om te overwegen of je een lage of een hoge haag wilt.

Lage bladhoudende haagplanten, zoals:

kunnen bijvoorbeeld een geschikte leefomgeving bieden voor kleine dieren en zijn eenvoudig te onderhouden.

Aan de andere kant, hoge haagplanten, zoals:

kunnen privacy bieden en een natuurlijke afscheiding vormen. De keuze tussen lage en hoge haagplanten hangt af van de gewenste functie en esthetiek van de haag in je tuin.

 

Het planten van een nieuwe haag

Bij het planten van een nieuwe haag zijn er enkele belangrijke overwegingen om in gedachten te houden. De meest geschikte periode om een nieuwe haag te planten is in de herfst en winter, vooral wanneer er wordt gekozen voor planten met kale of blote wortels.

Bij het planten van haagplanten, is het van essentieel belang om de correcte plantafstand te bepalen. Over het algemeen wordt een afstand van 4-5 planten per meter geadviseerd, en de plantafstand moet anderhalf keer zo groot zijn als de kluit van de plant.

Het is ook belangrijk om de bodem adequaat voor te bereiden voor het planten van een haag. Dit omvat het draineren van de grond op de bodem van de geul of de plantgaten en het gebruik van aanplantgrond die specifiek is ontwikkeld voor hagen en bomen, dus voor elke soort heg gebruikt kan worden.

Bekijk hier aanplantgrond en bestel direct

Onderhoud en snoeien van heggen

Een van de belangrijkste onderdelen van het hebben van een haag in je tuin is het onderhoud ervan. Regelmatig snoeien van de heg is essentieel om een gezonde groei te bevorderen en de gewenste vorm te behouden. De optimale tijden om heggen te snoeien zijn:

 • tussen mei en september voor de meeste haagplanten
 • rond half juli voor hagen die wat trager groeien zoals de taxus
 • n het algemeen van november tot februari.

Voor groenblijvende haagplanten, zoals Coniferen, wordt aanbevolen om ze één tot twee keer per jaar te snoeien.

Bladverliezende hagen, aan de andere kant, moeten na het planten tot de helft worden gesnoeid om de groei van vertakkingen te bevorderen. In tegenstelling tot bladhoudende hagen, is de meest geschikte tijd om deze hagen te snoeien vanaf het einde van mei.

 

Duurzaamheid en milieuvriendelijke keuzes

Bij het kiezen van een haagplant voor je tuin, kan het waardevol zijn om duurzame en milieuvriendelijke keuzes te maken. Dit kan onder andere het kiezen van inheemse soorten omvatten, die beter aangepast zijn aan de lokale omstandigheden en die bijdragen aan de lokale biodiversiteit.

Er zijn ook enkele haagplanten die bijzonder duurzaam zijn in Nederland. De Amberboom, de Beuk (Fagus Sylvatica) en de Laurierhaag zijn bijvoorbeeld enkele van de meest duurzame haagplanten in Nederland.

 

Haagplanten kopen en online bestellen

Als je er eenmaal voor hebt gekozen om een haag in je tuin te planten, kun je haagplanten eenvoudig online aanschaffen bij Tuinplantenwinkel.nl. We bieden een breed assortiment aan haagplanten en bieden veilige betalingsmogelijkheden, snelle levering, klantenservice en aangroeigarantie!

 

Samenvatting

In deze blogpost hebben we de verschillende soorten heggen onderzocht, variërend van groenblijvende haagplanten tot bladverliezende haagplanten, en van lage tot hoge heggen. We hebben ook gekeken naar hoe je een nieuwe haag kunt planten, hoe je heggen kunt onderhouden en snoeien en hoe je duurzame en milieuvriendelijke keuzes kunt maken bij het kiezen van een haagplant. We hopen dat deze informatie nuttig is geweest en dat het je helpt bij het creëren van de perfecte haag voor je tuin.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Veelgestelde vragen over heg soorten:

Wat voor soort heggen?

Antwoord: Voor lage, formele heggen is Japanse hulst een goede keuze. Terwijl voor een meer informele haag planten vaak haagplanten met grote bladeren gekozen wordt zoals een Laurierhaag. Er zijn verschillende soorten hagen om uit te kiezen, afhankelijk van de gewenste uitstraling.

Wat is een makkelijke heg?

Antwoord: Een makkelijke heg die populair is voor weinig onderhoud is de beukenhaag (Fagus sylvatica). Deze is betaalbaar (zeker met blote wortel), winterhard en kan zowel laag als hoog groeien, waardoor het een veelzijdige keuze is.

Welke haag blijft groen in de winter?

Antwoord: De Laurierhaag blijft groen in de winter, net als de Japanse hulsthaag, Taxushaag en coniferenhaag. Andere opties voor een groene haag zijn van Kardinaalsmuts, Olijfwilg haag en klimophaag.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.