Doorbloeiende rozen verzorgen

Doorbloeiende rozen verzorgen

Het liefst genieten we de hele zomer van rozen. Een goede snoei in het voorjaar zorgt voor een rijke bloei van uw rozenstruik. Doorbloeiende rozen zijn in staat tot diep in het najaar bloemen te vormen. Soms kunnen ze daarbij wel wat hulp gebruiken.

Doorbloeiende rozen bloeien de hele zomer. Vaak zelfs totdat de winter begint. De uitbundige bloei in de zomer kost de roos veel energie waardoor de bloei erna vaak iets minder massaal is. Door het geven van extra voeding in juni of juli sterkt de roos weer aan. Ze is vervolgens beter in staat opnieuw tot bloei te komen.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Naast het geven van voeding is snoeien een tweede belangrijke methode voor een rijk en lang bloeiende rozenstruik.

 

Welke voeding geef ik een doorbloeiende roos in de zomer?

Voor de voeding van een roos is Culterra een geschikte meststof. Dit is een organische meststof met een compleet pakket aan voedingsstoffen. Een half handje per plant is voldoende. Strooi deze uit rondom de voet van de plant. Doe dit het best met wisselvallig weer. Door de regen valt de korrel meteen uiteen en geeft deze de voedingsstoffen aan de grond af. U kunt de mestkorrels ook strooien op een droge dag en de korrels zelf bevochtigen met een sproeier.

U kunt vaak meerdere keren per jaar voeding geven. De frequentie is afhankelijk van de werking van de meststof. Culterra en de meeste andere organische meststoffen hebben een werkingsduur van ongeveer 2 maanden. Dit houdt in dat u deze meststoffen elke twee maanden kunt geven. Beperk het geven van meststoffen alleen tot het groeiseizoen; grofweg tussen april en eind september. Er zijn ook langdurig werkende (kunst)meststoffen verkrijgbaar die u alleen in het voorjaar toedient. Raadpleeg hiervoor de verpakking.

 

Waarom en hoe snoei ik een doorbloeiende roos in de zomer?

Naast de snoei van een rozenstruik in het voorjaar, is ook de snoei tijdens de bloei bij doorbloeiende rozen belangrijk. De roos krijg een extra stimulans wanneer de oude verwelkte bloemen worden verwijderd. In plaats van energie te steken in het vormen van zaaddozen maakt de roos nieuwe scheuten met opnieuw bloemen. Voor het snoeien kunnen een tweetal technieken worden gebruikt. Voor het snoeien van klimrozen vindt u alle informatie in dit blog.

 

Verschillende snoeimethodes

Rozen bloeien bijna nooit gelijktijdig. Dit betekent dat er aan eenzelfde plant zowel nieuwe knopscheuten als uitgebloeide bloemstelen zitten. Door het terugsnoeien van de uitgebloeide bloemstelen worden er opnieuw scheuten gevormd die weer later in het jaar bloemen geven. Door dit regelmatig te herhalen bloeit de roos continue door, het is alleen wel wat meer werk.

De scheuten kunnen vaak het beste terug worden gesnoeid tot minimaal het eerste 5-tallig blad. Dit is een bladsteel waaraan 5 bladeren zitten. Meestal ziet u direct onder de bloem bladstelen met 3 bladeren. U mag de stelen gerust verder afknippen dan het eerste 5-tallige blad.

Er kan ook worden gekozen de gehele struik terug te snoeien op het moment dat de bloei terug valt. Met deze methode bent u het minste tijd kwijt. Deze techniek zorgt snel voor veel nieuwe scheuten en veel bloemen later in de zomer. Nadeel van deze techniek is dat u het een aantal weken zonder bloemen moet stellen. De bloei is later echter wel, zeer uitbundig.

Het geven van voeding in combinatie met de snoei geeft het beste resultaat. Deze methodes werken voor zowel struikrozen, als rozen op stam. Let op, de soort moet wel doorbloeiend zijn. Niet doorbloeiende soorten worden het beste met rust gelaten. Bovendien produceren veel van deze eenmaal bloeiende rozen decoratieve bottels in het najaar die u anders wegknipt.

Met deze adviezen zorgt u voor rijkbloeiende rozen, de hele zomer door. Wij wensen u veel plezier met uw doorbloeiende struikroos. Heeft u er nog geen in uw tuin? Op Tuinplantenwinkel.nl vindt u een enorm aanbod doorbloeiende rozenstruiken.


 

Op de foto: Trosrozen zoals deze bloeien vaak de gehele zomer door. Deze Rosa 'Bonica' is een echte klassieker.

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Marjolein,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de doorbloeiende rozen.

  Als er in de lange scheuten nog geen (of nog maar hele kleine) bloemknoppen zitten, dan kunt u ze nu nog gerust terugknippen om zo de rozenstruiken mooi compact te houden.

  Als de bloemknoppen al (bijna) open staan, wat ik niet verwacht, dan kunt u ervoor kiezen om ze eerst te laten bloeien en pas daarna de scheuten flink terug te knippen.

  Ze zullen na het snoeien zeker later in het jaar nog gaan bloeien.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Marjolein Barentsen Marjolein Barentsen

  Goedendag,
  Ik heb mijn roosjes begin april gesnoeid en ook gemest. De planten zijn mooi vol geworden, maar nu krijgen velen allemaal hele lange scheuten. Moet ik deze snoeien, omdat ze veel kracht kosten, of pas nadat ze gebloeid hebben?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.