Hoe snoei ik een dakboom?

Hoe snoei ik een dakboom?

Dakbomen zorgen met hun brede horizontale scherm voor een aangename schaduw in de zomer. De bomen moeten ieder jaar gesnoeid worden om hun vorm te behouden. Hoe u dat aanpakt en wanneer u snoeit leest u hier.

Dakbomen worden gemanipuleerd in een vorm zodat u extra goed van de schaduwwerking kunt genieten. Hiervoor worden de takken uitgebogen en aangebonden in een frame. Als de dakboom wordt verwaarloost zal deze weer proberen uit te groeien tot de natuurlijke boomvorm. Door te snoeien blijft de vorm in tact. Hoe u dat aanpakt leggen we hier haarfijn aan u uit.

 

Wat moet ik weten voordat ik ga snoeien? 

Voordat er gesnoeid kan worden is het belangrijk te weten hoe een dakboom is opgebouwd. In de dakboom is een frame aanwezig waaraan takken zijn vastgebonden. Deze takken vormen de basis van de dakboom en vormen de Hoofdtakken. De hoofdtakken blijven altijd in tact en worden niet gesnoeid. Vanuit de hoofdtakken ontwikkelt de boom zijscheuten. Dit zijn de takken die gesnoeid worden. 

Gebruik bij het snoeien altijd scherp gereedschap. Dit zorgt ervoor dat de snijwond zo schoon en kort mogelijk is. De wond groeit zo snel dicht, dit verkleint de kans op infecties aan de boom.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


Hoe snoei ik dakbomen?

Dakbomen kunnen op verschillende manieren worden gesnoeid. De manier van snoeien is afhankelijk van de boomsoort. Een dakboom kan worden geknot of geschoren.

 

Methode 1: Het knotten van dakbomen:

Bij het knotten worden de zijscheuten van de dakboom teruggenomen tot aan de hoofdtak. De zijscheuten kunnen tot aan de basis worden teruggesnoeid. In het voorjaar ontwikkelen zich nieuwe scheuten vanuit de hoofdtakken. Deze scheuten kunnen in de zomer behoorlijk lang uitgroeien. Soms worden deze daarom in Juli daarom al voor een deel terug gesnoeid. In de winter kunnen de takken vervolgens weer compleet weg gesnoeid worden. Na jaren van snoei ontstaat een kenmerkende knoestige structuur. Het knotten van een dakboom is alleen geschikt voor de plataan en de moerbei. Bij andere dakbomen uit het assortiment van tuinplantenwinkel.nl kiest u voor methode 2.

Knotten is geschikt voor de volgende dakbomen: Dakplataan en de Dakmoerbei.

Aandachtspuntje: Bij een plataan bevinden zich aan de onderzijde van het blad kleine haartjes die bij aanraking als een soort stof loskomen. Dit kan leiden tot irritaties aan de luchtwegen. Als u van plan bent om een plataan in de zomer terug te knippen doet u dit het beste bij donker en vochtig weer. Door het vocht komen de haartjes minder snel los en heeft u er minder problemen mee. Als het blad in de herfst is afgevallen heeft u er (bijna) geen last meer van.

 

Methode 2: Het scheren van van dakbomen:

Bij een groot deel van de dakbomen is het beter de zijscheuten niet compleet weg te snoeien. In plaats daarvan laat u van de zijscheuten ongeveer 10 tot 15 centimeter staan. In het vervolg lopen de knoppen op de afgeknipte scheuten weer uit. Het resultaat is een scherm met steeds meer fijne vertakkingen. Dit betekent een gesloten bladerdek in de zomer. De methode van scheren kan vergeleken worden met het knippen van een haag. De snoei kan met een heggenschaar plaatsvinden. Gebruik voor dikkere takken de snoeischaar of snoeitang.

Het scheren van een leiboom gebeurd het beste in de maanden juni en juli. Snoei bij voorkeur op een bewolkte en koele dag. Dit voorkomt brandschade aan het blad.

Scheren is gechikt voor de volgende dakbomen: Dakplataan ‘Alphen’s Globe’, Dakmoerbei, Dakamberboom, Daksierpeer, Dakesdoorn, dakmoeraseik en de Red Robin dakboom.

 

Wanneer snoei ik dakbomen?

De periode van snoei hangt voor een groot deel samen met de hierboven beschreven snoeimethodes. Over het algemeen is het najaar de meest ideale tijd voor het knotten. Wanneer het blad van de bomen is gevallen zijn de bomen in optimale rust en kunnen ze met een gerust hart flink gesnoeid worden.

Voor het scheren van dakbomen is vaak de periode rond 21 juni ideaal. Vanaf 21 juni worden de dagen korter en remt de boom in de groei af. Snoeien betekent bij bomen ook groeien. Snoeit u dus rond of net na deze dag dan krijgt u niet opnieuw enorme scheuten terug krijgt. Het resultaat is een mooie gelijkmatige groei van de dakboom.

De ideale tijd van snoei is natuurlijk afhankelijk van de boomsoort. In het schema hieronder vindt u de ideale snoeitijd voor elke soort dakboom op tuinplantenwinkel.nl. Voor een aantal soorten geldt dat ze ook buiten de door ons aanbevolen periode prima gesnoeid kunnen worden. Dit geven we aan met een licht-oranje kleur.

Snoeischema dakbomen

Afbeelding: In dit overzicht ziet u gemakkelijk wanneer u welke dakboom het beste snoeit, Met donker oranje geven we de aan te raden snoeiperiode aan. Snoeien in periodes aangegeven met lichtoranje geeft geen problemen en is ook mogelijk.

Alle dakbomen op tuinplantenwinkel.nl koopt u met aangroeigarantie. Het complete productieproces ligt in eigen beheer. Dakbomen van tuinplantenwinkel.nl zijn daarom een volwaardig kwaliteitsproduct. Koop uw dakboom vertrouwd online bij tuinplantenwinkel.nl. 

Reacties

 1. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  U mag de dakmoerbei gewoon nog een keer snoeien in het najaar het kan om nog een keer te scheren om een strak beeld te krijgen of of met een snoeischaar terug te knippen op de hoofdtakken maar je krijgt dan in het voorjaar wel flinke lange scheuten en niet iedereen vind dit mooi en dan kunt u beter voor scheren kiezen want dan schiet de boom veel minder wilt uit

 2. Pepijn Janssen Pepijn Janssen

  Beste,
  Als ik mijn dakmoerbei in de zomer scheer, mag ik hem dan in het laatste kwartaal weer in model snoeien. Zo ja, hoe snoei ik hem dan het beste?
  Alvast bedankt

 3. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw vraag op een van onze blog berichten.

  Als u een tak wegknipt dan zou de dakboom zeker weer nieuwe scheuten moeten maken.

  Maar om u goed te kunnen adviseren zouden we even een foto moeten zien van de situatie.

  Als u de foto naar onze klanten service stuurt kijken we ernaar en zullen u een advies geven.

 4. Davy Sevenants Davy Sevenants

  Beste,
  een hoofdtak van onze nog jonge dakmoerbei is dood (komen geen frisse nieuwe zijtakjes meer aan). Ik heb deze afgeknipt. Hoe kan ik nu een nieuwe hoofdtak laten groeien op die plaats?

 5. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt nu de dak liquidambar gewoon in model brengen dat is geen probleem.
  De hitte is voorbij dus brandschade na het knippen zal niet gebeuren .

 6. Roos Wissink Roos Wissink

  Beste lezer,
  Wij hebben sinds maart een dakamberboom geplant. Ik begrijp dat scheren de beste manier is om te snoeien. Mijn vraag is of dat nu al moet gebeuren.Of volgend jaar juni/juli?

 7. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Jamo,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien van dakbomen.

  Het beste is om er wel de kleine stompjes op te laten staan, dan kan de dakboom makkelijker uitschieten en kan hij zijn groeikracht kwijt. Als hij helemaal tot op de knot teruggesnoeid wordt, heb je kans op barsten in het voorjaar want dan moet hij op de oude dikke takken knoppen maken en dat is niet makkelijk voor de plataan.

  Dus verticale takjes van 5 á 10 centimeter zijn prima.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 8. Jamo Jamo

  Wij hebben 2 dakplatanen van een jaar of 6-7 oud. Ik snoei deze elk jaar flink terug tot op de hoofdgesteltakken. Ik lees echter verschillende adviezen mbt terugsnoeien: de één zegt tot op de hoofdtak, de ander zegt dat je een cm of 2 van de uitlopers moet laten staan, en een derde zegt weer dat je min 5 cm van de uitlopers moet laten staan.
  Wat is nu de beste methode om 's zomers een mooi dicht bladerdek te krijgen (zoals we dat nu trouwens ook hebben)?

 9. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Roos,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien van dakbomen.

  U kunt de dakbomen inderdaad gewoon laten groeien als u dat wilt. De Dakmoerbei groeit van nature ook breed uit. De ronde vorm van de kroon wordt uiteindelijk een soort afgeplatte bolvorm.

  U kunt de Dak-Moerbei ook ieder jaar in het najaar of net na de winter eenmalig terugsnoeien zodat u de boom in de zomer gewoon laat groeien tot de gewenste lossere vorm. Op die manier geniet u van een bolvormige boom in de zomer, maar blijft de dakvorm wel beter behouden.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 10. Roos de Greef Roos de Greef

  Beste mensen, ik heb dakmoerbei
  Boompjes, en die zijn nu helemaal bol begroeid.
  Ik vind het eigelijk wel mooi .
  Als ik ze niet snoei, worden ze dan gewone bomen of blijven ze zo rond?

 11. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Mir,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over dakbomen.

  De rekken van onze dakbomen uit de Classic serie hebben een rek van 130 x 130 cm. De bomen zullen dus minimaal deze afstand van elkaar gezet moeten worden. Ze kunnen ook verder uit elkaar. Ze kunnen dan 'los' staan, maar ze kunnen ook aan elkaar verbonden worden met bijvoorbeeld bamboestokken. Over die stokken kunnen de takken naar elkaar toe groeien.

  De minimale afstand vanaf de gevel tot de stam is 65 cm uit de muur zetten. Het rek raakt dan de gevel. Of dit het mooiste is, dat is iets persoonlijks. Zelf zou ik ze verder van de muur zetten. Eerst een meter niks en dan het begin van het rek. Let wel op dat de stam van de dakboom niet in een looproute komt te staan, of net op de plek waar u de tafel wilt zetten. Als de dakbomen in het terras komen te staan, dan is het belangrijk dat de bomen een voldoende groot plantgat met goede losse grond krijgen. 60x60 is echt het minimale wat ze nodig hebben.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 12. mir mir

  ik zou graag een of twee dakbomen planten op ons terras. maar hoe ver moeten / kunnen ze uit elkaar staan?
  en hoe ver plaats je ze uit de gevel. groeten Mir

 13. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Monique,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien van een dakboom.

  December is in principe wel de juiste tijd om een Moerbei te snoeien. De sapstroom zou op dit moment volledig in rust moeten zijn, zodat de boom niet of weinig bloedt.

  Als dit wel het geval is, dan kunt u beter nog een aantal weken eerder snoeien dan later. Op het moment dat het blad verkleurt / gaat vallen is de sapstroom helemaal tot rust. Bij de meeste bomen en dakbomen is dit in de periode oktober - december.

  Mocht de Dak-Moerbei straks na de snoei toch flink bloeden, dan kunt u komend jaar het beste eens kijken of het in november beter gaat. Aan het bloeden zelf kunt u niks doen. Een beetje bloeden is niet erg voor een boom. Maar als het echt flink bloedt, dan is het toch beter om niet teveel van die grote zaagwonden te maken. Het beste kunt u het eerst met één tak proberen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 14. Monique Monique

  L.s., we willen onze dakmoerbei de jaarlijkse wintersnoei geven. De zijscheuten knippen of zagen we dan terug tot de hoofdtakken, nu (dec.) komt er wel erg veel wit sap uit, is het dan beter te wachten totdat de boom echt in rust is of dat het buiten kouder is. Moet ik grote zaagsneden (sommige takken zijn wel 8 cm dik) behandelen of ¨bloeden΅ te voorkomen?

 15. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Gerard,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien van een dakboom.

  U kunt dit op zich nu prima proberen. De bladeren van de Moeraseik zijn nagenoeg allemaal gevallen verwacht ik, zodat de takkenstructuur goed zichtbaar is.

  Probeer de takken van de Dak-Eik voorzichtig te buigen, zodat ze niet breken. Er mag best wel wat spanning op de takken staan, vooral jonge scheuten zullen niet meteen breken. Als een tak dreigt te breken, kunt u proberen om de tak wat minder sterk te buigen. Hij komt dan pas wat later op het rek uit, maar dat geeft niks voor het uiteindelijke resultaat.

  Succes.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 16. Gerard Kerkhoff Gerard Kerkhoff

  L.S.
  We hebben reeds enkele jaren moeraseik dakboom. De groei is enorm. Moest de laatste jaren we 3x per jaar snoeien. Heb recent een diepe snoei uitgevoerd. Enkele verticale, jonge takken, 1-1,5 m ingekort laten staan en wil deze voorzichtig horizontaal buigen en binden. Ze ogen taai en jong. Op welk tijdstip in welk seizoen kan ik deze operatie het beste doen? Bij voorbaat dank.

 17. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Ellen,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien van een dakboom.

  Als de takken die horizontaal staan een aantal jaar (ongeveer 5 jaar) gedwongen in de horizontale stand aangebonden zijn, dan kan het rek er op een gegeven moment wel uitgehaald worden. De takken zullen dan uit zichzelf horizontaal blijven staan en niet meer terug buigen.

  Let wel op dat het complete takkengestel van de dakboom niet te groot / breed wordt ten opzichte van de dikte van de stam. Als het geheel uit verhouding raakt, bestaat de kans dat een deel van de boom afbreekt tijdens een harde rukwind. Mocht het takkengestel te groot worden, dan kunt u beter een keer de (dikkere) takken wat terugsnoeien, zodat het geheel meer in verhouding blijft.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 18. Ellen De Temmerman Ellen De Temmerman

  Beste, wij hebben een eik met dakvorm die gedurende een aantal jaren in onze tuin staat. We hebben het dakgeraamte al eens verlengt. Maar nu is de de dakvorm zo groot dat het geraamte dit niet meer kan dragen. Vanaf wanneer mogen we het gebinte loslaten zodat de boom vanzelf zijn dakvorm behoudt? Mvg

 19. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Ad,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien van een dakboom.

  We denken niet dat u een dakboom heeft van een trompetboom, omdat deze takken niet of nauwelijks te buigen zijn.

  Het beste kunt u voor de zekerheid even een mail sturen naar onze klantenservice met een foto erbij dan zien we wat het wel is en kunnen we u het beste adviseren. Mailen kan naar [email protected]

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 20. Ad den Dekker Ad den Dekker

  Volgens mij is mijn dakboom een trompetboom. De laatste jaren worden er aan één kant geen nieuwe scheuten gevormd en wordt het dak dus steedse minder dicht. Is snoeien een oplossing en zo ja, hoe?

 21. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Het aan de binnenkant beschadigen van de dakmoerbei boom is geen optie.
  Wat wel werkt is de lange zij toppen (want daar gaat alle groei inzitten)flink terug te snoeien .
  Dat zorgt voor een extra stimulans voor de boom om aan de binnen kant nieuwe scheuten te maken.
  De boom groeit zo snel dat in de zomer je het verschil aan de uiteinden niet ziet.

  Probeer op deze manier de boom te snoeien en dan zou het moeten lukken

  Succes

 22. Paul Verbeek Paul Verbeek

  Ls, de dakmoerbei, 75 cm doorsnee stam, groeit als maar meer aan de buitenkant rondom. Daardoor is de binnenkant minder dicht begroeit. Kan ik dit door, b.v. beschadigen van de hoofduitloop, activeren? Uitlopers uitlokken?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.