Menu
Geen producten gevonden

Hoe snoei ik een dakboom?

Hoe snoei ik een dakboom?

Dakbomen zorgen met hun brede horizontale scherm voor een aangename schaduw in de zomer. De bomen moeten ieder jaar gesnoeid worden om hun vorm te behouden. Hoe u dat aanpakt en wanneer u snoeit leest u hier.

Dakbomen worden gemanipuleerd in een vorm zodat u extra goed van de schaduwwerking kunt genieten. Hiervoor worden de takken uitgebogen en aangebonden in een frame. Als de dakboom wordt verwaarloost zal deze weer proberen uit te groeien tot de natuurlijke boomvorm. Door te snoeien blijft de vorm in tact. Hoe u dat aanpakt leggen we hier haarfijn aan u uit.

Wat moet ik weten voordat ik ga snoeien? 

Voordat er gesnoeid kan worden is het belangrijk te weten hoe een dakboom is opgebouwd. In de dakboom is een frame aanwezig waaraan takken zijn vastgebonden. Deze takken vormen de basis van de dakboom en vormen de Hoofdtakken. De Hoofdtakken blijven altijd in tact en worden niet gesnoeid. Vanuit de hoofdtakken ontwikkelt de boom zijscheuten. Dit zijn de takken die gesnoeid worden. 

Gebruik bij het snoeien altijd scherp gereedschap. Dit zorgt ervoor dat de snijwond zo schoon en kort mogelijk is. De wond groeit zo snel dicht, dit verkleint de kans op infecties aan de boom.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Hoe snoei ik dakbomen?

Dakbomen kunnen op verschillende manieren worden gesnoeid. De manier van snoeien is afhankelijk van de boomsoort. Een dakboom kan worden geknot of geschoren.

Methode 1: Het knotten van dakbomen:

Bij het knotten worden de zijscheuten van de dakboom teruggenomen tot aan de hoofdtak. De zijscheuten kunnen tot aan de basis worden teruggesnoeid. In het voorjaar ontwikkelen zich nieuwe scheuten vanuit de hoofdtakken. Deze scheuten kunnen in de zomer behoorlijk lang uitgroeien. Soms worden deze daarom in Juli daarom al voor een deel terug gesnoeid. In de winter kunnen de takken vervolgens weer compleet weg gesnoeid worden. Na jaren van snoei ontstaat een kenmerkende knoestige structuur. Het knotten van een dakboom is alleen geschikt voor de plataan en de moerbei. Bij andere dakbomen uit het assortiment van tuinplantenwinkel.nl kiest u voor methode 2.

Knotten is geschikt voor de volgende dakbomen: Dakplataan en de Dakmoerbei.

Aandachtspuntje: Bij een plataan bevinden zich aan de onderzijde van het blad kleine haartjes die bij aanraking als een soort stof loskomen. Dit kan leiden tot irritaties aan de luchtwegen. Als u van plan bent om een plataan in de zomer terug te knippen doet u dit het beste bij donker en vochtig weer. Door het vocht komen de haartjes minder snel los en heeft u er minder problemen mee. Als het blad in de herfst is afgevallen heeft u er (bijna) geen last meer van.

Methode 2: Het scheren van van dakbomen:

Bij een groot deel van de dakbomen is het beter de zijscheuten niet compleet weg te snoeien. In plaats daarvan laat u van de zijscheuten ongeveer 10 tot 15 centimeter staan. In het vervolg lopen de knoppen op de afgeknipte scheuten weer uit. Het resultaat is een scherm met steeds meer fijne vertakkingen. Dit betekent een gesloten bladerdek in de zomer. De methode van scheren kan vergeleken worden met het knippen van een haag. De snoei kan met een heggenschaar plaatsvinden. Gebruik voor dikkere takken de snoeischaar of snoeitang.

Het scheren van een leiboom gebeurd het beste in de maanden juni en juli. Snoei bij voorkeur op een bewolkte en koele dag. Dit voorkomt brandschade aan het blad.

Scheren is gechikt voor de volgende dakbomen: Dakplataan ‘Alphen’s Globe’, Dakmoerbei, Dakamberboom, Daksierpeer en de Dakesdoorn.

Wanneer snoei ik dakbomen?

De periode van snoei hangt voor een groot deel samen met de hierboven beschreven snoeimethodes. Over het algemeen is het najaar de meest ideale tijd voor het knotten. Wanneer het blad van de bomen is gevallen zijn de bomen in optimale rust en kunnen ze met een gerust hart flink gesnoeid worden.

Voor het scheren van dakbomen is vaak de periode rond 21 juni ideaal. Vanaf 21 juni worden de dagen korter en remt de boom in de groei af. Snoeien betekent bij bomen ook groeien. Snoeit u dus rond of net na deze dag dan krijgt u niet opnieuw enorme scheuten terug krijgt. Het resultaat is een mooie gelijkmatige groei van de dakboom.

De ideale tijd van snoei is natuurlijk afhankelijk van de boomsoort. In het schema hieronder vindt u de ideale snoeitijd voor elke soort dakboom op tuinplantenwinkel.nl. Voor een aantal soorten geldt dat ze ook buiten de door ons aanbevolen periode prima gesnoeid kunnen worden. Dit geven we aan met een licht-oranje kleur.

Snoeischema dakbomen

Afbeelding: In dit overzicht ziet u gemakkelijk wanneer u welke dakboom het beste snoeit, Met donker oranje geven we de aan te raden snoeiperiode aan. Snoeien in periodes aangegeven met lichtoranje geeft geen problemen en is ook mogelijk.

Alle dakbomen op tuinplantenwinkel.nl koopt u met aangroeigarantie. Het complete productieproces ligt in eigen beheer. Dakbomen van tuinplantenwinkel.nl zijn daarom een volwaardig kwaliteitsproduct. Koop uw dakboom vertrouwd online bij tuinplantenwinkel.nl.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw bericht.

  Als de takken die horizontaal staan een aantal jaar (ongeveer 5 jaar) gedwongen in de horizontale stand aangebonden zijn, dan kan het rek er op een gegeven moment wel uitgehaald worden. De takken zullen dan uit zichzelf horizontaal blijven staan en niet meer terug buigen.

  Let wel op dat het complete takkengestel niet te groot / breed wordt ten opzichte van de dikte van de stam. Als het geheel uit verhouding raakt, bestaat de kans dat een deel van de boom afbreekt tijdens een harde rukwind. Mocht het takkengestel te groot worden, dan kunt u beter een keer de takken wat terugsnoeien, zodat het geheel meer in verhouding blijft.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Ellen De Temmerman Ellen De Temmerman

  Beste, wij hebben een eik met dakvorm die gedurende een aantal jaren in onze tuin staat. We hebben het dakgeraamte al eens verlengt. Maar nu is de de dakvorm zo groot dat het geraamte dit niet meer kan dragen. Vanaf wanneer mogen we het gebinte loslaten zodat de boom vanzelf zijn dakvorm behoudt? Mvg

 3. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw vraag op een van onze blog berichten.

  We denken niet dat u een dakboom heeft van een trompetboom omdat deze takken niet of nauwelijks te buigen zijn.

  Het beste kunt u voor de zekerheid even een mail sturen naar onze klantenservice met een foto erbij dan zien we wat het wel is en kunnen we u het beste adviseren.

  We horen graag van u en zullen u een eerlijk advies geven hoe hier het beste mee om te gaan.

 4. Ad den Dekker Ad den Dekker

  Volgens mij is mijn dakboom een trompetboom. De laatste jaren worden er aan één kant geen nieuwe scheuten gevormd en wordt het dak dus steedse minder dicht. Is snoeien een oplossing en zo ja, hoe?

 5. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Het aan de binnenkant beschadigen van de dakmoerbei boom is geen optie.
  Wat wel werkt is de lange zij toppen (want daar gaat alle groei inzitten)flink terug te snoeien .
  Dat zorgt voor een extra stimulans voor de boom om aan de binnen kant nieuwe scheuten te maken.
  De boom groeit zo snel dat in de zomer je het verschil aan de uiteinden niet ziet.

  Probeer op deze manier de boom te snoeien en dan zou het moeten lukken

  Succes

 6. Paul Verbeek Paul Verbeek

  Ls, de dakmoerbei, 75 cm doorsnee stam, groeit als maar meer aan de buitenkant rondom. Daardoor is de binnenkant minder dicht begroeit. Kan ik dit door, b.v. beschadigen van de hoofduitloop, activeren? Uitlopers uitlokken?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.