Menu
Geen producten gevonden

Liriodendron tulipifera

 • Geplaatst op
 • Geplaatst in bomen
 • 16
Liriodendron tulipifera

Deze tulpenboom is niet te verwarren met de magnolia welke in het voorjaar bloeit. Maak kennis met de Liriodendron: een opvallende boom voor de grote en kleine tuin.

Wat zijn de kenmerken van Liriodendron tulipifera?

Deze van oorsprong Noord-Amerikaanse boom is een vaak imposante verschijning. De Liriodendron tulipifera groeit snel uit tot een boom van flink formaat met een kaarsrechte stam. De Nederlandse naam Tulpenboom verwijst naar de bloem- en bladvorm. De boom is niet te verwarren met de Magnolia alhoewel ze wel familie van elkaar zijn. Meest opvallend aan de boom is het blad dat een zeer kenmerkende vorm heeft (zie afbeelding).

De eerste jaren heeft deze tuinplant een smalle kroon, die in de loop der jaren langzaam uitgroeit tot een meer ovalere vorm. De jonge Tulpenboom krijgt nog geen bloemen; na enkele jaren komen er van juni tot augustus groene met geeloranje bloemen aan, die uitgroeien tot kegels vol gevleugelde vruchtjes.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 De Liriodendron tulipifera krijgt een dichte kroon, zodat hij als solitair op een grasveld uitstekend dienst doet als natuurlijke parasol. Tuinplantenwinkel.nl heeft ook een smal blijvende variant voor de kleinere tuinen: Liriodendron tulipifera ‘Fastigiatum’ of Zuil Tulpenboom. De Liriodendron tulipifera is ook in struikmodel verkrijgbaar. Deze groeien uiteindelijk uit tot meerstammige bomen van dezelfde maat en grootte als de boommodellen.

Hoe plant u Liriodendron tulipifera?

Liriodendron tulipifera kunt u het jaarrond planten omdat Tuinplantenwinkel.nl de boom in een pot levert. Deze bladverliezende tuinplant wordt uiteindelijk 10 meter hoog en geeft de voorkeur aan de zon of halfschaduw in een vruchtbare bodem. De tulpenboom vormt een diepe wortels dus een losse bodem ook op grotere diepte is wel een vereiste.

Maak de grond dus eerst goed los en graaf dan een plantgat dat wat groter is dan de boomkluit. Meng er eventueel wat aanplantgrond door voor een betere en snellere aangroei van uw tuinplant. Verwijder de pot en zet de boom met kluit in het plantgat en geef water. Vul het plantgat op met omliggende aarde. Druk de grond stevig aan met uw voeten. Het is aan te bevelen om de boom te verankeren met één of twee boompalen en de bijbehorende boomband(en). Plaats deze op ongeveer 30 cm afstand van de stam. Geef de boom nog een keer water en herhaal dit enkele keren bij droog en/of warm weer.

Hoe moet u Liriodendron tulipifera snoeien en onderhouden?

Liriodendron tulipifera verdraagt sterk snoeien niet goed. Lichte vormsnoei mag, maar is vaak niet nodig, omdat deze tuinplant van nature al een evenwichtig gevormde kroon maakt. Wel kunt u eventueel iets opkronen als de onderste takken teveel hinder veroorzaken. De boom voldoet ook goed in industriegebieden, maar is wel strooizout gevoelig.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: Het blad van de tulpenboom heeft een zeer bijzondere vorm.

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Buijssen,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Liriodendron tulipifera.

  U kunt een Liriodendron snoeien. Let wel op dat u dan een tegenreactie krijgt. De boom zal na het snoeien veel waterloten maken. Dit zijn lange dunne scheuten. Dat is niet erg, maar die zijn wel wat breukgevoelig.

  Ons advies zou zijn om er een specialist bij te halen die het goed in kan schatten. Dan is het zeker haalbaar en kan de Liriodendron er zeker van opknappen. Laat hem dan wel zodanig snoeien, dat hij niet binnen afzienbare tijd opnieuw gesnoeid hoeft te worden.

  Met vriendelijke goet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Buijssen Buijssen

  Mijn tulpenboom staat nu 40 jaar in mijn tuin. Prachtige boom, maar is erg groot voor mijn tuin. Kan ik hem laten snoeien, zo ja wanneer? Ik lees verschillende berichten over het wel of niet snoeien. Graag een goed advies.

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Chantal,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Liriodendron tulipifera.

  De Liriodendron tulipifera bloeit doorgaans in de maanden juni & juli. Dit jaar is alles vanwege het veel te koude voorjaar een stuk later dan normaal. Het kan dus zijn dat de boom zijn bloemknoppen nog moet vormen en later in de zomer gaat bloeien,.

  Daarnaast komt het bij de Liriodendron (en alle andere bloesembomen) voor dat ze zo nu en dan een jaar overslaan met bloeien. Er komen dan weinig tot geen bloemen aan de boom. Dit geeft verder niks en er is ook niks aan te doen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. Chantal Roelandt Chantal Roelandt

  De tulpen boom niet de magnolia heeft dit jaar geen bloei hoe komt dit

 5. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Leon,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Liriodendron tulipifera.

  Zonder foto van de betreffende Liriodendron (of bedoelt u wel de Magnolia?) is het heel lastig om hierin advies te geven. In principe kan een Magnolia prima snoei verdragen, alleen als hij heel ver teruggesnoeid moet worden is het de vraag of de vorm van de plant behouden blijft. Een Liriodendron daarentegen is echt een boom met een doorgaan de stam. Als u die wilt snoeien, is het echt lastig om de vorm van de kroon te behouden na de snoei.

  Eventueel kunt u ons een mail sturen met een foto van de plant met dezelfde vraag erbij. Dit kan naar [email protected]

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 6. leon krijnen leon krijnen

  Onze magnolia, of een familielid ervan, wordt eigenlijk te groot voor onze stadstuin. Ik lees van alles over snoeien, en dat is allemaal vrij duidelijk, maar we zou hem nu graag een meter of twee korter willen maken? Kan dat, de centrale stam afkorten, en zo ja, schuin zagen en insmeren?

 7. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Wilma,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Liriodendron tulipifera.

  Inderdaad soms heeft een plant een snoeibeurt nodig om tot bloei te komen. Bij uw boom is dat dus het geval geweest.

  De eerste paar jaar zie je ook wel vaker dat een plant nog nog niet meteen gaat bloeien. Bij fruitbomen zie je dat ook regelmatig.

  Hopelijk gaat hij vanaf nu elk jaar mooie bloemen geven!

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 8. Wilma Wilma

  Mijn tulpenboom bloeit dit jaar na een snoei beurt voor het eerst. En staat nu bijna 6 jaar in mijn tuin.

 9. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Luc,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Liriodendron tulipifera.

  Op zich leent een Liriodendron tulipifera zich wel om te snoeien. Ik zou niet alleen de top snoeien, maar tegelijk ook de zijtakken van de kroon wat terugnemen, zodat de vorm van de kroon behouden blijft.

  Het snoeien van een boom, vraagt wel enig inzicht en vakkennis. U kunt het natuurlijk prima zelf doen, maar bij twijfel is het misschien beter om het door de vakman te laten doen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 10. Luc Van Acker Luc Van Acker

  Onze Tulipifera is 12 jaar oud en krijgt sinds vorig jaar tulpvormige bloemen. Heel mooi. Maar de buren klagen dat de boom het zonlicht wegneemt van hun terras. Daarom zou ik hem, met pijn in het hart, willen aftoppen. De boom, hé, ... niet de buur ;- ) ik graag me af of de boom daardoor zal sterven?

 11. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Frida,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Liriodendron tulipifera.

  Als u een Magnolia heeft staan kan het afhankelijk van de soort zeker even duren voordat de boom gaat bloeien. Dit is vaak zo bij de Magnolia kobus. Deze wit-bloeiende magnolia begint te bloeien naarmate hij ouder wordt. Op den duur worden het prachtige bomen en is de bloei gegarandeerd. U kunt ons eventueel een foto mailen van de boom; dan kunnen we misschien zien welke type magnolia het is, of dat het toch een Liriodendron is. Deze boom krijgt ook pas op latere leeftijd bloemen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 12. Frida Frida

  Vraagje. Mijn tulpenboom is inmiddels 10 jaar oud en ook zo hoog. We hebben er nog nooit bloemen in gehad is dat normaal?
  Hoor graag. Danku.

 13. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Kees,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Liriodendron tulipifera.

  De Liriodendron mag u nu snoeien dat is geen probleem. Let op met harde wind op het moment van snoeien. Een harde windvlaag kan er voor zorgen dat een tak uitscheurt tijdens het snoeien, dus kies een rustige dag uit met niet teveel wind. Let er ook op dat u de Liriodendron ook niet in de volle zon snoeit, anders kun je soms brandschade aan het blad krijgen na het snoeien. Dit ter info.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 14. Kees Kees

  Wij hebben een grote tulpenboom in de voortuin met een en grote tak die over de weg hangt en de boom uit evenwicht brengt. Wanneer kunnen we deze afzagen? Het liefst zouden we dit zo snel mogelijk doen, maar kan dat wel?

 15. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt de liriodendron best terug snoeien als het blad gevallen is dan ziet u goed wat en waar u snoeit.
  Dat is geen probleem u kunt zelf bepalen hoe hard u dat doet let wel als u hem heel kort snoeit er waterloten terug komen dus stengels die heel lang en dun zijn die zijn dan slap.

  Dus gematigd snoeien is het beste voor deze boom.

  Veel succes.

 16. Joost Joost

  Onze tulpenboom ziet er prachtig uit. Het is nu september en de boom kleurt al mooi, ook hebben we ieder jaar mooie bloemen. Maar, de boom groeit zo goed, dat ie het zicht op andere bomen wegneemt en te veel schaduw verzorgt. We zouden hem graag rondom zouden willen snoeien, Nu lees ik hier verschillende berichten over, Kan het wel of niet en wanneer zou de snoei uitgevoerd kunnen worden? Tot hoever zou je takken terug kunnen snoeien?

 17. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  De echte tulpenboom of Liriodendron bloeit pas op later leeftijd dit is een groot verschil met de magnolia die in de volksmond tulpenboom genoemd wordt. De Liriodendron heeft een blad in de vorm van een tulp; vandaar de naam.

  De bloem zie je bijna niet zitten omdat deze veel minder opvallend is dan die bij een Magnolia. De bloemen zijn groen en hebben een oranje binnenzijde. Na de bloei vormen zich puntvormige vruchten.

  Als uw boom in 10 jaar tijd 20 meter geworden is groeit hij heel snel. Het kan zijn dat de boom minder bloeit omdat hij het goed naar zijn zin heeft. Je kunt dit niet zomaar veranderen in ieder geval geen water bijgeven en geen mest, dat jaagt hem op dan krijg je wel een frisse boom met groot blad maar geen bloem.

  Dit ter info voor u.

 18. Wijma Wijma

  Onze tulpenboom is intussen bijna 20 meter hoog, 10 jaar oud en nog nooit een bloem gezien. Wat doen wij verkeerd?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.