Menu
Geen producten gevonden

Liriodendron tulipifera

 • Geplaatst op
 • Geplaatst in bomen
 • 2
Liriodendron tulipifera

Deze tulpenboom is niet te verwarren met de magnolia welke in het voorjaar bloeit. Maak kennis met de Liriodendron: een opvallende boom voor de grote en kleine tuin.

Wat zijn de kenmerken van Liriodendron tulipifera?

Deze van oorsprong Noord-Amerikaanse boom is een vaak imposante verschijning. De Liriodendron tulipifera groeit snel uit tot een boom van flink formaat met een kaarsrechte stam. De Nederlandse naam Tulpenboom verwijst naar de bloem- en bladvorm. De boom is niet te verwarren met de Magnolia alhoewel ze wel familie van elkaar zijn. Meest opvallend aan de boom is het blad dat een zeer kenmerkende vorm heeft (zie afbeelding).

De eerste jaren heeft deze tuinplant een smalle kroon, die in de loop der jaren langzaam uitgroeit tot een meer ovalere vorm. De jonge Tulpenboom krijgt nog geen bloemen; na enkele jaren komen er van juni tot augustus groene met geeloranje bloemen aan, die uitgroeien tot kegels vol gevleugelde vruchtjes.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 De Liriodendron tulipifera krijgt een dichte kroon, zodat hij als solitair op een grasveld uitstekend dienst doet als natuurlijke parasol. Tuinplantenwinkel.nl heeft ook een smal blijvende variant voor de kleinere tuinen: Liriodendron tulipifera ‘Fastigiatum’ of Zuil Tulpenboom. De Liriodendron tulipifera is ook in struikmodel verkrijgbaar. Deze groeien uiteindelijk uit tot meerstammige bomen van dezelfde maat en grootte als de boommodellen.

Hoe plant u Liriodendron tulipifera?

Liriodendron tulipifera kunt u het jaarrond planten omdat Tuinplantenwinkel.nl de boom in een pot levert. Deze bladverliezende tuinplant wordt uiteindelijk 10 meter hoog en geeft de voorkeur aan de zon of halfschaduw in een vruchtbare bodem. De tulpenboom vormt een diepe wortels dus een losse bodem ook op grotere diepte is wel een vereiste.

Maak de grond dus eerst goed los en graaf dan een plantgat dat wat groter is dan de boomkluit. Meng er eventueel wat aanplantgrond door voor een betere en snellere aangroei van uw tuinplant. Verwijder de pot en zet de boom met kluit in het plantgat en geef water. Vul het plantgat op met omliggende aarde. Druk de grond stevig aan met uw voeten. Het is aan te bevelen om de boom te verankeren met één of twee boompalen en de bijbehorende boomband(en). Plaats deze op ongeveer 30 cm afstand van de stam. Geef de boom nog een keer water en herhaal dit enkele keren bij droog en/of warm weer.

Hoe moet u Liriodendron tulipifera snoeien en onderhouden?

Liriodendron tulipifera verdraagt sterk snoeien niet goed. Lichte vormsnoei mag, maar is vaak niet nodig, omdat deze tuinplant van nature al een evenwichtig gevormde kroon maakt. Wel kunt u eventueel iets opkronen als de onderste takken teveel hinder veroorzaken. De boom voldoet ook goed in industriegebieden, maar is wel strooizout gevoelig.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: Het blad van de tulpenboom heeft een zeer bijzondere vorm.

Reacties

 1. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt de liriodendron best terug snoeien als het blad gevallen is dan ziet u goed wat en waar u snoeit.
  Dat is geen probleem u kunt zelf bepalen hoe hard u dat doet let wel als u hem heel kort snoeit er waterloten terug komen dus stengels die heel lang en dun zijn die zijn dan slap.

  Dus gematigd snoeien is het beste voor deze boom.

  Veel succes.

 2. Joost Joost

  Onze tulpenboom ziet er prachtig uit. Het is nu september en de boom kleurt al mooi, ook hebben we ieder jaar mooie bloemen. Maar, de boom groeit zo goed, dat ie het zicht op andere bomen wegneemt en te veel schaduw verzorgt. We zouden hem graag rondom zouden willen snoeien, Nu lees ik hier verschillende berichten over, Kan het wel of niet en wanneer zou de snoei uitgevoerd kunnen worden? Tot hoever zou je takken terug kunnen snoeien?

 3. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  De echte tulpenboom of Liriodendron bloeit pas op later leeftijd dit is een groot verschil met de magnolia die in de volksmond tulpenboom genoemd wordt. De Liriodendron heeft een blad in de vorm van een tulp; vandaar de naam.

  De bloem zie je bijna niet zitten omdat deze veel minder opvallend is dan die bij een Magnolia. De bloemen zijn groen en hebben een oranje binnenzijde. Na de bloei vormen zich puntvormige vruchten.

  Als uw boom in 10 jaar tijd 20 meter geworden is groeit hij heel snel. Het kan zijn dat de boom minder bloeit omdat hij het goed naar zijn zin heeft. Je kunt dit niet zomaar veranderen in ieder geval geen water bijgeven en geen mest, dat jaagt hem op dan krijg je wel een frisse boom met groot blad maar geen bloem.

  Dit ter info voor u.

 4. Wijma Wijma

  Onze tulpenboom is intussen bijna 20 meter hoog, 10 jaar oud en nog nooit een bloem gezien. Wat doen wij verkeerd?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

thuiswinkel waarborg

 

PayPal iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.