Menu
Geen producten gevonden

Informatie over leibomen

Leibomen zorgen voor privacy zonder dat ze veel ruimte in nemen. Het zijn vaak de groene verlengstukken van een schutting of haag. Naast privacy en beschutting geven leibomen ook structuur aan de tuin. Voor leibomen worden verschillende boomsoorten gebruikt.

 

Vanouds is de Linde een veelgebruikte boomsoort. Omdat de Linde zeer buigzaam hout heeft, makkelijk te snoeien is en snel groeit, is het een ideale leiboom. Lei-Linden werden vaak aangeplant voor de boerderij of het woonhuis om te zorgen voor schaduw in de zomer. In de winter valt het schaarse en meer dan welkome zonlicht wel door de bladloze bomen heen. Ook nu wordt de Lei-Linde nog veel als leiboom toegepast.

 

Grote voorraad leibomen in ons planten- en bomencentrum te Knegsel

 

Leibomen op tuinplantenwinkel.nl

Tegenwoordig is privacy de voornaamste reden om leibomen aan te planten. Het aanbod boomsoorten dat gebruikt wordt om te leiden, is enorm toegenomen. Bij Tuinplantenwinkel vindt u een breed assortiment. Voor elk doel is er genoeg keuze in soorten leibomen. Onze leibomen produceren wij zelf. De bomen worden met de hand aangebonden in onze eigenhandig geproduceerde rekken. Voor dit specialistische werk putten we uit meer dan 30 jaar ervaring.

 

Een leiboom bestaat grofweg uit een stam en een scherm. De stamhoogte en schermgrootte is niet altijd dezelfde. We bieden bij Tuinplantenwinkel.nl de leibomen online aan in aantal maatvoeringen of series:

 

De basis wordt gevormd door de Basic-serie. Dit zijn leibomen met een stevig 6-laags rek van 180 cm breed. Het zijn veelgebruikte boomsoorten van de hoogste kwaliteit tegen een scherpe prijs. Er zijn bladverliezende en groenblijvende opties verkrijgbaar, allemaal met een vaste hoogtemaat.

 

De leibomen uit de Classic-serie zijn al jaren een vaste waarde op het planten- en bomencentrum. Het zijn leibomen met een 7-laags rek van 200 cm breed. Door het grote oppervlak van het rek heeft een leiboom uit deze serie uw ruimtes snel gevuld. Classic-leibomen zijn verkrijgbaar in vele boomsoorten. Er zijn bladverliezende en groenblijvende opties. Deze bieden we aan in verschillende hoogtematen. Zowel de Basic-leibomen als de Classic-leibomen zijn gemakkelijk in serie te schakelen. Dit resulteert in een zeer professionele uitstraling.

 

Let op: De leibomen uit de Basic-, Classic- en de hieronder beschreven 120-serie kunt u per stuk (individueel) of in pakketvorm kopen. Een pakket bestaat uit een x aantal leibomen plus de benodigde accessoires om de bomen in serie te kunnen schakelen en goed te kunnen planten. Aan de leibomen zelf hoeft u niets meer te veranderen. In onze webshop wordt de inhoud van dit pakket duidelijk toegelicht bij de betreffende artikelen.

Vergelijking rekgrootte basic-leibomen tuinplantenwinkel.nl
 

 

Naast de Basic- en Classic-serie bieden we op Tuinplantenwinkel.nl nog een aantal andere leibomen aan. Bij deze leibomen wijkt de vorm en afmeting van het frame af van de leibomen uit de Basic- en Classic-serie. Deze leibomen hebben we eveneens gebundeld in series:

 

120-serie

Bomen in de 120-serie zijn over het algemeen groenblijvende leibomen met een houten frame in plaats van bamboe. Het frame heeft een afmeting van 120 x 120 centimeter (uitgezonderd is de Lei-Photinia halfstam met een frame van 120 x 80 centimeter). De takken van deze leibomen zijn op een andere manier geleid dan hun broertjes uit de Basic-, Classic- en de hierna benoemde Small-serie. Bijna alle takken van de boom zijn uitgewaaierd over het frame. Dit is gedaan omdat deze boomsoorten over het algemeen wat trager groeien en zo toch snel een dicht scherm vormen.

De leibomen in de 120-serie zijn vaak in zowel halfstam als hoogstam formaat te koop. Denk aan stamhoogtes variërend tussen 120 en 200 centimeter. De exacte stamhoogtes verschillen per boomsoort.

 

Rekgrootte leibomen uit de 120-serie ban tuinplantenwinkel.nl
 Dit is de afmeting van het frame dat u vindt in een leiboom uit de 120-serie.

 

Small-serie

In de Small-serie vindt u, zoals de naam al doet vermoeden, kleine leibomen met een kleiner frame van 120 centimeter breed en 90 centimeter hoog. Deze leibomen zijn ideaal voor kleinere afstanden en om lagere objecten mee af te schermen. De stamhoogte ligt rond de 120 centimeter dus in totaal hebben de leibomen uit de Small-serie een hoogte van ongeveer 2 meter.

 

Rekgrootte leibomen uit de Small-serie van tuinplantenwinkel.nl
 Dit is de afmeting van het frame dat u vindt in een leiboom uit de Small-serie.
 

 

Leischermen

In de categorie Leischermen vindt u leibomen met een verticaal scherm. Bij deze schermen zijn de takken niet aangebonden aan horizontale lagen maar uitgewaaierd over een gekanteld frame. Het frame is aangebonden op een hoogte van 50 centimeter. Op die manier ontstaat een scherm welke lijkt op een haag. Deze vorm van leibomen noemen we Leischermen. Het frame heeft een afmeting van 110 x 180 centimeter (bxh). Leischermen zijn ideaal om bijvoorbeeld een lage schuur aan het zicht te onttrekken.

 

Rekgrootte Leischermen van tuinplantenwinkel.nl
 Dit is de afmeting van het frame dat u vindt in een leischerm.
 

 

In het menu vindt u ook nog een viertal leibomen die we tegenwoordig scharen onder de 120-serie (zie informatie hierboven). Dit zijn de Lei-LaurierLei-Olijfwilg, Lei-Photinia en de Lei-Steeneik.

 

Al onze leibomen produceren wij in eigen beheer of worden door onszelf geselecteerd. We staan daarom garant voor het aangroeien van de online bestelde bomen en gaan alleen voor de beste kwaliteit.

 

 

Inspiratie leibomen in de tuin:

leibomen zijn er in vele soorten en maten. De rode beuk valt op door zijn bruin-rood gekleurde bladeren; hier langs een pad toegepast

 

de lei-rode beuk valt op door zijn bruinrood gekleurde bladeren in de zomer

 

De lei-rode beuk of Fagus sylvatica 'Atropunicea' is een extra opvallende verschijning in de zomer met zijn rood-bruin gekleurde bladeren. Leibomen zijn er in vele soorten en maten. Naast de beuk zijn er bijvoorbeeld ook leibomen die spectaculair verkleuren in het najaar zoals de Lei-Amberboom en de Lei-Parrotia.

De lei-linde is de meest bekende leiboom, van oudsher al vaak toegepast bij boerderijen

 

De lei-linde is bijna een synoniem geworden voor de leiboom. Dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat de Lei-Linde aan de basis stond van het huidige assortiment. Vaak werd de Tilia, zoals de linde wordt genoemd in het Latijns, veel toegepast bij boerderijen. De bomen zorgden voor schaduw in de zomer en laten het schaarse licht juist door in de winter. Dit zorgde voor aangename temperaturen in huis.

 

Ook in moderne tuinen komen leibomen goed tot zijn recht

 

De toepassing van leibomen beperkt zich niet meer tot de voortuin. Meestal zorgen de leibomen voor privacy in de achtertuin door het zicht van (achter)buren op de tuin weg te nemen. Op deze foto zijn leibomen gebruikt om het lijnenspel in de tuin extra te benadrukken. De bomen zijn tot aangesloten blokken gesnoeid. De soort leiboom op de foto is de Lei-Haagbeuk. Onder de leibomen is een haag van Taxus geplaatst.

 

Video's over Leibomen:

 

 

Inspiratievideo Leibomen

 

 

Inspiratievideo Leibomen

 

 

Inspiratievideo Leibomen

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.