Alternatieven voor de buxus

  • Geplaatst op
  • Door Tuinplantenwinkel.nl
  • Geplaatst in Hagen, Tuintips
  • 0
Alternatieven voor de buxus

Hagen, bollen, zuilen en bonsai: buxus is overal en in bijna elke tuin terug te vinden. Maar ja; sinds de buxusmot voor heel wat overlast zorgt zijn alternatieven niet meer weg te denken. Welke planten zijn ervoor geschikt?

Wat is vormsnoei?

Buxus wat een van de meest favoriete planten voor het gebruik als haag, bol, piramide of bonsai omdat de plant erg goed te snoeien is. Het modelleren van planten en bomen tot een gewenst resultaat noemt men vormsnoei. Door de tuinplant te snoeien ontstaat een plant met een duidelijk afwijkende vorm t.o.v. een normaal uitgroeiend exemplaar. Een heel bekend voorbeeld is een buxusbol. Vanwege de aantasting van de buxus door de buxusmot staat het gebruik van buxus echter flink onder druk. Gelukkig zijn er ook alternatieven die zich goed laten snoeien.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Welke alternatieven voor Buxus sempervirens kunnen worden gebruikt?

Omdat de Buxus sempervirens een wintergroene tuinplant is focussen we ons in deze blog voornamelijk op andere wintergroene tuinplanten die goed gesnoeid kunnen worden en goed winterhard zijn. Natuurlijk zijn er ook tal van andere bladverliezende tuinplanten die ook erg geschikt zijn voor een haag of andere snoeivorm. Een bekend voorbeeld daarvan is de beukenhaag of Fagus sylvatica. Ten opzichte van de groenblijvende soorten is de beuk een voordelig alternatief; zeker wanneer u deze in het najaar of in de winter aanplant.

Bekijk ons aanbod beukenhaag en bestel direct

Japanse hulst of Ilex crenata

Wintergroene of groenblijvende alternatieven zijn er genoeg. Meest gelijkend of de buxus en daarom vaak gekozen is de Japanse hulst of Ilex crenata. Deze plant vinden we al jarenlang terug in het assortiment tuinplanten maar is pas de laatste jaren herontdekt door de crisis die de buxusmot veroorzaakt. Van de Ilex crenata zijn veel variëteiten die verschillen in groei- en blad-vorm: ‘Dark Green’ heeft diepgroen blad en donkere stengels, ‘Convexa’ heeft gebolde bladeren, ‘Stokes’ is fijner vertakt dan de meeste anderen en heeft kleine diepgroene bladeren, ‘Green Hedge’ heeft ronde bladeren die frisgroen uitlopen, 'Carolina Upright' heeft glanzende bladeren en een meer opgaande groeiwijze. De Japanse hulst groeit het liefst op een humeuze, goed doorlatende grond. De groei is minder egaal dan bij de Buxus maar uiteindelijk ontstaat een dichte haag.

Bekijk ons aanbod Japanse hulst en bestel direct

Taxus baccata

Een andere sterke tuinplant als alternatief voor de buxus is de Taxus baccata. Deze naaldplant is zeer compact te snoeien en heeft een donkergroene kleur. De Taxus is zeer goed winterhard en groeit op alle goed doorlatende grond.

Bekijk ons aanbod taxus baccata en bestel direct

Schijnhulst en Laurier

Minder voor de hand liggend maar ook zeker de moeite waard is de schijnhulst of Osmanthus. Alle Osmanthus is goed te snoeien. De schijnhulst lijkt soms op de gewone hulst omdat de bladvorm nagenoeg gelijk is. Er is een uitzondering in de vorm van Osmanthus burkwoodii waarbij het blad eerder ovaalrond is. Osmanthus heterophyllus heeft het blad dat erg lijkt op de gewone hulst en is er ook in bontbladige varianten zoals de ‘Variegatus’ en de Osmanthus heterophyllus ‘Goshiki’.

Bekijk ons aanbod schijnhulst en bestel direct

Een andere plant waar minder aan gedacht wordt bij de keuze voor een alternatief, is een laurierstruik. Naast de snelgroeiende laurierplanten zijn er namelijk ook soorten die het rustiger aan doen en dus ook geschikt zijn voor een lagere haag of bolvorm. Het laagst blijft de Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’ die van nature mooi breed uitgroeit en ook erg geschikt is om te scheren in blokken. De Portugese laurier of Prunus lusitanica is een fijn bladige soort die ook geschikt is een voor wat lagere haag. De bladeren hebben een frisse uitstraling en glanzen in de zon.

Bekijk ons aanbod laurieren en bestel direct

Struikkamperfoelie of Lonicera

Veel toegepast door professionals en door gemeentes is de struikkamperfoelie: een ijzersterke, wintergroene tuinplant die bovendien goed te snoeien is. De plant groeit iets sneller dan buxus en geeft snel resultaat. Bovendien is de plant relatief goedkoop in aanschaf. De struikkamperfoelie of Lonicera is een plant met een van nature vrij brede groeiwijze. Door te snoeien vertakt de plant zeer rijk en kan er een mooie compacte haag van worden gesnoeid. De plant leent zich ook erg goed om te snoeien tot blokvorm. Meest gebruikt is de lichtgroene Lonicera nitida ‘Maigrun’. Daarnaast is er ook een donkergroene variant met de naam Lonicera pileata.

Bekijk ons aanbod struikkamperfoelie en bestel direct

Buxus alternatieven kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Bij Tuinplantenwinkel.nl vindt u een groot assortiment alternatieven voor de buxus. Komt u er zelf niet uit dan kunt u gerust contact met ons opnemen of langskomen in ons Planten- en bomencentrum. Het assortiment kan wisselen afhankelijk van het seizoen.

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Uw bestelling wordt altijd binnen de aangegeven levertijd bezorgd. Tevens krijgt u van ons aangroeigarantie.

Heeft u vragen, tips of aanvullingen? Laat een reactie achter onder dit blog.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Op de foto: De buxus sempervirens als bol gesnoeid zonder aantasting door de buxusmot.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.