Informatie over blauwe regen

De blauwe regen (Wisteria sinensis) is een bekende klimplant, maar wat misschien niet iedereen weet is dat er naast de blauwe, ook een witte variant is. De naam witte regen zou bij deze meer op zijn plek zijn.

 

De klimplant heeft grote lange bloemtrossen die ook nog geuren. De blauwe regen bloeit en bloemen verschijnen massaal in het voorjaar en zorgen vaak voor een sprookjesachtig beeld. De bloemen zijn rijk aan nectar en daardoor ook bij bijen en vlinders in trek. Het is een flinke groeier en oudere exemplaren krijgen prachtige wat dikkere gedraaide stammen.

 

Blauwe Regen kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

U kunt jaarrond de blauwe regen bestellen bij Tuinplantenwinkel.nl, dit omdat de plant in pot word aangeboden. We bieden de blauwe en witte variant aan in een 'normale' maat en een grotere XL variant.

 

Bij het kopen van een blauwe regen is het belangrijk dat de planten zijn geënt. Zo weet u zeker dat ze al na een paar jaar of zelfs meteen zullen bloeien. Bij Tuinplantenwinkel weet u zeker dat u een geënt exemplaar koopt. Er zijn ook zaailingen in de handel die pas na 15 tot 20 jaar bloem geven. Hier hoeft u zich dus geen zorgen over te maken bij ons.

 

Blauwe Regen planten en snoeien

Deze klimmer staat graag in de volle zon tot in de halfschaduw in een voedzame grond. De blauwe regen heeft een stevige steun nodig zoals een stevige paal van een pergola, een houten raamwerk of boog over een pad. U kunt de blauwe regen planten en tegen een gevel van een huis of schuur laten groeien. Deze klimmer is een slingerplant en heeft daarom een hulpstuk nodig om omhoog te groeien. Dit kan zijn in de vorm van een draag of latwerk.

 

Voeg bij het aanplanten wat aanplantgrond toe aan de vochtige grond voor een goede start. Deze kunt u samen met de blauwe regen plant online bestellen. Het beste snoeit u de Blauwe regen Wisteria tweemaal per jaar. In het voorjaar snoeit u enkel de zijtakken op zo'n 5 a 10 cm terug, zorg ervoor dat u dus enkele hoofdtakken heeft. De tweede snoei vind plaats in de zomer, u snoeit dan de lange scheuten terug om te voorkomen dat de plant gaat woekeren. Laat de eerste ‘ogen' of bladeren van de stengel staan. Hierop geeft de klimplant bloemen in het volgende voorjaar.

 

Blauwe regen bloemen en kleuren

Blauwe regen is een populaire klimplant vanwege zijn prachtige bloemen en uitbundige bloei. Deze plant staat bekend om zijn lange bloemtrossen die bestaan uit vele kleine bloemen. Hoewel de naam doet vermoeden dat deze plant enkel blauwe bloemen heeft, zijn er verschillende soorten blauwe regen met bloemen in verschillende kleuren.

 

Bloemkleur Wisteria sinensis

Een van de meest voorkomende soorten blauwe regen is de Wisteria sinensis. Deze plant heeft lange bloemtrossen met blauwe, paarse en lila bloemen. Een blauwe regen met witte bloemen is de Wisteria sinensis 'Alba' die bekend staat om zijn witte bloemtrossen. Een andere soort is de Wisteria floribunda. Deze bloemen zijn heerlijk geurend en zijn mede daarom een favoriet onder tuiniers.

 

Naast de Wisteria sinensis en de Wisteria floribunda is er ook de Wisteria brachybotrys 'Showa Beni'. Deze soort heeft roze bloemen en is minder bekend dan de andere soorten. Toch is deze plant de moeite waard om in de tuin te hebben vanwege zijn prachtige bloemen en heerlijke geur.

 

Chinese blauwe regen Wisteria

Een andere soort Chinese blauweregen is de Wisteria brachybotrys. Deze plant heeft bloemtrossen die iets korter zijn dan die van de Wisteria sinensis en Wisteria floribunda, maar nog steeds indrukwekkend in omvang. Een van de populaire cultivars van de Wisteria brachybotrys is de 'Iko Yama Fuji', die bekend staat om zijn paarse bloemen met een vleugje roze. Deze blauwe regen is een favoriet onder tuiniers vanwege zijn opvallende bloemen en compacte groei.

 

Wisteria floribunda

Een andere variëteit is de 'Violacea plena'. Deze plant heeft dubbele, paarse bloemen die lijken op kleine roosjes. De bloemen hebben een sterke geur en worden vaak gebruikt in boeketten. De 'Violacea plena' kan iets groter worden dan andere variëteiten van de Wisteria floribunda, maar is nog steeds een geweldige keuze voor een klimplant met kleurrijke bloemen die heerlijk geuren.

 

Takken en bladeren van blauwe regens

Naast de bloemen, zijn er ook verschillen te vinden in de bladeren en takken van de blauwe regen. Een jonge plant heeft vaak langere takken die gebruikt worden om te klimmen. Bij geënte planten, waarbij de planten van verschillende variëteiten gecombineerd worden, kan er soms een duidelijke scheiding in takken en bladeren worden gezien. Er zijn ook variëteiten van de blauwe regen, zoals de linksdraaiende variant, waarvan de takken en geveerde bladeren anders gevormd zijn dan bij andere soorten.

 

De bladeren van de blauwe regen variëren ook in grootte en vorm. Een jonge blauwe regen heeft vaak kleinere bladeren die later in het groeiseizoen groter worden. Sommige soorten hebben dertien kleinere blaadjes per blad, terwijl andere variëteiten grotere blaadjes hebben met minder bladsegmenten. Het is interessant om de verschillen in bladeren en takken van de verschillende soorten blauwe regen te observeren en te vergelijken, en zo te ontdekken welke variant het beste past bij jouw tuin en wensen.

 

Wilt u weten wanneer een Wisteria sinensis bloeit?

Wisteria sinensis bloeit in het voorjaar met prachtige bloemtrossen die hangen aan lange takken. De bloemen verschijnen vaak voordat het blad aan de planten komt en zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, van lila tot wit en roze. De bloei van de Wisteria sinensis is een van de meest spectaculaire gebeurtenissen in uw tuin en duurt doorgaans van mei tot juni.

 

Tweede bloei blauwe regen

In sommige gevallen kan er ook een tweede bloei plaatsvinden in de late zomer of vroege herfst, hoewel dit minder vaak voorkomt. Als je op zoek bent naar een plant die je tuin in de lente tot leven kan brengen, dan is de Wisteria sinensis een uitstekende keuze vanwege zijn uitbundige bloei en weelderige schoonheid.

 

Veelgestelde vragen over Blauwe regen:

Is blauwe regen winterhard?

Antwoord: Ja, een Blauwe Regen is winterhard maar niet wintergroen. In het voorjaar zal zijn blad weer opnieuw uitschieten.

 

Is blauwe regen Bladhoudend?

Antwoord: Nee, een Blauwe Regen, ofwel Wisteria verliest zijn blad in de winter. De bloemen verschijnen in het vroege voorjaar, daarna komt het blad weer tevoorschijn.

 

Hoe verzorg je blauwe regen?

Antwoord: De hoofdsnoei vindt plaat in het vroege voorjaar. In de zomer kunt u de lange twijgen nog eens terug knippen om de Blauwe Regen, Wisteria, compact te houden.

 

Welke maand bloeit blauwe regen?

Antwoord: De Blauwe Regen bloeit in het voorjaar, mei-juni. Naast de Blauwe Regen, zijn er ook Wisteria's met roze en witte bloemen.

 

Wat is de beste tijd om een blauwe regen te planten?

Antwoord: U kunt de Blauwe regen het gehele jaar door planten doordat de klimplant in pot is gekweekt. Mits het natuurlijk niet vriest, dan is de bodem te hard om in te werken.

 

Hoe moet je blauwe regen planten?

Antwoord: De Blauwe Regen staat het liefst in een kalkrijke en voedzame bodem. Gebruik bij het aanplanten van de Blauwe Regen een zak aanplantgrond.

 

Welke grond heeft blauwe regen nodig?

Antwoord: De Blauwe Regen houdt van een voedzame en goed doorlatende grond. Gebruik eventueel bij het aanplanten een zak aanplantgrond voor een goede start.

 

Waar plant ik een blauwe regen?

Antwoord: Een Blauwe Regen heeft steun nodig waar hij zich aan vast kan houden om daadwerkelijk te klimmen. Kies hiervoor een schutting, muur, hekwerk, paal of pergola. De Wisteria houdt van een zonnige standplaats.

 

Hoe lang duurt het voor een blauwe regen bloeit?

Antwoord: Zorg er voor dat u een geënte blauwe regen heeft, deze bloeit sneller. Op Tuinplantenwinkel.nl zijn alle Wisteria klimplanten geënt.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.