Menu
Geen producten gevonden

Blauweregen in de tuin

 • Geplaatst op
 • Door Tuinplantenwinkel.nl
 • Geplaatst in Klimplanten
 • 22
Blauweregen in de tuin

In het voorjaar lijkt deze klimplant rechtstreeks uit een sprookje te komen. De overdaad aan bloemen van de blauweregen is niet te missen. Maar hoe behaal je dit resultaat?

Wat zijn de kenmerken van Blauweregen?

De blauweregen is een klimplant die in een korte tijd flinke afstanden kan overbruggen. Dit maakt de klimplant ideaal voor een pergola of om te leiden langs een gevel. Tijdens de bloei in mei en juni verschijnen tal van lange bloemtrossen met daaraan honderden losse bloemetjes. Deze tuinplant trekt dan ook talrijke bijen en vlinders aan. In de zomer volgt vaak een tweede, weliswaar veel minder overweldigende, bloei.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

De Wisteria sinensis 'Prolific' zoals hij wetenschappelijk heet, slingert zich al snel een weg omhoog langs muren, schuttingen, pergola’s en bogen. Daarbij is een stevige steun nodig, waaraan de takken met bladeren door u bevestigd moeten worden. De plant is een slingerplant van nature en is prima in staan zich rondom een gespannen koord van staal te hechten.

Oorspronkelijk komt deze tuinplant uit China en Japan. Belangrijk is dat de plant geënt is zodat hij binnen enkele jaren bloemen maakt. Bij een gezaaide plant kan dit 15 jaar of langer duren eer de plant voor het eerst gaat bloeien. Bij Tuinplantenwinkel.nl weet u zeker dat u altijd een geënte plant koopt. Naast de blauweregen zijn er witte en roze bloeiende soorten. Deze worden dan ook witte regen of roze regen genoemd. De meest bekende blauwe soort is de Wisteria sinensis ‘Prolific’.

Hoe plant u Blauweregen?

De beste standplaats is in elke doorlaatbare, humusrijke bodem in de zon of halfschaduw. De Blauwe regen kan goed tegen droogte en verdraagt zeewind. Bij het planten maakt u eerst de grond goed los en doorlaatbaar. Er mogen geen harde delen meer in zitten; let extra goed op wanneer u de plant bij een muur plaatst. Graaf een plantgat dat iets breder is dan de kluit, en iets dieper zodat de aarde mooi los is. Meng wat aanplantgrond door de aarde in het gat.

Dompel vervolgens de Blauwe regen met pot en al even onder in een emmer water; de wortels zuigen zich dan vol, wat het aangroeien ten goede komt. Verwijder de pot voor u de plant in het gat zet. Vul het gat op en druk de aarde goed aan met uw voet. Geef na het planten stevig water zodat de aarde goed aanzakt.

In een pot kan de Blauwe regen ook op het terras of balkon geplaatst worden. Plaats de plant dan in een ruime pot en dompel ook hier de plant voordat u hem overplaatst in de grotere pot. Let op dat een plant in een pot regelmatig water en voeding nodig heeft om goed te kunnen groeien.

Hoe moet u Wisteria snoeien en onderhouden?

Door de sterke groei van de blauwe regen is snoeien geen overbodige luxe. Snoeien kann het hele jaar door of op een paar momenten in het jaar. De belangrijkste snoei vindt plaats aan het einde van de winter; rond februari. Snoei dan alle jonge uitlopers terug tot 2 à 3 knoppen. Het snoeien bevordert het bloeien. Na de bloei zal de blauwe regen stevig gaan uitlopen. De lange uitlopers kunt u de hele zomer door terugsnoeien. Kort deze scheuten in tot ongeveer 40 centimeter. Aan het einde van de winter knipt u deze scheuten verder terug zoals omschreven. Als u deze methode aanhoudt kunt u gegarandeerd genieten van een compacte klimplant en een rijke bloei in het voorjaar.

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: De bloemtrossen bloeien vroeg in het voorjaar. Aan één bloemtros hangen honderd(en) verschillende bloemetjes.

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste An,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Blauwe regen.

  Bij nieuw aangeplante beplanting kan het voorkomen dat niet alle planten tegelijk beginnen met groeien. De ene plant heeft meer tijd nodig om zich 'te zetten' dan de andere. Als de bladeren van de Blauwe regen die nog geen nieuwe scheuten gemaakt heeft, wel mooi frisgroen zijn, dan is hij verder wel gezond.

  Wat u kunt doen om de Blauwe regen eerder op gang te krijgen, is een keer voeding geven. Dit kan bijvoorbeeld Culterra of koemestkorrel zijn. Geef niet teveel in één keer, dit kan juist averechts werken. Het is beter om een paar keer een beetje te geven. Daarnaast kan licht terugsnoeien van de uiteinden van de takjes met de eerste bladeren, zorgen voor het eerder aanmaken van nieuwe scheuten van de Blauwe regen. Snoeien doet groeien!

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. An An

  Beste,
  In juni zijn er twee wisteria’s bij onze pergola geplant. Een daarvan begint nu mooi uit te lopen en nieuwe scheuten te ontwikkelen. De andere groeit helemaal niet. Ik heb ze al wat extra water gegeven en de bladeren zijn mooi groen, dus de wortels zijn denk ik ook wel gehecht? Wat adviseren jullie om de groei van de achterblijvende wisteria te stimuleren?

  Vriendelijke groet,
  An

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Marcel,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Blauwe regen.

  Voor een langdurige goede groei van de Blauwe regen is een zo groot mogelijke bloembak belangrijk. Een blauwe regen heeft een flinke groeikracht en zal binnen een aantal jaar uitgroeien tot een grote plant. Om deze plant in zijn geheel van voeding en vocht te kunnen voorzien, is een flink wortelgestel noodzakelijk. De pot moet hiervoor de ruimte bieden en zal naar schatting minimaal 75 x 75 x 60 cm (LxBxH) groot moeten zijn. Dan nog kan het zijn dat de pot over 5 a 10 jaar te klein gaat worden voor een goede ontwikkeling van de plant.

  Een grote tuinplant jarenlang mooi houden in een pot blijft altijd lastig. Houd daar rekening mee.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. marcel marcel

  Goeden middag ik zou graag een blauw of witte regen voor mijn huis willen plaatsen bij een houten pergola.
  Maar dan wel in een bloempot/bloembak die ik nog ga kopen is dat mogelijk? de bak kan zo goot worden als nodig is en ongeveer 1m hoog

 5. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Martin,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Blauwe regen.

  De Blauwe regen is een slingerplant en hecht zich niet zelf aan een muur. Hij heeft houvast nodig (in de vorm van een rek of bij voorbeeld een aantal r.v.s. draden) om te kunnen klimmen.

  Let wel op bij kozijnen en dakranden dat hij niet in een kier schiet en tussen het kozijn en de muur of onder het dak terecht komt.

  Met vriendelijke groet.
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 6. Martin de Reus Martin de Reus

  Hoe zit het met deze plant ivm aantasten van muren. Stuclaag of voegen? De ervaring met andere klimplanten is dat het de muur beschadigd en zelfs poreus maakt.

 7. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Anja,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Blauwe regen.

  Als het nog mogelijk is om de bamboestok te verwijderen, dan kunt u dit prima doen. Zorg er dan wel voor dat de Blauwe regen houvast heeft aan de paal waartegen hij omhoog moet gaan groeien. Het beste kunt u hem met bindbuis aan de paal verbinden.

  Als het niet mogelijk is om de bamboestok te verwijderen omdat de Blauwe regen er vast omheen geslingerd is, dan kunt u hem het beste laten zitten. Anders is de kans op beschadigen van de plant groot en dat zou zonde zijn.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 8. Anja Dekker Anja Dekker

  Moet ik de bamboestok waar de plant omheen is gegroeid verwijderen na het aanplanten? Het is een flinke klimplant van 2.50 m, wordt geplant tegen de paal van pergola.

 9. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Maikel,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Blauwe regen.

  U kunt een deel van de uitlopers gebruiken om te leiden langs de pergola of het gaaswerk. Deze uitlopers vormen dan in de loop van de jaren de basis van de Blauwe regen. De overige uitlopers kunt u inderdaad terugsnoeien. Laat dan 10 tot 15 cm staan.

  Op deze manier ontstaat een mooie volle basis-structuur, waarop de klimplant elk jaar opnieuw uitloopt en bloemen zal vormen. Het is perfect om deze basis-structuur op dit moment te vormen, nu de Blauwe regen nog jong is.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 10. Maikel Hustinx Maikel Hustinx

  Goedenavond.
  Ik heb vorig jaar een blauwe regen geplant. De hoofstam is nog niet zo dik en moet nog meer gestalte gaan krijgen. Inmiddels groeien de uitlopers aan de stam al aardig. Moet ik straks al deze uitlopers terugsnoeien tot enkele cm van de hoofstam af? Of moet ik enkele laten zitten en die gaan geleiden aan gaas of langs een pergula?
  Mvg
  Maikel

 11. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Marianne,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de blauwe regen.

  Het is geen probleem als u daar buxus bollen voor zet dat maakt niet uit voor de blauwe / witte regen, hij zal er snel bovenuit komen en dan doorgaan met groeien!

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 12. Marianne W. Marianne W.

  Ik heb pas een Witteregen geplaatst tegen een muur op het zuiden in een grote brede stenen bak. Ervoor heb ik 3 Buxusbollen geplant. Krijgt de Witteregen dan nog genoeg licht? Of moet due Buxus weg?

 13. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Mylene,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Blauwe regen.

  De Wisteria (Blauwe regen) kan gewoon tussen de Vinca (maagdenpalm) gezet worden, want dat is de bodembedekker die u bedoelt toch?

  Zorg ervoor dat u het deel van de maagdenpalm weghaalt op de plek waar de Blauwe regen gezet wordt. Dit groeit snel genoeg weer terug en dat is ook geen probleem voor de Blauwe regen. Ook de maagdenpalm heeft vocht nodig, dus vooral in het begin bij warm en droog weer voldoende water geven, zodat de Blauwe regen niet verdrogen kan.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 14. Mylene Mylene

  Goedemorgen,

  Kan de wisteria ook bij kruipplanten worden geplant? Ik heb bodembedekkers met kleine paarse bloemetjes(weet de naam even niet) op dezelfde plek waar ik hem graag wil planten. Alvast bedankt voor het antwoorden. Groetjes Mylene

 15. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Evi,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Blauwe regen.

  Een blauwe regen groeit snel en kan op den duur best zwaar worden. Als het een gaaswerk betreft met stevige palen moet dit geen probleem zijn. Dit kan deze klimplant goed dragen.

  Hoe hard de blauwe regen precies groeit, is niet te voorspellen. Bij een normale groei kunnen de jonge scheuten binnen een jaar meer dan 1 meter lang worden. Hoe hard de plant in de eerste jaren groeit is afhankelijk van de ontwikkeling van wortels en groeiomstandigheden.

  Het is aan te raden om de plant regelmatig te snoeien zodat hij in model blijft. Het beste kunt u een aantal hoofdtakken over het gaaswerk leiden. De zijscheuten van deze takken kunt u kort terugsnoeien. Dit kunt u gedurende het groeiseizoen doen of in februari.

  Met vriendelijke groet,

  Team Tuinplantenwinkel.nl

 16. Evi Evi

  Goedemorgen
  Ik zou de blauwe regen tegen een Bekaert draad willen plaatsen van 1,80m die een bovenbuis heeft. Ik lees overal dat blauwe regen behoorlijk zwaar is, is zo een tennis draad wel sterk genoeg ?

  Vraag 2
  Hoeveel groei mag ik verwachten van de plant als ik hem einde maart plant, tot 1,80m ? De plant heeft zon van 8u-16u.

  Dankuwel !

 17. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Tom,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Blauwe regen.

  Deze kunt u gerust planten. Eenmaal in de grond aangeplant is de plant gewoon winterhard. De blauwe regen is bestand tegen zeer lage temperaturen. De grond moet natuurlijk wel toegankelijk zijn om te planten. Alleen bij een bevroren ondergrond kunt u niet planten.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 18. Tom Smets Tom Smets

  Zou ik mijn blauwe regen die ik heb gekocht in de winkel nu mogen planten ook al vriest het een beetje ?

 19. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Heezen,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Blauwe regen.

  De blauwe regen moet iets meer ruimte hebben dan 20x20 cm. Dat is te klein, waardoor de plant niet goed zal uitgroeien. Een ruimte van 40x40 cm is noodzakelijk. Verder moet hij geholpen worden door draden of een gaas. Het is een slinger plant en slingert zich door het gaas of er langs af en als hij op een plek staat waar hij tot 14.00 zon heeft, is dat prima.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 20. Heezen Heezen

  Ik ben van plan een blauwe regen aan de voorkant van ons huis te planten voor de erker, o.a. als bedekking voor een ventilatierooster. De plant heeft dan van zonsopkomst tot een uur of 14.00 zonlicht maar daarna staat hij in de schadum. Ik heb ongeveer 20cm bij 20cm ruimte om te poten. Heeft hij zo voldoende zonlicht en is deze ruimte genoeg om te planten?

  Ik wil hem middels groeibegeleiding naar boven laten groeien. Alleen zal hij na 2,70 meter op een afdakje stuiten (dakgoot) moet ik hier ook groeibegeleiding plaatsen of kan hij zich op een andere manier hechten?

  Alvast bedankt!

 21. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Sandra,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Blauwe regen.

  Het maakt voor een Blauwe regen niet uit wanneer u hem aanplant. Alle planten in pot kunnen het hele jaar door aangeplant worden. U kunt hem dus ook in de zomermaanden aanplanten; ik zou alleen even de hitte periode afwachten dan heeft u er minder werk mee met water geven.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 22. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Patricia,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Blauwe regen.

  De Blauwe regen zal wel aangroeien, dat moet lukken. Maar een wilde scheut van een blauwe regen wil pas na een jaar of 10 bloemen geven.

  Vandaar dat alle blauwe regens die wij verkopen geënt zijn, waardoor ze eerder bloemen geven.

  Ik zou het zelf niet doen, of u moet het niet erg vinden dat het jarenlang duurt voordat er een bloem in de plant komt, dan kan het natuurlijk wel!

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 23. patricia de becker patricia de becker

  Heb 2 stengels met wortel in emmer water gezet, kan ik deze daarna in de grond zetten? En de vrucht die eraan komt, ga ik drogen, kan ik daarmee de plant bereiken die ik wens?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.