Kiezen voor snelgroeiende klimplanten

Kiezen voor snelgroeiende klimplanten

Klimplanten zijn er in vele soorten, welke soorten zijn er als u wilt kiezen voor snelgroeiende soorten zodat u snel resultaat heeft? Op de foto een van de snelle groeiers onder de klimplanten, de Wilde Wingerd.

Topkeuzes voor snelgroeiende Klimplanten: Creëer in no-time een groene oase!

Snelgroeiende klimplanten nodig? Ontdek planten die uw tuin of balkon direct vergroenen. Krijg inzicht in groeisnelheid en verzorging voor klimop, passiebloem en meer.

 

Belangrijkste punten

 • Snelgroeiende klimplanten zoals klimop, blauwe regen, clematis, kamperfoelie en passiebloem transformeren tuinen snel door muren, hekken en pergola’s te bedekken en blijven in sommige gevallen het gehele jaar door groen.

 • Naast de bekende klimplanten bestaan er groenblijvende varianten als de Toscaanse jasmijn, winterharde kamperfoelie en klimhortensia die ideaal zijn voor snelle bedekking en winterse groenblijvendheid, en sommige zijn bestand tegen lage temperaturen tot -25 graden Celsius.

 • Voor optimale groei en bloei van snelgroeiende klimplanten is het noodzakelijk regelmatig te snoeien, de juiste ondersteuning te bieden, aandacht te besteden aan watergift en bodemkwaliteit, en biologische voeding en bescherming tegen ziekten en plagen te gebruiken.

Bekijk ons aanbod klimplanten en bestel direct

De beste snelgroeiende klimplanten

Of uw tuin nu groot of klein is, er is altijd ruimte voor een snelgroeiende klimplant. Deze planten zijn bijzonder nuttig voor het bedekken van muren, hekken en pergola’s, en kunnen uw tuin in een mum van tijd transformeren.

Laten we enkele van de beste snelgroeiende klimplanten bekijken, waaronder klimop, blauwe regen, clematis, kamperfoelie en passiebloem. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van alle klimplanten die beschikbaar zijn voor uw tuin.

Klimop (Hedera)

De klimop, bekend om zijn wintergroene, zelfhechtende kwaliteiten, is een uitstekende keuze voor het bedekken van muren en hekken. Deze plant kan in korte tijd grote oppervlakken bedekken en blijft het hele jaar door groen, waardoor het een populaire keuze is voor tuiniers die op zoek zijn naar een snelgroeiende, groenblijvende klimplant. Klimop gedijt het beste op zowel zonnige als schaduwrijke plekken in de tuin en kan gemiddeld een kwart tot een halve meter per jaar groeien.

Maar vergeet niet, om de optimale groei en gezondheid van Klimop te behouden, is het van belang om regelmatig te snoeien en de plant te controleren op ziektes en plagen.

Blauwe Regen (Wisteria)

De Blauwe Regen is een prachtige, snelgroeiende klimplant die beroemd is om zijn opvallende bloemen in blauw, wit of roze. Deze plant kan tot 20 meter de lucht in groeien met een groeisnelheid van ongeveer 2 meter per jaar en de bloei vindt vroeg in het jaar plaats, rond april tot en met mei.

De Blauwe Regen gedijt het best bij een stevige muur en gedijt goed in vochtige, goed gedraineerde grond met een voorkeur voor een zuidelijke of westelijke richting. Om tot optimale bloei te komen, is regelmatig snoeien noodzakelijk.

Er bestaan diverse variëteiten van Blauwe Regen, zoals:

 • Chinese Blauwe regen (Wisteria Sinensis)
 • Japanse Blauwe regen (Wisteria Floribunda)
 • Hybriden die opvallende bloemen in verschillende tinten, zoals blauw, wit of roze, voortbrengen.

Een veel gekozen blauwe regen is de Wisteria sinensis 'Prolific'. Op Tuinplantenwinkel.nl aangeboden in diverse maten.

Clematis (Bosrank)

Clematis, een populaire, snelgroeiende klimplant, is beschikbaar in een grote variëteit aan soorten en kleuren. Deze plant groeit met een krachtige opgaande groei en gedijt het beste in omstandigheden met veel vocht tijdens het groei- en bloeiseizoen en volle zon. De plant heeft echter ondersteuning nodig zoals een hekwerk, pergola of trellis, eventueel in combinatie met binddraad om de plant te helpen klimmen.

De meest gangbare variëteiten van Clematis zijn:

Kamperfoelie (Lonicera)

Kamperfoelie (Lonicera) is een van de bloeiende klimplanten, een geurige, snelgroeiende klimplant met aantrekkelijke bloemen die lang bloeien en vogels aantrekken. De plant kan een aanzienlijke groeisnelheid bereiken en kan snel uitgebreide oppervlakken bedekken. Lonicera henryi is zelfs een groenblijvende Kamperfoelie.

Het is belangrijk om te weten dat de bloemen van Kamperfoelie een langdurige bloeiperiode hebben, van juni tot september, wat resulteert in een aantrekkelijk uiterlijk en een aantrekkingskracht op vogels.

Passiebloem (Passiflora)

Passiebloem (Passiflora) is een exotische, snelgroeiende klimplant met opvallende bloemen die van juni tot november bloeien. Deze plant heeft klimsteun nodig en kan tot wel enkele meters per jaar groeien. Voor een optimale groei en gezondheid, gedijt de plant het beste in volle zon tot halfschaduw en goed doorlatende grond op een warme, beschutte locatie.

Om de plant te helpen klimmen, is het belangrijk om een stevige ondersteuning te bieden, zoals bedrading, draadpaneel of houten constructies.

Klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris)

Klimhortensia is een winterharde klimplant met opvallende witte bloemen die zichzelf hecht en geschikt is voor schaduwrijke plekken. Deze plant kan een gemiddelde jaarlijkse groeisnelheid van ongeveer 25-50 cm bereiken. Om ze te verzorgen, is het van belang om ze regelmatig te snoeien en te geleiden. Het is raadzaam om horizontale uitlopers weg te knippen en de verticale uitlopers op te binden, zodat de plant in de hoogte groeit. In ons assortiment klimplanten vindt u ook andere soorten die geschikt zijn voor uw tuin.

Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een vochtige, goed afwaterende bodem en om regelmatig water en voeding te geven.

 

Groenblijvende Snelgroeiende Klimplanten

Naast de bovengenoemde snelgroeiende klimplanten zijn er ook groenblijvende klimplanten en wintergroene klimplanten die het hele jaar door groen blijven. Deze planten, zoals de Toscaanse jasmijn, de wintergroene kamperfoelie en de groenblijvende clematis, zijn ideaal voor het snel bedekken van muren en schuttingen. In deze categorie vindt u alle groenblijvende klimplanten op een rijtje.

Toscaanse Jasmijn (Trachelospermum jasminoides)

De Toscaanse Jasmijn is een groenblijvende klimplant die bekend staat om z’n geurige witte bloemen. Deze plant is zowel als klimplant als bodembedekker te gebruiken en kan een hoogte van ongeveer vijf meter bereiken. Voor een optimale groei en gezondheid, is het van belang de plant te beschermen tegen vrieskou tijdens de bloei en te planten in kwalitatief goede aanplantgrond.

Bemesting in het voorjaar met organische mest draagt bij aan de gezondheid van de plant. De Toscaanse Jasmijn is bestand tegen de winterse omstandigheden wanneer geplant in de volle grond, tot temperaturen van ongeveer -8 graden Celsius.

Wintergroene Kamperfoelie (Lonicera henryi)

Winterharde Kamperfoelie is een groenblijvende, snelgroeiende klimplant die tot de winterharde klimplanten behoort en het hele jaar door groen blijft. Deze plant kan temperaturen tot ongeveer -15 graden Celsius overleven en is daarom zeer winterhard. Niettemin is het aan te bevelen om bij jonge aanplant de plant bij vorst af te dekken en mulch, droge bladeren of dennentakken rondom de wortels te leggen bij strenge vorst.

De plant gedijt het beste op een locatie met schaduw of halfschaduw in de tuin, en behoudt ook in de winter zijn groene kleur.

 

Verzorgingstips voor snelgroeiende klimplanten

Nu we weten welke snelgroeiende klimplanten het beste zijn voor verschillende situaties, is het belangrijk om te weten hoe we voor deze planten kunnen zorgen. In deze sectie delen we enkele praktische tips over:

Om uw snelgroeiende klimplanten gezond en bloeiend te houden, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de bloeiende bloemen van de bloeiende klimplant.

Bodem en watergift

De juiste bodem en watergift zijn cruciaal voor de groei en bloei van uw klimplanten. Een goede bodem voor snelgroeiende klimplanten is vochtig en goed doorlatend, en het helpt als de bodem licht zuur is. Dit zorgt voor een ideale groeiomgeving voor deze planten. Om te zorgen voor een goede doorlatende bodem voor klimplanten, kan men bodembedekkende planten gebruiken en de bodem verbeteren zodat deze gelijkmatig vochtig is en goed gedraineerd wordt. Gebruik voor de meeste klimplanten aanplantgrond voor een optimale start.

Het is ook belangrijk om uw klimplanten op regelmatige basis van water te voorzien, met name na het planten en gedurende droge periodes.

Snoeien en begeleiding

Het correct snoeien van klimplanten is van essentieel belang voor het stimuleren van een gezonde groei en bloei. Hoewel de specifieke snoeitijden kunnen variëren, is het over het algemeen belangrijk om de planten op de juiste momenten te snoeien en ervoor te zorgen dat ze de juiste vorm en grootte behouden.

Het is bijvoorbeeld belangrijk om klimplanten zoals Hedera in het voorjaar te snoeien, terwijl andere planten zoals Clematis en Passiebloem op andere tijdstippen gesnoeid moeten worden. Het is ook belangrijk om klimplanten te begeleiden met behulp van ondersteunende structuren zoals hekwerk, pergola of trellis.

Voeding en bescherming

Het geven van de juiste voeding is essentieel voor de groei en bloei van uw klimplanten. De meest geschikte voeding voor snelgroeiende klimplanten is Culterra of koemestkorrel. Het wordt aanbevolen om uw klimplanten twee keer per jaar te voeden: eenmaal in het voorjaar en nogmaals in de herfst.

Biologische bestrijdingsmiddelen kunnen doeltreffend zijn voor het voorkomen van ziekten en plagen bij klimplanten.

 

Combinaties en Toepassingen van Snelgroeiende Klimplanten

Naast het kennen van de beste soorten snelgroeiende klimplanten en hoe ze te verzorgen, is het ook nuttig om te weten hoe ze te gebruiken. In deze sectie bespreken we hoe u snelgroeiende klimplanten kunt gebruiken in:

 • kleine tuinen
 • op balkons
 • pergola’s
 • rozenbogen
 • verticale tuinen

om een groene oase te creëren.

Kleine Tuinen en Balkons

Snelgroeiende klimplanten, waaronder bladverliezende klimplant en snelgroeiende groenblijvende klimplanten, vormen een uitstekende keuze voor beplanting in kleine tuinen vanwege hun bescheiden ruimtebehoefte en weelderige bladeren. Ze kunnen snel een schutting, pergola of muur bedekken, waardoor ze de gewenste klimplant zijn voor veel tuiniers. Als u overweegt om klimplanten kopen, zijn deze snelle klimmers een uitstekende optie.

Op het balkon kunnen snelgroeiende klimplanten zoals Blauwe regen (Wisteria), Bosrank (Clematis) en Klimhortensia (Hydrangea anomala) erg goed werken.

Pergola's en Rozenbogen

Pergola’s en rozenbogen zijn perfecte structuren om te laten begroeien met snelgroeiende klimplanten. De hedera, ook bekend als klimop, is uitermate geschikt voor pergola’s en rozenbogen vanwege zijn snelle groei en volledige bedekking. De klimroos is een snelgroeiende klimplant die aanzienlijk bijdraagt aan het toevoegen van kleur aan rozenbogen.

Geurende klimrozen en Wisteria (Blauwe regen) zijn sterke planten die geschikt zijn voor rozenbogen vanwege hun aangename geur.

Verticale Tuinen

Verticale tuinen zijn een innovatieve manier om groen toe te voegen aan stedelijke ruimtes. Enkele bekende snelgroeiende klimplanten die geschikt zijn voor een verticale tuin zijn Klimop (Hedera Hibernica), Passiflora en Clematis. Deze klimplanten hebben de eigenschap om snel een weelderige groene omgeving te creëren.

De voordelen van het gebruik van snelgroeiende klimplanten in verticale tuinen zijn:

 • Het is esthetisch aantrekkelijk
 • Gemakkelijk toegankelijk en te onderhouden
 • Eenvoudig te bewateren
 • Voegt extra groen toe in beperkte ruimtes
 • Verbetering van de luchtkwaliteit.

 

Samenvatting

In dit artikel hebben we gekeken naar de beste keuzes voor snelgroeiende klimplanten, hun eigenschappen, verzorging en toepassingen. Deze planten zijn niet alleen een geweldige manier om snel een groene oase te creëren, maar ze voegen ook een element van hoogte en structuur toe aan uw buitenruimte. Of u nu een grote tuin, een klein balkon, een pergola of een rozenboog hebt, er is altijd een snelgroeiende klimplant die bij uw behoeften past.

Bekijk ons aanbod klimplanten en bestel direct

Veelgestelde vragen over snelgroeiende klimplanten:

Welke planten klimmen snel?

Antwoord: Blauwe regen, Clematis, Kamperfoelie en Klimop zijn allemaal snel klimmende planten die geschikt zijn voor in je tuin. Ze voegen schoonheid toe en bedekken snel oppervlakken met groen.

Wat zijn sterke klimplanten?

Antwoord: De top 20 klimplanten zijn onder andere blauwe regen, passiebloem en kamperfoelie. Deze zijn zeer geliefd in de tuin vanwege hun kracht en schoonheid.

Wat groeit snel tegen schutting?

Antwoord: Klimop groeit snel tegen een schutting, bedekt het oppervlak gelijkmatig en blijft het hele jaar door groen. Daarnaast is het ook geschikt voor schaduwrijke plekken waar andere planten moeite hebben om te groeien, dus het is een goede keuze voor een kale schutting.

Wat is de snelst groeiende Hedera?

Antwoord: De snelst groeiende Hedera is de Hedera hibernica, ook bekend als Ierse klimop. Het is een snelgroeiende klimopsoort die ideaal is voor het bekleden van klimopschermen en kan moeiteloos 50 tot 70 cm per jaar groeien.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.