Stap voor stap uitgelegd een fruitboom planten

Stap voor stap uitgelegd een fruitboom planten

Een fruitboom planten is niet moeilijk, dit blog geeft tips en een leidraad.

Succesvol fruitboom planten: Tips voor een rijke oogst

Hoe plant je een fruitboom voor een rijke oogst? Ontdek in dit artikel concrete tips en stap-voor-stap instructies voor het fruitboom planten en verzorgen van jouw fruitboom, van de juiste keuze tot de eerste vruchten.

 

Belangrijkste punten

  • Bij het kiezen van een fruitboom is het belangrijk om aandacht te besteden aan de grootte van de tuin, het gewenste fruittype, bestuivingseisen en ruimtevereisten voor de boom.
  • Een goede voorbereiding van het plantgat, met aandacht voor de afmetingen, bodemkwaliteit en het plaatsen van boompalen, is cruciaal voor de gezondheid en productiviteit van een fruitboom.
  • Na het planten is het belangrijk om de fruitboom regelmatig te verzorgen door middel van water geven, bemesten en goed snoeien om de groei en vruchtproductie te bevorderen.

Bekijk ons aanbod fruitbomen en bestel direct

Kiezen van de perfecte fruitboom voor jouw tuin

Je eigen fruitboom kiezen kan een spannend avontuur zijn. Je denkt na over wat voor soort fruit je het liefst eet, welke boom het beste in je tuin past en hoe je de boom gezond houdt. Het is belangrijk om rekening te houden met de grootte van je tuin, het soort fruit dat je wilt kweken en de eisen van de boom voor bestuiving. Fruit kweken kan een leuke en lonende ervaring zijn. Of je nu een grote moestuin hebt of een kleine binnenplaats, er is altijd een soort fruitboom die past bij jouw ruimte.

 

De ideale boom voor kleine tuinen

Zelfs in kleine tuinen is het mogelijk om heerlijk fruit te kweken. Specifieke soorten zoals zuilbomen, (kleine) leibomen en patiobomen zijn perfect voor kleinere ruimtes. Deze bomen hebben een compacte vorm en nemen weinig ruimte in. Ze hebben geen uitgebreid snoeiwerk nodig en geven je tuin een prachtig verticaal accent. Met de juiste verzorging, zoals het voorkomen van extreem natte grond, kun je al snel van je eerste vruchten genieten.

Vruchttype en variëteit: Appels tot Kersen

Er is een breed scala aan geënte fruitbomen om uit te kiezen, waaronder de meeste fruitbomen zoals:

Binnen deze soorten zijn er diverse variëteiten beschikbaar, elk met hun eigen specifieke eigenschappen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de Malus domestica 'Elstar' als je dol bent op appels, of voor een kersenboom als je graag verse kersen wilt plukken.

Het is belangrijk om rekening te houden met de specifieke eisen van elke boom voor bodem en ruimte om ervoor te zorgen dat de boom goed groeit.

Bestuiving: zelfbestuivers of kruisbestuivers?

Een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden bij het kiezen van een fruitboom is de bestuiving en in welke fruitboom staat deze zich bevindt. Sommige fruitbomen, zoals de appelboom 'Jonagold', is zelfbestuivend en heeft geen andere boom nodig om vrucht te dragen. Het is ook belangrijk om te weten hoe je een fruitboom verzorgen moet om een optimale groei en vruchtproductie te garanderen.

Andere fruitbomen, zoals veel appels, peren, kers- en pruimenrassen, zijn kruisbestuivend en hebben stuifmeel van een ander fruitras nodig voor de vruchtzetting. Door hier rekening mee te houden, kun je de juiste fruitbomen planten voor een succesvolle oogst.

 

De voorbereiding van het plantgat

Het planten van een fruitboom begint met de voorbereiding van het plantgat. Dit is een cruciale stap die vaak over het hoofd wordt gezien, maar die de basis legt voor de gezondheid en productiviteit van de boom. De afmetingen van het plantgat, de kwaliteit van de bodem en het plaatsen van steunpalen zijn allemaal factoren die een rol spelen in deze fase.

 

De afmetingen van het plantgat

De afmetingen van het plantgat variëren afhankelijk van de grootte en het type van de fruitboom. Een hoogstam walnoot heeft bijvoorbeeld meer ruimte nodig dan een hoogstam perzik. Over het algemeen geldt dat het plantgat minimaal anderhalf keer zo breed moet zijn als de kluit van de boom en ongeveer even diep. Let op dat als u de boom plant, dat u de kluit NIET dieper zet dan de boven kant van het zand in de geleverde pot, dit geldt ook voor een verplante boom.

Het is belangrijk om hierbij genoeg ruimte te laten voor de kluit, zodat de wortels zich kunnen verspreiden en zich verankeren in de volle grond. Als het plantgat groot genoeg is zullen er geen beschadigde wortels ontstaan en de nieuwe wortels kunnen goed groeien bij het plaatsen.

Bodemkwaliteit en verbetering

Een goede bodemkwaliteit is cruciaal voor het welzijn van een fruitboom. Het is belangrijk om een goede structuur en vruchtbaarheid van de bodem te verzekeren. Dit kan worden bereikt door aanplantgrond toe te voegen aan de uitgegraven grond. Deze materialen verbeteren niet alleen de structuur van de bodem, maar verhogen ook de voedingswaarde, wat goed is voor de groei en productie van de fruitboom. Compost kunt u ook gebruiken om de bodem te verbeteren maar let op dat u niet direct kunt planten, de compost is te sterk voor de (blote) wortel van de fruitboom.

Het plaatsen van boompalen

Het plaatsen van boompaal is een belangrijk aspect bij het planten van een fruitboom. De boompalen zorgen voor stabiliteit en voorkomen dat de boom omwaait of scheefgroeit. Dit is vooral belangrijk in de beginperiode na het planten, wanneer de wortels van de boom nog niet volledig zijn verankerd in de grond. Afhankelijk van de grote van de fruitboom kunt u kiezen voor een boompaal van 150cm of 200cm.

Bekijk ons aanbod tuinbenodigdheden en bestel direct

 

Planten van de fruitboom

Nu we de voorbereiding hebben behandeld, is het tijd om de boom te planten. In deze sectie zullen we gedetailleerde instructies geven voor het planten van een fruitboom, inclusief de beste tijd om te planten, het plantproces zelf en hoe je de boom moet verzorgen na het planten.

Wanneer is de beste tijd om te planten?

De beste tijd om een fruitboom te planten is van november tot eind maart, wanneer de bomen in rust zijn. Deze periode is ideaal omdat de bomen dan minder snel beschadigd raken tijdens het planten. Ook het verplaatsen van een fruitboom kan in deze periode. Voor Perziken, Abrikozen en Nectarines geldt een uitzondering. Deze bomen dienen pas in maart geplant te worden, omdat de jonge bomen gevoelig zijn voor vorst.

Hoe plant je een fruitboom correct?

Het planten van een fruitboom is een proces dat zorg en aandacht vereist. Volg deze stappen om de boom succesvol te planten:

  1. Begin met het graven van een plantgat dat groot genoeg is voor de wortels van de boom.
  2. Maak vervolgens de kluit van de boom nat.
  3. Plaats de boom in het plantgat.

Vul het gat aan met grond en druk deze zachtjes aan rond de wortels. Geef de boom direct na het planten voldoende water.

Water geven en na het planten

Na het planten van de fruitboom is het belangrijk om de boom voldoende water te geven en evt. te mulchen. Mulchen helpt om het vochtniveau in de bodem te behouden en stimuleert ook het bodemleven, wat goed is voor de gezondheid van de boom plant.

Een pas geplante fruitboom heeft 2 tot 3 keer per week een ruime watergift nodig. Let op dit is zeer weersafhankelijk. In warme periodes en als de fruitbomen vruchten dragen mag u de boom flink wat water geven.

 

Verzorging na het planten

Het planten van de fruitboom is een belangrijke eerste stap in het proces. Het zet de toon voor de verdere ontwikkeling van de boom. Na het planten, moet je voor de boom zorgen om ervoor te zorgen dat deze gezond blijft en vruchten produceert.

 

De eerste vruchten: Geduld en verzorging

Het zien van de eerste vruchten aan je jonge boom is een spannend moment. Het kan echter drie jaar duren voordat je de eerste oogst kunt verwachten. Gedurende deze tijd is het belangrijk om geduld te hebben en de boom goed te verzorgen. Dit betekent dat je de boom regelmatig water moet geven, moet snoeien om de groei te bevorderen. Een gezonde boom zal zijn vruchten rijpen, een fruitboom die te weinig wat heeft gekregen laat vroegtijdig zijn vruchten vallen.

 

Snoeien voor gezondheid en oogst

Snoeien is een belangrijk aspect van de verzorging van fruitbomen. Het helpt de boom gezond te houden en bevordert de productie van fruit. In deze sectie bespreken we de basisprincipes van het snoeien van fruitbomen en geven we specifieke snoeitechnieken voor verschillende soorten fruitbomen.

Basisprincipes van het snoeien

Het snoeien van een fruitboom kan in eerste instantie intimiderend lijken, maar als je eenmaal de basisprincipes kent, is het een eenvoudige taak. Het is belangrijk om de boom regelmatig te snoeien, om ervoor te zorgen dat er voldoende licht en lucht in de boom komt. Dit helpt om de groei en de productie van fruit te bevorderen.

Specifieke snoeitechnieken voor verschillende fruitbomen

Verschillende soorten fruitbomen vereisen verschillende snoeitechnieken. Zo moet een appelboom anders gesnoeid worden dan een perenboom. Door de juiste snoeitechnieken te gebruiken, kun je de gezondheid en productiviteit van je boom maximaliseren. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je fruitbomen snoeien moet aanpakken.

 

Combineren met Andere Planten

Een van de voordelen van het planten van fruitbomen is dat ze gemakkelijk kunnen worden gecombineerd met andere planten, heesters en bomen. Dit kan de biodiversiteit in je tuin verhogen en de natuurlijke bescherming van je fruitbomen bevorderen.

Bevordering van biodiversiteit

Biodiversiteit is van essentieel belang voor de gezondheid en productiviteit van je tuin. Door verschillende soorten planten te combineren, kun je een evenwichtig ecosysteem creëren dat bijdraagt aan de gezondheid van je fruitbomen.

Combinatieteelt voor natuurlijke bescherming

Het combineren van fruitbomen met andere planten kan ook bijdragen aan de natuurlijke bescherming van je bomen. Sommige planten hebben de natuurlijke eigenschap om insecten af te weren, terwijl andere juist nuttige insecten aantrekken. Door deze planten naast je fruitbomen te planten, kun je je bomen op een natuurlijke manier beschermen tegen ziektes en plagen.

 

Samenvatting

Het planten en verzorgen van eigen fruitbomen kan een lonende ervaring zijn. Door de juiste boom te kiezen, deze correct te planten en te verzorgen, kun je genieten van vers, zelfgekweekt fruit. Hoewel het proces enige inspanning en geduld vereist, zijn de voordelen van het hebben van je eigen fruitbomen het meer dan waard.

Bekijk ons aanbod fruitbomen en bestel direct

Veelgestelde vragen over een fruitboom planten:

Hoe moet je een fruitboom planten?

Het plantgat moet voldoende groot zijn, 50 x 50cm en ook 50cm diep. Zorg ook voor voldoende ruimte tussen de fruitbomen om te voorkomen dat ze niet goed groeien in jouw tuin. Vergeet niet om de fruitboom net voor of net na het planten te snoeien en water te geven indien nodig.

Wat is de beste grond voor fruitbomen?

Voor fruitbomen is leem- en zandleembodem het meest geschikt, omdat ze voedingsstoffen en water goed vasthouden. Het is aan te raden om potgrond of aanplantgrond te gebruiken en geen half verteerde compost, mest, om verbranding van haarworteltjes te voorkomen.

Wat is een makkelijke fruitboom?

Een makkelijke fruitboom is bijvoorbeeld een zuilvormige fruitboom, ook wel 'Ballerina-bomen' genoemd, of leifruitbomen die gekweekt zijn op een leirek en makkelijk tegen een muur of schutting kunnen groeien. Hierdoor zijn ze eenvoudiger te onderhouden.

Hoe ver moet je fruitbomen uit elkaar planten?

Je moet appelbomen minstens 10 meter, peren en kersen 8 meter, en pruimen 6 meter uit elkaar planten, zodat de wortels zich wijd kunnen uitspreiden. Een ruim plantgat is noodzakelijk voor het planten.

Wat is de beste tijd om fruitbomen te planten?

De beste tijd om fruitbomen te planten is van november tot eind maart wanneer ze in rust zijn, met de beste periode in november, wanneer de bomen nieuwe wortels aanmaken. Let op: plant geen (fruit)bomen bij vorst!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.