Menu
Geen producten gevonden

Carpinus betulus of haagbeuk

Carpinus betulus of haagbeuk

De Carpinus betulus is een prima haagplant die vrijwel op iedere plaats geplant kan worden, sterk is en weinig eisen stelt. Naast een haagplant kan deze plant ook gebruikt worden als (lei)boom.

Wat zijn de kenmerken van Carpinus betulus?

De Carpinus betulus heeft fijn gezaagd blad, dat in de winter afvalt. Dat is het grote verschil met de gewone  of groene beuk, waar het blad bruin in de winter aan de plant blijft hangen. Carpinus betulus draagt wel de Nederlandse naam haagbeuk maar wordt heden ten dage minder voor hagen gebruikt dan de gewone beuk. Dat maakt het soms erg verwarrend.

De Haagbeuk is naast een inheemse boomsoort ook een erg goede haagplant. De plant groeit overal goed en is beter bestand tegen een nattere bodem dan de gewone beuk of Fagus sylvatica. De haagbeuk is goed strak te snoeien door zijn rijke vertakkingen.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u de haagbeuk zowel als haagplant en als (lei)boom kopen. In het winterseizoen tussen medio oktober en medio maart kunt u van de Carpinus verschillende maatvoeringen kopen die geschikt zijn voor gebruik als haag.

Naast een haag kan de Carpinus ook worden aangeplant als boom. De boom kan ook erg goed in vorm worden gesnoeid. Bij Tuinplantenwinkel.nl vindt u daarom naast de gewone boomvorm, ook een blok- of kubusboom, leiboom en boogvorm van deze boomsoort. De Lei-Haagbeuk is een uitstekende keuze als u zoekt naar een leiboom die goede privacy geeft; het scherm van de leiboom groeit namelijk mooi dicht. Ook is er een zuilvorm verkrijgbaar van de haagbeuk genaamd Carpinus betulus ‘Fastigiata’. Deze boom heeft een slanke groeivorm en is ook geschikt voor wat kleinere tuinen. Op onze site vindt u de diverse maatvoeringen en vormen terug.

Hoe plant u Carpinus betulus?

Aan de bodem stelt de haagbeuk weinig eisen. Deze tuinplant kan zowel in de zon als schaduw geplant worden. Planten en bomen die wij te koop aanbieden in pot kunt u het hele jaar door aanplanten. Planten met een blote wortel kunnen worden geplant tussen medio oktober en medio maart; houdt hiervoor de site in de gaten

Bij het aanplanten is het altijd belangrijk om de grond goed los te maken; alle harde lagen eruit. De Carpinus betulus met kale wortel of kluit heeft dus geen pot. Leg de planten eerst op hun plek (5 per strekkende meter), daarna  graaft u een plantgat dat iets breder is dan de kluit, het mag daarbij niet te diep worden. De wortels hoeven maar net in de grond te verdwijnen. Als u er wat aanplantgrond aan toevoegt , bevordert dat het aangroeien. Giet na het planten wat water in het gat, en dompel de kluit even in een emmer water, zodat de wortels zich vol kunnen zuigen. Zet de planten dan in de grond en vul de gaten verder op met omliggende aarde, druk die stevig met de voet of handen aan. Het planten van de boomvorm gaat op dezelfde wijze, maar dan moet de pot verwijderd worden en kan een boompalen-set meegeleverd worden, om de jonge boom wat stevigheid te bieden. Bij de boogvorm is het uitmeten even een dingetje; de twee helften moeten mooi aansluiten. Na het planten af en toe nog wat water geven.

Hoe moet u Carpinus betulus snoeien en onderhouden?

Carpinus betulus (ook de boom-, zuil- en boogvorm) is goed in een strakke vorm te snoeien. Dit kunt u het beste rond de langste dag van het jaar doen. Dan is eenmaal per jaar snoeien voldoende. Of eenmaal vóór 21 juni en nog een keertje in september. Snoei niet als de zon volop schijnt maar kies een bewolkte dag. Strooi na het snoeien eventueel wat organische koemestkorrels uit rondom de voet van de haag of boom.

Carpinus betulus kopen in onze webshop bij Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Uw bestelling wordt altijd binnen de aangegeven levertijd bezorgd. Tevens krijgt u van ons aangroeigarantie.


 

Op de foto: Het blad van de haagbeuk is te herkennen aan geribbeld uiterlijk.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.